9 съвета за създаване на успешна страница за продажби

В модерния „виртуален“ свят присъствието в интернет е задължително за всеки бизнес. Факт е, че ако ви няма онлайн, значи все едно не съществувате! Безкрайно остаряло е схващането, че успешните продажби могат да се сключват само „лице в лице“.

Да предлагате свои продукти и услуги в онлайн пространството е изгодно за всички. Вие продавате повече като достигате до по-голям брой клиенти, а потребителите бързо и лесно се сдобиват с желаната оферта без дори да напускат дома или офиса си.

Разбира се, задължително условие е не просто да имате някаква страница в интернет. Вие трябва да имате добре направени страници за продажби (sales pages) в интернет. Те трябва да разполагат с различни достойнства, за да могат да изпълнят основното си предназначение – да продават.

Изискванията на клиентите са високи, времето им е ценно, а вкусовете претенциозни. Да си го кажем направо – ако страницата ви не е добре направена, дори клиентът да влезе в нея веднъж, той едва ли ще се върне, в случай че остане недоволен. От лошо направените ви страници за продажби печели само конкуренцията, не и вие.

Настоящата статия ще ви запознае с 9 практически съвета, които ще ви помогнат да се сдобиете с успешни и ефикасни sales pages.

До каква степен е важна страницата за продажби?

Отговорът на този въпрос е повече от ясен. Няма как да очаквате да имате пълноценна и успешна маркетингова кампания в интернет, ако страницата ви за продажба не успява максимално да улесни потребителя при избора му на продукт или услуга.

Изключително важна е целевата страница на вашия бизнес – тя създава първото впечатление у потребителя, който в рамките на няколко секунди може да прецени дали е попаднал на правилното за него място. Няколко бегли погледа и ако клиентът не остане доволен, вече сте го изгубили. А представете си, че това се случи с 10 клиента или 100 клиента. Или с всички клиенти!

Успехът на вашия бизнес зависи от добре подготвените страници за продажба, в частност и от целевата страница с удобна навигация и приятна визия.

Привлекателната страница за продажби трябва да съдържа убедителен CTA, съкратено от английското „call to action“ или в превод „призив на действие“. Именно от този изключително важен елемент зависи ниската степен за отпадане (bounce rate) на страницата ви, както и високият рейтинг за качество в най-популярната търсачка в света – Google. За популярността на страницата от решаващо значение е нейното индексиране в Google и останалите търсачки по отделни ключови думи.

Как да създадем успешна продаваща страница?

За да създадете успешна страница за продажби, най-напред трябва буквално да започнете от чистия бял лист. Тоест, преди да предприемете каквото и да е техническо действие по създаването на сайт за продажби с една или повече страници в зависимост от големината на вашия бизнес, вие трябва да си изясните каква цел ще преследва въпросният сайт. Какво точно искате да провокирате у потребителя с вашата страница? Ясно е, че искате той да купува, но обяснили ли сте достатъчно добре какво точно продавате.

В истинския магазин нещата са подредени според област на употреба, на показ и с изложени цени. Списъкът с продукти във вашата страница трябва да се конкурира с това и дори да преследва още по-голямо удобство за клиента.

А каква точно е целевата аудитория за вашия бизнес? Ще набирате ли информация за клиентите си като ги карате да попълват формуляр за регистрация в сайта ви? Какво можете да предложите вие, което конкуренцията няма? Въпросите съвсем не са малко и преди да драснете първата линия на бялото платно, вие трябва да имате точни и ясни отговори на всеки един от тях. Само тогава можете да очаквате вашият онлайн бизнес да има бъдеще.

Преди да започнем да изброяваме съветите един след един е важно наистина да се запитате следното:

Как изглеждат Вашите Sales Pages (страници за продажби)? Имат ли надеждна мобилна оптимизация? Колко бързо зареждат? Намерете отговорите на тези въпроси СЕГА, защото утре може да се събудите със страхотен срив в продажбите си, буквално.

