Как да извличаме максимална SEO полза от Wikipedia [8 лесни метода!]

Link Building с помощта на Wikipedia

Много често използвам различни техники за придобиване на линкове от Wikipedia. За съжаление знаем, че оттам получаваме само nofollow линк, но както може би някои от вас са чели, nofollow линковете също помагат изключително много за оптимизацията на сайтове. Аз лично съм правил експеримент и съм класирал сайт само с nofollow линкове.

Ето ги и методите.

Метод 1

Търсите за специфични термини във вашата ниша, за които все още няма информация в Wikipedia. Става по следния начин:

site:https://bg.wikipedia.org/ Вашата ключова фраза

Webselo - търсене на специфични термини в уикипедия

 

В 90% от случаите страница за термина няма. След като създадете страница по този термин и поставите вашия сайт, като полезен ресурс, преминавате към важната част, за да може модераторът да одобри страницата ви.

Потърсете страници в Wikipedia, които са тематично свързани с вашата новосъздадена страница и я линквате оттам (правите безплатен internal linking за Wikipedia ). Така значително повишавате вероятността тази страница да бъде приета за достоверна от модератора.

Метод 2

Направете списък с всички възможни страници, семантично свързани с вашия бранш. Добавете един параграф във страницата с много полезна информация, за да я обогатите и вътре поставяте своя линк, като изберете някоя фраза за anchor текст.

В резултат на това линкът не се появява, там където го желаете, но автоматично се визуализира на последния ред от страницата в графа „Източници“. Този метод не е свързан с толкова подробно проучване и възможността да не одобрят промените ви се повишава.

Метод 3

Търсене релевантни страници на вашия сайт в Wikipedia, като не се ограничавате до поддомейн bg.wikipedia.org, а използвайте целия домейн, заедно с фразата “dead link” за да откриете източници, които вече не съществуват и да ги заместите със свои.

Пример: site:wikipedia.org intext:“dead link“ Вашата ключова фраза

Wikipedia dead anchor link - by webselo

Използвайте търсачката на браузъра, за да намерите точното място на липсващия вече ресурс:

Wikipedia permament dead link by webselo

 

Ако желаете да станете още по-добри в работата си, можете да създадете изцяло нова страница за вашия сайт, която да отговаря напълно на търсеното от потребителя. Ако това за вас е времеемко или да си признаем, просто сте мързеливи, то можете лесно да извлечете вече изчезналото съдържание, ако то се пази в базата данни на сайтове като Archive.org или Archive.is, след което да го поставите като „нова“ статия в своя сайт.

Този метод на пръв поглед може да ви изглежда спамърски, но на практика възстановявате вече загубена информация и допринасяте за повишаване стойността на страницата за потребителя.

Метод 4

Използвайте техниката по-горе в метод 3, но го правете стотици пъти, без въобще да се съобразявате с тематиката на страницата в Wikipedia. Просто взимате вашия линк и започвате да замествате „dead link“ източниците във всяка една страница.

Тук успеваемостта е много ниска, но и усилието за заместване на източници е много по-малко. Надеждата в случая е, че не всеки пейдж се преглежда толкова редовно от модератор. Имайте предвид, че ефектът от този метод е много по-слаб, тъй като факторът „подобие на страниците“ липсва напълно. Лично аз препоръчвам да се използва само за експерименти и в крайни случаи за second tier link building.

При използването на изброените методи, златното правило е: Щом линкът е стоял на страницата повече от 24 часа, значи вероятността да е минал одобрение е много голяма.

Щом минат въпросните 24 часа, е хубаво да подадете страницата за преиндексация чрез следните начини:

  1. Споделяния в Google+.
  2. Линкове от bookmarkng сайтове.
  3. Директна заявка за индексация чрез Webmaster Tools URL submit..

 

OnPage SEO с помощта на Wikipedia

Освен, че можем лесно да се сдобиваме с релевантни линкове от Wikipedia, можем да я използваме и за подобряване на семантиката, а и като непряк OnPage фактор за позициониране. Ето част от методите за това:

Метод 1

Създавате страница в Wikipedia за бранда си или за самите вас.

