Фази във фунията и взаимоотношенията клиент – фирма

Здравейте и благодаря, че четете тази статия! Тя е насочена само към онези от вас, желаещи да подобрят бизнес резултатите си онлайн; ние знаем, че времето ви е ценно и затова споделяме тук с вас само практически опит и вярваме, че той ще ви бъде от полза. И така, приятно четене 🙂

 • Ако пазаруваш редовно от мен – ще ти дам отстъпка.
 • Ако ме нагрубиш, може би ще ти отвърна.
 • Ако ми създадеш неудобства, може би ще спра да работя с теб.
 • Ако чувам за теб за пръв път – трудно бих ти се доверил.
 • Ако се опитваш да ми продаваш, натрапвайки ми се, ще ме отблъснеш.
 • Ако си ми полезен и решаваш моите проблеми, ще ми е лесно да работим заедно.
 • Ако ме учиш на нови неща, ще те запомня.
 • Ако знаеш кое е важно за мен и ми го осигуриш – спечелил си ме.
 • Panayotis Kontogiannis – Ако ми дадеш същото качество на по-ниска цена – ще го взема от теб.

Всяко от изброените състояния може да се разглежда като етап във взаимоотношенията клиент – фирма – затова е много важно да съобразите на кой етап от взаимоотношенията ви се намира потребителя при създаването на вашата реклама – така ще му дадете най-висока добавена стойност, което ще се отрази благоприятно и на оборотите ви.

Нека приемем, че сте наскоро стартирала фирма и се опитвате да привлечете клиенти. Вие започвате дейността си от минусова позиция, защото тепърва следва да се установите, да ви запомни определена потребителска група, да натрупате опит, да наберете пазарна сила, създадете екип, наберете капитал и въобще – да пробиете.

Ако нямате добър маркетолог, ще ви е много трудно. Повечето хора, стартиращи нова дейност, обикновено не разбират от тази тема и губят много време в безсмислени начинания, които всъщност не им помагат да привличат клиенти.

Също, много бизнеси губят клиенти на фазата „Комуникация с търговския отдел на фирмата“ – тоест, клиентът е привлечен, обадил се е на фирмата, но човекът, с който следва да разговаря – не му е обърнал необходимото внимание, с което всичките предходни усилия се обезсмислят, нали?

И все пак – защо в първоначалния етап е толкова трудно? Това е така, защото хората са студени към вас.  Те не ви познават. Нямат ви доверие. За тях вие сте лесно заменими – особено в дигиталната ера. Конкуренцията е на клик разстояние от вас. И за клиента е лесно да кликне.

Затова е важно да знаем как да затоплим аудиторията в отделните фази и да направим така, че да увеличим шансовете си за извършване на транзакция.

По-долу съм описал практически примери с продажбени фунии и ще поговорим тъкмо за тях!

 

Каква е разликата между късите и дългите продажбени фунии?

Колкото по-дълга е фунията – толкова по-скъп или значим по някакъв начин, за вашия клиент, е продукта, който предлагате. Да приемем, че искате да си купите нов високопроходим автомобил на германска марка.

Тъй като вземането на такава вещ изисква значителни средства, обикновено 6-цифрени суми, на потребителя му е необходимо много повече време, за да вземе своето решение и да потвърди покупката.

От друга страна, продукти като дамска чанта за 50 лв е значително по-бърза и лесна покупка – първо, решението е лесно да бъде взето, второ – инвестицията е ниска, и трето – за разлика от автомобила, тук не е необходимо да се занимавате с държавна администрация, да плащате еко такси, да зареждате гориво или в случай на повреда – да отделяте значителни средства по отстраняването ѝ.

 • Покупката на скъп автомобил е типичен пример за дълга продажбена фуния, завършването на която може да отнеме месеци.
 • Покупката на дамска чанта е типичен пример за къса продажбена фуния, завършването на която може да отнеме минути.

 

Защо дължината на фунията е важна за моята реклама?

Дължината на фунията има пряко отношение към начина, по който следва да организирате вашата рекламна кампания.

