Интервю с Ради Валеов от target-box.com за дигиталния маркетинг и новостите

Скъпи приятели, днес ще ви запозная с един колега в бранша – Радостин Валеов. Той от дълги години се занимава с реклама в различните ѝ разновидности, и е съосновател на target-box.com – фирма за дигитален маркетинг. В разговора обсъдихме важни за бранша теми. И така, да започваме.
Здравей, Ради, трябва ли да се смесват личното и фирменото?

Личното от фирменото трябва да се разделя. Аз и моят партньор сме на заплата и ние си решаваме какво ще правим със заплатите и дивидентите си – дали ще ги реинвестираме или ще ги „кътаме” (смее се).
Ти как реши да се занимаваш с дигитален маркетинг?

От дете се занимавам с рисуване, приложни изкуства като цяло.. но винаги съм се интересувал от директния маркетинг и реклама. С времето постепенно започна да ми изяснява какво точно ми се прави/работи – бях в търговски отдели, агенции(маркетинг отново), печат, предпечат и други. Отделно съм завършил пиар и маркетинг в ЮЗУ и УНСС. Занимавал съм се и с директен маркетинг, което обаче отнема доста енергия и е до време. Изхабяващо е, въпреки че се изкарват доста пари.

Дизайнът и предпечатът също са доста интересни, но няма креативност. Слушаш клиента и това е. Правенето на сайтове е горе-долу същото (въпрос на вкус е пак, отново е енергоемко). Не е окей за развитието като цяло.

Дигиталният маркетинг беше вариантът с най-малко работа с клиенти-правиш нещо и виждаш как „продава”, независимо къде си.

Гледаш как нещото расте, караш хората да взимат решение и ги караш да купуват твоят продукт, услуга или идея. Виждаш, че проектите растат и индикациите говорят, че брандът се търси, а това доставя удоволствие. Фактът, че се говори за бранда който си създал ти става приятно и това си личи по показателите, а те се измерват лесно в дигиталната среда.

Нещата като цяло са лесно измерими и с директния маркетинг. При офлайн маркетинга също можеш да измерваш, но не е толкова прецизен,колкото дигиталният маркетинг.
Съгласен ли си, че „ние успяваме, помагайки на другите да успяват”?

Ако проектът не е добре замислен, той не е устойчив във времето – клиентите не усещат ли успеха, нещата са краткосрочни. И обратното. Ти също си успешен по този начин. Успехът на клиента носи успех и на теб.
Какво ти харесва най-много в дигиталния маркетинг?

Независимо от проектите, не се занимаваме само със SEO, защото нещата не са самоцелни. Ако имаш успешен имейл и фейсбук маркетинг, брандинг, позициониране…тогава нещата и със SEO се получават. Платената реклама в Google ( AdWords  и дисплейна реклама) също ми допада, като важна част от маркетинг микса, където вярвам дори , че дори ако излезеш нула на нула, пак печелиш, защото все пак развиваш бранд.

Обичам най-вече SEO-то –там има несигурност, защото има трета страна – търсачката. И има конкуренция. А пък клиентът иска гаранция за SEO продажби, което допълнително вдига температурата.

При сериозните проекти ние даваме повече, отколкото клиентите на нас дават. На практика, ние инвестираме в тях. Но пак да кажа – SEO-то ми е любимо, защото е рисково.
Занимавал ли се с оптимизация само за Bing например?

Само за Щатите – там Bing е фактор, там следяхме как се движат нещата (SERP за Bing & Google).

Bing гледа много поведенчески показатели.
Един колега сподели, че според него линковете на Google показват много добри резултати до достигане на 11-та позиция. Според него много мощно влизат тези поведенчески показатели от десета позиция към първа. И то без много външни хипервръзки. Какво е твоето мнение?

Да, например при един клиент имаме топ 3 с много малък линк билдинг. Което е добре. Имаме много returning visitors с много хубав престой (4:30 м). Има добър Online merchandising.

Също така, ценовата политика играе огромна роля върху SEO – добрата цена продава и улеснява процеса.

Пример: в два сродни проекта с почти равен старт, еднакъв труд и единият лети, другият не – няма добра ценова политика.
А за премиум продуктите? Как ги таргетираш?

Скъпи продукти ли? Работим във високия сегмент (обзавеждане на баня) –стратегията е (освен SEO текста) трябва пиар – публикации, събития (ние не движим, но отразяваме събития), отразяване в медии.