Успеваемостта е изключително ниска, но опитът си заслужава.

Текстът трябва да съдържа следните неща:

  1. Ваша биография и как сте навлезли в бранша или как е създадена фирмата.
  2. Стъпката, чрез която сте станали известен в бранша и пред аудиторията.
  3. Ваши постижения
  4. В източници добавете линкове към медии, и блогове с ваши интервюта фирмени успехи, присъствие в новинарски емисии и др.

Изключително полезно е, защото дава страшно силно цитиране на бранда и името ви, и е много вероятно бързо да се появите в knowledge graph.

Метод 2

Изграждане на външни линкове към Wikipedia в качеството си на авторитетен източник.

Стотици световни SEO експерти потвърждават, че отдаването на външни линкове от вашия сайт към авторитетни източници помагат за доброто позициониране. А кой е най-авторитетният източник, за който се сещате?

Остава само да гадаем как това е заложено в алгоритъма, но факт е, че Google класира Wikipedia на предни места в почти всяка ниша. Сайтът е изградил авторитет и 99% от информацията, която се появява в knowledge graph, се извлича автоматично от Wikipedia.

Цитирайки Wikipedia, вие подсказвате на Google, че сте почерпили информация оттам, и е много вероятно вашето съдържание да е вярно и коректно към потребителя.

Метод 3

Co-Citation на вашия ресурс заедно с други авторитетни източници.

Това е слабо използван метод от оптимизаторите в България, но Co-Citation освен чрез линк, може да бъде правен и чрез просто споменаване на вашия бранд сред редица известни във вашата сфера фирми.

 

google panda, google penguing, seoteo, webselo - co-citation

Виждате как във примера статията от моя сайт е заобиколена от авторитетни страници в Wikipedia по темата за ъпдейтите на Google.

Метод 4

Co-Occurrence или най-просто казано, използване на две думи много често в една обща фраза.

Това може да стане много лесно, ако бъде написано навсякъде в уеб. Масова практика е да се прави в SPAM коментари публикувани чрез автоматизирани инструменти из всякакви блогове.

Например: „Купи си сега гаечни ключове от Gaika.com“.

В случая не използваме никакви линкове, но Google разбира, че ключовата дума „гаечни ключове“ е асоциирана със сайта Gaika.com.

Много по-ценно обаче би било това да се прави в сайтове с Висок авторитет. Такъв сайт е Wikipedia. Дори да не поставяте линкове в текста, вие можете да асоциирате дадени ключови фрази с брандове и това да не представлява проблем за модератора.

Модераторите в Wikipedia са свикнали да се борят ежедневно с масов спам чрез линкове и наличието на нов параграф с полезна информация и скрит Co-Occurrence вътре не би им привлякъл вниманието.

Надявам се тези 8 техники да са ви били полезни и да ги използвате. Споделете в коментарите, ако се сещате други креативни методи за използване на Wikipedia.

Не забравяйте, че както при SEO, така и при всяка друга професия е нужно да отделяте поне по 1 час на седмица за брейнсторминг и креативност. Това ще ви помогне да ставате все по-добри в професията си.

За автора

Автор на статията е Теодор Захариев. Той е професионалист в SEO от 2010 г. и добре познат SEO експерт в България. Ръководи успешно SEO отдела на студио „Кипо“ – уеб агенция с богат опит в разработката на уеб проекти, SEO и цялостна корпоративна идентичност на редица известни брандове.

Теодор поддържа собствен SEO блог – SeoTeo.info, в който можете да обогатите познанията си за SEO. Той също е натрупал опит като лектор на дигитални събития и курсове, сред които са SEO конференция, E-Manager Варна, лекции в SoftUni и множество SEO курсове, сред които и SEO курса на Telerik.

 

Обогатете се още за SEO и маркетинг:

Получавай ПОЛЕЗНО съдържание на Твоята е-поща. АБОНИРАЙ СЕ СЕГА!

