06.10.2017

SOS – наръчник за видео маркетинг (Чек-листът, с който ще правите видеата си с лекота)

Както обичам да казвам напоследък: “Видеото не е бъдеще. То е настояще.” Преди няколко години говорихме за бъдещето:

 • Как видеото ще се превърне в един от най-често използваните инструменти за комуникация.
 • Как все повече и повече бизнеси ще разчитат на видеото за връзка с клиентите си.
 • Как социалните мрежи ще дават все повече и повече приоритет на видео съдържанието.

Тези прогнози са вече факт, с който трябва да свикваме. А и не само. Те определят това колко един бизнес е модерен и адекватен на все по-бързо променящата се действителност.

Тъй като видеото е неоспорим маркетингов инструмент, в тази статия ще ви дам няколко идеи от къде да започнете с видеата си – независимо дали става въпрос за бизнес видеа, за видеа, които изграждат личен бранд или за видеа, които са за забавление.

Следвайте стъпките, експериментирайте, свиквайте все повече с камерата и подобрявайте постоянно видео представянията си!

Преди всички стъпки: Какво ще кажете?

Имате огромно желание да застанете пред камерата. Приготвяте се, нагласявате се. Включвате камерата и.. изведнъж забравяте и ума, и дума. Не, не се отказвайте!

Можете да избегнете този сценарий, ако сте наясно какво ще кажете.

Преди да застанем пред камера и да заснемем едно определено видео, важно е какво е основното ни послание към аудиторията; как искаме да въздействаме; как искаме да бъдем възприети. Ако не сте наясно с отговорите на тези въпроси, няма как да продължите напред.

Следващите няколко стъпки ще ви помогнат да съберете мислите си и да реализирате вашето първо (и всяко следващо) видео.

Да тръгваме! 🙂

СТЪПКА 1: Каква е Вашата история?

Знаете ли какво искате да разкажете и под каква форма би било най-подходящо да го кажете? Как ще изглежда сценария на видеото ви?

Ако не сте вдъхновени, съберете екипа си, близките си хора или приятелите си и ги предизвикайте да помислят с вас и да споделят кое е ценното, което виждат във вас, в бизнеса, в идеите ви.

Записвайте си това, което чувате, защото твърде вероятно е то да ви даде основата за сценария. Правете мисловни карти, рисувайте идеите и бъдете нащрек за нещо ново и различно! Не отхвърляйте нито една казана дума.

След няколко часа или един ден прочетете внимателно всичко записано и вижте кои са открояващите се думи и идеи. Използвайте именно тях, за да продължите напред!

СТЪПКА 2: На кого ще разкажете историята си?

Преди да създадете съдържанието си за видеото, критично важно е да познавате хората, на които говорите. Само тогава посланието ви ще стигне до сърцата на точната аудитория. Това е еднакво важно и за видеа, чрез които изграждате личния си бранд, и за видеа, които директно продават продукт.

Видеото ви трябва да отговори на специфични нужди, предизвикателства и въпроси на конкретна група от хора. Независимо дали продавате услуга или продукт.

Разпишете конкретните специфики на аудиторията ви. Така ще ви е много лесно да оформите съдържанието си. За тази цел ще е добре да имате отговори на въпросите:

 • Кой е идеалният ми клиент?
 • Как изглежда?
 • Как говори?
 • Какво го вълнува?
 • Отговори на кои въпроси търси?
 • Как изглежда ежедневието му?

Най-лесният вариант да получите отговорите си бързо, е да си изберете една конкретна личност от вашето обкръжение, която много се доближава до идеалния ви клиент, и да я проучите детайлно.

Щом опознаете целевите си групи, вашето видео ще им говори на техния език и ще ги докосва. По един начин ще звучим, ако искаме да обясним нещо на тийнейджър, а по съвсем друг начин – ако искаме да убедим бизнесмен в нещо, нали?

СТЪПКА 3: Какъв тип видео съдържание ще бъде полезно за целите ви?

След като познаваме аудиторията си и знаем какво точно искаме да й кажем, идва моментът, в който да изберем формата, в която да “обвием” посланието си. Предлагам ви няколко типа видеа, които ще ви помогнат за тази цел:

Видео за компанията или продуктите ви

Тези видеа са типични представяния на продукти или услуги. Те попадат повече в сферата на традиционния маркетинг, който продава директно. Тези видеа:

 • Представят компанията и служители ви в най-добрата светлина.
 • Представят качествата и ползите от продуктите и услугите ви.
 • Комуникират решения на проблеми, които вашите потребители ще получат, ако се възползват от продуктите или услугите ви.

Видеа, които изграждат силен личен бранд и ви позиционират като лидер на мнение.

