Как Google AMP влияе на вашето класиране онлайн

Google AMP е начин за ускоряване отварянето на съдържание от мобилни устройства. Технологията подобрява традиционния модел за обслужване на мобилното съдържание, разчитайки на така наречения AMP HTML, или казано по-т0чно – орязан HTML. Ето пример за това как изглежда една AMP страница от нашия сайт – „за Теб. Една история за продажби и Рей – сладък голдън ретривър).

В AMP режим потребителят достъпва сравнително базово съдържание и картинки, като самот осъдържание зарежда 10 пъти по-бързо, ако не и повече, в сравнение с разгърнатия HTML.

Защо GOOGLE AMP е важен за SEO целите?

Всички знаем, че бързината на страницата и съвместимостта ѝ с мобилни устройства са изключително важни фактори за класирането на Вашия уебсайт. Колкото по-лесно един уебсайта обслужва мобилните устройства, толкова по-голяма е вероятността да бъде класиран високо, пък и оценен подобаващо от потребителите. Впрочем, не изяснихме абревиатурата AMP (Accelerated Mobile Pages) = ЗМС (Забързани Мобилни Страници).

От 2013 Google не е спрял да се разраства от компания, която обслужва резултатите от търсенията под формата на Search Results, до компания, даваща отговори на простички, директни въпроси, като например този:

„Who is the president of India?“

Ram Nath Kovind - President of India

Президентът на Индия – Рам Нат Ковинд

 

Ала компанията все още не е способна да отговори на по-сложни въпроси като например: „Кои са основните проблеми в президентските избори в Албания?“ (импровизирам, не зная дали са се провеждали такива избори).

Подобен род запитвания водят до потребност от по-задълбочена информация. Тогава потребителят може да избере някой от предложените резултати от страна на търсачката. И тогава новата страница започва да се зарежда. При мобилните устройства, зареждането на същата страница може доста да се забави. Ето защо Google разработва начини, с които да забърза извеждането на съдържанието, за да подобри потребителското изживяване. Също, такива страници биват поощрявани с по-добро класиране в SERP.

Как работи Google AMP?

Три са основните компонента, които изграждат технологията:

  1. AMP HTML
  2. AMP JS
  3. AMP Cache

AMP HTML работи със стриктно формулиран сет от тагове за предварителна обработка. Същите обаче са ограничени до текстово форматиране и тагове за вграждане на изображения като  amp-adamp-embedamp-imgamp-pixel, and amp-video.

AMP JS предоставя силно орязани Javascript възможности. Зарежда всички външни източници несинхронизирано. Така „блокираното зареждане“ няма отношение с това колко бързо потребителят желае да му се зареди видяното на екрана.

Така, самите думи, картинките, и дори всички други несъотнасящи се елементи в дадена статия, зареждат по-бързо. AMP JS на практика предварително прогнозира и „издърпва“ съдържанието като предсказва кои ресурси биха били необходими. Следователно така сваля и предварително определя размера на снимките. Всичко това се прави с цел улесняване на работата на мобилните устройства чрез икономия на данните.

AMP Cache, или AMP CDN (мрежа за доставяне на съдържанието), е система на Google, съставена от сървъри.  Именно те вършат черната работа, предварително намирайки и позиционирайки актуалното съдържание по света. Това гарантира, че не е необходимо „поискана“ страница, да кажем от Италия, да бъде изпращана през Калифорния в момента на „искането“ ѝ. Вместо това, Google поставя предварително подготвена, оптимизирана версия на същата AMP страница на сървър в близост до Италия. Така, CDN се рефрешва всеки път, когато статията бива „повикана“ или обновена.

Позитивите от AMP върху SEO-то и онлайн маркетинга

Бързо зареждащите статии подобряват връзката читател-издател. Скоростта е най-очебийното предимство за публикуващите, които използват AMP за подобряване на SEO-то. Същата тази скорост означава повече гледания и, респективно, по-малко „раздразнени“ читатели. Това на практика отново означава повече показвания на рекламата, повече споделяния и като цяло по-добра ангажираност.

