Топ 10 стъпки за оптимизация на вашите Facebook реклами с цел постигане на успех.

Оптимизацията на вашите Facebook реклами е процесът, който се опитва да направи рекламите, които не постигат добри резултати в такива, които постигат всички ваши цели. Това е един от най-важните процеси заедно с планирането. Оптимизацията се състои в увеличение на ROAS ( Return On Ad Spent), увеличение на продажбите, намаляване на CPA ( Cost Per Acquisition), намаляване на CPC ( Cost Per Click) и други. Оптимизирането е нужно, за да достигнете до точно вашата аудитория и да може да бъде вашата реклама максимално ефективна. Тук ще ви покажем кои са най-важните стъпки при оптимизацията.

Оптимизирайте ангажираността на публикациите ви.

Харесванията, споделянията и коментарите са един много добър social proof. Вие можете да използвате това при създаването на реклами чрез опцията Use Existing Post. Много хора дори не я забелязват, а тя може да ви донесе едни много добри резултати, благодарения на вече изградения social proof на публикацията. Така ще покажете на потенциалните си клиенти, че хората харесват вашата публикация и ще ги накарате да разгледат продукта по-обстойно. Щом потребителите забележат голям брой харесвания, коментари или споделяния вие вече сте успели да привлечете тяхното внимание. Следващата задача е да задържите това внимание и да дадете на клиента това което иска.

Използвайте FTO ( Fast Take Off) метод

Обикновено кампаниите изискват време за да стартират. Особено ако бюджета е по-малък и старта е доста по-бавен. Тук идва FTO. Основният елемент тук е бюджета. При публикуването на кампанията ние поставяме по-голям бюджет от предвидения. След това рекламата ще се стартира по-бързо и когато достигне определен брой потребители си връщаме предвидения бюджет. Така може да прецените по-бързо дали рекламата работи и дали всичко е по план. От друга страна ще намалите нетърпението, за да видите дали рекламата ще достигне до достатъчно хора.

Оптимизирайте насрочването на кампаниите

Винаги има дни и часове през които вашите реклами се представят по-добре. Важно е да анализирате тези времеви диапазони и да оптимизирате вашите реклами според времето. Това може да направите като извадите Breakdown по дни и часове за вашите реклами и да откриете зависимост между определени диапазони.

След като сте открили кое е най-доброто време за вашите реклами, вие трябва да оптимизирате насрочването на рекламите да съвпадне с тези диапазони. Така ще насочите бюджета  във времето в което вашите потребители са най-активни.

Ad Rotation

При Facebook рекламите се получава така наречения Ad Fatigue или изхабяване на рекламите. Това се дължи на зачестяването на показване на една и съща реклама на едни и същи хора. Проучванията показват, че колкото по-често един потребител вижда дадена реклама толкова по-малко има вероятност да се ангажира с нея. За това е нужно да изготвим няколко вариации на една и съща реклама и да сменяме дизайна и посланието през определен период от време.

Винаги идва време, когато рекламата започва да се изхабява и тогава ние вече трябва да имаме нов вариант, за да не спираме успеха на рекламата. Ежедневното следене на единичните реклами ще ви покаже кога една реклама започва да губи интерес от дадената аудитория.

Оптимизирайте местата за показване на рекламите ви.

Между различните места за показване на реклами понякога се получават огромни разлики в CPC и други важни метрики. Нужно е да анализирате представянето на рекламите ви чрез Break down > Placements. Там ще откриете кои са най-добре представящите се местоположения. След анализ на тези места трябва да изготвите дизайни, които отговарят на аудиторията там. Ако най-добре представящите разположения са в Instagram, то вашата аудитория е по-млада на възраст и трябва да съобразите посланието с тях. Ако пък е във Facebook, то трябва да бъде съобразено с хората там. Възможно е да се променят местата, които се представят най-добре за това трябва да се следят по-често.

Правете A/B тестове на идеите си.

Едно от най-важните неща при оптимизирането на рекламите е да се анализира кое работи и кое не. За това е нужно да използваме  A/B тестове, за да проверим дали ще работят дизайните, посланията и как би могла да се представи рекламата. Например ако мислите, че дадена аудитория ще се представи по-добре от друга, вие можете сравните двете стратегии за двете аудитории и да си извлечете нужните изводи. По този начин може да тествате всяка хипотеза, която имате като идея и да видите дали ще се представи по-добре от друга такава.

Тествайте различни вариации.

Когато стартирате вашата кампания тествайте няколко съвсем различни вариации на реклами, за да видите кой тип послание работи по-добре за дадената аудитория. След това като разберете кое работи, започнете да тествате по-близки варианти, за да скалирате най-доброто. Важността да се тестват изцяло различни вариации идва от там, че не всяко предположение за кой тип послание или дизайн ще работи за дадена аудитория са верни. Понякога можем да мислим, че дадена реклама ще сработи, но тя изобщо не дава резултати.