Тези видеа са изградени не толкова върху директната продажба, а са вдъхновени от интересите и потребностите на вашите потенциални клиенти. Целта е да изграждаме все по-голяма група от хора, които ни следят редовно и формират мненията си въз основа на нашата експертиза. Тези видеа са:

 • “Как да” – това са едни от най-гледаните видеа! Те са кратки визуални насоки как да постигнете това, което искате.
 • “Говорещи глави” – заставате пред камерата и коментирате гореща тема от вашата индустрия, образовате или провокирате с въпроси аудиторията си.
 • Интервюта – каните хора, които също се ползват с авторитет във вашия бранш. Тяхната експертиза ще добави още стойност.

Повече за личния бранд чрез видео можете да видите ТУК:

Забавни видеа

Шеговитите видеа достигат лесно до хората и се ползват с висока гледаемост. Много често придобиват вирусен ефект. Дори сериозните послания се разпространяват лесно чрез хумор. Ето няколко идеи за подобни видеа:

 • Пародии на известни песни.
 • Кратки скечове с екипа в офиса ви.
 • Смешни реклами.

СТЪПКА 4: Откъде да започнете с видеото си?

След като вече сте определили какъв тип ще е вашето видео, ред е на реалното заснемане. В тази стъпка включвам основни принципи, които ще ви помогнат да се ориентирате бързо как да постигнете добро качество, дори и да нямате професионална техника.

Заснемане

Моята практична препоръка е да не се хвърляте да купувате скъпа техника, преди да сте проверили себе си дали сериозно ще се занимавате с видеа. Предизвиквам ви първо да си съставите програма за снимане на видеа, да видите как ще сработи тя – дали ще успявате периодично да снимате; дали ще имате какво да кажете и т.н.


Можете да реализирате видеото си с техника за хиляди левове, но можете да започнете и със смартфона си. С повечето мобилни устройства (смартфони и таблети) може да бъде създадено съдържание с високо качество. Skype, Google Hangouts и GoTo Meeting също станаха доста популярни инструменти за запис на семпли видеа от типа “говорещи глави” или интервюта с въпроси и отговори.

Опции много. Зависи от вас.

Светлина

Без значение каква опция за заснемане ще изберете, разликата между високо качествено видео съдържание и такова с ниско качество, често се свежда до светлината.

Критично е да се уверите, че сте добре осветени. Дори и без професионално осветление можете да постигнете прекрасно качество, ако използвате дневна светлина. В такъв случай снимайте навън или срещу прозореца (лицето ви трябва да е осветено добре). Тук обаче внимавайте да няма директна слънчева светлина, защото образът ви “изгаря” – осветява се прекалено силно и след това е почти невъзможно да го обработите при монтажа.

Ако обаче имате време и вдъхновение да снимате вечер, вземете си осветление! То ще промени драстично качеството на видеото ви.

Звук

Ако залагате повече на говорене във видеата си, хубавият звук е задължителен! Честа практика на потребителите е да си пускат видеа, които да слушат, докато вършат нещо друго.

Някои смартфони имат прекрасен вграден микрофон. Ако обаче не успявате да се заснемете на тихо, по-добре си вземете микрофон, който да включите към телефона си или към камерата си. Има евтини опции, които са прекрасни алтернативи!

Видео без камера

С днешната технология една динамична видео презентация може да бъде създадена без изобщо да се заснема видео съдържание с участието на хора.

Може да откриете, че инструментите за създаване на впечатляващ видео маркетинг продукт са точно пред вас – комбинация от дизайни в Prezi (видео по-долу), Power Point, Photoshop, комбинирани с различни инфографики,  глас зад кадър, атрактивна музика и добър монтаж, могат да бъдат силно въздействащи.

Отново наблягам обаче на добрия монтаж. Тук трябва да имате умения за умела работа с мотажна програма. В противен случай, видеото ви може да се превърне просто в поредната презентация, но сложена във видео формат. Нищо особено и нищо впечатляващо.

Ако намерите добър подход и качествено изпълнение, този тип видеа могат да бъдат евтина алтернатива за инвестиране в качествена продукция.

СТЪПКА 5: На каква програма ще обработите видеото?

Повечето софтуери за обработка на видео предлагат основни функции, които ще ви бъдат напълно достатъчни в началото. Програмите, които всеки един има в компютъра си са Windows Movie Maker (за windows потребители) и iMovie (за mac потребители).

Тези две програми са доста аналогични. Позволяват ви да свързвате различни кадри, да слагате музика, снимки, външни дизайни. Имат и корекция на цветове и светлина, различни шаблони за надписи и т.н. Могат да експортнат видеата ви в различни формати. Супер лесни за употреба и в същото време разполагат с много опции за едно базисно видео. Препоръчвам ги за началото на вашия път с видеата.