Статии по AMP се класират по-високо в SERPs (търсачките)

Всяко AMP съдържание има потенциала да се покаже на топ позиция в Google търсачките, освен ако Google не реши да промени как и дали да показва всички AMP резултати по този начин. По-долу е показан пример за това как AMP страниците се показват в търсачките.

Понастоящем, статиите по AMP се показват в carousel формат, който може да плъзнете с пръст по екрана. Засега няма налична платена опция, но не е изключено да се въведе в бъдеще. AMP статиите идват с иконка от търсачката (SERPs), която индикира за AMP стандарта.

Във видеото показваме какво е AMP:

 

Платените импресии нарастват

След разглеждане на AMP-базираното съдържание, най-често срещаното нещо, което потребителите правят е да кликнат обратно към търсачката, за да погледнат какво друго може да има там. Това би се отразило позитивно върху броя на платените импресии с течение на времето.

Google AMP е за всеки издател

Facebook ограничава участието в Мигновени Статии ( IA, Instant Articles), до селектиран избор от издатели. С Google AMP, всеки с малко познания може да форматира дадено съдържание, така че да се достъпва бързо и от възможно най-много потребители.

AMP е с отворен код

Това означава, че всички, които допринасят за неговото развитие няма да срещат ограничения  и могат да си сътрудничат с най-гениалните разработчици на Google. Всеки, който има добра идея как да подобри спецификациите на AMP – може да го направи.

Анализите са насреща

В момента AMP е обект на сериозен анализ от инструменти като comScore, Adobe Analytics, Parse.ly, и Chartbeat . Всички те работят на пълна пара, за да могат да проучат как дадено AMP съдържание се представя.

Съдържанието привлича повече читатели

AMP като цяло предлага повече предимства на Google, отколкото минуси, имайки предвид конкуренцията с мигновените статии във FB. Ала все пак, съдържанието може да бъде мултиплицирано, достигайки до читатели извън досега на Facebook.

Очакват се още допълнения + опции за форматиране

Негативните страни на AMP върху SEO-то и онлайн маркетинга

  • Няма налични формати в AMP съдържанието
  • AMP не решава проблема за бързината на зареждане на уебстраница, ако става дума за непублицистични сайтове.
  • (Tова автоматично би засегнало е-комерса особено в случайте, когато не се акцентира върху съдържанието като основен приоритет. Това е така заради наличните рестрикции по отношение на форматирането).
  • Домейнът може да пострада…в случай, че уебсайтът не се радва на много кликвания от линкове. Това е така, защото AMP съдържанието може да предоставя линк не към източника (името на домейна на публицистичния сайт), а директно към google.com.
  • Публицистичните сайтове не могат да използват много от таговете на стандартния HTML.

 

Заключение:

Бързината на зареждане на страницата е ключов фактор в алгоритмите на Google. Фактът, че Google излиза с нов метод за зареждане и показване на съдържанието, и то доста по-бързо, говори за стремеж за постигане на бързина на страницата, която да се ползва като още по-значим индикатор за търсачките SERPs.

Ако даден сайт предимно работи с обемно съдържание в новинарски стил (опонирайки на методите в маркетинга и продажбата на продукти), то тогава се смята за добър кандидат по AMP стандартите. В случай че издателите решат да използват AMP с цел по-оптимизирано мобилно съдържание, то тогава те ще си гарантират и по-добро SEO класиране.

А Вие желаете ли по-добро класиране в  търсачките? Свържете се с нас за вграждане на AMP във Вашия проект!

 

 

… за до 10 пъти по-бърз сайт, подобрено потребителско изживяване и по-високо класиране в Google!

 

Искате да научите още маркетингови неща? Запознайте се със следните материали от нашия блог:

***

Получавай ПОЛЕЗНО съдържание на Твоята е-поща. АБОНИРАЙ СЕ СЕГА!

