Какво е тракинг/тагване на сайт и защо е важно да го направим?

Трагингът/тагване на сайт е техническа услуга, с която в даден сайт, най-често онлайн магазин, се вграждат т.нар. тагове или кодове за проследяване.

С помощта на тези тагове можете да получите задълбочена информация от кои ключови думи са дошли вашите продажби/запитвания, по кое време на деня, с каква възвръщаемост, от кое местоположение, в кой ден от седмицата, от кои рекламни карета, от мъже или жени, от кои възрастови групи, с какви интереси, кои страници са посетили тези хора и къде са се ангажирали най-дълбоко, и още много!

Това ви позволява да разберете кои канали и кампании работят най-добре за вас и да пренасочите бюджета си там.

Какви тагове /тракинг кодове има?

Има най-различни маркетингови платформи, така че реално може да има хиляди тагове / тракинг кодове.

Често ползвани тагове са:

 • Google Ads тагове.
 • Facebook Ads тагове.
 • Google Analytics тагове.
 • SEO свързани тагове.
 • Google Console тагове.
 • Hotjar.
 • И други.

С помощта на даден таг вие изпращате към съответна платформа детайли за взаимодействията на потребителите, идващи от тази платформа, с вашия сайт.

Например, ако правите реклама в Google търсене и потребител ви потърси, и влезе в сайта ви, ако той не е купил от продуктите, които предлагате – известно време да показвате на този човек артикулите, които е гледал – в сайтове, които потребителят посещава.

Това се нарича ремаркетинг или по-точно – динамичен ремаркетинг, защото динамично се взимат продуктите, които човекът, да го наречем Иван, е гледал. Ако Иван е гледал три модела обувки – точно тях ще види на ремаркетинг, тъкмо тези три модела обувки ще го следват в интернет пространството, когато той сърфира.

А може да стане така, че обувките да се показват на Иван и в емисията на Facebook платформата, Instagram платформата, Messenger или др. Как това е възможно ли? Понеже в сайта, където Иван е гледал обувките, разполага с тагове за Google и Facebook. Това позволява на собствениците на сайта да показват на потребителя определен тип реклами, в зависимост от поведението му.

Ето пример! Да кажем, че 1000 човека са влезли в сайта и са прекарали 15 секунди в сайта. Да кажем, че други 1000 потребители са били в сайта и са прекарали поне 55 секунди в сайта. Кои от двете групи са по-ценни – тези с краткия или онези с по-дългия престой?

Да зададем въпроса по друг начин – когато едно нещо не ви интересува, обикновено оставате или си тръгвате? Вероятно ще кажете, че си тръгвате, нали? А когато то ви интересува оставете, нали?

Ето, хората, които са прекарали поне 55 секунди в сайта, очевидно са по-ангажирани със сайта – защото са останали по-дълго.

Да сложим обаче сега един филтър и да кажем: „Искам да изведа в отделен списък хората, които са прекарали поне 55 секунди в сайта и едновременно с това са разгледали поне три продуктови страници“. Сега вече списъкът става по-малък. От тези 1000 човека, прекарали 55 секунди в сайта, може би около 450 са разгледали три продуктови страници, но тези хора са доста по-ангажирани от онези, които са разгледали само една или нито една продуктова страница, нали? Би трябвало да е така 🙂

Сега да сложим още един филтър – от тези 450 човека, които са прекарали 55 секунди в сайта и са разгледали поне три продуктови страници, да направим списък само с хората на възраст 25-34, 35-44 и 45-54, защото сме установили, че реално това е аудиторията, в която се намират нашите купувачи. Сега този списък може да спадне на… 300 човека. И точно на тези 300 човека ние искаме да предложим нещо специално – промоция или ПРИЧИНА, СТИМУЛ – те да се върнат в сайта и да поръчат ОЩЕ ДНЕС!

Разбирате ли, можете да правите неограничен брой сегменти в зависимост от поведението на потребителя, и в зависимост от целите ви, само че нито един такъв сегмент, дори най-простият, не би бил възможен без да се направи тракинг на сайта – без да се въведат таговете на платформите, с които работите.

Какви събития отчитат таговете?

Един таг може да отчита неограничен брой събития. Най-често се измерват следните ключови действия (те може да варират в зависимост от особеностите на съответния бизнес):

 • Преглед на продуктова страница;
 • Добавяне на продукт в количка;
 • Отиване на платежна страница;
 • Плащане;
 • Бърза поръчка;
 • Изпращане на запитване;
 • Запазване на час;
 • Телефонно обаждане;
 • Друго ключово действие.

