Бъдещето на копирайтинга: 4 тенденции, за които да бъдеш нащрек

Какво бъдеще очаква копирайтинга и за какво да си отваряш очите през 2018? Какви са тенденциите в обширния свят, завзет от [копи]писачи? Какво е DR копирайтинг? А нарушава ли авторското право? В днешната статия ще направим кратък анализ на новостите, които ще вилнеят и през 2018 г.

Преди да стигнем до трендовете обаче, нека поговорим за копирайтинга и авторското право най-напред. Оказва се, че тази тема бива като трън в очите на доста хора, ще се опитаме да помогнем тук.

Копирайтингът, с две думи, е вид промотиране на бизнеса чрез  текстово съдържание, което сме сътворили със или без помощта на чичко Google. Естествено, тук говорим само и единствено за съвестен копирайтърски труд; има ли го на черно и бяло, значи всичко ще бъде наред. Нека да онагледим и с пример, за да изчистят всякакви недоразумения до кристален блясък.

Да се върнем за кратко в училищните дни, хм? Не можем да се надяваме на висока оценка по предмет „Творческо мислене“, когато знаем, че не сме свършили нищо креативно, а сме преписали всичко отнякъде. Ето, виждаш ли? Ето толкова е просто: преписал ли си текста от нета, спукана ти е работата (както обичаме да казваме).

Колкото до DR копирайтинга, тук търсим ефекта на „ direct response“ от читателите. Тази непозната страна на копирайтинга на практика оптимизира маркетинговите ти усилия дотолкова, че успяваш да им продадеш Х продукт или услуга за доста по-кратко време.

Този субсет на копирайтинга цели да въздейства на твоите идеални читатели, превръщайки ги в потенциални купувачи във възможно най-кратък срок. Пример за подобно DR копи съдържание е имейла, в който предлагаш на своя кръг от потребители, т.е. твоето „общество“, линк, върху който да кликнат. Всеки път, когато правиш това упражнение, ти на практика пишеш DR копи съдържание. Защото целиш директен отговор и отклик от своето малко виртуално общество. А откликът вече драстично увеличава шанса да бъдеш потърсен за услуга или пък да разпродадеш Х стока. И ако случайно се чудиш дали някой въобще ги чете тези дълги (понякога) писания, да – четат се, и то от немалко хора. Това е DR копирайтинг и да, той определено работи.

А какво ще се случи с традиционния копирайтинг?

Да надникнем зад завесата на бъдещето? Прочети за 4-те топ тренда и през тази година.

1. Копирайтингът НЕ замира!

Даже напротив – развива се все повече и у нас, като тук включваме и пускането на имейли за промотиране на продукти/услуги с цел Direct Response (директен, бърз отклик)

Нищо не може да накара твоето общество да се възползва от твоите услуги или продукти, ако не ги подтикнеш към това. Вдъхнови ги, накарай ги да кликнат върху изображенията със закачен линк, дай им причина да се абонират за теб. Всичко това може да стане САМО чрез внушаващ копирайтинг с цел DR -> директен отзвук. Естествено, в най-идеалния случай говорим за вече насъбрали се абонати, които да „облъчваш“ с DR имейли и кампании. Но, както всяко нещо в живота, тези клиенти няма да дойдат просто ей така. Те имат нужда от стимул, а това вече е твоето задължение.

Разбира се, ако писането не е твоето призвание, не те влече или пък просто не тече в кръвта ти, ние те съветваме да потърсиш чужда помощ. Ала виж, недей да си мислиш, че всеки е „писач“, макар и да се представя за такъв. Проучи „външната“ помощ, разгледай техни проекти и портфолио, за да намериш правилното решение срещу разумно заплащане.

