Фейсбук Рекламата през 2021 г: Ръководство за Начинаещи.

 

Рекламата е проводникът между вашия продукт и точния човек, който да направи съответната покупка.

С развитието на дигиталния бизнес и преминаването на физически бизнес в онлайн среда, няма как и рекламите да се променят. Традиционната офлайн реклама бива все повече измествана от Facebook и Google реклами. През 2021 г. всеки сериозен бизнес трябва да разполага с едно стабилно онлайн присъствие.

Присъствието на вашия бизнес в социалните мрежи на вашите клиенти ще изгради една по-лична връзка между вас и клиента. С Facebook рекламата вие ще може да насочите вашите реклами към точно определен сегмент от потребители, които има голяма вероятност да направят покупка.

Защо Facebook Ads?

Предимствата на Facebook рекламата са много. Нека разгледаме основните,които отличават Facebook реклама от традиционната реклама и да видим защо тя би била толкова ефективна за всеки бизнес :

 • 1.8 млрд посещения на ден – Всяко от тези посещения може да се превърне във ваша продажба.Имате първата предпоставка да пожънете успех с рекламата – трябва да успеете да сегментирате хората и да насочите рекламата, която желаете към този тип хора.

 

 • Таргетиране на рекламите – Имате възможността да покажете вашата реклама на точния потребител, който желаете. Тази възможност увеличава шанса за успешна продажба. С времето вие ще научите много добре, какви хора гледат вашите реклами, кои купуват и кои не купуват.

 

 • Потребителите прекарват голяма част от времето си в социалните мрежи – Имате по-голям шанс да привлечете вниманието им. Средно човек през 21 век прекарва от 30 минути до 4 часа на ден в социалните мрежи. В това време, което тяхното внимание е насочено към Facebook, ти можеш да им привлечеш вниманието с добра реклама.

 

 • Лесно проследяване на резултатите от кампаниите – Чрез статистиките от Facebook Ads. Може да зададете да ви се показват резултатите, които искате да следите. Те могат да варират зависимост от вашия бизнес

 

 • Сравнително евтина цена за клик – Все още при добро оптимизиране на рекламите и добри аудитории вие може да постигнете ниски цени за клик.

 

С дигитализирането на все по-голяма част от бизнес, Facebook рекламата ще става все по-полезна и дори нужна на всеки бизнес. Онлайн присъствието се превърна в стандарт за всеки сериозен бизнес.

Още ли се чудите защо е важна Фейсбук рекламата за вашия бизнес? Прочетете още за 21 ползи за бизнеса от  Facebook рекламата

 

Видове реклами във Facebook.

Facebook дава голям брой възможности за видове реклами според тяхната цел. При създаване на кампания вие можете да избирате от следните видове реклама:

 • Brand Awareness – Основната цел на този тип реклама е да се промотира бранда. Работи много добре за големи брандове със сериозни бюджети

 

 • Reach – Има за цел да достигне до максимално голям брой хора. Подходящо за известяване на нови хора или ремаркетинг с малки аудитории

 

 • Трафик – Основна цел тук е набирането на трафик за вашия уебсайт.

 

 • Engagement – Постигане на ангажираност с рекламата. По-голям брой харесвания и ангажирания с рекламата подобряват social proof- а на вашия бранд

 

 • App Installs: За инсталиране на мобилна апликация. Полезна е когато имате налично мобилно приложение

 

 • Video Views: За реклама на видео. Видеата ангажират много повече хора. Този тип реклама е идеален ако иската да промотирате ваше видео и да достигнете до повече хора на ниска цена.

 

 • Lead Generation: За събиране на мейли чрез Facebook форма. Най-полезно, когато искате да съберете контактите на потребителите.

 

 • Conversions: Целта на рекламата е продажба или извършане на конверсия. Най-добре работи при наличие на информация от FB Pixel.Работят отлично при онлайн магазини

 

 • Catalog Sales: Тук основна цел е директните и ремаркетинг продажби. Работи много добре за бизнеси предлагащи много продукти.

 

 • Store Visits: Служи за привличане на клиенти във физически магазин. За да работи трябва да имате повече физически локации.

