Как да правите анализ на конкуренцията в социалната мрежа + топ 3 работещи инструмента

 

Социалната мрежа в днешни дни е изключително влиятелна платформа. Само с помощта на няколко клика вече общувате с хора и потенциални клиенти по целия свят. Разбира се, това важи с пълна сила и за вашите конкуренти.

Говорейки за тях, отделяте ли време, за да ги анализирате и ако да, какви методи и инструменти ползвате?

В днешната статия ще ви разкажем за някои добри техники, чрез които можете да анализирате своите конкуренти и нещата, които правят. Нека видим за какво иде реч. 

 

3 Техники за анализ на конкуренцията 

 

Знаете ли, че около 97% от малкия бизнес използва социалната медия, за да си налее свеж трафик във фунията, но голям % от тях се провалят при последващите действия – просто, защото им липса дигитална стратегия – такава, каквото може би техните преки конкуренти имплементират, и то успешно. 

Вижте сега някои добри техники, чрез които да започнете да правите по-добър анализ на конкурентите, за да подобрите продукта или услугата си. 

 

1.Кои са вашите конкуренти – идентификация 

 

инструменти за анализ на конкуренцията

анализиране на конкуренцията в социалната мрежа

 

Логично, първата фаза от какъвто и да е било анализ на конкурентите е тяхната идентификация. 

 

 • Какви продукти предлагат? 
 • С какво сте по-добри от тях? 
 • С какво ви надминават?
 • Каква е тяхната аудитория? 
 • Каква е лоялната им програма за редовни клиенти? 
 • Какви са рекламните им дейности: къде, как и какво рекламират? 
 • Какъв е тонът, който използват при комуникацията си с последователите си? 
 • Кои платформи използват:  facebook реклама, например? 
 • Имат ли активна google реклама

 

Това са сравнително базови въпроси, които ще ви помогнат да стигнете до отговорите на тези въпроси. Ако пък сте нов бранд и ви е трудно да определите конкурентите ви в нишата, огледайте се за такива, на които се възхищавате. 

След това се опитайте да се сетите за конкурентна на тях фирма.

 

Ето ви един пример:

Кои са конкурентите на:

 • Coca-Cola 
 • McDonald’s
 • Domino Pizza 
 • iPhone
 • Nike
 • Prada

Веднага можем да се сетим за конкурентни брандове като:

 • Pepsi
 • Burger King 
 • Pizza Hut 
 • Samsung
 • Under Armour 
 • Louis Vuitton 

 

Но за да стигнете до много по-важна и детайлна информация, ползвайте специализирани инструменти за тази цел като: sprout social, social blade или SEMrush. Ще ви разкажем и за тях малко по-надолу. 

 

2.Експериментирайте с различен тип съдържание

 

Разгледайте какво съдържание и социални постове пускат бизнесите във вашата сфера. Например, ако сте фирма за почистване, проверете кои са топ лидерите в бранша и следете какво публикуват. 

Вземете най-добрите идеи от тях – дали това са съвети за премахване на упорити петна под формата на статии, или пък видеа (по интерактивен начин) за същото, отзиви от доволни клиенти, група към вашата страница, посветена на чистенето, материали, състав на препаратите, които ползвате и т.н.

Има толкова много неща, които можете да покажете и върху които да се фокусирате. 

Разберете, че много често, хората не се интересуват толкова от мулти функциите на даден продукт, машина и т.н, особено ако не виждат как това може да им помогне или реши някакъв проблем. Точно обратното. 

 

Според вас кое копи би било по-ефективно и убедително:

 

1.“Препарат “Чистя-Всичко” ще премахне дори най-упоритите петна от дрехите, мебелите и килимите ти у дома! Краен разултат: сякаш току-що си ги закупил! Най-хубавото: безвредни за децата и животните, 100% еко и съвсем, съвсем достъпни. Виж повече. „

2. “Препарат “Чистя-Всичко” съдържа 100% еко трудни-за-произнасяне съставки за чистене и може да се използва за освежаване на целия дом. Виж повече „

Скука! То хубаво, че ги има тези работещи съставки, но посланието е скучно. 

Това може да е причина за ниска ангажираност от страна на последователите ви и таргет аудиторията ви, просто защото продуктът не им дава кой знае каква стойност и храна за размисъл. 

 

За да видите кое работи най-добре за вас откъм тип съдържание с добро ефикасно послание, тествайте с този тип послание:

 

 • Шеговито
 • Вдъхновяващо
 • Образователно
 • Разговорно
 • Промоционално (по-скоро на по-късен етап)

Прочетете също: Как да привличате и задържате правилните аудитории във Фейсбук? (Примерен продукт)

 

3.Представяне на конкуренцията – таблица в excel

 

Създайте си таблица в excel и опитайте да сравнявате вашата социална дейност, съдържание, оферти, бонуси, тип продукт и т.н. с тези на вашите конкурентни.

Отбележете също какво се е променило от последната ви сверка:

 • По-добре ли се справят от последния ви анализ 
 • В какво се справят по-добре
 • Какво са променили 
 • Какво можете да подобрите в продукта си

Тествайте криейтивите, освежете ги, използвайте нови формати, послания, тон в посланията, пуснете анкети, пробвайте с шеговити послания, закачки и игри.

Вижте с какво най-много се ангажират хората и наблегнете на него. Супер важно – използвайте събития, гафове ( в нашата държава –  бол 🙂 ), около които да завъртите шегичка, свързана с нещо, което предлагате. 

 

Един един свеж пример:

маркетинг шега за тулуп

маркетинг шега за тулуп

 

Топ 3 инструмента за анализ на конкуренцията

 

Говорейки за инструменти за целите на анализите, вижте кои са топ 3-те, които може да пробвате и вие.

1. Sprout Social

 

инструмент за анализ на конкуренцията

анализ на конкурентите със sprout social

Един от най-качествените инструменти за анализ на конкуренцията, която можете да извършите от различен ъгъл –  от представяне на конкуренти в социалната мрежа, през проследяване на фундаментални метрики във Фейсбук рекламата и Инстаграм, и да ги сравните с вашите. Разполагате също с удобен интерфейс и различни отчети, като имате различни ценови пакети и безплатно тестване за 30 дни. 

 

отчет за анализ на конкурентите в sprout social

анализиране и отчети в sprout social – анализ на конкурентите

Можете да видите какво хората мислят за продуктите и услугите на вашите конкуренти и да ги сравните с вашите, да разберете какво казват в блог постове и форуми, какви са болните им точки и така можете да подобрите посланията си така, че да се доближите максимално до техните нужди. 

2. Social Blade

 

анализ на конкуренцията с social blade

social blade инструмент за анализ на конкуренцията

Още един ефективен инструмент за проследяване на представянето на големи брандове. Social blade може да ви покаже ден-за-ден ъпдейт на брой последователи както и да “изправя” брандове един срещу друг с анализи.

3. SEMRush

 

SEMrush - инструмент за SEO анализ

SEMrush – инструмент за анализ на конкуренцията

Един от най-използваните инструменти за SEO нишата, чрез който ще се сдобиете с информация за backlinks на вашите конкуренти, реална текуща позиция в класирането, както и кой се бори за ключова дума, за която и ви наддавате. 

Ползвате ли инструменти за анализ на конкуренцията и кои? 

 

Прочетете още полезни теми:

 

Нуждаете ли се от професионално съдействие за вашата Facebook реклама? Разберете как можем да ви помогнем с услугата водене на Фейсбук реклама

 

Благодарим ви и до скоро!

Марина

Webselo.com

 

 

 

 

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)