12 от най-добрите стратегии за дигитален маркетинг през 2021 г.

2021 е годината, която промени клиентското поведение и създаде нови стандарти в дигиталния маркетинг. Хората започнаха да пазаруват все повече онлайн, броя на търговците също нараства значително. Тези промени в пазарите промениха изцяло стратегиите за маркетиране на продукти на компаниите и магазините. С увеличението на онлайн продажбите става все по-трудно клиента да закупи нещо точно от нашия магазин, поради нарастващата конкуренция. Тази промяна в пазара изисква добри стратегии за дигитален маркетинг, които работят. Сега ще разгледаме най-добрите от тях:

Оптимизация за следващите актуализации на Google

С новата актуализация на Google’s Page Experience, която излезе тази година, се появяват нови метрики – Core Web Vitals. Те ще мерят скоростта на вашия сайт, интерактивността и съдържанието в него. Това означава, че трябва да оптимизирате вашия сайт, за да бъде добре отчетен от новите метрики. Google се стремят да покажат на хората максимално user-friendly сайтове. Тези метрики ще се отчитат от аглоритъма на Google при ранкирането на вашия уебсайт. Поради тази причина бърз и user-friendly сайт ще се превърне в стандарт вместо да бъде предимство на добрите сайтове.

Краят на „бисквитки“ от трети страни

Тази промяна е наистина фундаментална. Ще се промени начина на таргетиране на рекламите и на измерването на резултатите. Ще бъде нужно компаниите да създадат своя инфраструктура за събиране на данни, за да могат да управляват правилно рекламите си. Все повече промени от този тип навлизат в дигиталната среда. Съкращението на пътя на данните се прави с оглед максималната сигурност на хората, но предизвиква затруднения при рекламите. Нужно е да се адаптираме към тази новост, за да продължим.

Започнете да продавате в социалните мрежи

Социалните мрежи се стремят да задържат вниманието на потребителите за по-дълго време. По тази причина те все повече развиват каналите за продажби. Този тип канали могат да бъдат изключително полезни за бизнеса, но също така и за потребителите, които виждат релевантни за тях продукти.

Хората прекарват все повече време в социалните мрежи. Пазаруването, което да бъде в самите социални мрежи е естественото продължение на дигитализацията. Тази иновация съкращава, пътя на клиента до покупката. Във Instagram и Facebook e възможно да си харесаш продукта в някой от магазините и да го купиш директно. Така се съкращава потребителската пътека и има по-малка вероятност за отпадане на продажбите в средата на фунията.

Ако имате нужда от помощ с Facebook рекламата, можете да заявите консултация тук: https://bit.ly/3tVKKpT

Изградете доверие

В днешно време доверието е важен елемент за всеки бизнес. То е един от основните фактори за това един потребител да стане ваш клиент. По време на пандемията клиентите започнаха все повече да избират от кой бранд да пазаруват. Изграждането на доверие е ключово за клиентите.

Нужно е да покажете на своите клиенти, че сте лоялни към тях и по този начин те също ще бъдат лоялни към вас и ще се превърнат в защитници на бранда. Опитайте се да изградите една по-лична връзка с тях. Комуникирайте по-често с тях и им показвайте, че ги цените.

Фокусирайте се върху клиентите си

Ако насочите фокуса си върху вашите съществуващи клиенти, вие ще ги накарате да се чувстват специални. Задържането на съществуващи клиенти излиза по-евтино от привличането на нови такива.

Ако сте изградили една добра клиентска база, то можете да опитате да им дадете още по-добро преживяване. Направете го с цел да ги зарадвате и да си поръчат отново или да увеличат стойността на покупките си. Промоционални оферти за хора, които вече са закупили нещо от вас или промо код са идеално решение.

 

Изградете общество

Хората имат нужда да бъдат част от социална група с други хора. Ако вие успеете да изградите общество около вашия бранд, то вашите лоялни клиенти ще станат ваши посланици. Създаването на Facebook група за някои брандове работи много добре. Там имате възможност да се докоснете до клиентите си в по неформална обстановка. Старайте се да изградите едни стабилни връзки между бранда и клиентите.

Оптимизирайте гласовото търсене

Гласовият контрол, все повече навлиза в нашето ежедневие. Гласът ни става контролер на автомобилите, уредите в дома ни и други. В реда на нещата е да започне да се използва все повече в дигиталната среда. Гласовото търсене в Google е факт и е време да оптимизираме брандовете си за него. Удобството да търсиш нещо само с гласа си без да има нужда да пишеш в търсачката ще бъде новото стандартно търсене.

Видеата в социалните мрежи

В днешно време изграждането на лична връзка с клиентите ви е важен фактор за успех. Най-добрият начин за това е да бъдете там, където са вашите потенциални клиенти. Използвайте възможностите, които Reels или TikTok  дават, за да покажете на хората че сте близко до тях.

