AdWords търгове: как работи наддаването?

Основният механизъм, който стои зад класирането на рекламите в Google Adwords е тяхната система за наддавания. За разлика от традиционните търгове, където печели този, който даде най-много пари, AdWords рекламите, които се класират най-високо, са онези с най-добър Ad Rank. А той се определя от някои показатели, които ще споменем по-долу.

Моля, имайте предвид, че тази статия има цел да резюмира работата на бидинг системата на AdWords – тя е доста сложна и тук ще споменем само най-основното, за да добиете обща представа.

Защо е важно да имате висок Ad Rank в Google AdWords?

Рекламите ви ще бъдат по-рентабилни, защото ще отговарят на следните условия:

 • Релевантни са – отговарят на търсенето на потребителя и предоставят решение на проблема му.
 • Добре обмислени са и с висока кликаемост.
 • Завеждат потребителя в страница, която е добре проектирана и дава решение на търсенето му.

Разбира се, много е важно, преди да правите каквато и да е AdWords реклама, да изчислите вашата цена за придобиване на клиент. Ако плащате твърде скъпо – колкото и клиенти да придобивате, сметката ви няма да излезе.

От друга страна, ако рекламата ви е добре оптимизирана и по акаунта ви се работи непрекъснато от професионалист, който знае какво прави, въпрос на време е да постигнете желаните резултати. Разбира се, за това се изискват няколко неща, като например:

 • Да имате качествен, търсен и конкурентен продукт на добра цена.
 • Професионалистът, който ще води рекламата ви, да е запознат с предимствата на продукта и да наблегне на тях.
 • Да бъдат оптимизирани правилните дни, часове, аудитории, послания, разширения, пол, възрастови групи, криейтиви, бидове, автоматични правила, групи, стратегии за офериране, цена на клик, цена за придобиване на клиента, дисплейна реклама за разширяване на аудиторията с цел достигане нови хора или пък ремаркетинг, и много, много други показатели…

И така, да се върнем сега към алгоритъма…

Потребителите, които търсят нещо в търсачката, искат да виждат релевантни резултати. Нека го обясним с пример от истинския живот.

Представете си, че минавате покрай нов ресторант – влизате вътре и се оказва, че е адвокатска кантора – това ще ви обърка и вие ще напуснете, защото сте влезли с други очаквания.

Ако това стане в AdWords, вие ще платите за този влязъл човек (защото там се плаща на клик), без това да даде добавена стойност на бизнеса, просто защото потребителят е бил подведен. С други думи – довели сте неквалифициран клиент в бизнеса си.

Има три страни, които са заинтересовани да има релевантни реклами:

 • Вие, защото искате да привлечете правилните хора.
 • Търсещите потребители, защото искат да открият решение на проблема си.
 • Гугъл, защото иска да осигури все по-качествена среда, за да задържи потребителите при себе си и те да не предпочетат друга търсачка.

 

Как AdWords се отличава от традиционните търгове?

Направих няколко картинки, за да илюстрирам основни принципи на системата за наддавания. В традиционните търгове, ако се ползваше традиционното наддаване, най-високата цена щеше да спечели търга.

Например, имате много пари и сте готови да платите 5 лв само и само да сте на първо място, дори да работите на пълна загуба, с цел да издухате конкуренцията.

Ако сте установен играч и разполагате с ресурси – можете да си позволите такава битка и можете да станете монополист, следвайки сходна стратегия при всеки нов навлизащ съперник.

Звучи ли стряскащо? Е, слава богу, AdWords не работи по този начин.

Вижте следващата картинка. (П.С. В първата сумите 5 лв, 4 лв, 3 лв, 2 лв – това са цени на клик – максимални, които рекламодателят е готов да плати на Гугъл. Имайте предвид, че рекламодателят не плаща винаги най-високата зададена от самия него цена. Много често той плаща доста под нея . Всъщност той трябва да плати само толкова, колкото е необходимо, за да победи съперника си. Например, първият не плаща 5 лв, а може да плати, да речем, 4 лв,  или пък 4.01 лв, или 4.23 лв, или 5 лв. Всичко зависи от търговете за клиентите и участниците в тях, и най-вече – от Ad Rank).

