Как да изберем хубав домейн и да го популяризираме бързо? (От Едуард Димитров)

В съвременния интернет при толкова много уеб услуги, да имаш уеб сайт с популярен домейн, е едно от най-важните неща. Ако имате хубав сайт и той има набрана голяма клиентска маса, то сайтът ви може да ви носи и големи печалби. Но как можете да го постигнете? Домейнът е едно от най-важните неща, той е основата.

Условието да продавате и печелите много от интернет сайт е само едно:
Сайтът ви трябва да е популярен, да е известен на голям брой потребители, които се интересуват от това, което предлагате (продукти или услуги). Но колкото и популярен да е сайтът ви, вие винаги ще имате нужда от нови клиенти. Защото старите ви клиенти едва ли ще купуват отново и отново все същите продукти и услуги, които продавате.

Добре, тогава как да популяризираме бързо един чисто нов сайт – така че да го намират все нови и нови потребители?

Начините са два:

 1. Реклама. Предимства: бърз и лесен начин, плащате за реклама и веднага получавате някаква посещаемост на сайта и евентуално поръчки. Недостатъци: слаба възвръщаемост на средствата – рекламата може да е скъпа в дългосрочен план. Спрете ли да плащате за реклама, трафикът, идващ до сайта ви спира бързо и не се възвръща. Докато не започнете да плащате отново.
 2. Оптимизация на сайта (SEO) – за да излиза добре класиран по определени ключови думи и фрази в търсачките (Google, Bing, Yahoo, Yandex). Недостатъци: бавен начин, който отнема много време. Предимства: голям процент на възвръщаемост на средствата, много евтина поддръжка в дългосрочен план.

В тази статия ще разгледаме именно най-ефективния начин за популяризация на сайт, а именно Оптимизацията на сайта (SEO).

Планирането на сайта ви е важно! Трябва да изберете правилното домейн име. Тоест, още преди да започнете да правите сайта, вие трябва да имате (бизнес) план. Трябва да знаете какво ще продавате, кой е таргетът ви и как да стигнете до него, какви ще са основните ви продукти и за какво най-много ще ви се иска сайта ви да бъде класиран в търсачките (наричат се ключови думи или ключови фрази).

Повечето от вас знаят какво е домейн: иметонамоясайт.com, иметонамоясайт.net или иметонамоясайт.нещодруго. Иметонамоясайт.com е вашият домейн.

Домейните НЕ се купуват, те се Наемат. Тоест, Вие купувате домейн името за един определен период от време и през това време, то е ваше – вие можете да го насочите, където желаете и да качите на него каквото искате. Когато периодът изтече, вие или трябва да подновите домейна си като го платите за още една или повече години, или ще го загубите – всеки в интернет ще може да го купи.

Какво име на домейн да изберем?

Когато се избира име на домейн, изборът е критично важен за успеха на вашия сайт. Това е така, защото:

 • Правилното домейн име трябва да е лесно за запомняне и произнасяне – за да се популяризира лесно.
 • Една или повече ключови думи в името на домейна ще ви помогнат за по-лесното класиране на сайта ви в търсачките. Тоест, ако се борите в ниша „реклама“, то думата „реклама“ или „reklama“ в името на домейна ви, би ви помогнала да намалите последващите си разходи за оптимизация в пъти.

Когато избирате име за вашия домейн, то опциите са ДВЕ:

 • А. Регистрация на Нов домейн.
 • Б. Покупка на Стар домейн, с история и линкове, който да вземем наготово. Темата на нашата статия е за нов домейн, но все пак в някои сайтове (например тук: http://3dwebdesign.org/forum/buy-aged-domains-for-sale-t2316) можете да закупите стари домейни с много линкове и история на ниски цени.

Изключително важно е, когато купувате стар домейн, да можете да оцените домейна, да проверите струва ли той цената, която ще трябва да платите за него. Ако някой се опитва да ви продаде стар домейн за много пари, първо проверете най-важните три параметъра: има ли сайт на този домейн, индексиран ли е сайтът и колко е популярен = колко пари са вложени в него и колко ще можете да спечелите от него. Последното лесно може да се провери като видите колко и какви връзки има към този домейн в интернет и за какво е класиран в търсачките.

