Как да повишим ефикасността си в имейл маркетинг кампаниите си

 

Искате ли да задълбочите връзката с клиентите си? Това може да стане с имейли!

Защо това е така ли? За да имате мейлите им, те или са се абонирали за бюлетин, или са станали купувачи. Те са готови за посланията ви и ги очакват!

По данни на Practical eCommerce едва между 5% от купувачите се връщат повторно в онлайн магазина, където са пазарували. А едва около 3% от върналите се купуват повторно. Но с помощта на имейл маркетинга вие бихте могли да им напомняте за себе си, и да повишите тези числа двойно, пак по данни на Practical eCommerce.

И така, желаете ли да научите как да създавате все по-добри имейл кампании с висок CTR, с които да повишите своите продажби и трафика към уебсайта си?

Ако да, прочетете тази статия докрай!

 

Облъчвате ли правилната целева група?

За да бъде обаче успешен вашият имейл маркетинг, важно е предложението ви да бъде съобразено с целевата група. Другото е просто СПАМ.

Например, ако вашите потенциални купувачи се интересуват от маркетингови услуги, не би следвало да им изпращате предложения за автомобили и почивки, защото те ще ви пренебрегнат, някои дори ще се отпишат от имейл списъка ви.

И друго, много важно – попитахте ли клиентите си дали желаят все пак да получават търговски предложения от вас? Може да си мислите, че нямат нищо против, а да е тъкмо обратното!

 

Изпращате ли персонализирани имейли?

Колкото по-лично е предложението, толкова по-вероятно е човекът да се възползва от него.

В случай че разполагате с детайлни данни за поведението и интересите на абонатите си, непременно ги използвайте в своите имейл кампании.

Вмъкнете, например, името и фамилията на получателя. Предложете на абонатите си сходни продукти, подобни на онези, които са купували в миналото от вас.

Или пък им предложете допълващи продукти, например калъф за смартфон, вратовръзка за официалния им костюм, и други.

Ако нормата на печалбата ви в абсолютна стойност е висока, бихте могли да обмислите и малък подарък, само за купувачите.

 

Технически обезпечено ли е изпращането?

Понякога, поради технически проблеми, някои имейли, или пък всички, могат да не бъдат получени, или да попаднат в СПАМ папките на получателите.

Уверете се, че инфраструктурата, сървърът или услугата, които сте избрали, са технически обезпечени.

 

Пет пъти мери, веднъж режи!

Огледайте неколкократно посланието си, преди да го изпратите. Отдъхнете си няколко минути от него – пийнете кафе с някоя хубава колежка за 15-на минути, и връщайки се освежени, погледнете какво сте сътворили и го прочетете на глас. След това го редактирайте.

Като стана дума за редакции, написах задълбочена статия, с която ще се научите как да редактирате имейли, текстове и кореспонденция, преди да я изпратите. Такива умения са твърде ценни за всеки сериозен предприемач, за да бъдат подминати небрежно!

Не бъдете небрежни, научете как да пишете по-добри тектове и имейли.

Друго ценно умение е писането на seo оптимизирани текстове за високо класиране в Google.

Погледнете ги, а след това се върнете обратно, за да научите още ценни практики.

 

Обърнете сериозно внимание на следните моменти във вашия имейл маркетинг:

 • Цените наред ли са?
 • Водят ли хипервръзките към правилните места?
 • Подходящи ли са изображенията? А текстовете?
 • Съобразен ли е тонът на писмото с вашата аудитория?
 • Изглежда ли съобщението ви еднакво добре при преглед от лаптоп, таблет и смартфон? Адаптира ли се то съобразно големината на екрана на устройството? Ако това не е така, обмислете създаването на респонсив имейли.
 • Въвели ли сте ALT описания на своите снимки? То спомага за по-точно насочване на търсачки към снимки при заявки за определени ключови думи, посочени тъкмо в тези ALT описания.
 • Ако имейлът ви се отнася за събитие, всички дати, часове, срокове в него – правилни ли са?
 • Изпратихте ли тестов имейл до своята електронна поща, преди да го пуснете и до абонатите?
 • Какво е заглавието на вашия имейл? Става ли ясно какво се съдържа в него? Уверете се, че то не е заблуждаващо, неясно или мъгляво. Заглавието на имейла трябва да е привлекателно, точно и ясно!
 • Професионално ли изглежда имейлът ви? Какъв е дизайнът му? Как го оценят получателите? Измервате ли оценките им? Ако не, защо?
 • Оставихте ли данни за контакт в имейла – телефонен номер, уебсайт, физически адрес, имейл и други?
 • Присъства ли логото ви в изходящата кампания?
 • Поместихте ли хипервръзка за отписване от абонамента?
 • Поместихте ли CTA бутони?

 

Заслужава ли имейлът ви внимание?

Никой не обича да му губят времето. Ако не можете да предложите стойност за своите потенциални купувачи, по-добре не се занимавайте с тях.

Не изпращайте само заради самото изпращане, дори ако “всички други правят така”.
Моето златно правило е – изпращай предложение с висока стойност, обясни го добре, опиши предимствата му, съобрази се с тона на аудиторията, както и с интересите ѝ, говори на нейния език, внуши ѝ, че е специална, и се наслаждавай на високи продажби!

