Какво е тагването на сайт (е-магазин) и защо е важно да го направим?

Преди време написахме една статия, в която споделихме добри практики за стартиране на онлайн магазин и неговото последващо развитие.

Тъй като се занимаваме постоянно с това нещо, години наред, споделихме доста опит, който, ако бъде последван, ще ви спести много време и нерви.

Статията тогава озаглавихме „Как да стартирате вашия онлайн магазин [ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН]„.

Има в нея обаче една точка, която заслужава специално внимание и тя е т.5 – въвеждане на инструменти за измерване. Това е известно още като „тагване на сайт“ или „тракване на сайт“, което ни позволява да добием изключително задълбочена представа върху представянето на нашия онлайн маркетинг, както и да ползваме изкуствения интелект на Google/Facebook Ads (ако бъдем по-точни, на този етап това е по-скоро Machine Learning). Преди да продължим напред, нека изясним…

Какво представлява тагването на сайт?

Тагването на сайт е техническа услуга, с която с помощта на маркетингови специалисти и програмисти в даден сайт, обикновено онлайн магазин, се вграждат т.нар. тагове или кодове за проследяване.

С помощта на тези кодове за проследяване можете да получите много задълбочена информация от кои ключови думи са дошли вашите продажби/запитвания, по кое време на деня, с каква възвръщаемост, от кое местоположение, от кой ден от седмицата, от кои рекламни карета, от мъже или жени, от хора на каква възраст, с какви интереси, кои страници са посетили тези хора и къде са се ангажирали най-дълбоко – с други думи, можете да узнаете абсолютно всичко за вашите потребители.

Представете си, че докато вашия клиент сърфира от компютъра или смартфона си, вие сте зад гърба му и наблюдавате всичко, което този човек прави – точно това ви дават така наречените тракинг кодове / тагове / инструменти за измерване.

 

Какви тагове /тракинг кодове има?

По света съществуват най-различни маркетингови платформи, така че реално може да има хиляди тагове / тракинг кодове.

Основните, които се ползват са:

 • Google Ads тагове.
 • Facebook Ads тагове.
 • Google Analytics тагове.
 • HotJar тагове.
 • LinkedIn тагове.
 • SEO свързани тагове.
 • Google Console тагове.
 • И други.

 

С помощта на даден таг вие изпращате към съответна платформа детайли за взаимодействията на потребителите, идващи от тази платформа, с вашия сайт.

Например, ако вие правите реклама в платформата Google Ads, да кажем, че сте създали кампания в Google търсачката и сте направили така, че когато някой потребители ви потърси в Google Ads и влезе в сайта ви, ако той не е купил например продукти, които предлагате – известно време да му показвате, на този потребител, продуктите, които е гледал – в сайтове, които посещава.

Това се нарича ремаркетинг или по-точно – динамичен ремаркетинг, защото динамично се взимат продуктите, които човекът, да го наречем Иван, е гледал. Ако Иван е гледал три модела обувки за тичане – точно тях ще види на ремаркетинг, точно тези три модела обувки ще го следват в интернет пространството, когато той сърфира.

А може да стане така, че обувките да се показват на Иван и в емисията на Facebook платформата, Instagram платформата, Messenger. Как това е възможно ли? Понеже сайтът, където Иван е гледал обувките, разполага с тракинг кодове и за Google, и за Facebook, а вероятно и за други платформи. Това означава, че собствениците на сайта могат да настроят показване на реклами в зависимост от Вашето поведение онлайн.

Ето пример! Да кажем, че 1000 човека са влезли в сайта и са прекарали 15 секунди в сайта. Да кажем, че други 1000 потребители са били в сайта и са прекарали поне 55 секунди в сайта. Кои от двете групи са по-ценни – тези с краткия или онези с по-дългия престой?

Да зададем въпроса по друг начин – когато едно нещо не ви интересува, обикновено оставате или си тръгвате? Вероятно ще кажете, че си тръгвате, нали? А когато то ви интересува оставете, нали?