Теодор Трифонов
Теодор Трифонов
2018-10-21T17:23:17+0000
Професионалисти!
Pressy Lazarova
Pressy Lazarova
2018-07-11T10:45:43+0000
Изключителен професионализъм и чудесно отношение от екипа на Уебсело! Резултатът от съвместната ни работа е страхотен продукт, за чието развитие ще продължаваме да работим заедно.
Радинела Дамакова
Радинела Дамакова
2018-06-23T07:50:32+0000
Възхитен съм от професионализма на екипа на Webselo при изработката на сайта и Фейсбук страницата ни. Благодаря за качествената работа, както и за отзивчивостта и коректността при изпълнение на поетите ангажименти, беше удоволствие да работим заедно.
Ивета Симеонова
Ивета Симеонова
2018-06-12T14:46:26+0000
Страхотни ! :) Благодаря за всичко!
Slavi Petrov
Slavi Petrov
2018-06-06T18:28:47+0000
Супер
Teodora Savova Tessa
Teodora Savova Tessa
2018-05-28T11:26:35+0000
Коректни и сериозни. Много съм доволна от съвместната и работа!
Росен Недев
Росен Недев
2018-05-05T06:30:38+0000
Ivan Rogachev
Ivan Rogachev
2018-04-28T19:24:14+0000
Много полезна среща, ценни съвети, професионално отношение и търпение. Това са само малка част от позитивите които могат да се кажат за екипа на Уебсело. Благодаря!
Mihaela Dimitrova
Mihaela Dimitrova
2018-04-26T06:45:12+0000
Екипът на Webselo е сериозен, адекватен и изграден от професионалисти. Webselo се погрижиха за сайта на моята кантора като се съобразиха изцяло с претенциите ми за визия, структурираност и възможности. Съобразиха се и с изискванията по новия Регламент за защита на личните данни. Екипът на г-н Йовев изработи и лого на кантората, включително и визитки. Отново се справиха блестящо. Благодаря Ви много!
Mariq-Magdalena Alexandrova Petrova
Mariq-Magdalena Alexandrova Petrova
2018-04-25T09:41:38+0000
Благодаря за съвместната работа и бързите резултати!
Dimitar Hristovski
Dimitar Hristovski
2018-04-17T12:40:25+0000
Elitsa Stefanova Mironova
Elitsa Stefanova Mironova
2018-04-16T13:33:44+0000
Благодаря Ви , за проявеното търпение , професионализъм, коректност и точност !
Mira DH
Mira DH
2018-03-23T07:54:43+0000
Беше удоволствие да видим идеите си реализирани с прецизност и креативност. Благодарим за изработеното лого, което Кирил сътвори за наистина отрицателно време. Успех!
Фетея Накова
Фетея Накова
2018-03-17T17:07:42+0000
Много съм доволна от резултата ,който постигнахме при изработката на моето лого.Бях изненадана колко добре са разбрали моето търсене и ми беше трудно да си избера само един от предложените ми варианти. Желая успех на този ентусиазиран екип и със сигурност бих ползвала услугите им отново!
Krum Krumov
Krum Krumov
2018-02-28T20:15:49+0000
Много приятно се работи с екипа на WebSelo! Взимат нещата присърце и успяват да дадат ценни идеи, за които не сме и подозирали. В бъдеще със сигурност ще продължим да им се доверяваме!
Нина Кутиева
Нина Кутиева
2018-02-26T20:39:20+0000
Срещнах чудесно отношение от страна на персонала! Готови са да помагат и да дават идеи. Заедно намерихме най- доброто решение за мен! Благодаря ви искрено! Продължавайте все така!
Elena Nedyalkova Nedyalkova
Elena Nedyalkova Nedyalkova
2018-02-24T14:24:03+0000
Много благодаря за изработеното лого! Много съм доволна, препоръчвам на всички услугите на тази фирма! �
Harry Anichkin
Harry Anichkin
2018-02-02T16:29:20+0000
Misha Yan
Misha Yan
2018-02-02T08:57:22+0000
Radostin Valeov
Radostin Valeov
2018-02-01T10:08:16+0000
Dimitar Stanchev
Dimitar Stanchev