Теодор Трифонов
Теодор Трифонов
2018-10-21T17:23:17+0000
Професионалисти!
Pressy Lazarova
Pressy Lazarova
2018-07-11T10:45:43+0000
Изключителен професионализъм и чудесно отношение от екипа на Уебсело! Резултатът от съвместната ни работа е страхотен продукт, за чието развитие ще продължаваме да работим заедно.
Радинела Дамакова
Радинела Дамакова
2018-06-23T07:50:32+0000
Възхитен съм от професионализма на екипа на Webselo при изработката на сайта и Фейсбук страницата ни. Благодаря за качествената работа, както и за отзивчивостта и коректността при изпълнение на поетите ангажименти, беше удоволствие да работим заедно.
Ивета Симеонова
Ивета Симеонова
2018-06-12T14:46:26+0000
Страхотни ! :) Благодаря за всичко!
Slavi Petrov
Slavi Petrov
2018-06-06T18:28:47+0000
Супер
Teodora Savova Tessa
Teodora Savova Tessa
2018-05-28T11:26:35+0000
Коректни и сериозни. Много съм доволна от съвместната и работа!
Росен Недев
Росен Недев
2018-05-05T06:30:38+0000
Ivan Rogachev
Ivan Rogachev
2018-04-28T19:24:14+0000
Много полезна среща, ценни съвети, професионално отношение и търпение. Това са само малка част от позитивите които могат да се кажат за екипа на Уебсело. Благодаря!
Mihaela Dimitrova
Mihaela Dimitrova
2018-04-26T06:45:12+0000
Екипът на Webselo е сериозен, адекватен и изграден от професионалисти. Webselo се погрижиха за сайта на моята кантора като се съобразиха изцяло с претенциите ми за визия, структурираност и възможности. Съобразиха се и с изискванията по новия Регламент за защита на личните данни. Екипът на г-н Йовев изработи и лого на кантората, включително и визитки. Отново се справиха блестящо. Благодаря Ви много!
Mariq-Magdalena Alexandrova Petrova
Mariq-Magdalena Alexandrova Petrova
2018-04-25T09:41:38+0000
Благодаря за съвместната работа и бързите резултати!
Dimitar Hristovski
Dimitar Hristovski
2018-04-17T12:40:25+0000
Elitsa Stefanova Mironova
Elitsa Stefanova Mironova
2018-04-16T13:33:44+0000
Благодаря Ви , за проявеното търпение , професионализъм, коректност и точност !
Mira DH
Mira DH
2018-03-23T07:54:43+0000
Беше удоволствие да видим идеите си реализирани с прецизност и креативност. Благодарим за изработеното лого, което Кирил сътвори за наистина отрицателно време. Успех!
Фетея Накова
Фетея Накова
2018-03-17T17:07:42+0000
Много съм доволна от резултата ,който постигнахме при изработката на моето лого.Бях изненадана колко добре са разбрали моето търсене и ми беше трудно да си избера само един от предложените ми варианти. Желая успех на този ентусиазиран екип и със сигурност бих ползвала услугите им отново!
Krum Krumov
Krum Krumov
2018-02-28T20:15:49+0000
Много приятно се работи с екипа на WebSelo! Взимат нещата присърце и успяват да дадат ценни идеи, за които не сме и подозирали. В бъдеще със сигурност ще продължим да им се доверяваме!
Нина Кутиева
Нина Кутиева
2018-02-26T20:39:20+0000
Срещнах чудесно отношение от страна на персонала! Готови са да помагат и да дават идеи. Заедно намерихме най- доброто решение за мен! Благодаря ви искрено! Продължавайте все така!
Elena Nedyalkova Nedyalkova
Elena Nedyalkova Nedyalkova
2018-02-24T14:24:03+0000
Много благодаря за изработеното лого! Много съм доволна, препоръчвам на всички услугите на тази фирма! �
Misha Yan
Misha Yan
2018-02-02T08:57:22+0000
Dimitar Stanchev
Dimitar Stanchev
2018-01-31T17:47:00+0000
Отлична работа по изработка на нашето фирмено лого! Продължавайте все така! Поздрави!