А има и още много други безплатни базови решения като Blender, Lightworks, VSDC Free Video Editor. Те са добра основа да свикнете с “мисленето” и организацията на този тип програми.

След това вече можете да преминете към по-професионалните програми, които са платени, но предлагат далеч повече опции за творчество. Става въпрос за Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, Sony Vegas Pro, Avid Media Composer. Тук ще ви трябват доста повече умения. В Youtube има безплатни курсове за работа с тези програми.

СТЪПКА 6: Какъв звук ще ползвате?

Звук, който ще се изразява в глас зад кадър, записване на интервюта или говореща глава

Независимо дали снимате на живо или просто записвате гласов файл, както казах по-горе, аудиото трябва да е качествено. Все пак, последното нещо, което искате, е да разсейвате аудиторията с ехо и шумове. И в двата случая е добра идея да инвестирате в качествен микрофон, за да запишете аудиото си.

Микрофони тип “брошка” са най-добрия избор, ако става въпрос за интервю или за говорене, докато който и да е обикновен микрофон може драстично да подобри качеството на предварително записана реч, с която да озвучите кадрите си.

В някои случаи може да предпочетете да инвестирате в наемането на професионалист, който да се заеме с аудиото.

Музика за фон

Когато е използвана правилно, музиката за фон може да прибави едно цяло измерение към видео съдържанието. Това включва аудио за интродукцията или финала на видеото или музика, която постоянно звучи.

Бъдете внимателни, за да избегнете проблеми със закона за авторските права, когато избирате каква музика да включите. Същото се отнася и за снимките, обикновено е най-добре да използвате съдържание от сайтове като Royalty Free Music Library, Premium Beat,  AudioJungle, Youtube Audio Library.

СТЪПКА 7: Как да направите видеото си интерактивно?

Тестове и проучвания

Опитайте се да включите проучвания, които може да ви дадат допълнителна информация относно това какво вашите потребители възнамеряват да направят или правят в момента. Кратки въпроси с няколко опции за отговор, свързани с вашето съдържание, могат да ви дадaт представа дали те разбират вашето послание или не.

Не се страхувайте да питате. Отговорите на хората ще ви дадат сериозен ориентир от какво имат нужда те. Така ще можете да им предоставяте съдържание, което ще им е полезно и ще искат да споделят. А точно това е целта! :).

Призив за действие

В края на всяко видео използвайте призив за действие, което ще окуражи зрителите да реагират по някакъв начин. Например: “Научете повече!”, “Свържете се с нас!”, “Вижте демо!”. Ако те наистина са заинтересовани, няма да пропуснат възможността да получат повече информация. Така ще поддържате интереса им.  

Анотации

В YouTube можете да сложите препратка с активен линк към друго ваше видео по темата, или пък към външен сайт (ако сте потвърдили връзката на сайта ви с канала ви).

Става лесно в опциите за редактиране на клипа. Там избирате частта от видеото, където искате да привлечете вниманието на публиката си и вкарайте текст или URL, който искате те да посетят.

Така ги насочвате директно и ги “обгрижвате” с информация.

 

СТЪПКА 8: Какво да правите видеото си?

Ако сте изпълнили всички стъпки до тук, имате един добър видео продукт, който обаче все още не е достигнал до аудиторията ви.

Ето кои са местата, на които вашето видео трябва да бъде. Задължително.

Уебсайт и блог

Ако сложите видео на сайта си, освен, че ще подобрите визията му, ще си спечелите и потребителите, които прекарват над 2 пъти повече време на сайта ви! Кой не иска това? Доказано е, че видеото увеличава времето за престой на посетителите.

Независимо дали имате корпоративно видео, видеа за различните продукти или пък образователни видеа, вашите потенциални клиенти ще прекарват повече време на сайта ви.

Ако имате фирмен блог или пък използвате блога си за основен канал за комуникация, видеото е задължително.

Чудесно е, ако изградите практика към част от статиите си да добавяте и видео съдържание.

Youtube

Има ли смисъл да казвам, че Youtube е собственост на Google и, че има огромен смисъл да добавяте видеата си там и да ги организирате в плейлисти?

Youtube каналът ви може да заприлича на оазис за всички онези хора, които се интересуват от темите, за които сте решили да говорите.

Facebook

Напоследък Facebook се ориентира все повече и повече към видео съдържанието.

 • Можете да снимате видеа на живо.
 • Вече има опция да слагате видео на корицата на страницата си.
 • Не пропускайте и Facebook Stories! Те са чудесно място да тренирате как да казвате стойностни неща в 10-секундни видеа :)!