***

bids in google adwords

Търговете в Гугъл Адуърдс

Та, горе-долу така структурираме наддаванията – плащаме плащаме максимума на този под нас плюс съвсем мъничко, за да го бием, например + 1 стотинка. Но това е малка част от начина на определяне извеждането на рекламите.

Там е работата, че рекламодателите в AdWords плащат само тогава, когато има реализиран клик върху тяхната реклама

Но възпроизвеждането на рекламите е свързано и с тяхната полезност, както и с качеството им. Защо ли? Е, загатнахме по-горе – понеже Гугъл се стреми да предостави качествени отговори на въпросите, които потребителите задават. Защото потребителите искат тъкмо това – удобство и резултати, удовлетворяващи заявките им.

Гугъл искат хем потребителите да намерят отговорите на въпросите си, хем едновременно с това правилните рекламодатели да достигнат до тях, и те, рекламодателите, да реализират съответни ползи, защото това ще им позволи да продължат партньорството си с Гугъл. Тук, в оценката на рекламата, се намесва и така наречения „Expected Click Through Rate“ (CTR) или – очаквано съотношение на кликаемост. Казано простичко – колко процента от хората, видели рекламата, ще кликат върху нея.

 

Защо CTR е важен за Google?

Колкото по-висок е CTR, в толкова по-голяма степен рекламата резонира с търсенето на потребителя. Затова Гугъл са разработили алгоритъм, чрез който се опитват да предвидят какъв би бил вашият очакван CTR. Впрочем, не се признава официално, но сред агенциите се знае, че всеки акаунт в AdWords има история на своите показатели, която история играе значима роля при съставянето на Ad Rank.

Ако вие устойчиво сте извеждали ефикасни реклами, постигайки резултати за вашите клиенти, това е ключов показател, че може да ви се има доверие, че и в съответния търг, в който участвате с наддаването си, пак бихте осигурили релевантен отговор на питането на потребителя.  Но стига за това, да продължим нататък…

 

Впрочем, в цялата екосистема на Гугъл разчитат най-вече на обратна връзка от потребителите за подобряване на коя да е от услугите им. В контекста на това – ниският или високия CTR е тъкмо поведенческа обратна връзка от страна на търсещите. Вашата реклама има CTR 3.2%, а тази на конкурента е с цели 18%? Познайте коя ще отпадне!

 

И защо отпадна вашата? Понеже не сте предоставили на потребителя онова, което е искал, което е търсел! Завели сте го в месарница, а той е искал тортичка – не бива така! :)))

via GIPHY

 

Следващият ключов фактор за класиране е Лендинг страницата, нейното съдържание, структуриране, поведение, техническа реализация и най-важното – поведението на потребителя в нея.

 

Накратко за AdWords и лендинг страниците

Когато показвате реклама, вие създавате очакване у потребителя. Ако лендинг страницата, където го водите след клика му, не отговаря на рекламното послание, тоест казвате на потребителя, че ще влезе в сладкарница, а го водите в месарница – той ще ви даде ниска оценка. Ниската оценка е гаранция за скъпа и неефикасна реклама.

 

Всяка лендинг страница следва да бъде релевантна, добре структурирана, много бърза, мобилна и технически коректно реализирана.  Ето някои ключови точки:

 • Лесна за ползване и за извършване на желаното действие от страна на потребителя.
 • Релевантно и оригинално съдържание.
 • Даваща пълни отговори на потребителската заявка.
 • Създаваща доверие у потребителя.

 

Съдържанието на рекламата следва да е релевантно

Отново наблягам на това, защото всички гореспоменати неща са свързани – те са като паяжина, в която докоснеш ли едно, цялата паяжина трепва.

