Бизнес Изборът: Google AdWords vs Facebook Ads

Съвсем доскоро твърде много рекламодатели гледаха на Google AdWords & Facebook Ads като на преки конкуренти. И макар те да си съперчинат в много отношения, те са твърде различни, и там, където едната може да ви постигне резултат, другата може да ви занули бюджета без особено големи ползи. Много е важно да вземете правилно решение как да ползвате тези две платформи и в тази кратка статия ще се опитам да ви подскажа как да постъпите.

Какво показва практиката?

Много бизнеси ползват и двете платформи, за да получат максимална видимост, увеличавайки броя запитвания и продажби, намирайки нови клиенти и прилагайки разнообразни стратегии за постигане на забележителна възвръщаемост. Ние правим така за най-успешните ни клиенти – „развъртаме“ посетителите от фейсбук в мрежата на гугъл и обратно. Защото така е по-евтино, ако се прави както трябва, но пък се получават „неудобства“ при измерванията, тъй като и двете платформи твърдят, че „аз ти доведох продажбата“. Няма да засягаме тук тази тема, а ще ѝ отделим подобаващо внимание по-нататък в друга статия.

Какви са основните различия между AdWords & Facebook?

Google AdWords е най-голямата PPC платформа в света и е толкова популярна, че AdWords и „платено търсене“ сякаш станаха синоними, макар да има и други сериозни платформи, например Bing Ads, които също предлагат сериозни възможности на рекламодателите.

Платеното търсене е съсредоточено върху текстови реклами и ключови думи. Рекламодателите наддават за присъствието си при въвеждането на определена заявка в полето за търсене.

Ето ви пример – да речем, че продавате „здравословни ореховки“ и искате вашият бизнес да се вижда, когато някой напише тъкмо тази думичка в търсачката. Вашите конкуренти обаче искат същото. Какво правим тогава? Включваме се в търг с наддаване и този, който покаже най-качествен резултат от реклама, лендинг страница, послание, целева аудитория, склонност да плати цена и много други – бива изведен най-отгоре в резултатите на търсачката.

За да не преразказвам друг материал, който написах наскоро – прочетете как работят търговете на Google AdWords. Предупреждавам, че макар и дълга, посочената статия едва-едва резюмира тази огромна тема.

***

Facebook ADS от друга страна е най-могъщата социална медия и може да бъде невероятно ефикасен инструмент, ако бъде ползван както трябва. Макар да има някои сходства с AdWords рекламата, като вземем, да речем, частта с търговете, Facebook ADS е твърде различна платформа – тя разчита не на преки заявки, а на интереси и поведения.

Например, ако продавате здравословни ореховки и искате да достигнете до правилните хора, следва да изберете съответни интереси, поведения, възраст, местоположение, рекламен формат, рекламна цел и всякакви други настройки, които смятате, че биха ви помогнали.

Но все пак – във фейсбук човекът не е активно търсещият – той си разглежда нещо в социалката, скролва и му се появява вашата реклама. Той по принцип има интерес към продукти от вашата категория, но не означава, че е готов веднага да ги купи. А ако рекламата не го грабне ВЕДНАГА – ще си отмине и забрави скоро за вас.

Освен това фейсбук е много по-визуална платформа и по наши наблюдения – доста ефикасна платформа за продажба на емоционални продукти. Също, през фейсбук по-лесно се постига вирусен ефект на дадена публикация поради факта, че по-лесно се достигат хора със сходни интереси. Например, ако вие сте в група на градинарите и споделите нещо много интересно за общността, уверявам ви, че бихте достигнали бързо и лесно до правилните хора през вирусен ефект, който по-трудно се постига с гугъл.

Все пак, Гугъл има огромно предимство при нишовите продукти – ако търсите котва за кораб, шарнир за лада 5, магазин за жълти старовремски копчета и други – ще постигнете по-добър резултат именно с него. Все пак, ако сте достатъчно гъвкави и ремаркетирате тези хора през фейсбук, ефектът би бил по-силен! И ви препоръчвам да постъпите така!

Ако пък, по някаква причина ефект благоприятен не се прояви, следва да помислим за друго „лечение на болестта“.

Силните страни на Google AdWords

Макар да е лидер и най-силен играч в платеното търсене, това не означава, че AdWords няма и слаби страни. Все пак, обработвайки повече от 3.5 милиарда търсения всеки ден, Google предлага на рекламодателите огромни възможности от потребители и потенциални клиенти, активно търсещи даден продукт или услуга.

Google разполага с две основни мрежи – търсачката и дисплейната мрежа. Чрез търсачката милиони рекламодатели могат да наддават за присъствието си при въвеждане на определени ключови думи. От друга страна, Гугъл Дисплейната мрежа е по-визуална и предлага на рекламодателите възможност да постигнат цели, които не е задължително да са конверсии. Важна такава цел е разпознаваемостта – особено при лансирането на нов продукт / услуга. Гугъл Дисплейната мрежа достига до близо 98% от потребителите на уеб – не е ли забележително?

Неразбирането

Мнозина не разбират, че при Гугъл не е необходимо да разполагаш с най-големия бюджет, за да ПОБЕДИШ! Разбира се, бюджетът все пак е важен, а още по-важно е как го ползваш. Но все пак – класирането на рекламите в AdWords се формира по основни показатели като ключова дума, URL адрес, лендинг страница, изживяване, класиране на рекламата, тръжна цена и много други – като всичко това формира т.нар. „качествен резултат“. Рекламите с ВИСОК качествен резултат ПЕЧЕЛЯТ!

