Как да пишем SEO оптимизирани текстове. Ръководство за създаване на въздействащо съдържание

Едно е копирайтър да сподели съветите си за писане на SEO оптимизирани текстове, а съвсем друго е това да стори специалист по дигитален маркетинг и SEO оптимизация, занимаващ се с приложна психология. Това не е самохвалствена статия, в която да изтъкна колко съм велик, а нещо съвсем друго –  качествено ръководство за писане на въздействащи текстове, които да доведат посетители във вашия уебсайт!

И по-важното – това е ръководство за писане на текстове, които продават!

И така, желаете ли да подобрите позициите си в търсачките, да увеличите трафика и продажбите си, и да научите нещо ново? Ако да, попаднали сте на правилното място – прочетете тази статия докрай!

Какво ще научите тук?

Понеже се занимавам задълбочено с приложна психология, наясно съм как на невронно и психологическо ниво общуват хората и какво би могло да им въздейства. Съвсем накратко и елементарно ще обясня тук няколко ключови механизма от поведенческата психология, които бихте могли да използвате в своите повлияващи текстове. Накратко – да бръкнете в съзнанието на посетителите си и да им кажете какво да си купят от вас!

Спокойно, ако някои думички тук ви звучат сложно, не се притеснявайте. Малко по-долу съм описал на разбираем език кое какво е.

Първа точка – на хората не им пука за вас!

Може да звучи грубо, но е самата истина. Посетителите не влизат във вашия уебсайт, за да се радват на функционалността му, нито са дошли заради лъскавата фасада, макар че блестящото определено помага. Хората са влезли при вас, за да си решат някакъв проблем, да излекуват болка, да задоволят копнеж.

Ето ви въпрос – по какви причини посещавате зъболекаря – да се възхищавате на красивата му усмивка или да ви излекува болния зъб? На бас, че е второто.

В този ред на мисли – при писането на своя въздействащ текст за уебсайт, изтъквайки предимствата на продукта или услугата си, обяснете напоително на клиентите си по какъв начин ще излекувате болките им. Говорете не за себе си, не за великата си фирма, а за човека. Вашата услуга може да си заслужава всяка стотинка, но ако не е представена убедително, ще продавате по-малко, отколкото заслужавате!

Поставете се на мястото на своя потенциален клиент – защо той търси това, което търси? Какво намира при вас и при конкурентите ви? Превъзхождате ли с нещо съперниците си онлайн? Бъдете честни. Ако лъжете другите, поне не лъжете себе си, за ваше добро.

Втора точка – ключовите думи не са това, което си мислите!

Знаете ли, че заедно със софтуерните инженери и математици в компании като Google, Facebook и Microsoft, работят също и специалисти със задълбочения познания по неврология и поведенчески науки?

Защо големите компании прибягват до способностите на такива хора?
Елементарно, Уотсън, защото тези специалисти знаят как да въздействат върху масите. Те са запознати с механизмите, които задвижват човешкото поведение.

Ключовите думи са толкова важни и използвани в търсачките, защото те показват нагледно начина, по който мислят хората, по който търсят продуктите и услугите ви. Ключовите думи са директен начин за поискване на услуга, без любезности и заобиколки! А каквото поискате, това и ще получите.

Ето ви няколко примера за търсения: „ефтини коли под наем в софия“, „nov laptop rabota“, „как да я сфала“ и прочее.

Да виждате някъде излишни местоимения или паузи? Обърнахте ли внимание на „ефтини“ от първата заявка? Нарочно съм я изписал грешно, защото обичайно при допусната грешка хората от мързел не я поправят, тъй като разчитат, че търсачката ще се досети и ще свърши това вместо тях. И тя го върши, доколкото може.

Видяхте ли, че съм написал „софия“ с малка буква. А другите грешки?

И понеже хората са мързеливи, а търсачката не ги задължава да спазват добрия правопис, пунктуация, граматика, стилистика, да не говорим за семантика, не сме ли достигнали едно равнище на уродливо развитие на заявките за търсене, при което върху заявка като „Фи рма з сайт направа Балгоевград“ се разглежда сериозно дори от големи фирми, за да се извлекат от нея посетители.

