21 ползи за бизнеса от Facebook рекламата

Фейсбук реклама, Google реклама, SEO – това е светата троица, от която се нужда всеки бизнес, за да се изгради успешно и скалира онлайн.

Днес няма да говорим в детайли за Google & SEO, а ще насочим вниманието ви върху конкретните и неотричими ползи от фейсбук рекламата – платформата, ползвана от милиарди потребители по света.

Да започваме?

1.  Вашите клиенти са във Фейсбук

facebook reklama

фейсбук реклама цена

Достигнете потенциалните си клиенти в естествената им дигитална среда. Всички прекарваме % от времето си в социалната мрежа на Facebook. Всички влизаме и в ролята на потребители, било то на бързооборотни стоки, резервации за почивки, търсене на услуги и т.н. 

Към днешна дата, над 80% от ползвателите на интернет въобще са във Фейсбук. Дори възрастовите групи 55-65 ползват с интерес и лекота социалната мрежа. Най-хубавата част е, че потребителите на мрежата не просто имат акаунт, но влизат редовно всеки ден, по няколко пъти. 

Не е ли това добра причина и вие да сте там?

2.  Прецизно таргетиране

 

audience insights за таргетиране във фейсбук

таргетиране facebook ads

Едно от най-силните предимства на Facebook рекламата е, че ви позволява да достигнете нови потребители с конкретни интереси, лоялни клиенти и да направите от последните lookalike аудитории (подобни на тях). 

Вариантите за аудитории от всеки тип са безкрайни. Важно е, разбира се, да ги създавате като част от конкретна стратегия, за да постигнете целите си. 

Освен това, Фейсбук ви позволява да таргетирате по демографски фактори, като възраст, пол, локация и т.н.

3. Facebook рекламата е бърза, таксува на 1000 показвания

За всяка ниша цената на 1000 показвания е различна. Ако да речем, че сте в нишата на онлайн магазините, средната цена може да бъде $0,50, $1, $2 или др. за 1000 показвания. Съответно, можете лесно да си направите сметката колко горе-долу ще ви излезе да се покажете 1000 пъти. Само че тук е важно да се направи едно уточнение. Има разлика между метриката за показване и достигане. Едно е рекламата да се покаже, друго е потребителят действително да я е видял, т.е. той да е бил достигнат (reached).

Facebook дава възможност за бързи резултати. Още в същия ден на пускането на кампания, можете да достигнете поне 1000 показвания или дори повече. Това главно зависи от бързината на одобрение на рекламата във фейсбук, както и заложения рекламен бюджет. 

4.Facebook = brand awareness 

brand awareness

brand awareness

Благодарение на фейсбук рекламата, вие можете да представите вашия бизнес т.е. да му изградите brand awareness. Това е прекрасен начин да покажете на правилната аудитория кои сте и с какво можете да им бъдете полезни. Колкото по-познати сте на дадена аудитория, колкото по-често ѝ се набивате на очи и колкото повече тя резонира с вас като бранд, толкова по-вероятно е да се превърне във ваш клиент.

5. Facebook рекламата = вкарвайте трафик в сайта 

website traffic

website traffic

Генерирайте трафик в сайта с помощта на добре насочена Фейсбук реклама. Дайте причина на потребителите да ви посетят. Това може да бъде чрез предоставяне на код за отстъпка, промоция на конкретна категория продукти, полезно съдържание и прочее. 

С помощта на фейсбук рекламата можете да ремаркетирате потребители на конкретна страница за определен брой дни назад, например, website visitors 3 days ago, и да ги придвижите към финалната цел: да извършат конверсия: поръчка, абониране за имейли, попълване на формуляр за нещо и т.н.

6. Facebook Ads повишава конверсиите 

facebook ads conversions

facebook ads – conversions

Както вече уточнихме, конверсии могат да бъдат не само осъществените продажби. Това са на практика всички значими действия/събития, които сте задали като цел. 

Постигането на добри резултати и оптимизирането на кампаниите, които да носят страхотна възвръщаемост на бизнеса е нелеко занимание, което отнема години опит. 

И тъй като, така или иначе, ще присъствате във Фейсбук, направете го умно като инвестирате средства в опитна агенция. 