SlimCity Bg
SlimCity Bg
2018-01-24T08:15:48+0000
Plamen Dimitrov
Plamen Dimitrov
2018-01-13T12:41:06+0000
След голямо лутане сред различни хора и фирми, най-накрая открих амбициозни хора, на които може да се разчита за всичко. След първия месец работа с тях постигнахме почти двоен ръст на продажбите спрямо предните. Винаги се отзовават на всички въпроси и проблеми, които имаме. Готови са да дадат адекватно мнение и съвет как бихте подобрили бизнеса и работата си. Няма да съжалявате, ако им се доверите. Успех.
Marian Dimitrov
Marian Dimitrov
2018-01-10T15:42:57+0000
Най-после намерих намерих фирма, която знае как да си върши работата. Написаха ми страхотни копирайтинг статии. Благодаря Ви, уникални сте! Спечелихте моето доверие и за в бъдеще ще бъдем успешни бизнес партньори!
Petko Petkov IV
Petko Petkov IV
2017-12-18T18:22:49+0000
Благодаря за страхотното лого, истински професионализъм !!!
Stanislav Nikolov
Stanislav Nikolov
2017-12-18T07:56:07+0000
Отлично свършена работа - бързо и качествено. Препоръчвам.
Ruska Kirisheva
Ruska Kirisheva
2017-12-07T11:56:32+0000
Професионалисти!!! С тях се работи с лекота, помогнаха ни за една много сериозна каша с домейни и сайтове. Препоръчваме услугите им.
Tsvetelina Zlatanova
Tsvetelina Zlatanova
2017-12-03T17:31:06+0000
Magdalena Georgieva
Magdalena Georgieva
2017-11-25T19:37:33+0000
Благодаря от името на нашия екип, на вашия екип за отлично свършената работа по изработката на лого и уеб сайт, които бяха чудесен трамплин за началото на нашия проект, и само първите стъпки в съвместната ни дейност. Продължаваме да работим заедно с Webselo по рекламата и развитието на нашия магазин. Млади сте, иновативни и креативни, радваме се че работим заедно с вас!
Александър Христов
Александър Христов
2017-11-23T16:41:42+0000
Нистина фирма която държи на комуникацията с клиентите си, добра свършена работа, винаги когато съм имал нужда и имам нужда от копирайт бих се обърнал към тях !
Тодор Тодоров
Тодор Тодоров
2017-11-23T09:04:03+0000
Благодаря на екипа на Webselo за добрата комуникация и работата по изработка на лого за нашия сайт.
Svetoslav Petkov
Svetoslav Petkov
2017-11-21T15:44:14+0000
Препоръчвам тези момчета, защото са супер професионалисти!
Katya Krancheva
Katya Krancheva
2017-11-16T18:00:51+0000
Viktor Dzhartov
Viktor Dzhartov
2017-11-05T20:05:30+0000
Много сме доволни от услугите на Webselo. Благодаря за страхотно свършената работа!
Plamen Todorov
Plamen Todorov
2017-10-17T13:09:08+0000
Доволни сме от услугине на Webselo, бързо и коректно отношение.
Victoria Ivanova
Victoria Ivanova
2017-10-16T21:17:26+0000
Vasil Angelov
Vasil Angelov
2017-09-27T11:39:13+0000
Предоставиха точно това, което исках за кратко време. 5/5
Елена Костадинова
Елена Костадинова
2017-09-18T10:22:25+0000
Много сме доволни от логото, което Webselo направиха за нашия бизнес. Ние имахме начална концепция и те ни помогнаха да я развием и я осъществиха на високо професионално ниво. Проявиха голямо търпение и разбиране докато стигнем до желания резултат. Отлично отношение към клиента и лесна комуникация.
Vasil Malchev
Vasil Malchev
2017-09-04T22:16:05+0000
Lyubomira Popova
Lyubomira Popova
2017-09-02T17:32:20+0000
Не съм клиент, а само последовател във фейса, но вие пишете със страст, която вдъхновява. Споделяте мисли, емоции и резултати, които носят стойност. Рисувате вселени с думи.
Борса Подправки