2018-01-31T17:47:00+0000
Отлична работа по изработка на нашето фирмено лого! Продължавайте все така! Поздрави!
SlimCity Bg
SlimCity Bg
2018-01-24T08:15:48+0000
Plamen Dimitrov
Plamen Dimitrov
2018-01-13T12:41:06+0000
След голямо лутане сред различни хора и фирми, най-накрая открих амбициозни хора, на които може да се разчита за всичко. След първия месец работа с тях постигнахме почти двоен ръст на продажбите спрямо предните. Винаги се отзовават на всички въпроси и проблеми, които имаме. Готови са да дадат адекватно мнение и съвет как бихте подобрили бизнеса и работата си. Няма да съжалявате, ако им се доверите. Успех.
Marian Dimitrov
Marian Dimitrov
2018-01-10T15:42:57+0000
Най-после намерих намерих фирма, която знае как да си върши работата. Написаха ми страхотни копирайтинг статии. Благодаря Ви, уникални сте! Спечелихте моето доверие и за в бъдеще ще бъдем успешни бизнес партньори!
Petko Petkov IV
Petko Petkov IV
2017-12-18T18:22:49+0000
Благодаря за страхотното лого, истински професионализъм !!!
Stanislav Nikolov
Stanislav Nikolov
2017-12-18T07:56:07+0000
Отлично свършена работа - бързо и качествено. Препоръчвам.
Ruska Kirisheva
Ruska Kirisheva
2017-12-07T11:56:32+0000
Професионалисти!!! С тях се работи с лекота, помогнаха ни за една много сериозна каша с домейни и сайтове. Препоръчваме услугите им.
Tsvetelina Zlatanova
Tsvetelina Zlatanova
2017-12-03T17:31:06+0000
Magdalena Georgieva
Magdalena Georgieva
2017-11-25T19:37:33+0000
Благодаря от името на нашия екип, на вашия екип за отлично свършената работа по изработката на лого и уеб сайт, които бяха чудесен трамплин за началото на нашия проект, и само първите стъпки в съвместната ни дейност. Продължаваме да работим заедно с Webselo по рекламата и развитието на нашия магазин. Млади сте, иновативни и креативни, радваме се че работим заедно с вас!
Александър Христов
Александър Христов
2017-11-23T16:41:42+0000
Нистина фирма която държи на комуникацията с клиентите си, добра свършена работа, винаги когато съм имал нужда и имам нужда от копирайт бих се обърнал към тях !
Тодор Тодоров
Тодор Тодоров
2017-11-23T09:04:03+0000
Благодаря на екипа на Webselo за добрата комуникация и работата по изработка на лого за нашия сайт.
Svetoslav Petkov
Svetoslav Petkov
2017-11-21T15:44:14+0000
Препоръчвам тези момчета, защото са супер професионалисти!
Katya Krancheva
Katya Krancheva
2017-11-16T18:00:51+0000
Viktor Dzhartov
Viktor Dzhartov
2017-11-05T20:05:30+0000
Много сме доволни от услугите на Webselo. Благодаря за страхотно свършената работа!
Plamen Todorov
Plamen Todorov
2017-10-17T13:09:08+0000
Доволни сме от услугине на Webselo, бързо и коректно отношение.
Victoria Ivanova
Victoria Ivanova
2017-10-16T21:17:26+0000
Vasil Angelov
Vasil Angelov
2017-09-27T11:39:13+0000
Предоставиха точно това, което исках за кратко време. 5/5
Елена Костадинова
Елена Костадинова
2017-09-18T10:22:25+0000
Много сме доволни от логото, което Webselo направиха за нашия бизнес. Ние имахме начална концепция и те ни помогнаха да я развием и я осъществиха на високо професионално ниво. Проявиха голямо търпение и разбиране докато стигнем до желания резултат. Отлично отношение към клиента и лесна комуникация.
Vasil Malchev
Vasil Malchev
2017-09-04T22:16:05+0000
Lyubomira Popova
Lyubomira Popova
2017-09-02T17:32:20+0000
Не съм клиент, а само последовател във фейса, но вие пишете със страст, която вдъхновява. Споделяте мисли, емоции и резултати, които носят стойност. Рисувате вселени с думи.