7. Facebook рекламата е измерима

audience insights за таргетиране във фейсбук

таргетиране facebook ads

Тук говорим за измерими резултати с помощта на метрики за демография, покупки, кликвания върху връзка, изпращане на съобщение, събиране на лийдове, брой покупки, цена на клик и покупка, възвръщаемост и т.н. За целта е важно да инсталирате conversion pixels на сайта. Вашият рекламен гуру ще ви насочи към необходимите действия за инсталирането им, веднъж като стартирате.

Всички тези метрики, когато се използват умно, могат да ви дадат много ценна информация за текущите резултати, поведение на потребителите, престой на сайта и др. 

Разбира се, разчитането им и вземенето на последващи мерки изисква дългогодишен опит с Фейсбук рекламата. 

8.Facebook advertising може да понижи cpa ( cost per acquisition)

Фейсбук ще се опита да ви доведе клиент за оптимално добра цена. Разбира се, тук е място да отбележим и допълнителни настройки като target cost, lowest cost и др. на ниво наддаване, които ще ви позволят известен контрол над биддването. Lowest cost е препоръчваната опция от Фейсбук, с която и ние ви съветваме да започнете. 

9.Генерирайте offline sales с Facebook

Фейсбук ви позволява да рекламирате и offline локации със цел brand awareness – повишаване на интереса у потенциални клиенти към локацията. Ако си свършите добре работата на ниво оферта и настройка на кампанията, и ако убедите потребителите в ефективността на вашия продукт/услуга, те биха ви посетили на място, за да го видят.

10. Facebook advertising – ангажирайте последователите си – (примерна реклама)

facebook ads milvena

facebook реклама на milvena

Случвало ли ви се е да посетите конкретен сайт и скоро след това да видите негова реклама? Разбира се, че ви се е случвало. Това е силата на ремаркетинга. 

Тя е необходима стъпка, защото поне над 80% от потребителите НЕ купуват изведнъж, при първата интеракция с конкретен бранд. Дори ако става дума за изключително достъпни, бързи оборотни стоки на добри цени.

Изключения биха били масови дни на разпродажби като black friday.

Изводът: възползвайте се от силата на ремаркетинга чрез facebook рекламата. Достигнете ангажираните потребители, предложете им атрактивна оферта, образовайте ги по дадена тема, ако продуктът ви е особен, мотивирайте ги да станат ваши клиенти.

11. Ремаркетинг: подканвайте потребителите да извършат конкретно действие (примерна реклама)

примерна facebook реклама

примерна facebook реклама

Най-скъпите за таргетиране и съответно придобиване клиенти са студените аудитории. Те не ви познават и съответно са им нужни повече интеракции и стъпки от продажбената фуния преди да станат клиенти. 

Тук е мястото да споделим още една тънкост:

можете да импортнете списъци с клиенти, за да си направите силно ядро за целите на lookalike аудиториите. Например, от списък с 1,500 клиента, можете да си направите lookalike аудитории от 1-10% (подобни на тях), като извадка от 1% е най-близката аудитория до тях като поведение, а 10% е най-далечната. 

Важно: за направата на lookalike аудитории са ви необходими клиентски списъци с най-малко 1000 души. Това е необходимо, за да изградите качествено “ядро”, което да използвате за lookalikes. 

12. Facebook рекламата ви позволява да изградите връзка с потребителите

facebook ads engagement

facebook ads engagement

Накарайте ги да участват в разговори, да споделят, коментират и лайкват ваши продуктови публикации. Всичко това осигурява на рекламния пост social proof – социално доказателство, че вашият продукт/услуга е добър, качествен и носи стойност.

Колкото по-добро ангажиране, толкова по-добра видимост ще получите от Фейсбук. И най-важното, колкото по-ангажирани са с бранда/бизнеса ви, толкова по-вероятно е да станат клиенти сега и да продължават да бъдат такива и в бъдеще.

13. Facebook рекламата = добрата реклама “от уста на уста”

Виралните ефекти са страхотен начин да си гарантирате реклама от уста на уста. Това може да се постигне при добре разработена стратегия за ангажиране на потребителите с правилни въпроси, публикуване на пост покрай актуално събитие, филм, смешка и т.н. 