Разбира се, ако опитате да кандидатствате за учител по български език и литература, написвайки подобно неграмотно нещо, едва ли ще бъдете одобрени. Но такива ненормални словосъчетания от ключови думи някои SEO оптимизатори използват твърде умело, за да увеличават трафика си. Разбира се, в дългосрочен план това ще им изиграе лоша шега.

Но все пак тези SEO отимизатори не грешат. Това наистина би могло да повиши вашия трафик. Но критиката ми към тях е, че така пълнят мрежата с некачествено съдържание. Все пак ние за хората ли пишем описание на услугите си, или ги пишем за търсачките? 

Тук изскача и друг въпрос – бихте ли се доверили на фирма, която твърди, че е сериозна, а разчита на неграмотни словосъчетания в текстовете си, за да се маркетира? Аз не бих.

Трета точка – ако можеш да го направиш ти, защо да го сторя аз?

Знаете ли как индианците от Северна Америка са улавяли диви катерици? Поставяли са дъска напречно върху някое дърво, за да може катерицата, желаейки да се покатери, да стъпи върху него, защото така ѝ е по-лесно да се качи. Катерицата следва правилото за пътя на най-малкото съпротивление. И така я хващат в капан, когато е поставен на правилното място.

И при нас, хората, работи същият механизъм. Ако може да е лесно, защо да е трудно? В това, разбира се, няма нищо лошо. Но този момент може да се използва в структурирането на вашия въздействащ текст, както и в цялостното маркетиране на бизнеса ви, и препоръчвам да изискате от своя SEO копирайтър да предложи лесното решение във вашата фирмена презентация, във фирмените ви реклами и текстове, тоест подходът, който описвам по-долу. Продължете да четете, става все по-интересно.

Кажете в текста с какво ще улесните клиентите си, какво ще свършите вместо тях.

Сещам се за рекламите за кредити по телевизията, които в умовете на хората сякаш звучат така – „Вземете бърз кредит ДНЕС само с лична карта, одобрение до един час. Купете желаните стоки ВЕДНАГА. А че ще трябва да връщате парите? Кой мисли за това СЕГА? Пък и лихвата, казват, че е изгодна. Връщнето е толкова далеч в бъдещето. Живей ДНЕС. Купувай. Потребявай! “

Този тип реклами решават проблем, в случая финансов недоимък, а също така и създават копнеж. Облъчваният си мисли какво би направил, ако разполага тъкмо в този момент с парите, които му се предлагат. И ето, влиза в капана, купува кредит.

Четвърта точка – гугъл е по-тъп от моето куче!

Изявени колеги от САЩ твърдят, че търсачките поумнели невероятно много.

Мнозина от тези хора преувеличават жестоко по отношение на „поумняването“.

Да не забравяме, че все пак Гугъл е просто робот с предварително създадени алгоритми.

При целия си огромен финансов и интелектуален ресурс, Гугъл си остава просто машина, която изпълнява команди и събира данни, и ги систематизира, динамично променяйки резултатите в SERP въз основа на механично написани алгоритми, измерващи няколкостотин фактора, повечето от които не са обявени публично. Ще пиша за това в друга статия.

Гугъл не се „учи“, както казват някои. Гугъл просто следва инструкциите на разработена поредица от алгоритми, чиято крайна цел е показване на резултати, осигуряващи високо доволство за търсещия, много по-високо, отколкото бе то преди 3 години, да речем. С други думи – Гугъл систематизира все по-добри, с все по-малка ръчна намеса. За това „учене“ става дума.

Систематизирането –  това са математически алгоритми.

Кучето ви, например, разполага с невронна мрежа и организъм, който му позволява, да речем, да се самолекува при ухапвания от други песове. Гугъл не може това. Дори една клетка от кръвта на вашето куче е драматично по-интелигентна от Гугъл.

Така че не се кланяйте на търсачката и не я боготворете – все пак тя е просто машина, създадена да обслужва належащи нужди. И когато изостане/остарее – ще бъде заменена от друга машина.