Ето, хората, които са прекарали поне 55 секунди в сайта, очевидно са по-ангажирани с него – те са останали по-дълго.

Да сложим обаче сега един филтър и да кажем: „Искам да изведа в отделен списък хората, които са прекарали поне 55 секунди в сайта и едновременно с това са разгледали поне три продуктови страници“. Сега вече списъкът става по-малък. От тези 1000 човека, прекарали 55 секунди в сайта, може би около 450 са разгледали три продуктови страници, но тези хора са доста по-ангажирани от онези, които са разгледали само една или нито една продуктова страница, нали? Би трябвало да е така 🙂

Сега да сложим още един филтър – от тези 450 човека, които са прекарали 55 секунди в сайта и са разгледали поне три продуктови страници, да направим списък само с хората на възраст 25-34, 35-44 и 45-54, защото сме установили, че реално това е аудиторията, в която се намират нашите купувачи. Сега този списък може да спадне на… 300 човека. И точно на тези 300 човека ние искаме да предложим нещо специално – промоция или ПРИЧИНА, СТИМУЛ – те да се върнат в сайта и да поръчат ОЩЕ ДНЕС!

Разбирате ли, можете да правите неограничен брой сегменти в зависимост от поведението на потребителя, и в зависимост от целите ви, само че нито един такъв сегмент, дори най-простият, не би бил възможен без да се направи тракинг на сайта – без да се въведат таговете на платформите, с които работите, които тагове са вашите инструменти за измерване.

 

Какви събития отчитат таговете?

Един таг може да отчита, на практика, неограничен брой събития. Само че обикновено най-често се измерват следните ключови действия (те може да варират в зависимост от особеностите на съответния бизнес):

 • Преглед на продуктова страница;
 • Добавяне на продукт в количка;
 • Отиване на платежна страница;
 • Плащане;
 • Бърза поръчка;
 • Изпращане на запитване;
 • Запазване на час;
 • Телефонно обаждане;
 • Или друго ключово действие.

 

Във Facebook Ads стандартните събития са ViewContent, AddToCart, InitiateCheckout, Purchase & Lead. Ако ви интересува техническата страна на нещата, можете да научите как се правят тези събития в документацията на Facebook Ads.

В Google Ads основните събития са горе-долу същите като в тази страница (Техническа документация на Google Ads за измерване на конверсии) е описано технически как тези неща се вграждат.

 

Как мога да вградя таговете в сайта си?

Ако ползвате някоя готова платформа, например OpenCart, WordPress, Joomla или друга – има редица модули, които обикновено са платени и с които да вградите тагове в сайта си.

В случай че пък ползвате къстъм платформа, тогава програмистите, които я разработват – трябва да вградят съответните тагове по технически изискуемия начин, за да могат тези тагове да работят коректно.

Важно, важно, важно!

Вграждането на коректно работещи тагове е от ОГРОМНО значение за успеха на вашия сайт или е-магазин, защото ще можете да получавате данни за това откъде идват вашите запитвания и продажби – и съответно, да преместите бюджета си там, където резултатите са най-добри.

Ако вграждането на таговете е техническо некоректно, ще получавате грешни данни, които ще ви заблудят и можете да изгорите с много пари (рекламен бюджет, вложен в грешните неща).

Затова е ключова проверката след вграждането на таговете, която се извършва от програмисти и маркетингови експерти в съответните платформи.

 

Как таговете ми помагат да следя възвръщаемостта си?

Със събирането на данни за вашите клиенти и рекламни платформи, които ползвате за постигане на целите си, ще имате възможност да узнаете, при коректно вградени тагове, събиращи данни за стойност, каква възвръщаемост ви носят вашите канали.

Да кажем, че всеки вложен 1 лев ви носи 8 лева възвърнат оборот. На печалба ли сте? Може би да, а може би не – това зависи от маржа ви.

Нека направим една проста сметка – при да кажем, че имате 37 процента марж печалба, което означава, че вашите кампании трябва да постигат 100/37=2.70 = 270% възвръщаемост, за да сте на нула.

