Какво губите и какво печелите при CMS по поръчка?

Дали да заявя софтуер по поръчка или да ползвам готова система с отворен код (при нас това е WordPress)? Много често получаваме тези въпроси при заявка за изработка на сайт.

Няма универсален отговор тук. Бихме могли да отправим някои препоръки, връщайки се назад към опита си.

В над 99% от случаите не е необходимо индивидуално софтуерно решение по поръчка, защото почти всяко нещо, касаещо например дизайна на вашия уебсайт, неговата мобилна версия или дадена интерактивност, може да се направи, от разработчик със среден опит, в рамките на няколко дни.

Също така, ползвайки готова система, например WordPress, получавате достъп до огромен брой готови решения, така наречените разширения на системата.

WordPress към 11.11.2018 г., когато пишем тази статия, разполага с почти 57 хиляди разширения (плъгини). Можете да разгледате WordPress плъгини в официалния сайт на софтуера.

Това са 57 хиляди готови решения, някои от които – изключително сложни и сериозни разработки, които ви пестят много време и средства.

Повечето от тези готови решения са безплатни, а много от платените предлагат и съответна техническа поддръжка. Какво означава това за вас?

Да приемем, че ви трябва сложна система за управление на потребителския достъп в предната и задната част на сайта. Инсталирате, например, Ultimate Member, настройвате и сте готови.

В случай че Ultimate Member не предлага всичко, което ви трябва, винаги можете да се обърнете към фирмата разработчик на продукта, или към други програмисти, които се занимават с WordPress, за да извършат съответни доработки и създадат индивидуално за Вас решение!

Това става относително лесно, защото по света има стотици хиляди WordPress разработчици, а и плъгините в WordPress са с отворен код.

 

В случай че ползвате индивидуална система, писана за вас, стъпките са съвсем други.

Първо, трябва да направите много подробно и конкретно задание с Вашия разработчик, което заедно да съгласувате. После, това следва да се опише в споразумение и задание, и разработчикът да започне създаването на продукта.

Създаването на индивидуален софтуерен продукт може да отнеме значително време, в зависимост от сложността на продукта. Разработката на софтуер преминава през няколко фази – алфа, бета, релийз кандидат и стабилна версия.

След като продуктът бъде представен, той следва да бъде тестван за проблеми, така наречените бъгове. И тези бъгове, когато бъдат открити, да бъдат отстранени. Това също отнема време.

Още, ако в заданието на системата ви нещо не е описано както трябва, тя ще трябва да се преработва, което понякога е изключително времеемко и трудоемко начинание, което трябва да заплатите отново.

Ако сте забравили някоя ключова функционалност, доработката на която променя цялата система, също това трябва да се съгласува с разработчика ви и да се остойности.

Сами виждате колко различни са двата подхода.

 

Индивидуалните системи разполагат с предимство откъм сигурност

Обобщено казано, системите, които се пишат индивидуално за вашите потребности, обикновено са по-сигурни (невинаги е така), защото никой няма достъп до програмния код. Разбира се, това че никой няма достъп до кода не означава, че програмният код е написан качествено.

Силно препоръчително е системата да бъде одитирана от независими специалисти, нямащи отношения с вашия разработчик, веднага след като системата бъде завършена.

Тези независими специалисти могат да ви дадат препоръки за подобряване сигурността и производителността на системата ви.

 

Сигурни ли са готовите системи (WordPress)?

Тъй като работим с WordPress, фокусът и наблюденията ни са предимно там. WordPress е ползвана от над 75 милиона сайта по света. Понеже системата е с отворен код, достъп до този отворен код имат огромен брой разработчици – това е както предимство, така и недостатък.

Предимство е, защото системата се развива изключително бързо. Също, ако бъде забелязан проблем в някоя версия, например 3.1.2 (импровизирам), той бива решаван светкавично (понеже много хора гледат кода).

Предимството е едновременно и недостатък, ако съответният проблем бъде забелязан от злонамерени хора.