Бъдете Live!

Видета на живо са много по ангажиращи от нормалното видео. За това използването на Live Video е много добър маркетинг ход, който ще ви помогне да изградите лична връзка с клиента.

Доверете се на микро инфлуенсъри

С всяка година все повече продажби се извършват благодарение на микроинфлуенсъри. Потребителите все повече се доверяват на мнението на инфлуенсърите относно даден продукт. Те припознават себе си в този човек и могат да преценят дали продукта ще им хареса.

Важно е да се насочите към този тип промотиране на продуктите, понеже той ще се развива много. Рекламата с инфлуенсъри ще се превърне в стандарт за всеки продукт.

Изградете връзки с други брандове

Изграждането на стабилна връзка с други популярни брандове може да донесе много позитиви за вас ако публиката ви е сходна. Можете да приложите промотиране през вашите канали и през техните. По този начин посланията и продуктите ще достигнат до много по-голяма аудитория. Ако изпратите едно послание до вашите абонати в мейл листа и на всички абонати в мейл листата на вашите партньори, то вие ще достигнете много повече хора. Опитвайте се да правите съвместни промоционални кампании, които ще се харесат и на двете аудитории.

Автоматизирайте какво можете

Автоматизацията на маркетинг процесите, може да освободи вашите служители от много от скучните задачи, които отнемат време. Вместо това те могат да пренасочат енергията към нещо по стойностно. На пазара се появяват все повече инструменти за автоматизация на процесите в маркетинга, които биха били полезни за всеки бизнес.

Ако имате нужда от помощ с Facebook рекламата, можете да заявите консултация тук: https://bit.ly/3tVKKpT

Прочетете още:

Топ 10 стъпки за оптимизация на вашите Facebook реклами с цел постигане на успех.

Фейсбук Рекламата през 2021 г: Ръководство за Начинаещи.

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 87 ревюта
Ivailo Milenkov
Ivailo M.
21:04 05 Sep 21
С Кико сме работили като партньори по няколко проекта.Перфектна организация! Мисля, че всеки клиент би останал доволен от работата с Webselo.
Мери Иванова
Мери И.
10:43 01 Sep 21
Изключително отзивчиви и много добри професионалисти! Препоръчвам!
Йоана Маринова Лада
Йоана Маринова Л.
12:56 18 Aug 21
Всички момчета са супер професионалисти... Благодаря на Кико, Руди и Петър за отговорността, с която подходиха и към моя проект...(Translated by Google)All the boys are super professionals ... Thanks to Kiko, Rudy and Peter for the responsibility with which they approached my project ...прочети повече
Galina Radkova
Galina R.
18:25 11 Aug 21
Препоръчвам. Много добри професионалисти.
Tosho Dimitrov
Tosho D.
17:07 05 Aug 21
Изключителни професионалисти! Точност, компетентност, бързина, високо качество!(Translated by Google)Exceptional professionals! Accuracy, competence, speed, high quality!
Ivan Kaloyanov
Ivan K.
06:12 25 Jul 21
Единствените , които са точни и истински професионалисти , по отношение на качество , бързина и удоволетворяват точно това което търсиш ! Работихме преди това с други дизайнери за изработването на лого и проект за витрини за офис,но се отказахме , защото крайният продукт не ни допадаше въобще ! Препоръчвам на всички които искат да нямат абсолютно никакви проблеми и да са доволни от резултатите накрая ! Работихме с управителя Кирил и дизайнера Руди , отзивите и за двамата са ни 6+ ,коректни , бързи , отговарят на всяко едно питане , било то по вайбър или имейл и реагират светкавично ! Удоволствие е да се работи с такива професионалисти ! Скоро ще се възползваме отново от тях за изработването и на Уеб Сайт и поддръжка в Google ! 🙌🏻прочети повече
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООД(Translated by Google)Professional work - from attitude, consultation to the final results. We worked together with Rudi (Radoslav Radoslavov) and we would definitely repeat and repeat. Extremely quick reactions to the corrections, conceptual suggestions ... great job. I recommend!AUTOPIA EOODпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
atanas zaykov
atanas Z.
11:07 14 Jun 21
УЕБСЕЛО определено помогна с по-добрата визия и функционалност на онлайн магазина ми. Бях си изобразил г/д как искам да изглежда магазина и след съгласуване с тях всичко стана супер.
Rozaliya Rangelova
Rozaliya R.
19:54 13 Jun 21
Впечатлена съм от професионализма и коректността! Комуникацията ни беше кратка, но по същество, без загуба на време, в кратки срокове. Резултатът задоволи изцяло моите очаквания!
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Kiril Valeov
Kiril V.
17:09 09 May 21