Борса Подправки
2017-09-01T13:28:56+0000
Danail Stefanov
Danail Stefanov
2017-08-30T15:35:23+0000
Невероятни професионалисти.Работят бързо и качествено.Изготвиха ми невероятно лого.Препоръчвам ги горещо и в бъдеще ще работя пак с тях!
Radoslav Zankov
Radoslav Zankov
2017-08-24T13:16:42+0000
Изработиха ми лого за много кратко време, от което съм много доволен, а и цената е добра.
Павлин Пепов Шопов
Павлин Пепов Шопов
2017-08-22T16:56:19+0000
Илиян Седефов Герганчев
Илиян Седефов Герганчев
2017-08-20T09:11:41+0000
Благодаря на Кирил за професионалната консултация за маркетинг, както и за индивидуалното обучение. Благодарение на него и екипа му си оптимизирахме кампанията и за същите пари още първия месец се наблюдава ръст в продажбите от 17.4%. Трябваше по-рано да го направим! А, да, мерси и за поправката на сайта ни - беше счупена мобилната версия. Пак ще работим!
Nikov Evgeniy
Nikov Evgeniy
2017-08-10T05:51:22+0000
Ивелина Илиянова
Ивелина Илиянова
2017-08-03T06:52:52+0000
Rangel Barakov
Rangel Barakov
2017-08-02T10:26:13+0000
Работят професионално и качествено, сайтът ни стана перфектен
Mitko Kambitov
Mitko Kambitov
2017-08-02T06:14:50+0000
Диди Златева
Диди Златева
2017-08-01T16:31:11+0000
Lachezar Nedev
Lachezar Nedev
2017-07-27T16:54:57+0000
Чудесни професионалисти, много съм доволен, не само от свършената работа но и от чудесната комуникация!
Джелал Моллов
Джелал Моллов
2017-07-26T15:12:56+0000
Работя с Webselo от скоро, но съм много доволен от качеството на услугите. Екипа е отзивчив, спазват сроковете и всичко става много лесно. Истински професионалисти !!!
Красимир Цветанов
Красимир Цветанов
2017-07-26T13:12:43+0000
Andon Delisabev
Andon Delisabev
2017-07-26T05:47:05+0000
Miroslav Kamenov
Miroslav Kamenov
2017-07-25T18:31:53+0000
Екип от професионалисти! Комуникацията с тях е лесна, качеството на услугите е на много високо ниво и си спазват сроковете.
Ivan R. Indzhov
Ivan R. Indzhov
2017-07-25T08:01:05+0000
Методи Белчин
Методи Белчин
2017-07-24T16:03:26+0000
Общността ни Каузи и Начинания искаме публично да благодарим на Webselo за изработката на две лога по проекта ни Характер бг. Webselo бяха обявили конкурс за изработка на лога, в който участвахме с идея. В последствие, получихме две лога от компанията: съвсем в бонусната им култура някак си. Макар с начало от конкурс за безплатна изработка на лого, услугата бе професионално предоставена: работа по задания от нас; текущи съгласувания от екипите, работещи по изработката на логата; кратък срок за изпълнение: отне по около седмица-седмица и половина на лого. Webselo ни помогнаха да решим свой актуален проблем: да създадем символи, с които да популяризираме каузите си за позитивно образование и образование за характер сред родители, учители, обществото като цяло в България. Изхождайки от опита си с тях, като НПО препоръчваме на други колеги НПО-а в страната да пробват услугите на Webselo!
Vladislav Dimchev
Vladislav Dimchev
2017-07-22T15:21:10+0000
Христиан Лазаров
Христиан Лазаров
2017-07-13T12:10:49+0000
Перфектна изработка на перфектна цена. Топ!
Georgi Georgiev
Georgi Georgiev
2017-07-12T12:17:51+0000
Работят супер. Справиха се с изработка на лого на високо ниво. Лесна комуникация :)
Dimitar Nikolaev Tatarski
Dimitar Nikolaev Tatarski
2017-06-18T17:41:38+0000