1. Бързо, бързо…много бързо зареждане на страниците

Знаете ли, че според официални статистики, Амазон се нарежда сред най-могъщите компании в света по ефикасност на продажбите си? И съвсем „случайно“, страниците ѝ се зареждат изключително бързо – фактор, който определено води до скокове в резултатите!

Обратното също крие доза истина в себе си. В графиката по-долу виждате реалистичен пример за това как микросекунда закъснение в зареждането на 1 страница може да доведе до сериозен спад, или направо, срив в продажбите на титаните от Амазон.

page load time при сайтове, примери

Статистики от продажби на големите играчи. Снимка от https://moz.com/

Традиционно, средната страница за продажби зарежда за около 3-5 секунди – критично време, след прескачането на което посетителите започват да излизат от страницата още преди да са разгледали съдържанието ѝ – тъжно, но факт. Нашият съвет е сериозно да се заемете с разрешаването на този проблем, който може да Ви излезе доста солено накрая. Най-лесното нещо, което можете да направите е да се уверите, че ползвате надежден хостинг план и провайдър. Ако нямате такъв, ние от webselo с радост можем да Ви насочим към такъв.

Да си го кажем без увъртулки – никой няма да чака до безкрайност вашата страница да се зареди – 3-5 секунди е времето, което потребителят средно отделя на отварянето на страница. Ако до 5 секунди сайтът не е отворен, неговото съдържание завинаги ще остане неизвестно на клиента. Той няма да разбере какво предлагате, няма да научи за вашия висок професионализъм, няма да разгледа предлаганите от вас качествени продукти и услуги на изключително изгодни цени.

Може бизнесът ви да е на най-високо ниво, но какво от това, след като страницата ви за продажби не е добре направена и не зарежда достатъчно бързо. Колкото и да сте добри, в този случай вие не съществувате за клиента.

Бързото зареждане на страницата за продажби зависи преди всичко от правилния подбор на материалите, които ще влизат в нея. Да вземем например снимките на даден продукт. Голямото изображение със сигурност ще забави зареждането на страницата, а ще гарантира ли успешната продажба на продукта ви? По-важна е качествената, а не голямата снимка.

Избягвайте да използвате и автоматично зареждащи видеа, iframes, голям брой скриптове. Страницата се товари излишно, а от прекалено шарената визия също няма голяма полза. Качествени снимки с точно и ясно описание и бързо зареждаща се страница – това е формулата, която наистина продава.

На последно място, но съвсем не по важност е да разполагате с добър хостинг план от надежден провайдър. В противен случай и най-професионално създадената в техническо отношение страница за продажби няма да има особено голям успех сред потребителите.

2. Кратко и ясно съдържание

Това че описанието на даден продукт във вашата страница за продажби е дълго, не ви гарантира неговата успешна продажба. Дори напротив – в повечето случаи дългите описания имат негативен характер. Потребителят е затрупан от прекомерно много и в по-голямата си част излишна информация. Използването на професионални термини в описанията също не е за предпочитане.

Както вече споменахме, посетителите се задържат на дадена страница в продължение на секунди, средно 10-20 секунди на целева страница. На описанието на даден продукт, от който се интересува потребителят ще отдели максимум 5 секунди. За този изключително кратък промеждутък от време неговият интерес трябва да бъде провокиран. Това ще се постигне именно с точно и ясно съдържание на продукта, което в рамките на няколко изречения да изброи всички негови предимства.

3. Включете бутони за споделяне и препоръки

Нека новите клиенти в страницата ви да прочетат коментари относно вашата дейност от вече доволни потребители. Похвалите и препоръките никога не са излишни и само ще работят във ваша полза. Погрижете се страницата ви да разполага с удобни бутони за споделяне в най-популярните социални мрежи – нека продуктите ви бъдат представени във Facebook, Twitter, Google Plus, където имат шанс да бъдат видени от повече хора.