Например, при къса продажбена фуния, при която са необходими не повече от 7 дни за завършването ѝ, бих приложил следната тактика:

 1. Определям потребителски профил на моя „идеален клиент“ и се опитвам да го достигна с подходящо послание / предложение / да го образовам.
 2. Хората, които са видели рекламата ми и са се ангажирали с нея – те са затоплена аудитория. Затоплената аудитория – можете да направите рекламна кампания, при която да „Премахнете“ от аудиторията хората, които вече са били в сайта ви, защото те са в друга фаза. С хората от точка 2. можете да опитате нещо от сорта на: „Здравей, още ли си търсиш ПРОДУКТ, който ти дава ПОЛЗИ? Ето какво казва МАГИ, която си взе ПРОДУКТ, с който си реши ПРОБЛЕМ. ПРОДУКТ може да реши и ТВОЯ ПРОБЛЕМ. Научи повече в САЙТ.“
 3. Хората, които са влезли в сайта ви са много гореща аудитория. Ако продавате например 3 категории продукти – обувки, дрехи, бельо – може да направите отделни аудитории само с хората, посещавали съответната категория, като в направените аудитории премахнете хората от точки 1. и 2. – защото тези хора са в друга фаза. В зависимост от големината на вашата аудитория е важно да подберете правилен тип кампания. Ако става дума за Фейсбук – тук са подходящи Рийч кампания, както и такава за импресии, или за уникално достигане на дневна база. Опитайте се през този тип кампании да подобрите резултатите на вашите клиенти.
  Направете различни вариации на рекламните послания, криейтивите, призивът за действие, както и конкретни лендинг страници.
  Изключително грешно е да водите всички ГОРЕЩИ потребители на една обща страница – така намалявате шансовете тези хора да извършат, о, нея, светата ТРАНЗАКЦИЯ!
 4. ПАРЯТ, ПАРЯТ! Това са потребители, които вече са добавили продукт в количката или са отишли на страницата за плащане, но нещо ги е отказало – и не са завършили поръчката си. Тази категорията е възможно най-топлата и на тези хора опитайте да дадете допълнителен стимул, за да извършат желаното от вас действие – разяснете им допълнителните ползи, бъдете убедителни и много по-агресивни (без да прекалявате, без да отивате в крайности).
 5. Настоящи клиенти. Това са хора, които са купили от вас и с които вече имате изградено доверие. В зависимост от естеството на вашия продукт или услуга – опитайте се да им дадете допълнителна стойност като им дадете специални условия за доставка, намаления

 

В зависимост от дължината на продажбената фуния трябва да прецезирате посланията, с които повторно достигате до вашите потенциални клиенти.

В случай че 90% от хората вземат решение за покупка на съответния продукт до 7 дни, откакто са го видели, можете да опитате да разделите този период на няколко фази, например:

 • Потребители, които са били ВЧЕРА на вашия сайт, но не са купили. (А1)
 • Потребители, които са били последните три дни във вашия сайт, но не са купили, като премахнете потребителите от А1. (А2)
 • Потребители, които са били в последните 7 дни във вашия сайт, но не са купили, като премахнете потребителите от А1 и А2. (А3).

 

Всяка от тези потребителски групи – облъчвате с различни послания, оферти, криейтиви, ползи и оферти. Внушавате доверие, усещане за спешност, за неотложност, усещане за премиум предложение към специална група от хора.

 

Работете с повече от един канал (когато бюджетът го позволява)

Потребителите вземат решение в многоканална среда. Да приемем, че сте привлекли хора от търсачката Гугъл да влизат в сайта ви, но те не извършват покупка. Възможно е такъв тип реклама да е неефикасна, сама по себе си, поради липсата на достатъчно дълга продажбена фуния (за по-скъп продукт).

Затова можете да направите реклами, тип А1, А2, А3 – които да преследват потребителя с различни допълващи се ползи в мрежите на Гугъл, Фейсбук, ЛинкедИн, Ютюб и други рекламни канали.

Ако правите реклама и в някоя медия, важно е това нещо да проследите ефекта от извършената реклама. Това може да стане с инструменти като Гугъл Аналитикс, като за това ще поговорим в друг материал.

А междувременно, ако се интересувате от достигането на потенциални клиенти, можем да ви помогнем с:

 1. Реклама в Гугъл.
 2. Фейсбук Реклама.
 3. SEO оптимизация.