 

Въведохте ли ключови думи и мета описание в имейла си?

Въвеждането на подходящи ключови думи спомага за по-високото класиране на вашия имейл в търсещите машини.

Това е така, понеже вие заговаряте на езика на хората, които все пак търсят продуктите или услугите ви.

 

Колко тежи имейлът?

 • Достатъчно лек ли е?
 • Какви са размерите на прикачените изображения? А на видеата?
 • Колко тежат прикачените файлове, ако има такива?

Моля обърнете внимание, че не всичките ви клиенти разполагат с достъп до светкавично бърза интернет връзка.

Колкото по-лек и технически оптимизиран е имейлът ви, толкова по-добре!

 

Оптимизирахте ли съдържанието за различните имейл доставчици?

Услуги като Gmail, Yahoo, abv.bg, mail.bg и други показват по различен начин получените съобщения.

Уверете се, че поне при водещите доставчици всичко е наред с получаването на вашите имейл кампании, и проверете дали се отварят достатъчно бързо, и изглеждат така, както сте желали.

 

Съобразете се с местното законодателство

Съществува обществен регистър с отписани имейли, говоря за електронния регистър на КЗП, чиито получатели не желаят да получават търговски съобщения.

Проверете дали във вашите имейл списъци се съдържат контакти на такива хора, и ако има – премахнете ги, за да не отнесете глоба от КЗП.

 

Кои инструменти можем да използваме за създаване на имейл кампании?

Моите любими са Acyba Enterprise, както и Mailchimp. Винаги тези препоръчвам, когато ме попитат за програма за имейл маркетинг.

Първият е разработка за Joomla CMS, като Acyba е изключително мощна, а пък аз съм нейният официален софтуерен преводач за България. Този имейл маркетинг софтуер можете да ползвате на собствен сървър.

Mailchimp пък е независима и също доста мощна платформа за имейл маркетинг, в която можете да събирате наедно списъци с имейли, да ги разпределяте по интереси, проекти, групи и прочее.

И двете платформи позволяват създаването на имейл без необходимост от познания по HTML, CSS & JavaScript. Можете да изберете готов шаблон и просто да го попълните.

Също така, разполагате с всевъзможни филтри, опции за автоматизация на имейлите, и прочее други благинки.

 

Предимства на имейл кампаниите

 • Затвърждават вашата марка и задържат новите клиенти.
 • По-точен инструмент са, отколкото радио или телевизионната реклама, защото целевата група е ясна, както и нейните интереси.
 • Могат да увеличат трафика към уебсайта ви, както и продажбите.
 • Спомагат за увеличаването на бизнес лийдовете (връзки).
 • Укрепват отношенията с клиентите.
 • Дават бързи резултати – обикновено до два дни след изпращането на предложението.
 • Можете да обособите различни целеви групи, съобразно естеството на вашето търговско предложение.
 • Удобни са за изпращане на оферти за намаления, събития, пожелания, известия и други.

 

Изпитани съвети за качествен имейл маркетинг

 • Премахнете е-пощите, които не получават вашите послания. Може би тези хора просто не влизат в тях. Но това ще ви спести финансов ресурс, защото услугите за изпращане на имейл кампании таксуват за броя изпратени имейли. А не е във ваш интерес да изпращате и плащате за послание към някого, който няма да го получи.
 • Не задушавайте получателите с еднотипни послания, разнообразявайте текстовете си.
 • Не претрупвайте получателите с излишна информация.
 • Започнете с рядка честота на изпращане и ако всичко е наред, увеличете я, но плавно, до достигане на равновесна точка, в която не губите получатели.
 • Проявявайте постоянство. Изпращайте послания през точно определени интервали от време, за да не ви забравят клиентите ви.
 • Оптимизирайте имейлите си за мобилни устройства.
 • Поместете името на подателя на предно място, например Иван Иванов, вместо пощата му. Целта на това е да разчупите бариерата, защото получателят вижда нещо, което му звучи познато, и което харесва – собственото си име.
 • Придържайте се към опростени и сбити теми, не затормозявайте излишно получателите си. Избягвайте мигащи иконки, автоматично озвучаване (музика за фон) и тежка флаш анимация.
 • Бъдете кратки, точни и ясни. Стреляйте с един куршум в мишената, вместо с 10 извън нея, тоест бъдете специфични и насочвайте посланията си към правилната целева група.
 • Колкото по-семпло е заглавието, толкова по-голяма е вероятността имейлът да бъде отворен. Дългите заглавия затормозяват очите, особено на по-малки екрани.
 • Говорете за ползите, които потребителите ще получат. Използвайте силни думи – промоция само в следващите 48 часа, 50% намаление, и други.
 • Обърнете внимание в кои дни и часове се постига по-високо отваряне на имейлите. Също така, забележете кои имейли постигат по-висок CTR (Рейтинг на отваряне). Винаги експериментирайте, за да подобрите своите резултати.
 • Съблюдавайте статистиките за броя отворени имейли, кликванията, подминатите съобщения, отписалите се потребители (ако е възможно, попитайте ги защо са се отписали), потенциалните клиенти, които са се превърнали в реални, и всичко останало, което е от значение за вашия бизнес.
 • Не купувайте списъци с имейл адреси – това е лоша практика!