Във Facebook Ads стандартните събития са ViewContent, AddToCart, InitiateCheckout, Purchase & Lead. Ако ви интересува техническата страна на нещата, можете да научите как се правят тези събития в документацията на Facebook Ads.

В Google Ads основните събития са горе-долу същите като в тази страница (Техническа документация на Google Ads за измерване на конверсии) е описано технически как те се вграждат.

Как мога да вградя таговете в сайта си?

Ако ползвате готова платформа – има редица модули, с които да вградите тагове в сайта си.

В случай че ползвате къстъм платформа, тогава програмистите, които я разработват – следва да вградят съответните тагове по технически изискуемия начин, за да могат тези тагове да работят коректно.

Важно, важно, важно!

Вграждането на коректно работещи тагове е от ОГРОМНО значение за успеха на вашия сайт или е-магазин, защото ще можете да получавате данни за това откъде идват вашите запитвания и продажби – и съответно, да преместите бюджета си там, където резултатите са най-добри.

Ако вграждането на таговете е техническо некоректно, ще получавате грешни данни, които ще ви заблудят и реално да ви подведат в бюджетирането.

Затова е ключова проверката след вграждането на таговете, която се извършва от програмисти и маркетингови експерти в съответните платформи.

Как таговете ми помагат да следя възвръщаемостта си?

Със събирането на данни за вашите клиенти и рекламни платформи ще знаете каква възвръщаемост ви носят вашите канали.

Да кажем, че всеки вложен 1 лев ви носи 8 лева възвърнат оборот. На печалба ли сте? Може би да, а може би не – това зависи от маржа ви.

Нека направим една проста сметка – при да кажем, че имате 37 процента марж печалба, което означава, че вашите кампании трябва да постигат 100/37=2.70 = 270% възвръщаемост, за да сте на нула.

Тоест, ако вие сте вложили 3 000 лв и сте изкарали 3*2.7 = 8100 лв, вие сте тъкмо на нула. Тогава може би бихте си казали – няма смисъл да се занимавам с този бизнес, зарязвам го, защото работя на нула. Ами ако ви кажа, че за тези 8100 лв, средната стойност на поръчката е била, примерно, 42 лв, това означава, че сте придобиили 8100/42 = ~ 193 клиенти. Да, не сте изкарали печалба, но сте придобили нови клиенти, което е най-трудното нещо в бизнеса.

А ако ви кажа, че 34% от тези клиенти ще пазаруват всяка година по веднъж в следващите 5 години? Тогава каква ще е сметката:

193*0.34 = 66 клиенти * 42 лв оборот от всеки= 2772 лв.

5 години * 2772 лв = 13 860 лв оборот.

С други думи – вие сте на печалба, само дето още не го знаете 🙂

Това се нарича LifeTime Value – то е доста сложно и аз много го опростих. Само че, ако Вие знаете тези неща, ще можете да правите много по-добър бизнес! И да планирате по съвсем друг начин нещата.

Какво общо има между таговете и „изкуствения интелект“ на платформите Google & Facebook?

Много общо! За да работи „изкуственият интелект„, то се нуждае от данни. Колкото повече данни, толкова по-добре.

Освен обемът данни е много важно и тяхното качество.

Ако данните, които подавате към платформите са с ниско качество, не само че няма да можете да ползвате пълноценно технология за машинно обучение, а тъкмо обратното – може да обучите алгоритмите да оптимизират за грешен тип действия, подавайки им неправилни данни.

От друга страна, когато данните ви са качествени и двете платформи, Facebook & Google, могат да правят феноменални неща за вас! Толкова ефикасни кампании сме виждали, че направо не е за вярване! А все пак тази технология тепърва се разгръща и ще навлиза във все повече сфери на живота.

И ако вие не я знаете, не я прилагате, не я ползвате, то е като да се състезавате със спортен автомобил, ходейки пеш. Просто… няма шанс 🙂

Какво друго трябва да се направи освен тагването?

С колеги си говорим и го виждаме в практиката, че за да се получи оптимален резултат в представянето на един сайт, той трябва да е проектиран да ПРОДАВА!

Сайтът ви трябва да внушава доверие, да е бърз, лесен за ползване, приятен, елегантен, да имате добри продукти на конкурентни цени, бърза доставка, адекватни консултанти, които да съдействат на клиентите при телефонни обаждания, добра поддръжка и желание постоянно да се иновира, и да се вдига нивото.