Гугъл разполагат с алгоритъм, който е способен да предположи, а в живите наддавания и да измери доколко вашата реклама е полезна на търсещите. Ако тя не е релевантна, лошо ви се пише – оценката ви ще падне и ще бъдете „изхвърлени“ от челните позиции. Нали не искате това? Ето някои съвети, които да следвате:

 • Вмъкнете някои от ключовите си думи в рекламните карета.
 • Опишете конкретни ползи около самия продукт.
 • Потребителят следва да е наясно на каква страница ще попадне след клика си.

Но освен CTR, изживяването в лендинг страницата и релевантността на рекламата, имат значение и така наречените „разширения“ в Adwords.

 

Какво са разширенията?

Разширения в Google AdWords

Разширения в гугъл адуърдс

Разширение е например подчертаният елемент, както и надписите над него. Разширенията са полезни, защото дават допълнителна информация на потребителя, касаеща търсения продукт или услуга.

 

Освен това, понеже заемат повече физическо пространство, разширенията повлияват благоприятно CTR, което пък вдига цялата ефикасност на рекламата и е поевтинява.

Също, рекламите с разширения могат да дадат достъп на потребителя до сходни продукти, телефонни номера, връзки към други вътрешни страници, описващи допълващи продукти, промоции и прочее – все полезни неща в маркетинга.

Препоръчително е да използвате разширения. Ако знаете как да ги настроите, можете да постигнете чудеса с тях. Разбира се, необходимо е много да експериментирате, докато се получи нещото, което ще ви даде висока добавена стойност.

Всички тези неща, пък и много други – се съчетават при формирането на вашата рекламна оценка (ad rank). Ето как илюстрирам това в картинката под текста…

Разширения в Google AdWords

adwords biddings, quality and extensions

И сега, когато калкулираме тези показатели, би се получил, например, следният AdWords AD RANK, който определя какво е качеството на рекламата, как ще се показва и на каква цена.

ключови думи в гугъл адс: релевантност

Google AdWords и примерен Ad Rank!

Сега, както се вижда, рекламата с най-високо наддаване за цена на клик е получила най-ниска оценка, 6, следователно тя няма да се покаже в трите най-горни реклами в търсенето.

От друга страна, рекламата с наддаване до 4 лв за клик е получила оценка 17 – тя ще заеме втората позиция. Другата реклама с максимална цена за клик от 3 лв е получила Аd Rank 22 и ще бъде изведена най-горе – УРА! :))

А пък рекламата с максимална цена за клик от 2 лв е получила оценка 9, тя ще бъде изведена на трето място.

Намерих страхотна илюстрация от уважаемите колеги от ecommercemasterplan.com.

(Максимална сума за наддаване)*(качество на рекламата – която се формира от всичко, разказано дотук, и от още стотици микро показатели) = Ad Rank -> Позиция.

google ads quality score

max bid, quality score, ad rank and google positions

Колко плащаме на клик?

Цената, която плащаме, е минималната и достатъчна, за да поддържаме нашата позиция.

Ако обаче ние успеем да подобрим качеството на нашата реклама, тогава ще плащаме по-малко, защото ще спадне нашата цена на клик. Тъй че – преди да увеличавате наддаванията, макар понякога да е неизбежно – винаги се опитвайте да качеството на рекламата си, QS (Quality Score).

Впрочем и във Фейсбук е така – ако вие повишите качеството на рекламата си – тя поевтинява. И това, струва ми се, няма нужда от разясняние – просто е… здрав разум :)))

И така, това беше от мен.

Благодаря ви за вниманието. Можете да се абонирате по имейл по-долу в поленцето, където ще получавате полезни статии като тази, както и готини клипчета от мен.

Също, абонирайте се и в YouTube: youtube.com/blagoevgradcity

За мен беше привилегия.
Успех с AdWords!
Свържете се с нас за Google реклама или поддръжка на фейсбук страница.

С уважение и благодарност за вашето посещение и внимание,
Кирил Йовев

 

П.С. Ето още някои полезни материали, с които да усилите присъствието си в уеб:

 

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)