Пета точка – давайте повече, отколкото клиентите ви очакват

Предложете в рекламния си текст някоя базова услуга безплатно за своите нови клиенти – услуга, която не ви струва много, но е ценна за тези хора, за да се запознаят те с качеството на вашата работа. И тогава ги „лапнете“.

Шеста точка – повръща ми се от… „уникални текстове“

Обстоятелството, че текстът е уникален в никакъв случай не гарантира, че той ще бъде интересен за четящите го, нито че текстът ще се класира високо в търсенията, нито пък, че ще въздейства.

Затова не се подлъгвайте от предложенията за „уникални текстове“.

Вероятно и изречението: „Санчо Панса изяде 14 килограма пържени зелени кюфтета, докато дон Кихот играеше тенис с Григор Димитров“  е уникално, но не съм убеден, че влагайки ресурс в рекламирането му бих постигнал висока възвръщаемост. Вие как мислите?

Тук е мястото да ви предложа да прочетете статията ми „Как да пишем по-добри текстове и имейли. Създаване и коректура“ (отделих цял ден да я напиша), защото в нея ще научите, след като сте оформили своя оригинален текст, как да го редактирате. В статията съм споделил и ценни съвети за професионална и продуктивна имейл кореспонденция. А кой предприемач не се нуждае от такава?

Седма точка или как да структурирате вашето съдържание

Когато концептуално сте готови с текста си, когато сте разбрали как вашите потенциални клиенти търсят продуктите и услугите ви, как пишат, кои думи използват, когато сте взели решение как да излекувате болката им, да разплетете възела, да решите проблема, време е да структурирате съдържанието.

 

Структурата на текста зависи от неговото предназначение, например дали той е:

 

 • PR статия.
 • Описание на продукт.
 • Продаващо и въздействащо съдържание.
 • Съобщителен текст.
 • Експертен текст.
 • Политическа реч.
 • Вдъхновение.
 • Творчески текст.
 • И други.

Стилистиката на текста или по-добре да кажа – неговото звучене, пак има отношение към аудиторията, която ще го чете. По един начин общувате с жена си, другояче с шефа си, или пък с приятелите си. Съобразете с аудиторията си!

Ето още няколко ценни съвета, за да се представяте все по-добре онлайн при създаването на съдържание….

 • Пишете чуждици, само когато те не могат да бъдат заместени с български думи. Напоследък срещам словосъчетания като SEO-рерайтинг, при положение, че можем да напишем SEO-пренаписване. Лично за мен сблъксването на текста с чуждици повлиява неприятно мелодиката на езика.
 • Авторитет ли сте в бранша си? Разбирате ли, например, от поправяне на автомобили? Кажете на хората как поддръжката при вас ще допринесе за здравината на колите им. Бъдете конкретни, точни и ясни. Времето на вашите клиенти е ценно – не го приемайте за даденост!
 • Когато избирате ключови думи, търсете такива с по-малка конкуренция. За целта можете да ползвате инструменти като Google KeyWords Planner или пък Yandex Wordstat, а защо не и мощният Ahrefs! Търсете синоними на вашите ключови думи. Например, ако желаете да се класирате по-високо по фразата „как да пиша SEO текст“, бихте могли да потърсите и други подобни, например „как да стана добър копирайтър“, „как да създавам SEO съдържание“ и така нататък. Потърсете и ключови думи, започващи с главната ви фраза, например „SEO текст за блог“, „SEO текстове за добро класиране“, „SEO текстове и оптимизация“, и така нататък.
 • Пишете изчерпателни текстове, вместо да се стремите към голям обем – внимание, в мрежата ще попаднете на десетки статии, съветващи ви да пишете колкото се може по-големи текстове. Считам това разбиране за дълбоко погрешно. Ако ще текстът ви да е с обем 5 000 думи, ако той не е ценен, вашите посетители няма да му обърнат внимание. Но от друга страна, ако е увлекателен, описвайки задълбочено проблема, предлагайки решение, хората ще останат докрая! А нали тъкмо към това се стремим?
 • Напишете изчерпателна и отделна статия за всяка от своите силни ключови думи. Вместо да пишете на едно място: „хубави текстове“, „SEO текстове“, „добър автор“, „как да се науча да пиша“,  напишете задълбочен материал по всяка от темите. Събирайки ключовите си услуги на едно място, вие обърквате клиентите си и е по-трудно да ги задържите при себе си.