 

Ако имате нужда от подкрепа, изпратете запитване за водене на Фейсбук реклама за вашия бизнес с услуги към нас, Webselo.com.

Към кого да насоча рекламата във Facebook?

Въпросът с таргетирането на аудиториите е един доста често обсъждан. Има различни типове аудитории. Рекламите ви на първо място трябва да са съобразени с вашия потенциален клиент. Аудиторията към която ще насочите вашата реклама трябва да отговаря на неговите демографски данни, интереси, поведение и др.

Гъвкавите възможности на Facebook за таргетиране на реклами, позволяват едно изключително прецизно насочване. На вас остава само да научите максимално много неща за вашите клиенти и да синтезирате тази информация в аудитории.

Има няколко ралзични типа аудитории във Facebook рекламата. Когато създавате кампания на ниво Ad Set вие може да изберете вашата аудитория.

Тя може да бъде:

Съществуваща аудитория – Създадена предварително с дадени интереси, демография и тн. Също може да бъде избрана аудитория, отговаряща на изискване.За пример може да дадем- хора ангажирали се с нашата страница до 30 дни.

Ако създадем нова аудитория имаме следните варианти:

 • Да изберем интересите, пол, възраст, поведение на нашата аудитория и да таргетираме към тези хора.Имаме за цел да съберем информация за хората, които се ангажират, за да можем след това да използваме ремаркетинг

 

 • Можем да изберем да направим Lookalike аудитория, която да търси потребители сходни с тези, които са вече били на нашата страница и са извършили покупка или са се ангажирали.

Добра практика е да тестваме няколко различни аудитории, за да добием представа, кои потребители по какъв начин реагират.

Искате да научите повече за правилните аудитории във Facebook Как да привличате и задържате правилните аудитории във Фейсбук? (Примерен продукт)

Бюджет за реклама

Бюджета е една доста деликатна тема за всяка компания. Развитието на пазара във Facebook рекламите налага по-големи бюджети за реклама за изграждане на адекватно присъствие.

Освен размера на бюджета, друг важен фактор за успех в рекламите е управлението на самия бюджет. Отделянето на бюджет за тестване на аудитории и реклами е от ключова важност за успеха на кампанията. След това анализираме резултатите от тестовете и скалираме успешните реклами.

Оптимизацията на бюджета може да ви донесе много добри резултати. Има различни типове бюджет- дневен бюджет или бюджет за целия период на кампанията. Кой тип бюджет ще бъде използван за вашата кампания зависи от много фактори.

 

Facebook предлага два типа бюджети:

 • Дневен бюджет – Бюджет, който се задава на дневна база.
 • Кампаниен бюджет – Залагане на общ (кампаниен) рекламен бюджет, който има начална и крайна дата, като Facebook оптимизира кога да се показва рекламата.

Facebook дава и много добри възможности за управление на бюджет както ви показахме в статията Facebook реклама: Ръчен или автоматичен бид стратегия

При създаване на кампания имаме следните варианти:

 • ABO( AdSet Budget Optimization) -Този тип управление на бюджета ни дава възможност да правим по изолирани тестове на интереси и таргет аудитории. Идеален е за скалиране на успешни реклами. Недостатъците при този тип са, че ръчно трябва да управляваме бюджета, което води до по-голяма вероятност за грешка.
 • CBO( Campaign Budget Optimization) – Чрез този метод ние получаваме възможност Facebook сам да прецени как да оптимизира бюджета, спрямо потенциала. Можем да спестим доста време и усилия. Изключително ефективен метод за по-дълъг период от време.

 

Facebook дава много добри възможности за изразходване и оптимизиране на бюджета, така че да отговарят на всички изисквания на клиентите.

Анализ на реклама

Резултатите, които ще бъдат показателни за успеха на кампанията варират спрямо типа на дадения бизнес. Ако сте онлайн магазин, показателно за вас ще бъде брой продажби и цена на продажба. Възвращаемост на инвестицията( ROAS) също е една доста важна метрика за всеки бизнес.

Целта на всяка реклама е да донесе желаните резултати на вашия бизнес.

Именно за това трябва да сте наясно с метриките, които да следите.