Колкото по-релевантна е рекламата към потребителя, толкова по-вероятно е тя да му въздейства и той да предприеме действие.  А гугъл се стремят да извеждат на предни позиции именно релевантно съдържание, защото то подобрява потребителското изживяване и доволство на ползващите търсачката.

Също, някои ключови думи могат да струват МНОГО, но това, което рекламодателите ще платят, зависи най-вече от качествения резултат на рекламата.  Например, някои показатели са по-важни за установяване на текущия качествен резултат. Такъв е CTR или колко процента от хората, видели рекламата, посещават лендинг страницата, и след това – какво поведение проявяват на лендинг страницата.

Google AdWords разпола с голямо разнообразие от рекламни формати

През 2000 година, когато AdWords стартира, той имаше едва 350 рекламодатели. Оттогава до ден днешен много неща се промениха.  Въпреки че рекламите останаха предимно текстови, рекламодателите разполагат с огромен брой възможности, като например разширения, връзки към сайта, ревюта, насочване по местоположение, възраст, ден, час, реклами за офериране и пазаруване – с практически неограничени възможности за персонализиране на рекламните карета.

Гугъл дори представи специализирани рекламни формати за някои типове бизнеси, например за производителите на автомобили, за хотели, които отиват далеч отвъд типичното представяне с текстова реклама, внасяйки богатство от визуални елементи, като например интерактивни карти и снимки с висока резолюция.

Без значение какво продавате или предлагате, вероятността да има специфичен рекламен формат, съобразен с нуждите на вашия бранш, е много голяма.  Също така Гугъл непрестанно подобрява рекламните формати, така че рекламодателите да могат да осъществяват своите бизнес цели.

 

Силните страни на Facebook ADS

Сравнен с Гугъл, Фейсбук е новакът в играта, но въпреки това Фейсбук успяха да разработят забележителна рекламна платформа и за някои бизнеси се превърна в централния източник по набиране на нови клиенти.

Подобно на Google AdWords, Facebook също достъпва огромна и глобална аудитория – с повече от милиард и половина активни месечни потребители, което е около 1/5 от населението на Земята, без да броим неактивни или слабоактивни профили, Фейсбук далеч превъзхожда своите преки конкуренти.

Фейсбук разполага с ненадминати възможности по отношение съставяне на аудитория, която да облъчвате. Например, инструментът LookAlike Audience ви позволява да съставите аудитория от хора, подобни на онези, които например са купили от магазина ви, или пък са добавили в количката, или са ви се обадили, или са проявили друго поведението, което вие желаете. По този начин рекламата може да бъде невероятно ефикасна.

Потребителите на платформата споделят почти всички значими събития от живота си в нея, като например снимки с брачния си партньор, раждане на деца, разни събития, пътувания, служебни срещи и др. Също така, потребителите на мрежата редовно споделят свои постижения в живота, или пък се събират в групи по интереси, например група на планинарите, група на зъболекарите, група на програмистите и прочее.

Хората във Фейбук търсят и консумират съдържание, което отговаря в най-голяма степен на техните лични интереси, вярвания, идеология, ценности и прочее. Така рекламодателите могат да достигнат тъкмо до хората, които ги интересуват – което е в интерес и на двете страни, все пак.

Все пак, вместо да гледате на Фейсбук като на най-големия билборд в света, по-добре мислете за мрежата като за инструмент, чрез който можете да докоснете аудиторията си и да бъдете по-близо до нея.

Фейсбук е предимно визуална платформа

За разлика от Гугъл, Фейсбук е най-вече визуална платформа, в която царуват снимки и видеа в букет от рекламни формати. Това позволява на рекламодателите да създават силно въздействащи послания към своите аудитории.

Платформата Фейсбук се развива непрекъснато, тъй както и AdWords, и твърде често се представят нови и интересни рекламни формати, с които можете да експериментирате. Например, съвсем наскоро беше представен рекламен формат за Instagram, която платформа е част от екосистемата на Фейсбук, редом с Messenger.

Също, Фейсбук може да доведе до огромна възвръщаемост – виждали сме няколко пъти това при различни клиенти. Забележителни резултати, понякога хей така, от нищото, а друг път с целенасочени усилия по продажбената фуния.

Facebook е чудесна опция и за малки компании, които не разполагат с големи рекламни бюджети, но все пак искат да рекламират онлайн.

 

И така, коя платформа да ползваме – Facebook или Google?

Вместо да разглеждаме двете платформи, противопоставяйки ги, бих препоръчал друг подход – да тествате и прецените коя платформа за какво ви върши най-добре работа, и да ги съчетаете.

Впрочем, мнозина сравняват Facebook с Google Display Network, ала това считам за неправилно, тъй като тези две платформи са твърде различни по своя замисъл и начин на работа. Естествено, приликата е, че тези две мрежи са по-скоро визуални, за разлика от Google Search, който остава предимно текстова платформа.

***

Ако Ви е необходима подкрепа с управление на реклама в Google AdWords, свържете се с нас.

Също, на разположение сме и за Фейсбук Маркетинг.

 

Още полезни материали за Теб:

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)