Тук има подробно ръководство, от което можете да разберете всичко това – как се оценяват старите домейни (http://3dwebdesign.org/forum/pokupka-na-domeyn-kolko-struva-domeyna-t2159)

Избор на нов домейн: Когато избирате име за вашия нов домейн, то опциите ви са поне три:

А. ТоваЗаКоетоИскамДаСеКласирам.com (може да е не само .com, може да е .net или друг вид, ИметоНаМояБранд.com (освен ИметоНаМояБранд може да бъде и ИметоНаМоятаФирма или ИметоНаМояПродукт)

Примери от по една дума (наричат се EMD или exact match domains):

 • почистване.org
 • marshruti.eu
 • отслабване.org

Примери от по две думи:

 • МагазинВелосипеди.com
 • МагазинКомпютри.com
 • MuzikalenMagazin.eu

Примери от по една дума от новите домейни:

 • SEO.careers
 • Drehi.moda
 • Bul.news
 • Net.forex

Важно е да знаете, че най-добрите имена от по една дума, най-лесно запомнящи се, най-лесно популяризиращите се, се наричат Premium Домейни. Домейн компаниите ги продават отделно, на цени в пъти по-високи от цените на обикновените домейни.

Б. Името на моя бранд, продукт или услуга. Например MyBrand.com или MyBrand.something. Примери:

 • google.com
 • dynadot.com
 • cocacola.com

В. Комбинация от име на бранд или продукт плюс ключова дума, примери:

 • MebeliYanev.com
 • DjStoyan.com
 • SuperHosting.bg
 • 3dWebDesign.org

Още нещо важно: по възможност гледайте в домейн името ви да няма тирета! С или без тире в името, търсачките ще дадат предимство на вашия домейн, ако ключовите ви думи са в името. Тиретата в имената на домейни се считат за спам, колкото повече тирета има в името на вашия домейн, толкова по-лошо ще се класира той в Гугъл.

Истината за новите домейни: Класират ли се те добре в търсачките?

Когато купувате домейн, не трябва да мислите, че изборът ви е ограничен само до стандартните .соm, .nеt, .оrg и .info! Съществуват и нови домейн tld които се наричат gTLD или generic tld. Някои от най-популярните gTLD са: .guru, .top, .tips, .news, .club, .shop, .online, .vip, .site, .website. Най-важното: те СЕ класират еднакво ДОБРЕ с всички други видове домейни – също както .com и .net.

Какво казват Google за новите домейни?

Јоhn Мuеllеr (Webmaster Trends Analyst at Google – https://twitter.com/johnmu?lang=bg) казва : „Оvеrаll, Gооglе ѕуѕtеmѕ trеаt nеw gТLDѕ lіkе оthеr gТLDѕ (lіkе .соm, .nеt аnd .оrg). Πpoчeтeтe цялoтo мy интepвю тyĸ: http://searchengineland.com/google-explains-how-they-handle-the-new-top-level-domains-tlds-225671

Тоест, ако искате да купите ЕВТИНО отлично и кратко домейн име от една дума, с най-правилната дума за име на домейна и стандартните tld като bg, com, net, info и org са вече заети, то новите домейни са вашето решение. Защо? Те са евтини и от тях все още има много свободни страхотни имена – къси и лесно запомнящи се, с хубави, високо трафикови ключови думи. Още едно предимство: ако искате да купите много кратко домейн име, цената на отличен 3 или 4 буквен домейн от новите gТLD ще е в пъти по-ниска от цената на същото .соm, .nеt или .оrg име! Просто защото от новите gТLD има много.

Защо тогава хората купуват соm, nеt и оrg? Защото повечето потребители не знаят и не разбират! Мисленето на потребителя, който не разбира, или така наречения ламер, е изцяло на база опита му и на база „това което казват другите“ – Иван, Гошо и Пешо от горния етаж или от съседния блок. Такива потребители търсят в Google, виждат, че там са добре класирани предимно соm, nеt и оrg домейни и си мислят, че точно тези домейн имена се класират по-добре от останалите, само защото са соm или nеt.

Те не знаят какво е казал Јоhn Мuеllеr oт Gооglе, не знаят и че соm и nеt домейните са класирани там, където са, заради тяхната възраст, история и най-вече заради многото линкове, сочещи към тях. Но тези линкове са трупани с години и костват много труд и пари. И в повечето случаи собственикyt на такъв домейн не желае да го продава, или поне не на нормална цена.

Е, вие вече знаете какво да изберете, така че имате избор. Преценете сами кое ще купите за вашия нов проект: скъпо, дълго и трудно запомнящо се име само защото е com (например BmwMpower-bg.com) или късо и лесно запомнqщо се име, при това евтино. Например Mpower.BMW? Да, вече се продават и такива домейни. И ги купува този, който е пръв.