Борса Подправки
Борса Подправки
2017-09-01T13:28:56+0000
Danail Stefanov
Danail Stefanov
2017-08-30T15:35:23+0000
Невероятни професионалисти.Работят бързо и качествено.Изготвиха ми невероятно лого.Препоръчвам ги горещо и в бъдеще ще работя пак с тях!
Radoslav Zankov
Radoslav Zankov
2017-08-24T13:16:42+0000
Изработиха ми лого за много кратко време, от което съм много доволен, а и цената е добра.
Павлин Пепов Шопов
Павлин Пепов Шопов
2017-08-22T16:56:19+0000
Илиян Седефов Герганчев
Илиян Седефов Герганчев
2017-08-20T09:11:41+0000
Благодаря на Кирил за професионалната консултация за маркетинг, както и за индивидуалното обучение. Благодарение на него и екипа му си оптимизирахме кампанията и за същите пари още първия месец се наблюдава ръст в продажбите от 17.4%. Трябваше по-рано да го направим! А, да, мерси и за поправката на сайта ни - беше счупена мобилната версия. Пак ще работим!
Nikov Evgeniy
Nikov Evgeniy
2017-08-10T05:51:22+0000
Ивелина Илиянова
Ивелина Илиянова
2017-08-03T06:52:52+0000
Рангел Бараков
Рангел Бараков
2017-08-02T10:26:13+0000
Работят професионално и качествено, сайтът ни стана перфектен
Mitko Kambitov
Mitko Kambitov
2017-08-02T06:14:50+0000
Диди Златева
Диди Златева
2017-08-01T16:31:11+0000
Lachezar Nedev
Lachezar Nedev
2017-07-27T16:54:57+0000
Чудесни професионалисти, много съм доволен, не само от свършената работа но и от чудесната комуникация!
Джелал Моллов
Джелал Моллов
2017-07-26T15:12:56+0000
Работя с Webselo от скоро, но съм много доволен от качеството на услугите. Екипа е отзивчив, спазват сроковете и всичко става много лесно. Истински професионалисти !!!
Красимир Цветанов
Красимир Цветанов
2017-07-26T13:12:43+0000
Andon Delisabev
Andon Delisabev
2017-07-26T05:47:05+0000
Miroslav Kamenov
Miroslav Kamenov
2017-07-25T18:31:53+0000
Екип от професионалисти! Комуникацията с тях е лесна, качеството на услугите е на много високо ниво и си спазват сроковете.
Ivan R. Indzhov
Ivan R. Indzhov
2017-07-25T08:01:05+0000
Методи Белчин
Методи Белчин
2017-07-24T16:03:26+0000
Общността ни Каузи и Начинания искаме публично да благодарим на Webselo за изработката на две лога по проекта ни Характер бг. Webselo бяха обявили конкурс за изработка на лога, в който участвахме с идея. В последствие, получихме две лога от компанията: съвсем в бонусната им култура някак си. Макар с начало от конкурс за безплатна изработка на лого, услугата бе професионално предоставена: работа по задания от нас; текущи съгласувания от екипите, работещи по изработката на логата; кратък срок за изпълнение: отне по около седмица-седмица и половина на лого. Webselo ни помогнаха да решим свой актуален проблем: да създадем символи, с които да популяризираме каузите си за позитивно образование и образование за характер сред родители, учители, обществото като цяло в България. Изхождайки от опита си с тях, като НПО препоръчваме на други колеги НПО-а в страната да пробват услугите на Webselo!
Vladislav Dimchev
Vladislav Dimchev
2017-07-22T15:21:10+0000
Христиан Лазаров
Христиан Лазаров
2017-07-13T12:10:49+0000
Перфектна изработка на перфектна цена. Топ!
Georgi Georgiev
Georgi Georgiev
2017-07-12T12:17:51+0000
Работят супер. Справиха се с изработка на лого на високо ниво. Лесна комуникация :)
Dimitar Nikolaev Tatarski
Dimitar Nikolaev Tatarski
2017-06-18T17:41:38+0000