Разгледайте с какво можем да сме ви полезни и ни пишете с въпросите си.

Благодаря ви, че прочетохте този материал.

Получавай ПОЛЕЗНО съдържание на Твоята е-поща. АБОНИРАЙ СЕ СЕГА!

Теодор Трифонов
Теодор Трифонов
2018-10-21T17:23:17+0000
Професионалисти!
Pressy Lazarova
Pressy Lazarova
2018-07-11T10:45:43+0000
Изключителен професионализъм и чудесно отношение от екипа на Уебсело! Резултатът от съвместната ни работа е страхотен продукт, за чието развитие ще продължаваме да работим заедно.
Радинела Дамакова
Радинела Дамакова
2018-06-23T07:50:32+0000
Възхитен съм от професионализма на екипа на Webselo при изработката на сайта и Фейсбук страницата ни. Благодаря за качествената работа, както и за отзивчивостта и коректността при изпълнение на поетите ангажименти, беше удоволствие да работим заедно.
Ивета Симеонова
Ивета Симеонова
2018-06-12T14:46:26+0000
Страхотни ! :) Благодаря за всичко!
Slavi Petrov
Slavi Petrov
2018-06-06T18:28:47+0000
Супер
Teodora Savova Tessa
Teodora Savova Tessa
2018-05-28T11:26:35+0000
Коректни и сериозни. Много съм доволна от съвместната и работа!
Росен Недев
Росен Недев
2018-05-05T06:30:38+0000
Ivan Rogachev
Ivan Rogachev
2018-04-28T19:24:14+0000
Много полезна среща, ценни съвети, професионално отношение и търпение. Това са само малка част от позитивите които могат да се кажат за екипа на Уебсело. Благодаря!
Mihaela Dimitrova
Mihaela Dimitrova
2018-04-26T06:45:12+0000
Екипът на Webselo е сериозен, адекватен и изграден от професионалисти. Webselo се погрижиха за сайта на моята кантора като се съобразиха изцяло с претенциите ми за визия, структурираност и възможности. Съобразиха се и с изискванията по новия Регламент за защита на личните данни. Екипът на г-н Йовев изработи и лого на кантората, включително и визитки. Отново се справиха блестящо. Благодаря Ви много!
Mariq-Magdalena Alexandrova Petrova
Mariq-Magdalena Alexandrova Petrova
2018-04-25T09:41:38+0000
Благодаря за съвместната работа и бързите резултати!
Dimitar Hristovski
Dimitar Hristovski
2018-04-17T12:40:25+0000
Elitsa Stefanova Mironova
Elitsa Stefanova Mironova
2018-04-16T13:33:44+0000
Благодаря Ви , за проявеното търпение , професионализъм, коректност и точност !
Mira DH
Mira DH
2018-03-23T07:54:43+0000
Беше удоволствие да видим идеите си реализирани с прецизност и креативност. Благодарим за изработеното лого, което Кирил сътвори за наистина отрицателно време. Успех!
Фетея Накова
Фетея Накова
2018-03-17T17:07:42+0000
Много съм доволна от резултата ,който постигнахме при изработката на моето лого.Бях изненадана колко добре са разбрали моето търсене и ми беше трудно да си избера само един от предложените ми варианти. Желая успех на този ентусиазиран екип и със сигурност бих ползвала услугите им отново!
Krum Krumov
Krum Krumov
2018-02-28T20:15:49+0000
Много приятно се работи с екипа на WebSelo! Взимат нещата присърце и успяват да дадат ценни идеи, за които не сме и подозирали. В бъдеще със сигурност ще продължим да им се доверяваме!
Нина Кутиева
Нина Кутиева
2018-02-26T20:39:20+0000
Срещнах чудесно отношение от страна на персонала! Готови са да помагат и да дават идеи. Заедно намерихме най- доброто решение за мен! Благодаря ви искрено! Продължавайте все така!
Elena Nedyalkova Nedyalkova
Elena Nedyalkova Nedyalkova
2018-02-24T14:24:03+0000
Много благодаря за изработеното лого! Много съм доволна, препоръчвам на всички услугите на тази фирма! �
Misha Yan
Misha Yan
2018-02-02T08:57:22+0000