Оставих най-ценното за накрая. Обърнете специално внимание на формулирането на…

Заглавието на вашата статия

Доколко важно е заглавието? Първо него виждат вашите читатели. Трябва да е грабващо и да е кристално ясно какъв проблем решава текстът. Ако може да съдържа и някоя ключова дума, без да звучи изкуствено, още по-добре!

Намалете използването на така наречените „стоп думи“ в заглавието си, такива са например съюзите „а, но, ако“ и други подобни, защото чрез тях мелодиката на текста се спъва.
И последни два ценни съвета, с които завършваме…

 • Важни ли са мета описанията? Те представляват текста, който виждате под URL адреса на своя уебсайт (вижте например снимката по-долу). Препоръчвам в тях да опишете кристално ясно какво точно предлагате на своята страница. М
SEO копирайтинг. Въвежданен а мета описания. Създаване на SEO оптимизирани текстове.

На снимката виждате мета описания при търсене в Гугъл. Тук се появяваме два пъти на една заявка.

 

Добавено на 26.2.2017 г.
Мета описанията се виждат и при споделяне на вашата страница в социалните медии, така че бъдете внимателни с описването ѝ. Добавянето на мета описания става с етикета <meta name=“description“> в <head> </head> на вашия HTML документ.

Защо мета описанията са толкова важни…
С тяхна помощ бихте могли да привлечете потенциалните посетители тъкмо в своя уебсайт. Мислете за мета описанията като за рекламен плакат на търговски обект – ако промоцията е привлекателна, клиенти ще влязат в обекта!

В никакъв случай не подвеждайте посетителите си, въвеждайки описание, колкото да влязат, защото, ако ги излъжете, те веднага след влизането в сайта ще напуснат страницата ви, а това е лош поведенчески сигнал за търсещите машини.

Но да оставим търсачките настрана от това – то е лоша практика. Представете си, че върху витрината на някой магазин пише, че вътре се продават кебапчета, а пък се предлага дамско бельо – това е заблуда и вероятно ще ви подразни (особено ако сте гладни), и бихте напуснали незабавно обекта. Нещо подобно става и в уебсайтовете.

Повлияват ли мета описанията класирането в търсещите машини?
Гугъл обявиха, че „не“, но на практика виждаме, че повлияват, поради посочените по-горе причини. Привлекателните описания могат да придърпат потенциалните клиенти тъкмо към вас, увеличавайки конверсиите, а това никак не е малко!

Какво да вмъкна в своите мета описания?

Препоръчвам ви да използвате някоя ключова дума или фраза, както и да представите убедително, и привлекателно бизнеса си.  Мета описанието ви нека бъде колкото се може по-конкретно, разказвайки какво се съдържа в страницата, която потребителят се кани да посети.

 • Не дублирайте своите мета описания – пишете оригинални описания за всяка от страниците си.
 • Ползвайте schema.org, за да изпъкнете пред своите конкуренти.
 • Двойните кавички отрязват мета описанията при най-голямата търсеща машина – Google, затова ги избягвайте. Ако все пак се налага да употребите кавички, изберете единични.
 • Понякога търсачките не се съобразяват с мета описанията и наместо тях извеждат част от текста в страницата, за да го покажат на потребителите.

И накрая…

 • Проверихте ли съдържанието на конкурентите си? Можете ли да кажете, че вие сте създали нещо по-добро? Ако това е така, пристъпете и към добавяне на хипевръзки към вашия уебсайт, или както е модерно да се казва – link building.

 

 • И така, това беше за днес. Оставам на разположение за въпроси.
 • Абонирайте се по имейл за ценни съвети за дигитален маркетинг и технологии.
 • Споделете тази статия с колегите си, за да научат и те нещо ново.

Прочетете още:

Нуждаете ли се от съдействие за копирайтинг на български или английски? Разберете повече за услугата копирайтинг за повече продажби сега. 

За мен беше привилегия да пиша за вас. Аз съм Кирил Йовев, до нови срещи!

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)