Нашата общност искаме публично да изкажем благодарността си към Webselo, които безвъзмездно изготвиха две лога за нашите каузи в страната: позитивното образование и образованието за характер. Участвахме в техен онлайн конкурс, който ни донесе не едно, а в последствие две лога :-). Логата бяха изработени съгласно заданията ни, дори подобрени като детайли и визия от тях. Получихме в допълнение и съвети от екипа на компанията за социалното предприемачество, което случваме, както и лични приятелства с част от служителите там. Webselo са една уникална комбинация от висок професионализъм, отлично клиентско обслужване и щедра социална отговорност!
Vessy Timeva
Vessy Timeva
2017-06-17T17:31:44+0000
Десислава Георгиева
Десислава Георгиева
2017-06-13T13:46:32+0000
Млади хора, работещи с хъс и ентусиазъм, вършещи перфекна работа и оставящи удоволетворени клиенти. Аз съм много доволна от бързата и перфектна услуга.
Росен Стефанов
Росен Стефанов
2017-05-15T21:24:05+0000
Iliycho Iliev
Iliycho Iliev
2017-05-01T18:15:51+0000
Kiril Petrov
Kiril Petrov
2017-04-29T13:57:11+0000
Доволен съм от услугите, които получавам - винаги в срок. Разчитам и за напред за точни и бързи преводи.
Stefan Stoimenov
Stefan Stoimenov
2017-02-01T18:22:44+0000
Коректно, бързо и професионално отношение. Препоръчвам на всеки, който цени качеството.
Valeri Getsov
Valeri Getsov
2017-01-26T17:08:58+0000
Качествена работа, добре оптимизирана дори по ключови думи. Ще се възползвам отново
Мирослав Цеков
Мирослав Цеков
2017-01-25T15:57:38+0000
Доволен съм от работата на колегите! Препоръчвам да се работи с тях!
Lilqna Antonova
Lilqna Antonova
2017-01-23T08:41:12+0000
Страхотен е. Изключителен професионалист.
Stefan Mitev
Stefan Mitev
2017-01-21T17:51:55+0000
Лесна комуникация и бързо изпълнение.
Bogdan Stoychev
Bogdan Stoychev
2017-01-20T22:14:05+0000
Бърза и лесна комуникация и професионално изпълнение ! Препоръчвам.
Владимир Атанасов
Владимир Атанасов
2017-01-19T19:19:51+0000
Получих превъзходна статия! Професионалисти в писането на статии! Поръчайте си - няма да съжалявате!
Emil Wasilev
Emil Wasilev
2017-01-19T18:20:52+0000
Перфектна статия, бързо и качествено си свършиха работата!
Симеон Юрукович
Симеон Юрукович
2017-01-17T21:48:36+0000
Направиха ми хубав сайт. Препоръчвам!
Aleks Ligov
Aleks Ligov
2017-01-17T21:45:02+0000
Asen Popivanov
Asen Popivanov
2017-01-17T19:25:15+0000
Ако имате нужда от статии за сайта, то тези хора ще са добър избор.
Интериорни Врати
Интериорни Врати
2017-01-17T19:00:48+0000
Професионалисти във всяко отношение! Препоръчвам за писане на текстове и на дизайн на рекламни материали!
Margarita Lazova
Margarita Lazova
2017-01-17T10:12:40+0000
Креативност, качество в комбинация с невероятно отношение и бързи отговори и реакции. Бъдете все така!
Мариян Великов
Мариян Великов
2017-01-17T06:36:29+0000
Качествено свършена поръчка, резултатите не закъсняха, ще използвам услугите отново в най-скоро време.
Kamen Kamenov
Kamen Kamenov
2017-01-16T23:46:49+0000
Qko Qkov
Qko Qkov
2017-01-16T12:49:52+0000
Професионално изпълнение, бърза реакция, видими резултати! Благодарности на екипът на Уеб Село
Georgi Mladenov
Georgi Mladenov
2017-01-16T11:46:19+0000
Krassi Spasov
Krassi Spasov
2017-01-16T07:34:51+0000
Marina Yoweva
Marina Yoweva
2017-01-16T07:32:15+0000
Коректни, креативни и експедитивни в работата си!
Весела Василева
Весела Василева
2017-01-15T21:44:34+0000
Отлични професионалисти. Много коректни във всяко отношение.
Next Reviews