3 полезни функционалности на Google Ads, които вероятно не ползвате

Google Ads е страхотен инструмент! Чрез него можем да достигнем до правилната аудитория, която би проявила интерес към нашите продукти или услуги, като настроим:

 1. До коя възрастова група да достигнем.
 2. С коя заявка за търсене.
 3. В кои населени места.
 4. По кое време на деня.
 5. Чрез какъв тип съвпадение на заявката.
 6. Чрез коя стратегия в Google Ads.
 7. До коя аудитория, взаимодействала с нас.
 8. С коя кампания, рекламна група, единична реклама, послания.
 9. С какви разширения.
 10. С какво местоположение от Гугъл Бизнес.
 11. По какъв начин с дисплейната мрежа.
 12. По какъв начин в Ютюб.
 13. И много, много други!

 

Google Ads осигурява огромна гъвкавост, която е невероятно важна за нуждите на всеки индивидуален клиент, нали?

И все пак, има някои функционалности, които не са така популярни, макар да са невероятно полезни. Чрез познаването и ползването им вие можете да подобрите вашите резултати, евентуално.

 

1. Auction Insights (полезна информация за търговете)

Тъй като Google AdWords / Google Ads е тръжна система, в която рекламодателите се надпреварват в реално време за вниманието на клиентите, възможността да сравним представянето на нашата реклама с тази на съперниците ни е нещо невероятно полезно!

Например, в тази снимка на WordStream можете да разгледате примерен изглед в определена ниша:

WordStream.com - Google Ads Auction Insignts

Снимка от WordStream.com – Google Ads Auction Insights

Имате няколко KPI индикатора (Key Performance Indicators) и те са:

 1. Impression Share – измерване на броя импресии, които вие сте получили спрямо съперниците ви.
 2. Average Position: средна позиция на рекламата.
 3. Overlap Rate – колко често рекламата на друг рекламодател се застъпва с вашата, в съответен търг.
 4. Position Above Rate – колко често, измерено в проценти, вашата реклама се е застъпвала с тази на ваши съперници, и вие сте побеждавали в това застъпване.
 5. Top of Page Rate: колко често вашата реклама (или рекламата на друг рекламодател, в зависимост от това кой ред в интерфейса гледате) е била показвана в горната част на резултатите в рекламното класиране при търсене.
 6. Outranking Share: колко често вашата реклама е била разположена на по-висока позиция спрямо рекламата на вашите преки съперници.

 

Защо са важни данните от Auction Insights?

 • Тези данни са твърде значими, защото според тях можем да преценим какви средства влагат нашите конкуренти, в зависимост от пазарния дял на техните импресии. Разбира се, имайте предвид, че тук трябва да се измерят и другите фактори като Quality Score, Max Bids и Machine Learning. Данните сами по себе си за безсмислени, без да са поставени в съответния контекст.
 • Ако например установите, че вашата кампания заема средна позиция от 1.1 или 1.2, това би означавало, че тя се представя значително по-добре от рекламата на вашите преки съперници
 • В зависимост от пазарния дял можете да прецените кои са преките ви съперници, които най-агресивно се опитват да вземат клиенти от съответната пазарна ниша.

 

Имайте предвид, че Auction Insights е наличен, към днешна дата, само за мрежата за търсене и за кампаниите за пазаруване, като за кампаниите за пазаруване са налични само следните три метрики: Impression Share, Outranking Share и Overlap Rate.

 

2. Чернови и експерименти в Google Ads

Изключително полезна функционалност, която често ползвам при заигравка с по-големи бюджети.

Ако черновите и експериментите се ползват правилно, може да се постигне чудесна възвръщаемост на инвестицията.

С тези инструменти можете да правите т.нар. Split тестове, за пробвате:

 • Нови тръжни стратегии.
 • Лендинг страници.
 • Съвпадения в ключовите думи.
 • Вариация на рекламното каре.
 • Нови ключови думи.

Можете да разделите кампанията на две, да речем, и да установите кое работи. Днес например, когато направихме нов тест, установихме, че една от рекламните кампании се представя с близо 42% по-добре с новата тръжна стратегия, която настроихме. Това означава, че без промяна в бюджета клиентът ще постигне по-добре резултати – чудесно, нали?

Все пак, преди да вземете решение за съответни големи промени в рекламната си кампания, уверете се, че сте набрали достатъчно данни.

Ако в основната си кампанията имате 100 000 импресии, а пък в тази, новата вариация, имате едва 700 импресии, данните, с които разполагате не са устойчиви. Наберете поне 20 000 импресии, за да бъдете спокойно.

