AdWords търгове: как работи наддаването?

Основният механизъм, който стои зад класирането на рекламите в Google Adwords е тяхната система за наддавания. За разлика от традиционните търгове, където печели този, който даде най-много пари, AdWords рекламите, които се класират най-високо, са онези с най-добър Ad Rank. А той се определя от някои показатели, които ще споменем по-долу.

Моля, имайте предвид, че тази статия има цел да резюмира работата на бидинг системата на AdWords – тя е доста сложна и тук ще споменем само най-основното, за да добиете обща представа.

Защо е важно да имате висок Ad Rank в Google AdWords?

Рекламите ви ще бъдат по-рентабилни, защото ще отговарят на следните условия:

 • Релевантни са – отговарят на търсенето на потребителя и предоставят решение на проблема му.
 • Добре обмислени са и с висока кликаемост.
 • Завеждат потребителя в страница, която е добре проектирана и дава решение на търсенето му.

Разбира се, много е важно, преди да правите каквато и да е AdWords реклама, да изчислите вашата цена за придобиване на клиент. Ако плащате твърде скъпо – колкото и клиенти да придобивате, сметката ви няма да излезе.

От друга страна, ако рекламата ви е добре оптимизирана и по акаунта ви се работи непрекъснато от професионалист, който знае какво прави, въпрос на време е да постигнете желаните резултати. Разбира се, за това се изискват няколко неща, като например:

 • Да имате качествен, търсен и конкурентен продукт на добра цена.
 • Професионалистът, който ще води рекламата ви, да е запознат с предимствата на продукта и да наблегне на тях.
 • Да бъдат оптимизирани правилните дни, часове, аудитории, послания, разширения, пол, възрастови групи, криейтиви, бидове, автоматични правила, групи, стратегии за офериране, цена на клик, цена за придобиване на клиента, дисплейна реклама за разширяване на аудиторията с цел достигане нови хора или пък ремаркетинг, и много, много други показатели…

И така, да се върнем сега към алгоритъма…

Потребителите, които търсят нещо в търсачката, искат да виждат релевантни резултати. Нека го обясним с пример от истинския живот.

Представете си, че минавате покрай нов ресторант – влизате вътре и се оказва, че е адвокатска кантора – това ще ви обърка и вие ще напуснете, защото сте влезли с други очаквания.

Ако това стане в AdWords, вие ще платите за този влязъл човек (защото там се плаща на клик), без това да даде добавена стойност на бизнеса, просто защото потребителят е бил подведен. С други думи – довели сте неквалифициран клиент в бизнеса си.

Има три страни, които са заинтересовани да има релевантни реклами:

 • Вие, защото искате да привлечете правилните хора.
 • Търсещите потребители, защото искат да открият решение на проблема си.
 • Гугъл, защото иска да осигури все по-качествена среда, за да задържи потребителите при себе си и те да не предпочетат друга търсачка.

 

Как AdWords се отличава от традиционните търгове?

Направих няколко картинки, за да илюстрирам основни принципи на системата за наддавания. В традиционните търгове, ако се ползваше традиционното наддаване, най-високата цена щеше да спечели търга.

Например, имате много пари и сте готови да платите 5 лв само и само да сте на първо място, дори да работите на пълна загуба, с цел да издухате конкуренцията.

Ако сте установен играч и разполагате с ресурси – можете да си позволите такава битка и можете да станете монополист, следвайки сходна стратегия при всеки нов навлизащ съперник.

Звучи ли стряскащо? Е, слава богу, AdWords не работи по този начин.

Вижте следващата картинка. (П.С. В първата сумите 5 лв, 4 лв, 3 лв, 2 лв – това са цени на клик – максимални, които рекламодателят е готов да плати на Гугъл. Имайте предвид, че рекламодателят не плаща винаги най-високата зададена от самия него цена. Много често той плаща доста под нея . Всъщност той трябва да плати само толкова, колкото е необходимо, за да победи съперника си. Например, първият не плаща 5 лв, а може да плати, да речем, 4 лв,  или пък 4.01 лв, или 4.23 лв, или 5 лв. Всичко зависи от търговете за клиентите и участниците в тях, и най-вече – от Ad Rank).

***

Google AdWords Bidding

Търговете в Гугъл Адуърдс

Та, горе-долу така структурираме наддаванията – плащаме плащаме максимума на този под нас плюс съвсем мъничко, за да го бием, например + 1 стотинка. Но това е малка част от начина на определяне извеждането на рекламите.

Там е работата, че рекламодателите в AdWords плащат само тогава, когато има реализиран клик върху тяхната реклама

Но възпроизвеждането на рекламите е свързано и с тяхната полезност, както и с качеството им. Защо ли? Е, загатнахме по-горе – понеже Гугъл се стреми да предостави качествени отговори на въпросите, които потребителите задават. Защото потребителите искат тъкмо това – удобство и резултати, удовлетворяващи заявките им.