14. Facebook реклама подобрява видимостта на блога ви

Предоставяйте линкове към новото блог съдържание, което сте подготвили. Говорете искрено и ентусиазирано, не манипулирайте, а представете продукта с истинските му ползи. Това ще ви помогне да се извисите в очите на потребителя, който ще ви вижда като авторитетна личност в сферата. 

15. Facebook ads може да повиши SEO класирането на сайта ви

Търсачките разчитат на социалните сигнали за рангване на сайтовете. Тези сигнали определено включват и активността във фейсбук страницата ви, като публикации, лайкове, споделяния, коментари и т.н.

16. Открийте нови пазари с Facebook рекламата 

facebook ads таргетинг по локация

facebook ads

Ако сте готови да навлезете в чужди води, фейсбук рекламата е чудесен начин да го направите. Вие преценявате рекламния си бюджет и темпото на brand awareness. Колкото по-голям бюджет, толкова по-добър brand exposure. 

17. Facebook advertising се случва в реално време

Можете да оптимизирате всяка кампания в реално време, разбира се, само когато това е необходимо. Не са препоръчителни непрекъснатите намеси и редакции на кампании, ад сетове, послания, криейтиви и други настройки, тъй като рискувате да рестартирате learning фазата на Facebook алгоритъма. 

18. Вашите конкуренти са във Фейсбук (видео)

BMW vs AUDI FUNNY commercial JUMP FOR JOY – BMW ads

Може би една от най-силните досега причини да имплементирате фейсбук като част от дигиталната си стратегия са преките ви конкуренти. 

Щом конкурентите ви са там, ще направят всичко възможно да вземат пазарния ви дял и вашите клиенти. След като потребителите прекарват толкова време ежедневно във фейсбук, уверете се, че и вие присъствате там.

19. Достигнете потребителите на мобилни устройства 

Повече от 84% от потребителите влизат в профила си чрез мобилно устройство. Това означава най-напред, че сайтът ви трябва да бъде съответно разработен за мобилни устройства. И още нещо важно: можете да достигате притежатели на android или iOS. 

20.Платената реклама във фейсбук е в пъти по-ефективна от organic reach-а там 

Дните на органичния фейсбук маркетинг са отдавна в миналото. За да имате видимост и конверсии, е необходимо да инвестирате в професионална фейсбук реклама

21. Контрол на рекламен бюджет (daily vs lifetime budget) – пример

рекламен бюджет за фейсбук реклама

setting budget fb ads

Facebook платформата ви позволява сами да избирате рекламния бюджет, с който ще работите, за Х период от време. Разбира се, той пряко ще се отрази върху brand exposure и резултатите. При всяко настройване на кампания, фейсбук ви показва информативни данни за приблизителен reach спрямо заложения бюджет. Обръщайте им внимание, но не ги приемайте за 100% точни, тъй като много често има разминавания. 

Заключение

В днешния дигитализиран свят, мястото на бизнесите е там, където прекарват времето потребителите, потенциалните им клиенти. Фейсбук се превърна в лидера в социалните мрежи в цял свят, което превръща необходимостта от вашето присъствие там неотложна. Не забравяйте, че докато вие чакате, вашите преки конкуренти са там и работят в посока превземане на пазарни дялове и привличане на още клиенти. 

Полезно ли ви беше това съдържание?

Ще се радваме да разберем повече за вашия бранд, рекламна дейност и стратегии в социалната мрежа.

 

Прочетете още:

  1. Как коронавирус пандемията афектира различните индустрии?
  2. Как Facebook Creative Hub Подобрява Вашите Фейсбук Реклами?
  3. 7+световни бранда и техните позитивни реакции срещу коронавируса

 

Имате ли нужда от професионално съдействие във воденето на вашата фейсбук реклама и бранд присъствие?

Разберете повече за услугата facebook реклама в сайта ни.

 

Благодарим ви, че прочетохте тази статия! 

До нови срещи!

Marina Yoveva

Webselo.com 🙂

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 123 ревюта
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООДпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Моника Валеова
Моника В.
20:38 08 May 21
Radostin Valeov
Radostin V.
20:05 08 May 21
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
17:45 22 Apr 21
Точни и разбрани хора, добри професионалисти. Препоръчвам! :)
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.