4. Един път, който води до конверсия

Важно е когато един клиент посети страницата ви, той да остане в нея. Защо тогава се опитвате да го прогоните като му давате твърде много възможности да я напусне – най-вече с добавянето на връзки, които го препращат извън вашата страница.

Потребителят трябва да влезе във вашата страница и да остане в нея, докато не получи цялата му необходима информация и не направи своя избор. Заведете клиента си до желаната от него цел – направете го без да се налага да излизате от вашия сайт.

5. Чист и добре организиран дизайн

Радващата окото визия при всички положения е сред водещите фактори, които могат да изведат онлайн бизнеса ви напред. Въздействащ дизайн на страницата ви за продажби обаче съвсем не означава да я препълните излишно – не слагайте в нея твърде много снимки, натрапчиви цветове, едри шрифтове, десетки мигащи банери и т.н. Това изглежда дразнещо и несериозно в очите на потребителите, които в крайна сметка просто ще напуснат страницата ви.

Нека страницата ви за продажби изглежда солидно, но и елегантно – с чист и добре оформен дизайн, който да привлече и задържи вниманието на клиента още от първото му влизане в сайта ви.

6. Адаптивен дизайн, улесняващ работата с мобилни устройства

В последните години мобилното устройство успя да се наложи като водещ бизнес инструмент. Чрез него продаваме или купуваме, разглеждаме, получаваме информация, ползваме го, докато пътуваме. В областта на мобилните устройства съществува огромно разнообразие като възможности, функционалност, екранни резолюции и др.

Статистиката показва, че повече от 50 % от онлайн потребителите са напуснали рамките на своя персонален компютър. Те използват своите мобилни телефони или таблети, поради което е важно нашата страница за продажби да е адаптирана за използване от мобилно устройство.

7. Точен и ясен CTA (призив за действие)

Подтикнете потребителя на сайта ви да извърши определено действие – да се регистрира, да закупи продукт или да се възползва от безплатно демо на услуга. Направете го като използвате ясен и лесен за разбиране CTA.

Призивът за действие трябва да е кратък и лесен за разбиране. Той трябва да подтиква за моментално действие, а не да бъде анализиран.

“Вземете сега”, “FREE проба”, “Регистрирайте се тук” или “Купете сега” са някои добри примери.

8. Не „изнудвайте“ потребителите си за море от информация за себе си

Определено не е добра практиката при която, за да закупят ваши продукти или да се регистрират в страницата ви, клиентите трябва да преминат през сложна и мудна система за попълване на данни в 50 страници с информация. Използвайте кратки форми за попълване, само с най-необходимото.

9. Заложете на добра Thank You Page

В никакъв случай не подценявайте ползата от (thank you page) или тази за потвърждаване (confirmation page или още позната като success page). Страницата за благодарност е перфектното място, в което да заложите и на други допълнителни форми за попълване, включително и съответни връзки към конкретни страници и сайтове или допълнително съдържание за определени продукти и услуги.

И в заключение – моята страница за продажби е успешна, защото…

– страницата ми предлага кратко, точно и изчерпателно съдържание на потребителите;

– предлага подходящи видеоклипове или висококачествени изображения;

– зарежда бързо;

– има приятно оформен дизайн;

– привлича с ефектна целева страница.

Добре направената страница за продажби е този така важен фактор, който ще помогне за развитието на онлайн бизнеса ви. Сигурни сме, че ако последвате нашите съвети вие ще разполагате със сайт, който ще генерира високи продажби и ще се класира на водещи позиции в Google. Ние можем да Ви съдействаме с дизайн на лендинг страници, а също и техния маркетинг по имейл, в гугъл (adwords) или чрез социалните медии (фейсбук поддръжка и маркетинг).

Запознайте се с възможностите за реклама в страниците на следните услуги:

  1. Реклама в Google AdWords.
  2. Реклама във Фейсбук.

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)