2.Използвай силата на „новото“ дори и в копирайтинга

Забелязал ли си, че най-силно впечатление правят новите продукти, джаджи и въобще всичко ново, макар и леко откачено? На прима виста се сещам за небивалия успех на азиатския хит на Psy “Gangnam Style”. Какво, по дяволите, въобще беше това? Какафония за едно голямо нищо, ала „различно“ и НОВО. Тук, разбира се, не те съветваме да пробваш ненормални методи в маркетинговите ти кампании, а само да пробваш нестандартни идеи, за да бъдеш с една стъпка напред пред конкуренцията. Ако твоите конкуренти не правят видеа, не чакай да им проблесне тази идея. Бъди „иноватор“ в това, което правиш, дори за другите да изглежда „странно“. Различното винаги хваща окото, особено когато е предложено на аудиторията, както трябва. „Нахрани“ конкуренцията, време ѝ е.

3. Кажи на аудиторията си това, което искат да чуят.

Да кажем, че развиваш бизнес в сладкарския бранш; имаш си вече физически обект (отворил си малка сладкарничка на ъгъла) и е започнало „голямото чакане“ на клиенти. Това обаче няма да стане, колкото и финанси да налееш като с фуния в обекта, ако не дадеш ПРИЧИНА хората да влязят точно в твоята сладкарница. Ето тук идва силата на копирайтинга и функцията му да внушава. Само си помисли: защо пък точно х потребителят да влезе в твоята сладкарница? Нима наоколо няма други обекти с достатъчно разнообразна витрина? Забележи, че обикновеният потребител/клиент разсъждава точно по този начин, и честно казано, има право.

За да го накараш да влезе, трябва да погъделичкаш любопитството му. Ето няколко семпли идеи, които можеш да използваш в копирайтинг стратегията си.

„НОВАТА Сладкарница (име) вече е отворена! Ела да се запознаем на чаша ароматно кафе и парче френска торта! Изискан вкус от Франция! Винаги пресни и божествено вкусни! „

Как да не влезе човек, хм? Имаш приятелска покана за кафе (кой не обича кафе?!), нещо сладичко (в случая френска торта) + идеята за изискано, нещо първокласно и добро.

И ако, случайно, хората са на прага да влязат, ала им липсва една последна, решаваща всичко причина, то това ще бъде цената.  Добра практика за сутрешна отстъпка + бонус „шоколадово изкушение“ към кафето/чая ще привлече клиентите като пчели на мед.

И бам – клиентите са вътре! Виждаш ли? Ето поредния пример, доказващ смисъла от това да бъдеш различен, креативен в бизнеса дори, даже най-вече, чрез копирайтинга. А както знаем, добрият копирайтинг е гръбнака на маркетинга

4. Разкрий частица от себе си: клиентите ти не хапят

Или поне се надяваме да не е така. Добре де, шегата настрана – идеята тук е да разкриеш детайли около бизнеса си, да разкажеш как е тръгнала идеята за него, какви постижения си постигнал и така нататък. Как да го направиш ли? Лесно. Представи интересни факти за бизнеса си, ала не се съсредоточавай върху фактологии; използвай социалната мрежа като трамплин, който ще ти помогне да се доближиш до хората. Бъди им „приятел“ във време, в което всеки се опитва да им продаде (пробута) нещо. Разкажи история, бъди дори малко „ретро“. Повярвай, носталгията винаги работи добре за бизнеса, особено когато е съчетана с нотките на модерното време. Наблегни на семплото, личното, различното, за да се отличаваш.

И за финал, решихме да те заведем на копирайтинг приключение с начална спирка „Copywriting”, разбира се. Bon Voyage и до следващия път! Продължи приключението си тук:

 

ИСКАМ КОПИРАЙТИНГ

 

ИСКАМ ФЕЙСБУК РЕКЛАМА

 

ИСКАМ ГУГЪЛ РЕКЛАМА

 

ИСКАМ ИЗРАБОТКА НА УЕБСАЙТ

 

Получавай ПОЛЕЗНО съдържание на Твоята е-поща. АБОНИРАЙ СЕ СЕГА!