Нашата общност искаме публично да изкажем благодарността си към Webselo, които безвъзмездно изготвиха две лога за нашите каузи в страната: позитивното образование и образованието за характер. Участвахме в техен онлайн конкурс, който ни донесе не едно, а в последствие две лога :-). Логата бяха изработени съгласно заданията ни, дори подобрени като детайли и визия от тях. Получихме в допълнение и съвети от екипа на компанията за социалното предприемачество, което случваме, както и лични приятелства с част от служителите там. Webselo са една уникална комбинация от висок професионализъм, отлично клиентско обслужване и щедра социална отговорност!
Vessy Timeva
Vessy Timeva
2017-06-17T17:31:44+0000
Десислава Георгиева
Десислава Георгиева
2017-06-13T13:46:32+0000
Млади хора, работещи с хъс и ентусиазъм, вършещи перфекна работа и оставящи удоволетворени клиенти. Аз съм много доволна от бързата и перфектна услуга.
Росен Стефанов
Росен Стефанов
2017-05-15T21:24:05+0000
Iliycho Iliev
Iliycho Iliev
2017-05-01T18:15:51+0000
Kiril Petrov
Kiril Petrov
2017-04-29T13:57:11+0000
Доволен съм от услугите, които получавам - винаги в срок. Разчитам и за напред за точни и бързи преводи.
Stefan Stoimenov
Stefan Stoimenov
2017-02-01T18:22:44+0000
Коректно, бързо и професионално отношение. Препоръчвам на всеки, който цени качеството.
Valeri Getsov
Valeri Getsov
2017-01-26T17:08:58+0000
Качествена работа, добре оптимизирана дори по ключови думи. Ще се възползвам отново
Мирослав Цеков
Мирослав Цеков
2017-01-25T15:57:38+0000
Доволен съм от работата на колегите! Препоръчвам да се работи с тях!
Lilqna Antonova
Lilqna Antonova
2017-01-23T08:41:12+0000
Страхотен е. Изключителен професионалист.
Stefan Mitev
Stefan Mitev
2017-01-21T17:51:55+0000
Лесна комуникация и бързо изпълнение.
Bogdan Stoychev
Bogdan Stoychev
2017-01-20T22:14:05+0000
Бърза и лесна комуникация и професионално изпълнение ! Препоръчвам.
Владимир Атанасов
Владимир Атанасов
2017-01-19T19:19:51+0000
Получих превъзходна статия! Професионалисти в писането на статии! Поръчайте си - няма да съжалявате!
Emil Wasilev
Emil Wasilev
2017-01-19T18:20:52+0000
Перфектна статия, бързо и качествено си свършиха работата!
Симеон Юрукович
Симеон Юрукович
2017-01-17T21:48:36+0000
Направиха ми хубав сайт. Препоръчвам!
Aleks Ligov
Aleks Ligov
2017-01-17T21:45:02+0000
Asen Popivanov
Asen Popivanov
2017-01-17T19:25:15+0000
Ако имате нужда от статии за сайта, то тези хора ще са добър избор.
Интериорни Врати
Интериорни Врати
2017-01-17T19:00:48+0000
Професионалисти във всяко отношение! Препоръчвам за писане на текстове и на дизайн на рекламни материали!
Margarita Lazova
Margarita Lazova
2017-01-17T10:12:40+0000
Креативност, качество в комбинация с невероятно отношение и бързи отговори и реакции. Бъдете все така!
Мариян Великов
Мариян Великов
2017-01-17T06:36:29+0000
Качествено свършена поръчка, резултатите не закъсняха, ще използвам услугите отново в най-скоро време.
Kamen Kamenov
Kamen Kamenov
2017-01-16T23:46:49+0000
Qko Qkov
Qko Qkov
2017-01-16T12:49:52+0000
Професионално изпълнение, бърза реакция, видими резултати! Благодарности на екипът на Уеб Село
Georgi Mladenov
Georgi Mladenov
2017-01-16T11:46:19+0000
Krassi Spasov
Krassi Spasov
2017-01-16T07:34:51+0000
Marina H. Yoweva
Marina H. Yoweva
2017-01-16T07:32:15+0000
Коректни, креативни и експедитивни в работата си!
Весела Василева
Весела Василева
2017-01-15T21:44:34+0000
Отлични професионалисти. Много коректни във всяко отношение.
Next Reviews