Ок, купихме домейна. Сега е време да изградим нашия нов сайт

Извършваме keyword research – проучване за намиране на правилните ключови думи. Ако познавате перфектно нишата ви, това не е нужно да се прави непрекъснато, но все пак трябва да се прави веднъж на около година. След като сме проучили и избрали правилните ключови фрази, трябва да планираме структурата на сайта – какви имена на категории и подкатегории да има в уеб сайта, на колко нива и под нива, каква да бъде структурата на главните категории и на подкатегориите.

Трябва да се планира кои ключови думи с кой урл адрес се гонят, тоест кой урл адрес за какво ще се опитваме да класираме в Google. Като тук се степенува – за най-трудните 3-4 ключови думи се опитваме да класираме заглавната страница на сайта. За следващите по трудност (това са средно конкурентните ключови думи), се правят страници на категории, а най-лесните остават за страниците на продукти (или страници на новини и статии, зависи от вида на уеб сайта).

Важно е да НЕ се опитваме да класираме една страница от сайта (един урл адрес) за повече от 3-4 трудни ключови думи, защото НЕ е ефективно финансово. Тоест, опитваме се да класираме един урл адрес за до максимум 3-4 основни ключови думи, и то за близки, подобни един на друг ключови израза.

След като сме създали всички важни страници, се написват правилните техни заглавия, meta описания и урл адреси и те се запълват със съдържание – всяка страница с качествено съдържание, точно по нейната тема, като се извършват OnPage Seo и seo копирайтинг (научете как да пишете SEO-оптимизирани текстове, които продават).

Проучването за ключови думи е изключително важно да се направи възможно най-скоро – то е основата на оптимизацията на сайта ви. Без да сте избрали за кои фрази ще класирате сайта, изобщо НЯМА как да се планира точната структура на сайта – категории, подкатегории и заглавия на всяка една от тях. Без такова проучване единствения ви шанс е да сте сигурни в перфектността на някой конкурент и да изкопирате цялата структура от там. Но това пък ви поставя пред други рискове – нови сайтове които са огледални копия на стари, силни в търсачките сайтове, се класират много трудно.

Гугъл не обича копирачите! Най-лесния начин да сте класирани ТОП, на първо място в Google, е да сте уникални! Тоест, да имате в сайта си уникално съдържание, на уникални тематики, за които още никой не е писал в интернет. Последното е отново казано от Јоhn Мuеllеr от Google.

След като сайтът ви вече има добра вътрешна оптимизация (OnPage Seo) и го напълните със съдържание, можете да пристъпите към създаването на профилите на сайта в социалните мрежи, промотирането и популяризирането му. Като НЕ бързате с промотирането преди да имате качествен, пълен с продукти сайт.

1. Популяризация на уеб сайт в най-големите социални мрежи: Най-посещаваните световни социални мрежи са Facebook и Google Plus, на трето място е Twitter.

1.1. Фейсбук. Какво да рекламирате във Facebook? Рекламата във Фейсбук работи, но най-много за некомерсиални сайтове. Тоест, има специфика. Ако сайта ви продава услуги или продукти, това не е най-правилната социална мрежа за промотирането им – хората търсят във Фейсбук предимно забавления и интересни неща. Обаче ако сайта ви е за смешни картинки и видео клипове, за кудкудякащи кучета и смешни папагали, това е най-правилната социална мрежа която ще взриви посещаемостта на сайта ви.

Важно: Отдавна няма ефект от рекламата на бизнес страници във Фейсбук! Тоест, рекламирайте важни за вас постове, а не самата Facebook страница!

Защо? Фейсбук постепенно започна да намалява Organic Reach-а на бизнес страниците още през пролетта на 2014 година, докато той достигна… почти НУЛА (Organic Reach при бизнес страниците е безплатното органично достигане на един пост до феновете на съответната страница). Затова и това се нарича от хората занимаващи се професионално с интернет маркетинг Facebook zero.

1.2. Google Plus. Социалката Google Plus е номер две по брой потребители, посещаемост и ползваемост, но за някои хора е абсолютният НОМЕР 1. Отдолу ще прочетете защо.

Рекламирането в Google Plus е АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО за хората които знаят как да го правят. Направете си профил, а след това и страница в Гугъл Плюс, свържете сайта си, качете лого и хедър на страницата си и поствайте много в нея – полезни материали, статии, линкове, продуктите си – всичко по тематиката на страницата.