Pressy Lazarova
Pressy Lazarova
2018-07-11T10:45:43+0000
Изключителен професионализъм и чудесно отношение от екипа на Уебсело! Резултатът от съвместната ни работа е страхотен продукт, за чието развитие ще продължаваме да работим заедно.
Радинела Дамакова
Радинела Дамакова
2018-06-23T07:50:32+0000
Възхитен съм от професионализма на екипа на Webselo при изработката на сайта и Фейсбук страницата ни. Благодаря за качествената работа, както и за отзивчивостта и коректността при изпълнение на поетите ангажименти, беше удоволствие да работим заедно.
Ивета Симеонова
Ивета Симеонова
2018-06-12T14:46:26+0000
Страхотни ! :) Благодаря за всичко!
Slavi Petrov
Slavi Petrov
2018-06-06T18:28:47+0000
Супер
Teodora Savova
Teodora Savova
2018-05-28T11:26:35+0000
Коректни и сериозни. Много съм доволна от съвместната и работа!
Росен Недев
Росен Недев
2018-05-05T06:30:38+0000
Ivan Rogachev
Ivan Rogachev
2018-04-28T19:24:14+0000
Много полезна среща, ценни съвети, професионално отношение и търпение. Това са само малка част от позитивите които могат да се кажат за екипа на Уебсело. Благодаря!
Mihaela Dimitrova
Mihaela Dimitrova
2018-04-26T06:45:12+0000
Екипът на Webselo е сериозен, адекватен и изграден от професионалисти. Webselo се погрижиха за сайта на моята кантора като се съобразиха изцяло с претенциите ми за визия, структурираност и възможности. Съобразиха се и с изискванията по новия Регламент за защита на личните данни. Екипът на г-н Йовев изработи и лого на кантората, включително и визитки. Отново се справиха блестящо. Благодаря Ви много!
Mariq-Magdalena Alexandrova Petrova
Mariq-Magdalena Alexandrova Petrova
2018-04-25T09:41:38+0000
Благодаря за съвместната работа и бързите резултати!
Dimitar Hristovski
Dimitar Hristovski
2018-04-17T12:40:25+0000
Elitsa Stefanova Mironova
Elitsa Stefanova Mironova
2018-04-16T13:33:44+0000
Благодаря Ви , за проявеното търпение , професионализъм, коректност и точност !
Mira DH
Mira DH
2018-03-23T07:54:43+0000
Беше удоволствие да видим идеите си реализирани с прецизност и креативност. Благодарим за изработеното лого, което Кирил сътвори за наистина отрицателно време. Успех!
Фетея Накова
Фетея Накова
2018-03-17T17:07:42+0000
Много съм доволна от резултата ,който постигнахме при изработката на моето лого.Бях изненадана колко добре са разбрали моето търсене и ми беше трудно да си избера само един от предложените ми варианти. Желая успех на този ентусиазиран екип и със сигурност бих ползвала услугите им отново!
Krum Krumov
Krum Krumov
2018-02-28T20:15:49+0000
Много приятно се работи с екипа на WebSelo! Взимат нещата присърце и успяват да дадат ценни идеи, за които не сме и подозирали. В бъдеще със сигурност ще продължим да им се доверяваме!
Нина Кутиева
Нина Кутиева
2018-02-26T20:39:20+0000
Срещнах чудесно отношение от страна на персонала! Готови са да помагат и да дават идеи. Заедно намерихме най- доброто решение за мен! Благодаря ви искрено! Продължавайте все така!
Elena Nedyalkova Nedyalkova
Elena Nedyalkova Nedyalkova
2018-02-24T14:24:03+0000
Много благодаря за изработеното лого! Много съм доволна, препоръчвам на всички услугите на тази фирма! �
Harry Anichkin
Harry Anichkin
2018-02-02T16:29:20+0000
Misha Yan
Misha Yan
2018-02-02T08:57:22+0000
Radostin Valeov
Radostin Valeov
2018-02-01T10:08:16+0000
Dimitar Stanchev
Dimitar Stanchev
2018-01-31T17:47:00+0000
Отлична работа по изработка на нашето фирмено лого! Продължавайте все така! Поздрави!