Важно е да запомните, че Facebook толерира директно каченото видео, отколкото това, споделено чрез линкове. Затова, дори и да използвате едно видео за различните платформи, добре е да “захранвате” Facebook с директно качени видеа.

Instagram

Тази социална мрежа набира огромна скорост и в България.

Там можете да използвате силата на видеото в няколко формата:

 • Като качите готово видео с дължина до 1 мин.
 • Като запишете видео на живо. До скоро платформата не запазваше запис на видеата на живо, но вече го прави. Вашето видео ще остане още 24 часа след живото излъчване.
 • Instagram Stories  – това са кратки, 10-секундни видеа, с които разказвате част от деня си; споделяте позицията си по дадени въпроси, правите ревю на продукти и т.н.

Разбира се, този списък далеч не изчерпва социалните платформи, където можете да споделяте видеата си. Горните за мен са задължителни. От там нататък – тествайте най-добрите комбинации за бизнеса си! Не пропускайте Snapchat, Twitter, LinkedIn.

СТЪПКА 9: ВИДЕО и SEO

Задължителна оптимизация

 • Заглавия. Пишете привличащи вниманието заглавия. Доброто заглавие е критично важно за видеото ви. Колкото и добро съдържание да сте подготвили, ако няма с какво да привлечете хората да кликнат върху видеото, всичко остава напразно.
 • Ключови фрази. Използвайте ключовите думи и изрази от видеото си като части от заглавието и също в описанието към видеата. Търсачките не могат да обхождат видео съдържание по теми и ключови думи. Ето защо, трябва да сте внимателни и да описвате видеото си възможно най-подробно, за да предоставите текст на Google, който ще бъде забелязан и обходен от търсачката.
 • Sitemap (карта на сайта). Не забравяйте да добавите наличието на видеа в сайта си в картата на сайта. Това помага на Google да “види” видео съдържанието ви и да го отчете като налично такова.

СТЪПКА 10: Как да използвате видеото за e-mail маркетинг?

Ако имате база от имейли, добре е да я използвате, за да създадете атрактивна имейл кампания с видеата, които създавате.

Когато изпращате имейл с препратка към видео, имате няколко варианта да направите дизайна на имейла си така, че центърът да бъде видеото като съдържание.

 • Може да симулирате видео плеър, като добавите play бутон върху съответната снимка. Така ще предизвикате кликове върху снимката. Но не забравяйте да поставите връзка/линк, към който кликът да води.
 • Можете да сложите директен линк, към който да подканите читателите си да кликнат.
 • Измислете атрактивен призив за действие. Ако, например, имате супер кратко видео, можете да привлечете по следния начин: “Гледайте това 60-секундно, за да разберете повече.” Такъв тип текст ще предизвика кликания, защото хората ще са наясно, че няма да им губите времето.

Статистики в полза на видеата за промотиране на Вашия бизнес

Отвъд стъпките: Цялостната стратегия

От вас зависи до колко и как ще преминете през тези стъпки. Това, което зная със сигурност е, че те ще ви помогнат за началото.

Важното е да опитвате нови неща: нови комбинации от социални канали за видеата си, нови подходи, ново съдържание, нови дизайни. Само така ще разберете кое работи най-добре конкретно за вашия бизнес и вашата идентичност.

Цялостната видео стратегия е ключова за успеха ви. Тя включва планиране на видео съдържанието ви: Какъв тип видеа ще ползвате? С какъв тон ще говорите? В какъв стил ще е цялостното ви представяне?  Кои социални канали ще обвържете, за да направите видео съдържанието си възможно най-ефективно?

Отговорите на тези въпроси оставям на вас! И, за край, ви оставям с 3-те основни неща, които е добре да запомните, за да успеете с видео маркетинга:

 1. Правете видеа!
 2. Правете видеа!
 3. Правете видеа!

Още полезни материали за видеата:

Изграждане на лична марка чрез видео:

https://prezi.com/o82fwidxvfaw/presentation/#

 

Как да структурирате обучителните си видеа:

Как да използвате видео визитка за бизнеса си:

Видео маркетингът – мода или необходимост:

https://seom.bg/optimization/video-marketing.html


Благодаря на Любомира Любенова за прекрасния материал, старанието, видеото и гостуването! Тя е превъзходен видео маркетолог и препоръчваме работата с нея.

Ето още няколко маркетингови неща, които ще помогнат на Вас и бизнеса Ви:

Ваш,
Кико,
Уебсело Тийм

Получавай ПОЛЕЗНО съдържание на Твоята е-поща. АБОНИРАЙ СЕ СЕГА!