Dimitar Stanchev
Dimitar Stanchev
2018-01-31T17:47:00+0000
Отлична работа по изработка на нашето фирмено лого! Продължавайте все така! Поздрави!
SlimCity Bg
SlimCity Bg
2018-01-24T08:15:48+0000
Plamen Dimitrov
Plamen Dimitrov
2018-01-13T12:41:06+0000
След голямо лутане сред различни хора и фирми, най-накрая открих амбициозни хора, на които може да се разчита за всичко. След първия месец работа с тях постигнахме почти двоен ръст на продажбите спрямо предните. Винаги се отзовават на всички въпроси и проблеми, които имаме. Готови са да дадат адекватно мнение и съвет как бихте подобрили бизнеса и работата си. Няма да съжалявате, ако им се доверите. Успех.
Marian Dimitrov
Marian Dimitrov
2018-01-10T15:42:57+0000
Най-после намерих намерих фирма, която знае как да си върши работата. Написаха ми страхотни копирайтинг статии. Благодаря Ви, уникални сте! Спечелихте моето доверие и за в бъдеще ще бъдем успешни бизнес партньори!
Petko Petkov IV
Petko Petkov IV
2017-12-18T18:22:49+0000
Благодаря за страхотното лого, истински професионализъм !!!
Stanislav Nikolov
Stanislav Nikolov
2017-12-18T07:56:07+0000
Отлично свършена работа - бързо и качествено. Препоръчвам.
Ruska Kirisheva
Ruska Kirisheva
2017-12-07T11:56:32+0000
Професионалисти!!! С тях се работи с лекота, помогнаха ни за една много сериозна каша с домейни и сайтове. Препоръчваме услугите им.
Tsvetelina Zlatanova
Tsvetelina Zlatanova
2017-12-03T17:31:06+0000
Magdalena Georgieva
Magdalena Georgieva
2017-11-25T19:37:33+0000
Благодаря от името на нашия екип, на вашия екип за отлично свършената работа по изработката на лого и уеб сайт, които бяха чудесен трамплин за началото на нашия проект, и само първите стъпки в съвместната ни дейност. Продължаваме да работим заедно с Webselo по рекламата и развитието на нашия магазин. Млади сте, иновативни и креативни, радваме се че работим заедно с вас!
Александър Христов
Александър Христов
2017-11-23T16:41:42+0000
Нистина фирма която държи на комуникацията с клиентите си, добра свършена работа, винаги когато съм имал нужда и имам нужда от копирайт бих се обърнал към тях !
Тодор Тодоров
Тодор Тодоров
2017-11-23T09:04:03+0000
Благодаря на екипа на Webselo за добрата комуникация и работата по изработка на лого за нашия сайт.
Svetoslav Petkov
Svetoslav Petkov
2017-11-21T15:44:14+0000
Препоръчвам тези момчета, защото са супер професионалисти!
Katya Krancheva
Katya Krancheva
2017-11-16T18:00:51+0000
Viktor Dzhartov
Viktor Dzhartov
2017-11-05T20:05:30+0000
Много сме доволни от услугите на Webselo. Благодаря за страхотно свършената работа!
Plamen Todorov
Plamen Todorov
2017-10-17T13:09:08+0000
Доволни сме от услугине на Webselo, бързо и коректно отношение.
Victoria Ivanova
Victoria Ivanova
2017-10-16T21:17:26+0000
Vasil Angelov
Vasil Angelov
2017-09-27T11:39:13+0000
Предоставиха точно това, което исках за кратко време. 5/5
Елена Костадинова
Елена Костадинова
2017-09-18T10:22:25+0000
Много сме доволни от логото, което Webselo направиха за нашия бизнес. Ние имахме начална концепция и те ни помогнаха да я развием и я осъществиха на високо професионално ниво. Проявиха голямо търпение и разбиране докато стигнем до желания резултат. Отлично отношение към клиента и лесна комуникация.
Vasil Malchev
Vasil Malchev
2017-09-04T22:16:05+0000
Lyubomira Popova
Lyubomira Popova
2017-09-02T17:32:20+0000
Не съм клиент, а само последовател във фейса, но вие пишете със страст, която вдъхновява. Споделяте мисли, емоции и резултати, които носят стойност. Рисувате вселени с думи.