Времената, в които живеем са изключително забързани и за да стоиш на едно място – трябва да тичаш с всички сили, а за да се придвижваш напред… трябва да тичаш два пъти по-бързо.

Какво да направя, ако не съм експерт в това с таговете и не мога да се оправя сам/а?

Много лесно – няма как да сте експерт във всичко. Ние твърдим, че един бизнесмен трябва да се съсредоточи в основната си сфера на дейност, а периферни неща да делегира на партньори, специализирани в тях.

Ето, ние самите, когато се нуждаем от дентална интервенция, слава Богу, не я извършваме сами, а търсим подкрепата на съответни специалисти.

Затова, ако Ви е необходима подкрепа с тагването на Вашия сайт, с изграждане на сайт, кампании в Google Ads, Facebook Ads, Conversion Rate Optimisation – потърсете ни и с удоволствие ще ви помогнем.

Image Credits: https://www.seobility.net/en/wiki/Tracking_Pixels

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 133 ревюта
Йоана Маринова Лада
Йоана Маринова Л.
18:15 13 Oct 21
Всички момчета са супер професионалисти... Благодаря на Кико, Руди, Венци, Петър и останалия екип, за отговорността, с която подходиха и към моя проект...Вие сте супер отбор, момчета! Искрено ви благодаря!прочети повече
Емилия Атанасова
Емилия А.
16:32 03 Oct 21
Истинско удоволстивие е да се работи с екипа на Webselo!
Ivailo Milenkov
Ivailo M.
21:04 05 Sep 21
С Кико сме работили като партньори по няколко проекта.Перфектна организация! Мисля, че всеки клиент би останал доволен от работата с Webselo.(Translated by Google)Kiko and I have worked as partners on several projects.Perfect organization! I think that every client would be satisfied with the work with Webselo.прочети повече
Мери Иванова
Мери И.
10:43 01 Sep 21
Изключително отзивчиви и много добри професионалисти! Препоръчвам!
Galina Radkova
Galina R.
18:25 11 Aug 21
Препоръчвам. Много добри професионалисти.
Tosho Dimitrov
Tosho D.
17:07 05 Aug 21
Изключителни професионалисти! Точност, компетентност, бързина, високо качество!(Translated by Google)Exceptional professionals! Accuracy, competence, speed, high quality!
Ivan Kaloyanov
Ivan K.
06:12 25 Jul 21
Единствените , които са точни и истински професионалисти , по отношение на качество , бързина и удоволетворяват точно това което търсиш ! Работихме преди това с други дизайнери за изработването на лого и проект за витрини за офис,но се отказахме , защото крайният продукт не ни допадаше въобще ! Препоръчвам на всички които искат да нямат абсолютно никакви проблеми и да са доволни от резултатите накрая ! Работихме с управителя Кирил и дизайнера Руди , отзивите и за двамата са ни 6+ ,коректни , бързи , отговарят на всяко едно питане , било то по вайбър или имейл и реагират светкавично ! Удоволствие е да се работи с такива професионалисти ! Скоро ще се възползваме отново от тях за изработването и на Уеб Сайт и поддръжка в Google ! 🙌🏻прочети повече
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООД(Translated by Google)Professional work - from attitude, consultation to the final results. We worked together with Rudi (Radoslav Radoslavov) and we would definitely repeat and repeat. Extremely quick reactions to the corrections, conceptual suggestions ... great job. I recommend!AUTOPIA EOODпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
atanas zaykov
atanas Z.
11:07 14 Jun 21
УЕБСЕЛО определено помогна с по-добрата визия и функционалност на онлайн магазина ми. Бях си изобразил г/д как искам да изглежда магазина и след съгласуване с тях всичко стана супер.(Translated by Google)WEBSELO definitely helped with the better vision and functionality of my online store. I had imagined d / d how I want the store to look like and after consulting with them everything turned out great.прочети повече
Rozaliya Rangelova
Rozaliya R.
19:54 13 Jun 21
Впечатлена съм от професионализма и коректността! Комуникацията ни беше кратка, но по същество, без загуба на време, в кратки срокове. Резултатът задоволи изцяло моите очаквания!(Translated by Google)I am impressed by the professionalism and correctness! Our communication was short, but essentially, without wasting time, in a short time. The result fully met my expectations!прочети повече
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.