Как да изберем правилния хостинг (от Банко Стоянов)

Търсите най-добрата хостинг услуга? Преди да подпишете поредния договор за атрактивна оферта, прочетете тази статия, в която ще Ви обърна внимание на няколко изключително важни фактора. Все пак избирането на хостинг за Вашия сайт е все едно да изберете бизнес партньор. Това на практика ще предопредели в голяма степен успеха или провала на Вашата уеб страница. Та, ето 9 съвета от мен, които се надявам да Ви предпазят от “лошия бизнес партньор” в лицето на Вашия хостинг доставчик.

1. Качество и време на изпълнение

Ако искате да не загубите потребителите си и да сринете бизнеса си, то един от главните ви критерии за избор на хостинг е надеждността му.

Представете се, че хостинг сървъра ви функционира едва през половината от времето? По тази причина Вашият уеб доставчик трябва да гарантира качеството на неговата работа. Никога няма да намерите хост, който има 100% uptime, но не се задоволявайте с нищо по-малко от 98%.

Не забравяйте да се подсигурите, като хостинг компанията предлага резервен вариант в случай на проблем или така наречени backup-и. Регулярното им създаване е също важен фактор при избора. Информирайте се дали предлагат резервен генератор и непрекъснато захранване.

2. Клиентско обслужване и поддръжка

Като стана дума за надеждност, тя може да се изразява и в друг аспект, щом се отнася до хостинг услуга. А именно в клиентското обслужване и поддръжка.Търсете си хостинг доставичк, който наистина може да предложи 24/7 поддръжка и активен център за обслужване на клиенти.

Не е задължително да имате връзка с телефонен номер, но дори и с имейл контакт, трябва да сте уверени, че винаги ще има кой да ви помогне. Защото Вашият уебсайт и сървър никога не почиват и имат нужда от наблюдение дори и през празниците.

3. Архивиране на информацията

Изберете организация, която регулярно сваля Вашите документи и прави архив на наличната Ви в сайта информация. Така в даден момент, ако се случи най-неочакваното, сайтът Ви може да бъде възстановен. И все не забравяйте: разчитайте основно на себе си, като Вие самите периодично си запазвате информацията на външна памет.

4. Знайте къде ще бъде позициониран Вашият сървър

Чудесно е да имате доверие в своята хостинг компания, но все пак винаги се информирайте за физическото местоположение на Вашия уеб хостинг. При този критерии се придържайте към един принцип: Вие, Вашият хостинг и екипът по поддръжката да бъдете в една часова зона.

5. Перспектива

Не се поддавайте на моментен импулс, а мислете за бъдещето. Търсете хостинг, който е достатъчно гъвкав, за да може след време да промените Вашия хостинг план – увеличаване на дисковото пространство, броя на имейл акаунтите или допълнителните квоти за трафик на данни, докато Вашият бизнес расте.

6. Дисково пространство и трансфер на данни

Тук отново трябва да действате с визия за напред. Не се спирайте на план с ограничено дисково пространството и трафик данни. Повечето уеб сайтове консумират много малко пространство на диска, но си подсигурете опция за увеличаване на това място и “площта” за имейли.

Проучете дали хостинг доставчикът предупреждава чрез мейл или в администрацията на контролния панел, когато достигнете критичните лимити. Интересувайте се дали няма да имате и неприятна изненада с допълнителни такси за надхвърляне на месечния трафик.

7. Функции на сървъра

Операционната система на Вашия сървър може да определи типовете скриптове, които можете да изпълните. Изборът на типа сървър се определя от целите, които имате за него. Linux сървърите често са по-евтини и по-стабилни, но ако трябва да хоствате ASP скриптове, нямате друг избор освен да търсите уеб хостинг на Windows. Обърнете се към Вашия хостинг доставчик, за да се сигурни, че ще имате минимално в плана си: FTP, SSH; PHP, Perl, CGI; поддомейни; статистика и дневници; разширения на FrontPage; електронна поща.

8. Лесен достъп и управление

Изберете хост, който Ви позволява да управлявате сами различните части на Вашия уеб и имейл акаунт. Изисквайте лесен за използване уеб базиран контролен панел. Пожелайте реална демонстрация за управление на контролните панели на хоста. По този начин можете да получите представа за това как ще управлявате сървъра на уебсайта си.

9. План и начин на плащане

И не на последно място отново всичко е пари. Интересувайте се от всички планове и възможности за плащане, които предлага избрания от вас доставчик. Не избързвайте с плащането за година напред, а първо тествайте няколко месеца хостинг плана си. Разбира се, допълнително прочуване преди закупуването на какъвто и да е план, при който и да е доставчик, не пречи на никой.

Лично аз препоръчвам да се изчетат достатъчно коментари за дадения хостинг преди взимането на каквото и да е решение. Имиджът, даден от потребителите в мрежата ще ви даде по-трезва представа за нивото и качеството на услугата. Да, не купуваме кола или апартамент, но купуваме актив за нашия онлайн бизнес. Актив, който ако не е на ниво, може да навреди на вече изградения от нас бизнес и марка.

И още един бонус…

При избор на точния хостинг доставчик ще повлияете положително и върху Вашия маркетинг. Хостинг услугата, която ползвате, ще определи скоростта на зареждане на Вашата страница. Това респективно ще повлияе на Вашето позициониране в търсачките, затова се стремете към по-горна позиция в търсачките.

Чрез безпроблемната работа на Вашия сайт ще може да си позволите и функциониращ UX дизайн, който да създаде трайна и положителна емоция в настоящите и бъдещите потребители. А със сигурност добрият имидж, осигурен от Вашия сайт, ще подкрепи и Вашата маркетингова стратегия.

Тъй като правилния хостинг може да повлия генерално върху Вашия бранд, избирайте мъдро, като вземете предвид всеки един съвет, за който говорих в тази статия. Ако имате нужда от допълнителна насока за хостинг, свържете се с нашия екип.

***

Скъпи клиенти, екипът на Webselo препоръчва хостинг услугите на coolicehost – те са надеждни, а поддръжката е превъзходна!

***

Към нашия екип пък можете да се обърнете за изработка на Вашия уебсайт, маркетингова стратегия и графичен дизайн. Хайде!

***

Абонирайте се, за да получавате страхотни материали и оферти на Вашата е-поща.

Получавай ПОЛЕЗНО съдържание на Твоята е-поща. АБОНИРАЙ СЕ СЕГА!