Борса Подправки
Борса Подправки
2017-09-01T13:28:56+0000
Danail Stefanov
Danail Stefanov
2017-08-30T15:35:23+0000
Невероятни професионалисти.Работят бързо и качествено.Изготвиха ми невероятно лого.Препоръчвам ги горещо и в бъдеще ще работя пак с тях!
Radoslav Zankov
Radoslav Zankov
2017-08-24T13:16:42+0000
Изработиха ми лого за много кратко време, от което съм много доволен, а и цената е добра.
Павлин Пепов Шопов
Павлин Пепов Шопов
2017-08-22T16:56:19+0000
Илиян Седефов Герганчев
Илиян Седефов Герганчев
2017-08-20T09:11:41+0000
Благодаря на Кирил за професионалната консултация за маркетинг, както и за индивидуалното обучение. Благодарение на него и екипа му си оптимизирахме кампанията и за същите пари още първия месец се наблюдава ръст в продажбите от 17.4%. Трябваше по-рано да го направим! А, да, мерси и за поправката на сайта ни - беше счупена мобилната версия. Пак ще работим!
Nikov Evgeniy
Nikov Evgeniy
2017-08-10T05:51:22+0000
Ивелина Илиянова
Ивелина Илиянова
2017-08-03T06:52:52+0000
Rangel Barakov
Rangel Barakov
2017-08-02T10:26:13+0000
Работят професионално и качествено, сайтът ни стана перфектен
Mitko Kambitov
Mitko Kambitov
2017-08-02T06:14:50+0000
Диди Златева
Диди Златева
2017-08-01T16:31:11+0000
Lachezar Nedev
Lachezar Nedev
2017-07-27T16:54:57+0000
Чудесни професионалисти, много съм доволен, не само от свършената работа но и от чудесната комуникация!
Джелал Моллов
Джелал Моллов
2017-07-26T15:12:56+0000
Работя с Webselo от скоро, но съм много доволен от качеството на услугите. Екипа е отзивчив, спазват сроковете и всичко става много лесно. Истински професионалисти !!!
Красимир Цветанов
Красимир Цветанов
2017-07-26T13:12:43+0000
Andon Delisabev
Andon Delisabev
2017-07-26T05:47:05+0000
Miroslav Kamenov
Miroslav Kamenov
2017-07-25T18:31:53+0000
Екип от професионалисти! Комуникацията с тях е лесна, качеството на услугите е на много високо ниво и си спазват сроковете.
Ivan R. Indzhov
Ivan R. Indzhov
2017-07-25T08:01:05+0000
Методи Белчин
Методи Белчин
2017-07-24T16:03:26+0000
Общността ни Каузи и Начинания искаме публично да благодарим на Webselo за изработката на две лога по проекта ни Характер бг. Webselo бяха обявили конкурс за изработка на лога, в който участвахме с идея. В последствие, получихме две лога от компанията: съвсем в бонусната им култура някак си. Макар с начало от конкурс за безплатна изработка на лого, услугата бе професионално предоставена: работа по задания от нас; текущи съгласувания от екипите, работещи по изработката на логата; кратък срок за изпълнение: отне по около седмица-седмица и половина на лого. Webselo ни помогнаха да решим свой актуален проблем: да създадем символи, с които да популяризираме каузите си за позитивно образование и образование за характер сред родители, учители, обществото като цяло в България. Изхождайки от опита си с тях, като НПО препоръчваме на други колеги НПО-а в страната да пробват услугите на Webselo!
Vladislav Dimchev
Vladislav Dimchev
2017-07-22T15:21:10+0000
Христиан Лазаров
Христиан Лазаров
2017-07-13T12:10:49+0000
Перфектна изработка на перфектна цена. Топ!
Georgi Georgiev
Georgi Georgiev
2017-07-12T12:17:51+0000
Работят супер. Справиха се с изработка на лого на високо ниво. Лесна комуникация :)
Dimitar Nikolaev Tatarski
Dimitar Nikolaev Tatarski
2017-06-18T17:41:38+0000