Тракингът на рекламите и на потребителите е изключително важен. Ето защо трябва да може да проследявате всяко събитие. Събитията са тип действия, които извършват потребителите. Събитията, които се извършват на вашия сайт се следят от Facebook Pixel – парче код във вашия сайт, което проследява поведението на потребителите.

Информацията от Pixel се използва за ремаркетинг. Повече за събитията във Facebook разгледайте в статията в блога ни (линк)

Дори и най-добрата реклама не означава нищо без проследяването на резултати. Трябва да можете да измерите желаните резултати от всяка кампания и ако те отговарят на вашите желания, тогава можем да кажем, че рекламата е успешна.

Основните метрики, които трябва да следим са:

 • CPC – Цена за клик
 • CTR – % съотношение между всякакави кликове и импресии/показвания на рекламата
 • Cost per Purchase: (средна цена за продажба на продукт)
 • ROAS: (съотношение Изхарчени пари за реклама / Генериран брутен приход)

Основните метрики, които трябва да бъдат проследявани варират според типа на вашия бизнес. Правилното разчитане и анализиране на тези данни ви дава представа дали вашата кампания е успешна и постига целите си.

Искате ли да ви помогнем да наберете повече клиенти за вашия бизнес? Изпратете ни запитване за водене на фейсбук реклама още сега“Запитване за Facebook реклама

Прочетете още:

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 87 ревюта
Ivailo Milenkov
Ivailo M.
21:04 05 Sep 21
С Кико сме работили като партньори по няколко проекта.Перфектна организация! Мисля, че всеки клиент би останал доволен от работата с Webselo.
Мери Иванова
Мери И.
10:43 01 Sep 21
Изключително отзивчиви и много добри професионалисти! Препоръчвам!
Йоана Маринова Лада
Йоана Маринова Л.
12:56 18 Aug 21
Всички момчета са супер професионалисти... Благодаря на Кико, Руди и Петър за отговорността, с която подходиха и към моя проект...(Translated by Google)All the boys are super professionals ... Thanks to Kiko, Rudy and Peter for the responsibility with which they approached my project ...прочети повече
Galina Radkova
Galina R.
18:25 11 Aug 21
Препоръчвам. Много добри професионалисти.
Tosho Dimitrov
Tosho D.
17:07 05 Aug 21
Изключителни професионалисти! Точност, компетентност, бързина, високо качество!(Translated by Google)Exceptional professionals! Accuracy, competence, speed, high quality!
Ivan Kaloyanov
Ivan K.
06:12 25 Jul 21
Единствените , които са точни и истински професионалисти , по отношение на качество , бързина и удоволетворяват точно това което търсиш ! Работихме преди това с други дизайнери за изработването на лого и проект за витрини за офис,но се отказахме , защото крайният продукт не ни допадаше въобще ! Препоръчвам на всички които искат да нямат абсолютно никакви проблеми и да са доволни от резултатите накрая ! Работихме с управителя Кирил и дизайнера Руди , отзивите и за двамата са ни 6+ ,коректни , бързи , отговарят на всяко едно питане , било то по вайбър или имейл и реагират светкавично ! Удоволствие е да се работи с такива професионалисти ! Скоро ще се възползваме отново от тях за изработването и на Уеб Сайт и поддръжка в Google ! 🙌🏻прочети повече
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООД(Translated by Google)Professional work - from attitude, consultation to the final results. We worked together with Rudi (Radoslav Radoslavov) and we would definitely repeat and repeat. Extremely quick reactions to the corrections, conceptual suggestions ... great job. I recommend!AUTOPIA EOODпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
atanas zaykov
atanas Z.
11:07 14 Jun 21
УЕБСЕЛО определено помогна с по-добрата визия и функционалност на онлайн магазина ми. Бях си изобразил г/д как искам да изглежда магазина и след съгласуване с тях всичко стана супер.
Rozaliya Rangelova
Rozaliya R.
19:54 13 Jun 21
Впечатлена съм от професионализма и коректността! Комуникацията ни беше кратка, но по същество, без загуба на време, в кратки срокове. Резултатът задоволи изцяло моите очаквания!
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Kiril Valeov
Kiril V.
17:09 09 May 21