 

Някои ограничения на черновите и експериментите:

 • Налични са само за кампании в мрежата за търсене и дисплейната мрежа.
 • Не могат да се ползват за кампании за пазаруване, инсталация на приложения, както и за YouTube канали.
 • Не могат да се ползват споделени бюджети.
 • Промените, които извършвате в основната си кампания, не се отразяват на черновите.
 • Не можете да ползвате автоматични стратегии.
 • Не можете да дадете пауза на изпълняващ се експеримент – можете само да го спрете!
 • Не можете да включите наново предишен експеримент – трябва да настроите изцяло нов такъв.

И все пак – опитайте!

Някои бързи съвети преди да започнете…

 • Опитайте с малка порция от бюджета си, например с 20% и изчакайте да наберете съответните данни.
 • Започнете с най-значимите елементи – лендинг страница и тръжна стратегия.

 

3. Google Ads скриптове

Скриптовете са много полезен инструмент, с който можете да автоматизирате някои от задачите си.

Можете да ползвате готови скриптове или ако знаете JavaScript – да си напишете сами такива.

С помощта на скриптовете можете да автоматизирате всеки аспект от Вашата компания.

Ако не разполагате с технически познания, препоръчваме ви да се обърнете към програмист, който да инсталира за вас съответните скриптове.

Ако някои примерни неща, които могат да се автоматизират:

 • Преименуване наведнъж на многобройни кампании, групи или полета в рекламните карета.
 • Спестете време от копиране и поставяне – лесно извеждайте данни от Вашия акаунт в Google Sheets или Excel spreadsheets.
 • Създавайте известия за важни неща в акаунта – например реализации под или над определена цена, значителна промяна в CTR, драматична промяна в цената на ключовите думи при търговете им – и други такива.
 • Автоматизирайте промяна на параметри, когато стане нещо – например, при постигане на 80% от максималния бюджет – намаляне на броя кликове, или при ситуации, в които не може да се достигне аудитория поради твърде ниска цена – автоматична промяна на цената.

Имайте предвид, че за единични акаунти и за мениджърски такива през Google Ads MCC има отделни скриптове.

Ние например имаме наши скриптове, с които сме създали автоматизации за всичките си клиенти в Google, като по този начин постигаме за тях по-добри резултати.

Прочетете още:

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 78 ревюта
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)
Борислав Кирилов
Борислав К.
14:21 26 Jan 21
Бързо, професионално, с талант и отношение. Кико и Руди се справиха и спешно коригираха логото. Получих чудесен резултат. Благодаря!(Translated by Google)Fast, professional, with talent and attitude. Kiko and Rudy managed and urgently corrected the logo. I got a great result. Thanks!прочети повече
Dimitar Yovchev
Dimitar Y.
08:56 25 Jan 21
Уебсело реализира последния ни проект и резултатът е точно според очакванията ни. Благодарим на целия екип за отзивчивостта и търпението! Работихме предимно с Васил Костов, което беше истинско удоволствие за нас. Освен прецизната работа по изработката на сайта, с Васил комуникацията е лесна, бърза и е готов да съдейства за изпълнението на всеки малък детайл.(Translated by Google)Webselo is implementing our latest project and the result is exactly as we expected. Thanks to the whole team for their responsiveness and patience! We worked mainly with Vasil Kostov, which was a real pleasure for us. Apart from the precise work on the development of the site, the communication with Vasil is easy, fast and he is ready to assist in the implementation of every small detail.прочети повече
Violeta Antova
Violeta A.
08:13 18 Jan 21
Супер доволна съм. Препоръчвам с две ръце. Руди е изключителен професионалист и много отзивчив. Коректен екип на 100%. Много съм доволна от резултата извършената работа. Добра комуникация през цялото време до завършването и достигането на готовия резултат. Получих и допълнителна информация, която ми е много полезна. Благодаря на целия екип! Чудесна работа 🙂прочети повече
Десислава Безинска-Шеинкова
Десислава Б.
11:35 04 Jan 21
Изключителни професионалисти, отнасят се с внимание и уважение към всеки техен клиент. Препоръчвам!(Translated by Google)Exceptional professionals, treat each of their clients with care and respect. I recommend!
Stanislava Petrova
Stanislava P.
10:47 15 Dec 20
Само един разговор и само една корекция след това беше необходима и Руди създаде съвършеното лого за нашата компания. Рядко се среща такъв професионализъм! Изключително съм доволна от съвместната си работа с него, както и от резултата, в т.ч. и дизайна на визитките. Препоръчвам без колебания!прочети повече