Нашата общност искаме публично да изкажем благодарността си към Webselo, които безвъзмездно изготвиха две лога за нашите каузи в страната: позитивното образование и образованието за характер. Участвахме в техен онлайн конкурс, който ни донесе не едно, а в последствие две лога :-). Логата бяха изработени съгласно заданията ни, дори подобрени като детайли и визия от тях. Получихме в допълнение и съвети от екипа на компанията за социалното предприемачество, което случваме, както и лични приятелства с част от служителите там. Webselo са една уникална комбинация от висок професионализъм, отлично клиентско обслужване и щедра социална отговорност!
Vessy Timeva
Vessy Timeva
2017-06-17T17:31:44+0000
Десислава Георгиева
Десислава Георгиева
2017-06-13T13:46:32+0000
Млади хора, работещи с хъс и ентусиазъм, вършещи перфекна работа и оставящи удоволетворени клиенти. Аз съм много доволна от бързата и перфектна услуга.
Росен Стефанов
Росен Стефанов
2017-05-15T21:24:05+0000
Iliycho Iliev
Iliycho Iliev
2017-05-01T18:15:51+0000
Kiril Petrov
Kiril Petrov
2017-04-29T13:57:11+0000
Доволен съм от услугите, които получавам - винаги в срок. Разчитам и за напред за точни и бързи преводи.
Stefan Stoimenov
Stefan Stoimenov
2017-02-01T18:22:44+0000
Коректно, бързо и професионално отношение. Препоръчвам на всеки, който цени качеството.
Valeri Getsov
Valeri Getsov
2017-01-26T17:08:58+0000
Качествена работа, добре оптимизирана дори по ключови думи. Ще се възползвам отново
Мирослав Цеков
Мирослав Цеков
2017-01-25T15:57:38+0000
Доволен съм от работата на колегите! Препоръчвам да се работи с тях!
Lilqna Antonova
Lilqna Antonova
2017-01-23T08:41:12+0000
Страхотен е. Изключителен професионалист.
Stefan Mitev
Stefan Mitev
2017-01-21T17:51:55+0000
Лесна комуникация и бързо изпълнение.
Bogdan Stoychev
Bogdan Stoychev
2017-01-20T22:14:05+0000
Бърза и лесна комуникация и професионално изпълнение ! Препоръчвам.
Владимир Атанасов
Владимир Атанасов
2017-01-19T19:19:51+0000
Получих превъзходна статия! Професионалисти в писането на статии! Поръчайте си - няма да съжалявате!
Emil Wasilev
Emil Wasilev
2017-01-19T18:20:52+0000
Перфектна статия, бързо и качествено си свършиха работата!
Симеон Юрукович
Симеон Юрукович
2017-01-17T21:48:36+0000
Направиха ми хубав сайт. Препоръчвам!
Aleks Ligov
Aleks Ligov
2017-01-17T21:45:02+0000
Asen Popivanov
Asen Popivanov
2017-01-17T19:25:15+0000
Ако имате нужда от статии за сайта, то тези хора ще са добър избор.
Интериорни Врати
Интериорни Врати
2017-01-17T19:00:48+0000
Професионалисти във всяко отношение! Препоръчвам за писане на текстове и на дизайн на рекламни материали!
Margarita Lazova
Margarita Lazova
2017-01-17T10:12:40+0000
Креативност, качество в комбинация с невероятно отношение и бързи отговори и реакции. Бъдете все така!
Мариян Великов
Мариян Великов
2017-01-17T06:36:29+0000
Качествено свършена поръчка, резултатите не закъсняха, ще използвам услугите отново в най-скоро време.
Kamen Kamenov
Kamen Kamenov
2017-01-16T23:46:49+0000
Qko Qkov
Qko Qkov
2017-01-16T12:49:52+0000
Професионално изпълнение, бърза реакция, видими резултати! Благодарности на екипът на Уеб Село
Georgi Mladenov
Georgi Mladenov
2017-01-16T11:46:19+0000
Krassi Spasov
Krassi Spasov
2017-01-16T07:34:51+0000
Marina H. Yoweva
Marina H. Yoweva
2017-01-16T07:32:15+0000
Коректни, креативни и експедитивни в работата си!
Весела Василева
Весела Василева
2017-01-15T21:44:34+0000
Отлични професионалисти. Много коректни във всяко отношение.
Next Reviews