Тоест, ако вие сте вложили 3 000 лв и сте изкарали 3*2.7 = 8100 лв, вие сте тъкмо на нула. Тогава може би бихте си казали – няма смисъл да се занимавам с този бизнес, зарязвам го, защото работя на нула. Ами ако ви кажа, че за тези 8100 лв, средната стойност на поръчката е била, примерно, 42 лв, това означава, че сте придобиили 8100/42 = ~ 193 клиенти. Да, не сте изкарали печалба, но сте придобили нови клиенти, което е най-трудното нещо в бизнеса.

Ами ако ви кажа, че 34% от тези клиенти ще пазаруват всяка година по веднъж в следващите 5 години? Тогава каква ще е сметката:

193*0.34 = 66 клиенти * 42 лв оборот от всеки= 2772 лв.

5 години * 2772 лв = 13 860 лв оборот.

С други думи – вие сте на печалба, само дето още не го знаете 🙂

Това се нарича LifeTime Value – то е доста сложно и аз много го опростих. Само че, ако Вие знаете тези неща, ще можете да правите много по-добър бизнес! И да планирате по съвсем друг начин нещата.

 

Какво общо има между таговете и изкуствения интелект на платформите Google & Facebook?

Много общо! За да работи изкуствения интелект, за да се „обучава“ то, се нуждае от данни. Колкото повече данни, толкова по-добре.

Само че освен обемът данни, е много важно и тяхното качество.

Ако данните, които подавате към платформите са некоректни, не само че няма да можете да ползвате технология за изкуствен интелект по правилен начин, която да ви доведе клиенти и печалби, ами тъкмо обратното – ще влезете в щета, защото вашите рекламни бюджети ще се изразходват за неправилни неща.

От друга страна, когато данните ви са коректни и технически обезпечени, и двете платформи, и Facebook, и Google, могат да правят феноменални неща за вас! Толкова ефикасни кампании сме виждали, че направо не е за вярване! А все пак тази технология тепърва се разгръща и ще навлиза във все повече сфери на живота.

И ако вие не я знаете, не я прилагате, не я ползвате, то е като да се състезавате със спортен автомобил, ходейки пеш. Просто… нямате шанс 🙂

 

Какво друго трябва да се направи освен тагването?

С колеги си говорим и го виждаме в практиката, че за да се получи оптимален резултат в представянето на един сайт, той трябва да е проектиран да ПРОДАВА! Сайтът ви трябва да внушава доверие, да е бърз, лесен за ползване, приятен, елегантен, да имате добри продукти на конкуретни цени, бърза доставка, адекватни търговци, които да консултират клиентите при телефонни обаждания, добра поддръжка и желание постоянно да се иновира и да се вдига нивото.

Времената, в които живеем са изключително забързани и за да стоиш на едно място – трябва да тичаш с всички сили, а за да се придвижваш напред… трябва да тичаш два пъти по-бързо.

 

Какво да направя, ако не съм експерт в това с таговете и не мога да се оправя сам/а?

Много лесно – няма как да сте експерт във всичко. Ние твърдим, че един бизнесмен трябва да се съсредоточи в основната си сфера на дейност, а периферни неща да делегира на партньори, специализирани в тях.

Ето, ние самите, когато се нуждаем от дентална интервенция, слава Богу, не я извършваме сами, а търсим подкрепата на съответни специалисти.

Затова, ако Ви е необходима подкрепа с тагването на Вашия сайт, с изграждане на сайт, реклама в Google Ads, SEO, Facebook Ads, Conversion Rate Optimisation – потърсете ни за това и с удоволствие ще ви помогнем.

Ако прецените, ето оттук можете да изпратите вашето запитване.

 

А междувременно, препоръчваме ви още няколко материала:

Image Credits: https://www.seobility.net/en/wiki/Tracking_Pixels

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 123 ревюта
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООДпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Моника Валеова
Моника В.
20:38 08 May 21
Radostin Valeov
Radostin V.
20:05 08 May 21
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
17:45 22 Apr 21
Точни и разбрани хора, добри професионалисти. Препоръчвам! :)
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.