При това тези злонамерени хора могат да компрометират WordPress сайтовете, базирани на 3.1.2 (версията, която произволно избрах), ако администраторите им не са ги обновили или не са взели предварително мерки за сигурност.

 

Как написаната индивидуална система може да ви направи зависими към вашия разработчик

Когато избирате партньор, който да ви създаде сайт с негов собствен CMS или пък да напише индивидуално решение за вас, имайте предвид, че обикновено се осланяте изцяло на поддръжката на тези специалисти – и няма как да се обърнете към други хора, ако отношенията ви с разработчика не вървят.

Тъй като, най-често, програмният код е недостъпен, защото разработчикът си го пази, това прави невъзможна намесата на външни разработчици – при дори дребни промени по вашия сайт.

Също така, при неадекватна или бавна поддръжка от страна на разработчика, това създава изключително много трудности на бизнеса ви и го правим неконкурентен.

 

Защо разработката на сайт с WordPress е Премиум решение?

Създаването на подобен продукт е препоръчваното от нас решение в 99% от случаите, защото едновременно получавате индивидуален сайт и функционалност – на основата на WordPress, като можете по всяко време да заявите доработка на текущите функционалности или създаване на нови.

Изработката на сайт с WordPress е по-евтино и бързо решение, отколкото писането на изцяло нова система, без да има каквато и да е разлика в крайния резултат.

Свържете се с нас за изработка на wordpress сайт.

Получавай ПОЛЕЗНО съдържание на Твоята е-поща. АБОНИРАЙ СЕ СЕГА!