Наблегнете на Google Plus страниците. Първо: безплатно е. Второ там вървят еднакво добре и комерсиални (сайтове за платени услуги и продукти, онлайн магазини) и некомерсиални страници/сайтове (кудкудякащи и забавни неща). Трето и най-важно: при един и същ брой фенове на Facebook страницата ви и на Google plus страницата ви, след постването на каквото и да е на страницата, много повече хора ще го видят в Google Plus, тоест, ще получите много по-силен ефект от него.

Пример: имаме сайт. Той има страница и във Фейсбук, и в Google plus. Ако и двете страници имат по 500 последователи и пуснете някакъв текст, снимка или връзка и на двете страници, резултатите ще са приблизително:

 • Около 30 до 70 човека ще видят новината ви във Facebook. Освен ако не си платите.
 • Почти всички ваши абонати ще видят новината ви в Гугъл Плюс. Безплатно!

1.3. Twitter. Twitter е отлична социална мрежа, Безплатна и ефект от нея има. Но за БГ сайтове ефектът е малък. Причина? Българите в Туитър са малко.

Ако обаче сайта ви е на Английски, Немски, Френски или Испански език, правилният маркетинг в Туитър ще взриви посещаемостта ви и популярността на сайта ви.

2. Популяризация в безплатни БГ социални мрежи:

Има и около 20-30 Български социални мрежи, които са безплатни. Те имат много по-малка посещаемост от чуждестранните и няма да ви докарат голям трафик до сайта, но в тях можете да постнете линка си и линка ще бъде проследен от търсачките. Тоест, тези социалки ще повишат класирането на сайта ви в Гугъл.

Как да намерите тези сайтове? Има много подобни списъци с БГ социалки. Можете да ги намерите като пуснете търсене в Гугъл за следните изрази: „списък работещи социалки“ и „Списък с български социални мрежи“. Тези сайтове не изискват високо качество на текста, а дължината на постовете е около 150-300 символа.

3. Популяризация в безплатни Български директории за статии:

3.1. Безплатни Български директории за статии: Съществуват около 30 Български безплатни сайта които ви разрешават да публикувате цели статии с линк към сайта източник в тях. Те много помагат да се повиши класирането на сайта ви в търсачките и да стане той по-популярен. Тези сайтове изискват високо качество на текстовете, уникалност на текста и дължина на статията от поне 400 думи.

Как да намерите безплатни Български директории за статии? Пуснете търсене в Гугъл за израза: „Списък с директории за статии“.

3.2. Платени Български директории за статии: Ако някога поискате още по-добро класиране за сайта си и ви потрябват още връзки към сайта (например борите се в трудна ниша), то вероятно само безплатните сайтове няма да ви бъдат достатъчни. Тогава потърсете в Гугъл за израза: „Нови директории за статии“ и ще намерите възможност за евтино публикуване в още над 350 Български директории за статии.

Други полезни ресурси:

 1. 5 USD бонус за един от трите най-големи регистратора на домейни в света – Dynadot: Купете нещо за 10 или повече долара през този линк и след покупката ще ви върнат обратно 5 долара от цената в акаунта: http://www.dynadot.com/?s8X716P7f7q8MUq Пример: купувате един .com домейн за 11 долара и той ви излиза 6 долара (10 лв).
 2. Знаете ли че Най-голямата в света компания за откриване на свободни стари домейни е Българска. Сайта им е: http://tool.domains. Плюс: Имат огромна база данни и могат да ви намерят стар домейн с линкове на почти всякаква тематика. Минус: След като станаха популярни, и те вдигнаха цените. Чиста пазарна икономика.

Статия от Едуард Димитров – основател на 3dwebdesign.org. Той се занимава професионално с покупка и продажба на домейни в последните 5 години. Само в последните 365 дни е инвестирал над $6000 щатски долара в домейни по статистика от Dynadot. В момента Едуард е собственик над повече от 550 домейна, като продава около 300 от тях.


Скъпи приятели, ако статията Ви е била полезна, можем да Ви улесним и да изпращаме направо на мейла Ви новите ни текстове – абонирайте се и ще ги имате!

Ваш,
Кирил Йовев
Уебсело Тийм


Научете още „тайни“ от практиката и развийте Вашия бизнес!

Получавай ПОЛЕЗНО съдържание на Твоята е-поща. АБОНИРАЙ СЕ СЕГА!