За това е нужно да имаме няколко подготвени варианта на рекламите ни, за да може да тестваме максимално добре.

Избирайте правилно целта на кампанията си  

Правилният избора на цел на кампанията е фундаментален фактор за работата на рекламите след това. Тя трябва да е отправната точка за действията след това. Първо дефинирайте макро целите на бизнеса си и етапа на развитие и след това синхронизирайте целите на рекламната кампания с тези фактори. Резултата трябва да бъде една успешна кампания.

Изключвайте хората, които вече са конвертирани от целевите аудитории.

Не е нужно човек, който вече си е купил вашия продукт да продължава да вижда същата реклама на този продукт. Тези клиенти трябва да продължат напред по продажбената ви фуния и да се използват нови послания и реклами. За целта трябва да създадете custom audience, която е посетила специфична страница при направена поръчка. След това изключете тази аудитория от рекламите ви за дадения продукт.

Прочетете още: Как да привличате и задържате правилните аудитории във Фейсбук? 

Използвайте таргетиране по географско местоположение

 Ако вашия бизнес е локално ориентиран, то е задължително да използвате географското таргетиране. Така може да насочите хората към физическия ви обект и да повишите продажбите си, като откриете нови клиенти или показвате промоционални предложения на вече съществуващи клиенти. Също така ако бизнеса ви предоставя услуги само в района на населеното място, също трябва да използвате таргетиране по географско местоположение, за да не харчите пари за ненужен трафик.

Прочетете още:

Фейсбук Рекламата през 2021 г: Ръководство за Начинаещи.

Най-Често Задаваните Въпроси За Facebook Рекламата И Техните Отговори

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 87 ревюта
Ivailo Milenkov
Ivailo M.
21:04 05 Sep 21
С Кико сме работили като партньори по няколко проекта.Перфектна организация! Мисля, че всеки клиент би останал доволен от работата с Webselo.
Мери Иванова
Мери И.
10:43 01 Sep 21
Изключително отзивчиви и много добри професионалисти! Препоръчвам!
Йоана Маринова Лада
Йоана Маринова Л.
12:56 18 Aug 21
Всички момчета са супер професионалисти... Благодаря на Кико, Руди и Петър за отговорността, с която подходиха и към моя проект...(Translated by Google)All the boys are super professionals ... Thanks to Kiko, Rudy and Peter for the responsibility with which they approached my project ...прочети повече
Galina Radkova
Galina R.
18:25 11 Aug 21
Препоръчвам. Много добри професионалисти.
Tosho Dimitrov
Tosho D.
17:07 05 Aug 21
Изключителни професионалисти! Точност, компетентност, бързина, високо качество!(Translated by Google)Exceptional professionals! Accuracy, competence, speed, high quality!
Ivan Kaloyanov
Ivan K.
06:12 25 Jul 21
Единствените , които са точни и истински професионалисти , по отношение на качество , бързина и удоволетворяват точно това което търсиш ! Работихме преди това с други дизайнери за изработването на лого и проект за витрини за офис,но се отказахме , защото крайният продукт не ни допадаше въобще ! Препоръчвам на всички които искат да нямат абсолютно никакви проблеми и да са доволни от резултатите накрая ! Работихме с управителя Кирил и дизайнера Руди , отзивите и за двамата са ни 6+ ,коректни , бързи , отговарят на всяко едно питане , било то по вайбър или имейл и реагират светкавично ! Удоволствие е да се работи с такива професионалисти ! Скоро ще се възползваме отново от тях за изработването и на Уеб Сайт и поддръжка в Google ! 🙌🏻прочети повече
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООД(Translated by Google)Professional work - from attitude, consultation to the final results. We worked together with Rudi (Radoslav Radoslavov) and we would definitely repeat and repeat. Extremely quick reactions to the corrections, conceptual suggestions ... great job. I recommend!AUTOPIA EOODпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
atanas zaykov
atanas Z.
11:07 14 Jun 21
УЕБСЕЛО определено помогна с по-добрата визия и функционалност на онлайн магазина ми. Бях си изобразил г/д как искам да изглежда магазина и след съгласуване с тях всичко стана супер.
Rozaliya Rangelova
Rozaliya R.
19:54 13 Jun 21
Впечатлена съм от професионализма и коректността! Комуникацията ни беше кратка, но по същество, без загуба на време, в кратки срокове. Резултатът задоволи изцяло моите очаквания!
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Kiril Valeov
Kiril V.
17:09 09 May 21