Genadi Dragomanov
Genadi D.
19:40 28 May 19
WEBselo са наш партньор от няколко месеца и за това кратко време доказаха, че са отличен екип на когото можем да разчитаме. Креативни, точни и енергични. Винаги имат точно и правилно решение на всеки един голям или малък проблем. Винаги изпълняват и завършват поетите от тях ангажименти в срок.Проекта, по който работим е пълно обслужване в дигиталните канали, които сме избрали, за bebemarket.bg, както и техническа поддръжка, касаеща развитието на проекта и подобряването му.През последните месеци проведохме няколко успешни маркетингови кампании за увеличаване на трафика и на продажбите от които сме повече от доволни.Ключовият фактор в тази активност беше дигиталната част, която агенция WEBselo проведе безупречно и до голяма степен почти самостоятелно.Крайните резултати са устойчив ръст в продажбите и 24/7 дигитална подкрепа от тяхна страна.Поради всичко казано до тук работата ни с агенция WEBselo е важна и изключително полезна за нашата фирма.Препоръчваме горещо агенция WEBselo.сом , като партньор, който активно и ефективно води до измерими ползи за нашия малък, но важен за екипа и фирмата ни бизнес.read more
Desislava Ivanova
Desislava I.
15:41 28 May 19
Коректни и точни! Добро отношение към клиента!
Daisy Davidkova
Daisy D.
06:29 28 May 19
Благодаря на Руди за бързото изпълнение, отношение и отлична комуникация.Резултатът е изключителен!
Arnaut Dere Lake
Arnaut Dere L.
07:19 22 Apr 19
Препоръчваме с две ръце!!! Точен, изряден и изключително професионален партньор!
Ива Георгиева
Ива Г.
16:41 29 Mar 19
Истинско удоволстивие е да се работи с екипа на Webselo! Руди е много точен и работи страхотно. Горещо препоръчвам да се обърнете към него. Той е истински професионалист в сферата си, а може би и добър психолог, защото бързо и съвсем точно беше усетил идеята ми само от няколко думи. Беше доловил търсения стил и наистина ме зарадва с прекрасните варианти, които ми изпрати! Общуването с него е чудесна възможност да намерим отговори на въпросите, от визуалния свят, които си задаваме, но дори не знаем как да формулираме.read more
Desito Jeleva
Desito J.
05:23 15 Mar 19
За моето лого работих с Руди 🙂 Впечатлена съм от креативността му, различния и точен поглед, които има за нещата. Без да се познаваме, и само по телефона усетих ентусиазма и желанието му наистина да ми помогне. Той не просто, ми даде предложения, той ми помогна да изчистя цялосната си концепция за логото.Много правилно усети идеята ми, изясни колебанията ми и умело успя да интегрира и съчетае всичките ми странности и изисквания, като ги пречупи през неговата призма и вдъхновение. Руди имаше нелеката задача да работи с мен. Той прояви голямо търпение и разбиране. До последно беше пълен с идеи, а желанието му да съм наистина доволна беше искренно. Смятам го на изключително креативен и талантлив графичен дизайнер! Надявам се и за напред да има поводи за съвмесна работа с него🥳🥳🥳🥳🥳 Руди е топ! 🔝🔝🔝🔝read more
Yordan Atanasov
Yordan A.
12:14 05 Mar 19
Отличен партньор, на когото може да се разчита. Препоръчавам!
Spaska Alacheva
Spaska A.
04:39 01 Mar 19
Днес приключи проекта по моята фирмена идентичност - изработка на лого и съответните варианти за web и print. :-) Искам да изкажа своята благодарност на екипа на УебСело и в частност на Руди, който се справи отлично и доста бързо. Препоръчвам горещо, ако ви трябва лого или друг вид графичен дизайн - обърнете се към него и екипа на УебСело.Истински професионалисти.read more
Нина Шерифова
Нина Ш.
13:57 14 Feb 19
ПРОФЕСИОНАЛИСТИ!Благодарим Ви че работим заедно!Успехи пожелаваме на Вас и екипа Ви!
Iva Poptosheva
Iva P.
19:25 31 Jan 19
Единствените, които ми влязоха в положението и изпълниха всичките ми изисквания за направата на модерен уеб сайт. Благодаря!
Много сме доволни от свършената работа,истински професионалист.
Мария Делева
Мария Д.
10:32 14 Dec 18
🧚‍♂️🧚‍♂️🧚‍♂️Здравейте! Днес приключи изготвянето на лейдинг страницата ми и аз вече съм удоволетворена. Благодаря ви! Заедно преминахме през предизвикателства, но е важен крайния резултат. Ще ви препоръчам на моите приятели.Бъдете живи и здрави и весели Коледни празници!🎄🎄🎄read more
Теодор Трифонов
Теодор Т.
17:23 21 Oct 18
Професионалисти!
Тихомир Николов
Тихомир Н.
16:19 15 Sep 18
Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си. Продължавайте в същият дух момчета! Когато всичко се прави с любов и професионализъм съдбата ще ви се отблагодари! Има нещо много по-силно от всяка войска на света – и това е идея, борете се за нея и дерзайте. Радвам се, че се възползвах от услугите Ви! Благодаря Ви!😉read more
Борислав Димитров
Борислав Д.
18:22 27 Aug 18
много съм доволен, супер отношение и професионализъм!все така да работите!благодаря ви!
Iulian Orakov
Iulian O.
20:40 14 Aug 18
Най-добрите 😊 супер екип и професионалисти 😊
Pressy Lazarova
Pressy L.
10:45 11 Jul 18
Изключителен професионализъм и чудесно отношение от екипа на Уебсело! Резултатът от съвместната ни работа е страхотен продукт, за чието развитие ще продължаваме да работим заедно.
Радинела Дамакова
Радинела Д.
07:50 23 Jun 18
Възхитен съм от професионализма на екипа на Webselo при изработката на сайта и Фейсбук страницата ни. Благодаря за качествената работа, както и за отзивчивостта и коректността при изпълнение на поетите ангажименти, беше удоволствие да работим заедно.read more
Ивета Симеонова
Ивета С.
14:46 12 Jun 18
Страхотни ! :)Благодаря за всичко!
Slavi Petrov
Slavi P.
18:28 06 Jun 18
Супер