Защо A/B Split теста на изображения е ключов момент?

Графичните изображения играят съществена роля в успешните FB реклами. На практика, те са първият рекламен компонент, който потребителят вижда из потока новини в социалната мрежа. Логично, това налага изборът на изображения да бъде безупречен.

Това обаче съвсем не означава, че едва ли не следва да правим всякакви откачени графики със цветовете на дъгата. Имайте предвид, че дори най-семпло изглеждащата графика, съответно и реклама, може да се окаже изключително успешна. Нещо повече, колкото по-изчистен вид има графиката, толкова по-приятелски ще изглежда при „срещата“ ѝ с потребителя.

Дотук с теорията, сега нека видим как стават нещата на практика.

 

За да направим подобен А/В сплит тест на графиките е необходимо да отидем на ниво AD SET. Именно тук с помощта на сплит теста ще разберем коя е нашата работеща стратегия, а именно:

1. Коя цветова разновидност на графиката е по-успешна;
2. Дали присъствието на бутони/цени/фрази в графиката е добра идея;
3. Как реагира аудиторията ни на двата (или повече) варианти;

 

А как да знаем дали текстът/описанието към продукта/услугата работи?

По правило, текстът не бива да заема повече от 20 % от описанието в самата графика. Невероятно ефективни също се оказват определени фрази като % отстъпки/безплатни Х обучения + free trials и така нататък. Естествено, само на думи няма как да разберем дали това правило важи и за дадения продукт/услуга.

Друга универсална тактика, която можете да пробвате, е използването на забавни картинки/видеа в самата реклама. Така потребителят не само че ще се спре на конкретното видео, но вероятността да го изгледа докрая скача мигновено. Неминуемо, всички тези стъпки повишават % на релевантност на вашите публикации, и съответно FB страница.

Споделянето на безинтересно съдържание дърпа рязко надолу релевантносттта на страницата и обратното: полезната информация, поднесена приятно без да принуждавате едва ли не хората да закупят „нещото“, вдига осезаемо % на разпознаваемост на страницата, популяризирайки я.

Добър пример за достигане на 10/10 релевантност носят видеата, които, според нас, ще завземат все повече потока от новини във FB в близките няколко години, и нищо чудно. С видеата можем да направим по-прецизен ретаргетинг чрез 10-15-секундно клипче, което да се пуска автоматично.

Не забравяйте, че при A/B сплит тестовете е изключително важно да променяте/тествате само 1 компонент на ниво AD SET. В нашия случай говорим за сплит тест на изображение. Това означава, че всичко останало ще остане същото (текста, зададените интереси, и т.н.). В противен случай няма как да получите прецизни данни относно причините защо точно тази рекламка се е представила по-добре от останалите.
Помнете, тествате по 1 елемент на ниво AD SET, в случая, това е изображението.

Прочети още полезно съдържание за маркетинг, уеб дизайн и копирайтинг + всички новости и тенденции в брашна като се абонираш за нас и ни последваш в социалните канали във Facebook/YouTube/Instagram.

Image via NYC Web Apps/Optimizely/Social Media Explorer

Прочетете още:

Нуждаете ли се от съдействие за копирайтинг на български или английски? Разберете повече за услугата копирайтинг.

Благодарим ви и до скоро!

Марина

Webselo.com 🙂

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)