Гугъл искат хем потребителите да намерят отговорите на въпросите си, хем едновременно с това правилните рекламодатели да достигнат до тях, и те, рекламодателите, да реализират съответни ползи, защото това ще им позволи да продължат партньорството си с Гугъл. Тук, в оценката на рекламата, се намесва и така наречения „Expected Click Through Rate“ (CTR) или – очаквано съотношение на кликаемост. Казано простичко – колко процента от хората, видели рекламата, ще кликат върху нея.

 

Защо CTR е важен за Google?

Колкото по-висок е CTR, в толкова по-голяма степен рекламата резонира с търсенето на потребителя. Затова Гугъл са разработили алгоритъм, чрез който се опитват да предвидят какъв би бил вашият очакван CTR. Впрочем, не се признава официално, но сред агенциите се знае, че всеки акаунт в AdWords има история на своите показатели, която история играе значима роля при съставянето на Ad Rank.

Ако вие устойчиво сте извеждали ефикасни реклами, постигайки резултати за вашите клиенти, това е ключов показател, че може да ви се има доверие, че и в съответния търг, в който участвате с наддаването си, пак бихте осигурили релевантен отговор на питането на потребителя.  Но стига за това, да продължим нататък…

 

Впрочем, в цялата екосистема на Гугъл разчитат най-вече на обратна връзка от потребителите за подобряване на коя да е от услугите им. В контекста на това – ниският или високия CTR е тъкмо поведенческа обратна връзка от страна на търсещите. Вашата реклама има CTR 3.2%, а тази на конкурента е с цели 18%? Познайте коя ще отпадне!

 

И защо отпадна вашата? Понеже не сте предоставили на потребителя онова, което е искал, което е търсел! Завели сте го в месарница, а той е искал тортичка – не бива така! :)))

via GIPHY

 

Следващият ключов фактор за класиране е Лендинг страницата, нейното съдържание, структуриране, поведение, техническа реализация и най-важното – поведението на потребителя в нея.

 

Накратко за AdWords и лендинг страниците

Когато показвате реклама, вие създавате очакване у потребителя. Ако лендинг страницата, където го водите след клика му, не отговаря на рекламното послание, тоест казвате на потребителя, че ще влезе в сладкарница, а го водите в месарница – той ще ви даде ниска оценка. Ниската оценка е гаранция за скъпа и неефикасна реклама.

 

Всяка лендинг страница следва да бъде релевантна, добре структурирана, много бърза, мобилна и технически коректно реализирана.  Ето някои ключови точки:

 • Лесна за ползване и за извършване на желаното действие от страна на потребителя.
 • Релевантно и оригинално съдържание.
 • Даваща пълни отговори на потребителската заявка.
 • Създаваща доверие у потребителя.

 

Съдържанието на рекламата следва да е релевантно

Отново наблягам на това, защото всички гореспоменати неща са свързани – те са като паяжина, в която докоснеш ли едно, цялата паяжина трепва.

Гугъл разполагат с алгоритъм, който е способен да предположи, а в живите наддавания и да измери доколко вашата реклама е полезна на търсещите. Ако тя не е релевантна, лошо ви се пише – оценката ви ще падне и ще бъдете „изхвърлени“ от челните позиции. Нали не искате това? Ето някои съвети, които да следвате:

 • Вмъкнете някои от ключовите си думи в рекламните карета.
 • Опишете конкретни ползи около самия продукт.
 • Потребителят следва да е наясно на каква страница ще попадне след клика си.

Но освен CTR, изживяването в лендинг страницата и релевантността на рекламата, имат значение и така наречените „разширения“ в Adwords.

 

Какво са разширенията?

google adwords extensions

Разширения в гугъл адуърдс

Разширение е например подчертаният елемент, както и надписите над него. Разширенията са полезни, защото дават допълнителна информация на потребителя, касаеща търсения продукт или услуга.

 

Освен това, понеже заемат повече физическо пространство, разширенията повлияват благоприятно CTR, което пък вдига цялата ефикасност на рекламата и е поевтинява.

Също, рекламите с разширения могат да дадат достъп на потребителя до сходни продукти, телефонни номера, връзки към други вътрешни страници, описващи допълващи продукти, промоции и прочее – все полезни неща в маркетинга.

Препоръчително е да използвате разширения. Ако знаете как да ги настроите, можете да постигнете чудеса с тях. Разбира се, необходимо е много да експериментирате, докато се получи нещото, което ще ви даде висока добавена стойност.

Всички тези неща, пък и много други – се съчетават при формирането на вашата рекламна оценка (ad rank). Ето как илюстрирам това в картинката под текста…

адуърдс - търгове, наддавания, качество и разширения

adwords biddings, quality and extensions

И сега, когато калкулираме тези показатели, би се получил, например, следният AdWords AD RANK, който определя какво е качеството на рекламата, как ще се показва и на каква цена.

Определяне на примерен Ad Rank в Google AdWords

Google AdWords и примерен Ad Rank!