SlimCity Bg
SlimCity Bg
2018-01-24T08:15:48+0000
Plamen Dimitrov
Plamen Dimitrov
2018-01-13T12:41:06+0000
След голямо лутане сред различни хора и фирми, най-накрая открих амбициозни хора, на които може да се разчита за всичко. След първия месец работа с тях постигнахме почти двоен ръст на продажбите спрямо предните. Винаги се отзовават на всички въпроси и проблеми, които имаме. Готови са да дадат адекватно мнение и съвет как бихте подобрили бизнеса и работата си. Няма да съжалявате, ако им се доверите. Успех.
Marian Dimitrov
Marian Dimitrov
2018-01-10T15:42:57+0000
Най-после намерих намерих фирма, която знае как да си върши работата. Написаха ми страхотни копирайтинг статии. Благодаря Ви, уникални сте! Спечелихте моето доверие и за в бъдеще ще бъдем успешни бизнес партньори!
Petko Petkov IV
Petko Petkov IV
2017-12-18T18:22:49+0000
Благодаря за страхотното лого, истински професионализъм !!!
Stanislav Nikolov
Stanislav Nikolov
2017-12-18T07:56:07+0000
Отлично свършена работа - бързо и качествено. Препоръчвам.
Ruska Kirisheva
Ruska Kirisheva
2017-12-07T11:56:32+0000
Професионалисти!!! С тях се работи с лекота, помогнаха ни за една много сериозна каша с домейни и сайтове. Препоръчваме услугите им.
Tsvetelina Zlatanova
Tsvetelina Zlatanova
2017-12-03T17:31:06+0000
Magdalena Georgieva
Magdalena Georgieva
2017-11-25T19:37:33+0000
Благодаря от името на нашия екип, на вашия екип за отлично свършената работа по изработката на лого и уеб сайт, които бяха чудесен трамплин за началото на нашия проект, и само първите стъпки в съвместната ни дейност. Продължаваме да работим заедно с Webselo по рекламата и развитието на нашия магазин. Млади сте, иновативни и креативни, радваме се че работим заедно с вас!
Александър Христов
Александър Христов
2017-11-23T16:41:42+0000
Нистина фирма която държи на комуникацията с клиентите си, добра свършена работа, винаги когато съм имал нужда и имам нужда от копирайт бих се обърнал към тях !
Тодор Тодоров
Тодор Тодоров
2017-11-23T09:04:03+0000
Благодаря на екипа на Webselo за добрата комуникация и работата по изработка на лого за нашия сайт.
Svetoslav Petkov
Svetoslav Petkov
2017-11-21T15:44:14+0000
Препоръчвам тези момчета, защото са супер професионалисти!
Katya Krancheva
Katya Krancheva
2017-11-16T18:00:51+0000
Viktor Dzhartov
Viktor Dzhartov
2017-11-05T20:05:30+0000
Много сме доволни от услугите на Webselo. Благодаря за страхотно свършената работа!
Plamen Todorov
Plamen Todorov
2017-10-17T13:09:08+0000
Доволни сме от услугине на Webselo, бързо и коректно отношение.
Victoria Ivanova
Victoria Ivanova
2017-10-16T21:17:26+0000
Vasil Angelov
Vasil Angelov
2017-09-27T11:39:13+0000
Предоставиха точно това, което исках за кратко време. 5/5
Елена Костадинова
Елена Костадинова
2017-09-18T10:22:25+0000
Много сме доволни от логото, което Webselo направиха за нашия бизнес. Ние имахме начална концепция и те ни помогнаха да я развием и я осъществиха на високо професионално ниво. Проявиха голямо търпение и разбиране докато стигнем до желания резултат. Отлично отношение към клиента и лесна комуникация.
Vasil Malchev
Vasil Malchev
2017-09-04T22:16:05+0000
Lyubomira Popova
Lyubomira Popova
2017-09-02T17:32:20+0000
Не съм клиент, а само последовател във фейса, но вие пишете със страст, която вдъхновява. Споделяте мисли, емоции и резултати, които носят стойност. Рисувате вселени с думи.
Борса Подправки
Борса Подправки
2017-09-01T13:28:56+0000