 

Готини идеи за приложение на имейл кампаниите

 • Изоставени колички – често клиентите добавят нещо в количката и забравят за него. Ако сте събрали имейлите на тези хора, можете да им напомните за себе си, а защо не и да им предложите отстъпка, ако купят. Но само за тези продукти, които са добавили в количката – не ги учете да очакват постоянно намаления, защото така ще подбиете печалбите си.
 • Списък с желания – създайте възможност в уебсайта ви за “списък с желания”, в който клиентите ви да добавят жадуваните от тях продукти. Напомняйте им от време на време за тях с автоматични имейли.
 • Последен шанс да го вземеш на добра цена – облъчвайте клиентите си с подобни послания за единични продукти, по имейл.
 • Повтарящо се поведение – ако разполагате с достатъчно данни, можете да изследвате повтарящи се действия на ваши потребители, например покупки през период от три месеца, или сезонни покупки. Възползвайте се от тези данни, за да отправите специално предложение, индивидуално, към тези хора, въз основа на предходните им покупки, и на интересите им.
 • Подобни и свързани продукти – често някой продукт върви с аксесоари. Например дамска чанта с хубави обувки. Предложете подходящи съчетания на хубави цени, и нека бъдат индивидуални.
 • Отново в наличност – може клиентите ви да са харесали някой продукт, но той да не е бил наличен. Осигурете възможност клиентите да бъдат уведомявани по имейл автоматично, когато продуктът отново е наличен.
 • Обмислете автоматизирани кампании с подаръци (отстъпки, промо кодове и специални предложения) за празници, именни и рождени дни (както на бизнеса ви, така и на клиентите).
 • Свържете своя електронен магазин с някоя платформа за имейли, така че при покупка от него автоматично да бъде добавян имейлът на купувача във въпросната имейл платформа.

 

Какво научихте дотук?

 • Запознахте се накратко с имейл маркетинга и огромните му възможности.
 • Разбрахте как да структурирате своите имейл кампании, как да ги таргетирате.
 • Подсказах ви два чудесни инструмента, които бихте могли да ползвате за целта – Acyba & Malichimp.
 • Споделих с вас добри практики преди изпращането на имейла – за да е всичко изрядно.
 • И още много неща, доказани в практиката, с които се обогатихте!

 

И така, благодаря ви, че избрахте да научите нещо ново за имейл маркетинга, от мен – Кирил Йовев, webselo. Споделете този материал с ваши колеги и приятели, които се интересуват от тези неща.

Абонирайте се по имейл, за да получавате най-доброто от нас направо на пощата си.

Ако пък търсите имейл маркетинг, свържете се с нас.

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 78 ревюта
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)
Борислав Кирилов
Борислав К.
14:21 26 Jan 21
Бързо, професионално, с талант и отношение. Кико и Руди се справиха и спешно коригираха логото. Получих чудесен резултат. Благодаря!(Translated by Google)Fast, professional, with talent and attitude. Kiko and Rudy managed and urgently corrected the logo. I got a great result. Thanks!прочети повече
Dimitar Yovchev
Dimitar Y.
08:56 25 Jan 21
Уебсело реализира последния ни проект и резултатът е точно според очакванията ни. Благодарим на целия екип за отзивчивостта и търпението! Работихме предимно с Васил Костов, което беше истинско удоволствие за нас. Освен прецизната работа по изработката на сайта, с Васил комуникацията е лесна, бърза и е готов да съдейства за изпълнението на всеки малък детайл.(Translated by Google)Webselo is implementing our latest project and the result is exactly as we expected. Thanks to the whole team for their responsiveness and patience! We worked mainly with Vasil Kostov, which was a real pleasure for us. Apart from the precise work on the development of the site, the communication with Vasil is easy, fast and he is ready to assist in the implementation of every small detail.прочети повече
Violeta Antova
Violeta A.
08:13 18 Jan 21
Супер доволна съм. Препоръчвам с две ръце. Руди е изключителен професионалист и много отзивчив. Коректен екип на 100%. Много съм доволна от резултата извършената работа. Добра комуникация през цялото време до завършването и достигането на готовия резултат. Получих и допълнителна информация, която ми е много полезна. Благодаря на целия екип! Чудесна работа 🙂прочети повече
Десислава Безинска-Шеинкова
Десислава Б.
11:35 04 Jan 21
Изключителни професионалисти, отнасят се с внимание и уважение към всеки техен клиент. Препоръчвам!(Translated by Google)Exceptional professionals, treat each of their clients with care and respect. I recommend!
Stanislava Petrova
Stanislava P.
10:47 15 Dec 20
Само един разговор и само една корекция след това беше необходима и Руди създаде съвършеното лого за нашата компания. Рядко се среща такъв професионализъм! Изключително съм доволна от съвместната си работа с него, както и от резултата, в т.ч. и дизайна на визитките. Препоръчвам без колебания!прочети повече