Имиджът и пиарът са много важни. Facebook подпомага таргетирането. При скъпите продукти най-вече работи пиарът с хубави събития + малко помпозност.
При скъпите продукти как процедирате? Споделяте ги в мрежи с голяма аудитория ли?

Ами, гледаш какво е подходящо за съответния случай.

Ако се достигне до една аудитория, ти подсилваш статията за дадения случай и достигаш до публиката, която искаш – правиш събитие с медии и реклама в социалната мрежа – така се промотират скъпите(премиум) продуктите.
А как използвате видеата и заигравките в своите дигитални реклами?

Зависи от казуса. Някои неща не са подходящи. Дори видеата понякога не се подходящи.

Фен съм на сухия текст, защото можеш да си играеш с посланията вътре.

При видеото ти усещаш емоцията,а в текста можеш контролираш температурата в емоцията, което е голямо предимство.
Има хора, които не обичат да четат текстове, как им въздействаш на тях?

Кратки видеа, 20-30 секунди. Call to action, разни снимки, но няма точна рецепта.
А за видеата в YouTube? Как процедираш там?

По-дългите видеа там се представят по-успешно за привличане и задържане на повече хора.

Във Facebook е другояче. SEO-то в YouTube е дълга история. Там си има друг алгоритъм за класиране на видеата.

Като говорим за стратегия (дълги ключови думи), визираме цялостно присъствие на бранда. Изготвяме качествени видеа и оптимизираме с подходящи заглавия, съдържание в YouTube дори с малко линкове към видеата…

Нямаме много опит в YouTube – ползваме го като място за хостване на видеото, но сериозният YouTube маркетинг си е отделна наука.

В YouTube, за да печелиш, трябва да се генерират доста гледания. А у нас голям брой гледания генерират само чалгата или някоя вирална изцепка.
Какъв съвет би дал на бизнес, който не е присъствал онлайн?

Зависи какво се продава – продукт, услуга или идея. Зависи от нишата. Бюджетът. Не е само до лансиране във Facebook.

Знам различни случаи дори без социални канали.

Дори само пиарът може да продава. Зависи много от стратегическите цели.

SEO-то си остава сериозна стратегия и доста евтина и работеща алтернатива.

Този канал е най-изгодният, водещ до печалби. Но не може без социалния маркетинг, защото хората са социалните медии. Facebook присъствието помага на SEO-то.

Важна е и грижата за клиента – дори обикновеният поздрав дава много и връща много. Има много примери, в които дори и да няма перфектно обслужване (не винаги има такова), едно искрено извинение помага и работи в твоя ползва.
Преди фейса нещата ставаха само в търсачките. Сега смяташ ли, че нещата са се обърнали? Кое според теб е по-динамичното сега: търсачките или фейсбук?

Виж, има си хора, които се „дърпат” от масовите социални медии. Малко действат бунтарски. Уж има отлив от Facebook, за да отидеш в Instagram, което създава изкуствена конкуренция. Бягаш от една медия, за да отидеш в друга, а собственикът и на двете е един и същ.

Според мен, Facebook е като интернет в интернета, но при всички положения Google си остава по-големия гигант. Макар че Facebook работи доста мощно.

Но в Google алтернативите като, че са повече. Ако във Facebook направят по-добра търсачка, тогава може би…

Докато сега търсачката на Facebook показва страници, затворени групи – тяхната вътрешна търсачка не е достатъчно добра.

Но като цяло нещата са много динамични.
Някакъв съвет за накрая?

Зависи кой чете, де. Ако четат колеги – инвестирайте в собствени проекти.

А ако четат хора, интересуващи се от дигитални услуги (маркетинг) – моето мнение е, че всеки проект  си има собствена стойност, както недвижимите имоти. Един добре развит онлайн магазин, ревю сайт, онлайн медия или друго  си има своята собствена X стойност и продажна цена.

Инвестиция е задължителна – без нея не можеш да стартираш качествено. Инвестирайте смело и извън България. Като инвестиция се има предвид  не само вашите пари, а и вашето време.

Извличайте максимума от разликата в стандарта. Използвайте негативите и ги превръщайте в позитиви за себе си.

Разликата в стандарта трябва задължително да се използва.

Това е 🙂

Получавай ПОЛЕЗНО съдържание на Твоята е-поща. АБОНИРАЙ СЕ СЕГА!