Danail Stefanov
Danail Stefanov
2017-08-30T15:35:23+0000
Невероятни професионалисти.Работят бързо и качествено.Изготвиха ми невероятно лого.Препоръчвам ги горещо и в бъдеще ще работя пак с тях!
Radoslav Zankov
Radoslav Zankov
2017-08-24T13:16:42+0000
Изработиха ми лого за много кратко време, от което съм много доволен, а и цената е добра.
Павлин Пепов Шопов
Павлин Пепов Шопов
2017-08-22T16:56:19+0000
Илиян Седефов Герганчев
Илиян Седефов Герганчев
2017-08-20T09:11:41+0000
Благодаря на Кирил за професионалната консултация за маркетинг, както и за индивидуалното обучение. Благодарение на него и екипа му си оптимизирахме кампанията и за същите пари още първия месец се наблюдава ръст в продажбите от 17.4%. Трябваше по-рано да го направим! А, да, мерси и за поправката на сайта ни - беше счупена мобилната версия. Пак ще работим!
Nikov Evgeniy
Nikov Evgeniy
2017-08-10T05:51:22+0000
Ивелина Илиянова
Ивелина Илиянова
2017-08-03T06:52:52+0000
Рангел Бараков
Рангел Бараков
2017-08-02T10:26:13+0000
Работят професионално и качествено, сайтът ни стана перфектен
Mitko Kambitov
Mitko Kambitov
2017-08-02T06:14:50+0000
Диди Златева
Диди Златева
2017-08-01T16:31:11+0000
Lachezar Nedev
Lachezar Nedev
2017-07-27T16:54:57+0000
Чудесни професионалисти, много съм доволен, не само от свършената работа но и от чудесната комуникация!
Джелал Моллов
Джелал Моллов
2017-07-26T15:12:56+0000
Работя с Webselo от скоро, но съм много доволен от качеството на услугите. Екипа е отзивчив, спазват сроковете и всичко става много лесно. Истински професионалисти !!!
Красимир Цветанов
Красимир Цветанов
2017-07-26T13:12:43+0000
Andon Delisabev
Andon Delisabev
2017-07-26T05:47:05+0000
Miroslav Kamenov
Miroslav Kamenov
2017-07-25T18:31:53+0000
Екип от професионалисти! Комуникацията с тях е лесна, качеството на услугите е на много високо ниво и си спазват сроковете.
Ivan R. Indzhov
Ivan R. Indzhov
2017-07-25T08:01:05+0000
Методи Белчин
Методи Белчин
2017-07-24T16:03:26+0000
Общността ни Каузи и Начинания искаме публично да благодарим на Webselo за изработката на две лога по проекта ни Характер бг. Webselo бяха обявили конкурс за изработка на лога, в който участвахме с идея. В последствие, получихме две лога от компанията: съвсем в бонусната им култура някак си. Макар с начало от конкурс за безплатна изработка на лого, услугата бе професионално предоставена: работа по задания от нас; текущи съгласувания от екипите, работещи по изработката на логата; кратък срок за изпълнение: отне по около седмица-седмица и половина на лого. Webselo ни помогнаха да решим свой актуален проблем: да създадем символи, с които да популяризираме каузите си за позитивно образование и образование за характер сред родители, учители, обществото като цяло в България. Изхождайки от опита си с тях, като НПО препоръчваме на други колеги НПО-а в страната да пробват услугите на Webselo!
Vladislav Dimchev
Vladislav Dimchev
2017-07-22T15:21:10+0000
Христиан Лазаров
Христиан Лазаров
2017-07-13T12:10:49+0000
Перфектна изработка на перфектна цена. Топ!
Georgi Georgiev
Georgi Georgiev
2017-07-12T12:17:51+0000
Работят супер. Справиха се с изработка на лого на високо ниво. Лесна комуникация :)
Stella Berberova
Stella Berberova
2017-07-09T12:36:16+0000
Dimitar Nikolaev Tatarski
Dimitar Nikolaev Tatarski
2017-06-18T17:41:38+0000