Сега, както се вижда, рекламата с най-високо наддаване за цена на клик е получила най-ниска оценка, 6, следователно тя няма да се покаже в трите най-горни реклами в търсенето.

От друга страна, рекламата с наддаване до 4 лв за клик е получила оценка 17 – тя ще заеме втората позиция. Другата реклама с максимална цена за клик от 3 лв е получила Аd Rank 22 и ще бъде изведена най-горе – УРА! :))

А пък рекламата с максимална цена за клик от 2 лв е получила оценка 9, тя ще бъде изведена на трето място.

Намерих страхотна илюстрация от уважаемите колеги от ecommercemasterplan.com.

(Максимална сума за наддаване)*(качество на рекламата – която се формира от всичко, разказано дотук, и от още стотици микро показатели) = Ad Rank -> Позиция.

AdWords max bidding

max bid, quality score, ad rank and google positions

Колко плащаме на клик?

Цената, която плащаме, е минималната и достатъчна, за да поддържаме нашата позиция.

Ако обаче ние успеем да подобрим качеството на нашата реклама, тогава ще плащаме по-малко, защото ще спадне нашата цена на клик. Тъй че – преди да увеличавате наддаванията, макар понякога да е неизбежно – винаги се опитвайте да качеството на рекламата си, QS (Quality Score).

Впрочем и във Фейсбук е така – ако вие повишите качеството на рекламата си – тя поевтинява. И това, струва ми се, няма нужда от разясняние – просто е… здрав разум :)))

И така, това беше от мен.

Благодаря ви за вниманието. Можете да се абонирате по имейл по-долу в поленцето, където ще получавате полезни статии като тази, както и готини клипчета от мен.

Също, абонирайте се и в YouTube: youtube.com/blagoevgradcity

За мен беше привилегия.
Успех с AdWords!
Свържете се с нас за Google реклама или поддръжка на фейсбук страница.

С уважение и благодарност за вашето посещение и внимание,
Кирил Йовев

 

П.С. Ето още някои полезни материали, с които да усилите присъствието си в уеб:

 

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 87 ревюта
Ivailo Milenkov
Ivailo M.
21:04 05 Sep 21
С Кико сме работили като партньори по няколко проекта.Перфектна организация! Мисля, че всеки клиент би останал доволен от работата с Webselo.
Мери Иванова
Мери И.
10:43 01 Sep 21
Изключително отзивчиви и много добри професионалисти! Препоръчвам!
Йоана Маринова Лада
Йоана Маринова Л.
12:56 18 Aug 21
Всички момчета са супер професионалисти... Благодаря на Кико, Руди и Петър за отговорността, с която подходиха и към моя проект...(Translated by Google)All the boys are super professionals ... Thanks to Kiko, Rudy and Peter for the responsibility with which they approached my project ...прочети повече
Galina Radkova
Galina R.
18:25 11 Aug 21
Препоръчвам. Много добри професионалисти.
Tosho Dimitrov
Tosho D.
17:07 05 Aug 21
Изключителни професионалисти! Точност, компетентност, бързина, високо качество!(Translated by Google)Exceptional professionals! Accuracy, competence, speed, high quality!
Ivan Kaloyanov
Ivan K.
06:12 25 Jul 21
Единствените , които са точни и истински професионалисти , по отношение на качество , бързина и удоволетворяват точно това което търсиш ! Работихме преди това с други дизайнери за изработването на лого и проект за витрини за офис,но се отказахме , защото крайният продукт не ни допадаше въобще ! Препоръчвам на всички които искат да нямат абсолютно никакви проблеми и да са доволни от резултатите накрая ! Работихме с управителя Кирил и дизайнера Руди , отзивите и за двамата са ни 6+ ,коректни , бързи , отговарят на всяко едно питане , било то по вайбър или имейл и реагират светкавично ! Удоволствие е да се работи с такива професионалисти ! Скоро ще се възползваме отново от тях за изработването и на Уеб Сайт и поддръжка в Google ! 🙌🏻прочети повече
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООД(Translated by Google)Professional work - from attitude, consultation to the final results. We worked together with Rudi (Radoslav Radoslavov) and we would definitely repeat and repeat. Extremely quick reactions to the corrections, conceptual suggestions ... great job. I recommend!AUTOPIA EOODпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
atanas zaykov
atanas Z.
11:07 14 Jun 21
УЕБСЕЛО определено помогна с по-добрата визия и функционалност на онлайн магазина ми. Бях си изобразил г/д как искам да изглежда магазина и след съгласуване с тях всичко стана супер.
Rozaliya Rangelova
Rozaliya R.
19:54 13 Jun 21
Впечатлена съм от професионализма и коректността! Комуникацията ни беше кратка, но по същество, без загуба на време, в кратки срокове. Резултатът задоволи изцяло моите очаквания!
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Kiril Valeov
Kiril V.
17:09 09 May 21