Как да Повишите Conversion Rate на Сайта си? (+11 Често Срещани Проблеми)

Основната цел на всеки e-commerce уебсайт е да продава и дори ако към този момент се наслаждавате на приличен conversion rate, винаги има място за награждане, нали?

В днешната блог-статия ще ви разкрием ключови стъпки, които да предприемете, за да увеличите conversion rate-а на онлайн магазина си, като ще се спрем, за да споменем и няколко често срещани грешки, които дърпат % conversion rate към дъното.

Но преди това…..

Какво е conversion rate оптимизация?

Чрез адекватна оптимизация ще можете да идентифицирате проблеми по сайта, които имат потенциала да свалят conversion %.  Класическото мислене, че продажбите и печалбата могат да се скалират само чрез вкарване на трафик в сайта може да ви подхлъзне. 

Повечето хора забравят, че с този подход няма гаранция, че ще се увеличи % на конверсиите. Нещо повече, има голяма вероятност този процес рязко да спадне. 

Построяване на продажбена фуния

Ако мислите за уеб сайта си като за физически магазин, задължително е изграждането на фуния, която ще отвежда потребителите до желаното действие стъпка по стъпка:

  1. влизане в магазина
  2. разглеждане на продукти
  3. добавяне на продукти в кошницата
  4. минаване през checkout
  5. покупка
  6. излизане от магазина

Това се случва както във всеки физически, така и във всеки онлайн магазин. Последователността от действия е неизменна. Не можете да закупите продукт преди да сте го добавили в количка или дори да сте разгледали. Звучи абсурдно. 

Защо потребителите не купуват?

Много подобно на потребителското поведение в супермаркетите – физическите магазини – понякога потребителите се отказват от покупката точно накрая, едва ли не преди “касата”, както се случва във физическия магазин. 

Вашата задача тук е не само да разберете причината за отказа им – проверете checkout процеса в сайта си, цена за доставка, форма за попълване с лични данни и др. – и вижте дали някъде там не се намира този “убиец” на shopping нагласата. 

Най-честите причини са:

1.Липса на авторитет (вижте добър пример от нашата webselo review секция)

мнения от клиенти в примерна landing страница на webselo

ревю webselo

Ако вашият сайт не е достатъчно авторитетен т.е. ако не внасяте усещане за сигурност при пазаруване, това може да се окаже проблем с conversion rate.

2.Нямате фуния за сложни продукти

Липсата на фуния и въобще план за представянето на даден продукт с ползите и функциите му е сериозен проблем за % на конверсии. Не можете да очаквате, че ще направите бум в продажбите, ако нямате ясна стратегия. 

Покажете за какво става дума, запознайте, образовайте хората с вашия продукт и чак тогава започнете леко да ги побутвате към желаното действие. 

Внимание: това не става мигновено, както няма да стане и ако бяхте физически магазин. 

3.Нямате достатъчно снимки и информация за продукта (вижте добър пример от Zaful)

conversion rate optimization--website reviews

conversion rate optimization–website reviews

Това е основен, много тънък момент, който масово се пропуска. Особено валиден е във фешън индустрията. Един артикул трябва да може да се разгледа, буквално, от всеки ъгъл, да има опция за zoom-in на конкретни елементи, да има достатъчно информация за него (състав, размери, произход и т.н.). Всичко това е от значение и прибавя усещане за авторитет и сериозен търговец. 

4.Нямате секция за ревюта

Възползвайте се от доволните клиенти като използвате положителните им ревюта и снимки на вашите продукти. Хората са емоционални същества, които ги е грижа за чуждото мнение. Ако всички имат конкретен артикул, очевидно има нещо специално в него. Може би е модерен или практичен, може би е забавен или полезен…каквото и да е, ползвайте тази емоционална слабост.

5.Не ползвате чат ботове за FAQs

Много често потребителите питат за еднакви неща, като размери, цена на артикул, време за доставка, цена за доставка, опции за връщане, замяна и др. 

Спестете си време там, където можете. Използвайте “магията” на чат ботовете. Вършат страхотна работа!

6.Не преследвате достатъчно потребителите

Хората, стигнали до checkout или дори до add-to-cart определено са поне няколко пъти по-ангажирани с вас и продуктите ви, отколкото повърхностно ангажиралите се с рекламата ви. Ето защо си заслужава да вложите още някой $ в преследването и убеждаването на тези потребители. Изиграете ли си картите правилно, ще успеете да ги убедите да се върнат и да си вземат избраното нещо.

7.Нямате стимули – имате кофти оферта

Силни мотиватори са, например, изненадваща отстъпка, която може да вземе само до 24 часа за абсолютно същия продукт, който е харесал на редовна цена преди 1-2 дни. Разбира се, тук трябва да внимавате за риска от разхищения и нагласа за вечни промоции. 

Цялата идея е да им предоставите ексклузивно добра оферта, която да не искат да изпускат.

8.Вие сте поредният търговец

Не се оливайте в банални фрази, които потребителите виждат навсякъде. Използвайте същата идея, но се опитайте да звучите креативно и същевременно искрено. Бъдете различният търговец и потребителите ще го забележат. 

9.Безумни дълги и излишни стъпки в checkout процеса

Направете тестова поръчка, вижте за колко време можете да я финализирате, следете за проблеми, зареждане на страница и др. 

Уверете се, че не изисквате излишна информация от потребителите, а само най-основното и необходимо за изпращане на пратката. Опростявайте стъпките, за да подобрите потребителското изживяване на сайта си. 

10.Не правите нищо с изоставените колички 

Тези потребители са много близо до финализирането на поръчката, ала нещо им липсва. 

Помогнете им да вземат решение във ваша полза като предоставите ползи, отзиви от вашия продукт, доволни клиенти, авторитет на сайта, качествени съставки, време за доставка, цена за доставка, възможни бонуси и др. Напомнете им за вас като ги достигнете отново с напомнящо послание, че все още могат да си поръчат харесания продукт, ала не забравяйте да им внесете усещане за спешност. Работете с имейл маркетинг и напомнете на потребителите си за вас като им предложите интересна оферта, която няма да искат да откажат. 

11.Не тествате достатъчно

Това е може би най-важният момент в цялата статия. Тестването е най-добрата стратегия, която можете да използвате. Колкото и добри практики да има, не тествате ли, няма как да видите дали една промяна ще доведе до положителни или отрицателни промени. 

Следвайте A/B testing стратегията

a/b testing

a/b testing

Най-добрият подход за тестване е сравняване на няколко вариации с разлика в 1 елемент. Не се изкушавайте да тествате 2,3 или 5 неща едновременно, тъй като в края на теста няма да знаете кое точно е предизвикало даден ефект. 

Веднъж след като сте се сдобили с повече данни за дадена хипотеза, чак тогава можете да я нанесете в сайта си. Уверете се, че сте на прав път като я тествате поне няколко пъти преди да имплементирате промяната. 

Полезно ли ви беше това съдържание за оптимизация на Convertion rate? Прочетете също и: 

Нуждаете ли се от съдействие за създаване на сайтове, редизайн или техническа поддръжка? 

Запознайте се с услугата ни изработка на сайтове и е-магазини.

Благодарим ви, че прочетохте тази статия!

До нови срещи!

Marina Yoveva

Webselo.com 🙂

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)