Нашата общност искаме публично да изкажем благодарността си към Webselo, които безвъзмездно изготвиха две лога за нашите каузи в страната: позитивното образование и образованието за характер. Участвахме в техен онлайн конкурс, който ни донесе не едно, а в последствие две лога :-). Логата бяха изработени съгласно заданията ни, дори подобрени като детайли и визия от тях. Получихме в допълнение и съвети от екипа на компанията за социалното предприемачество, което случваме, както и лични приятелства с част от служителите там. Webselo са една уникална комбинация от висок професионализъм, отлично клиентско обслужване и щедра социална отговорност!
Vessy Timeva
Vessy Timeva
2017-06-17T17:31:44+0000
Десислава Георгиева
Десислава Георгиева
2017-06-13T13:46:32+0000
Млади хора, работещи с хъс и ентусиазъм, вършещи перфекна работа и оставящи удоволетворени клиенти. Аз съм много доволна от бързата и перфектна услуга.
Hristo Atanasov
Hristo Atanasov
2017-06-10T22:10:46+0000
Росен Стефанов
Росен Стефанов
2017-05-15T21:24:05+0000
Iliycho Iliev
Iliycho Iliev
2017-05-01T18:15:51+0000
Kiril Petrov
Kiril Petrov
2017-04-29T13:57:11+0000
Доволен съм от услугите, които получавам - винаги в срок. Разчитам и за напред за точни и бързи преводи.
Stefan Stoimenov
Stefan Stoimenov
2017-02-01T18:22:44+0000
Коректно, бързо и професионално отношение. Препоръчвам на всеки, който цени качеството.
Valeri Getsov
Valeri Getsov
2017-01-26T17:08:58+0000
Качествена работа, добре оптимизирана дори по ключови думи. Ще се възползвам отново
Мирослав Цеков
Мирослав Цеков
2017-01-25T15:57:38+0000
Доволен съм от работата на колегите! Препоръчвам да се работи с тях!
Lilqna Antonova
Lilqna Antonova
2017-01-23T08:41:12+0000
Страхотен е. Изключителен професионалист.
Stefan Mitev
Stefan Mitev
2017-01-21T17:51:55+0000
Лесна комуникация и бързо изпълнение.
Bogdan Stoychev
Bogdan Stoychev
2017-01-20T22:14:05+0000
Бърза и лесна комуникация и професионално изпълнение ! Препоръчвам.
Владимир Атанасов
Владимир Атанасов
2017-01-19T19:19:51+0000
Получих превъзходна статия! Професионалисти в писането на статии! Поръчайте си - няма да съжалявате!
Emil Wasilev
Emil Wasilev
2017-01-19T18:20:52+0000
Перфектна статия, бързо и качествено си свършиха работата!
Симеон Юрукович
Симеон Юрукович
2017-01-17T21:48:36+0000
Направиха ми хубав сайт. Препоръчвам!
Aleks Ligov
Aleks Ligov
2017-01-17T21:45:02+0000
Asen Popivanov
Asen Popivanov
2017-01-17T19:25:15+0000
Ако имате нужда от статии за сайта, то тези хора ще са добър избор.
Sto Uslugi
Sto Uslugi
2017-01-17T19:00:48+0000
Професионалисти във всяко отношение! Препоръчвам за писане на текстове и на дизайн на рекламни материали!
Margarita Lazova
Margarita Lazova
2017-01-17T10:12:40+0000
Креативност, качество в комбинация с невероятно отношение и бързи отговори и реакции. Бъдете все така!
Мариян Великов
Мариян Великов
2017-01-17T06:36:29+0000
Качествено свършена поръчка, резултатите не закъсняха, ще използвам услугите отново в най-скоро време.
Kamen Kamenov
Kamen Kamenov
2017-01-16T23:46:49+0000
Qko Qkov
Qko Qkov
2017-01-16T12:49:52+0000
Професионално изпълнение, бърза реакция, видими резултати! Благодарности на екипът на Уеб Село
Georgi Mladenov
Georgi Mladenov
2017-01-16T11:46:19+0000
Krassi Spasov
Krassi Spasov
2017-01-16T07:34:51+0000
Marina Yoweva
Marina Yoweva
2017-01-16T07:32:15+0000
Коректни, креативни и експедитивни в работата си!
Весела Василева
Весела Василева
2017-01-15T21:44:34+0000
Отлични професионалисти. Много коректни във всяко отношение.
Next Reviews