Често задавани въпроси при разработка на сайт/онлайн магазин

Често при направата на сайтове клиентите ни задават едни и същи въпроси. Затова решихме да ги обединим в една статия, която да отговори на всички тях, на едно място.

Как и на кои програми се създава един сайт?

Един сайт може да се разработи на най-обикновен текстов редактор, какъвто е например вградения в Windows OS –  Notepad, или неговите аналози в Mac & Linux. Все пак, има специализирани програми, които улесняват значително разработчиците, дописвайки програмния код и откривайки грешки, или предлагайки по-добър начин за структуриране на програмния код.

Предпочитани от нашия екип програми за писане на код, специализирани за разработчици са:

 • Visual Studio Code;
 • Atom by GitHub;
 • Sublime Text;
 • NetBeans;
 • PhpStorm;

Как се зарежда един сайт?

Зареждането на сайт става по реда на изписване на неговия HTML код, тоест първия ред се зарежда преди втория, втория преди третия, третия преди четвъртия и така нататък. Разбира се, има технологии, с помощта на които може да се зарежда кода и в различен порядък. В някои специфични случаи това се налага.

Как се работи със сайт?

Това зависи от съответната платформа, с която се работи. Например, някои от най-популярните платформи (програми) за правене на сайтове в света са WordPress, Joomla, Drupal и други, всяка от тези платформи разполага със свой интерфейс. За целта се налага ученето на този интерфейс – обикновено разработчиците предлагат на клиентите си обучения как се работи със съответната платформа.

Всяка платформа разполага с набор от стандартни възможности. Когато са разработени индивидуални такива за съответния клиенти, наложително е за индивидуалните функционалности да се предоставят съответни обучения от страна на разработчика.

Кои са етапите в разработката на един сайт / кои са фазите при разработка на сайт?

Първият етап е изясняване, най-общо, на това какво ще представлява сайтът – как ще работи и функционира. След това се коментира/избира дизайн и се планира функционалност. Всичко това се описва в техническо задание, което се потвърждава от Възложителя на проекта.

След потвърждаване на съответното техническо задание от страна на Възложителя, се определя окончателен срок и себестойност на проекта. Тогава започва работата по проекта.

Редно е в етапите на разработката Възложителят да получава редовен отчет за напредъка, за оставащите неща по проекта.

След като проектът е готов по задание, той се тества за бъгове, каквото има да се дошлифова като паралелно с това се въвежда съдържанието му – текстове, снимки и друга мултимедия.

После на клиента се изпраща обучение как се ползва проектът като едновременно с това проектът се качва на реална среда.

Какво трябва да съдържа един сайт?

Ние съветваме клиентите ни да поместват в сайта си подробна, конкретна и ясна информация за своето дружество и дейността си, където е възможно – ясно ценообразуване.

Един сайт трябва да внушава доверие, затова отзиви от клиенти, видеа от собствениците на сайта, страница за екипа и история на фирмата – биха помогнали в тази посока.

Един сайт трябва да предоставя отговори на въпросите на клиентите на съответната услуга или продукт. Сайтът трябва да бъде коректно работещ, технически обезпечен, с висока степен на сигурност, бързина на работата и мобилна версия.

Какви видове сайтове има?

Основите категории сайтове са:

 • Представителен сайт (сайт-визитка).
 • Онлайн магазин.
 • Онлайн каталог.
 • Къстъм платформи – проекти, които се пишат индивидуално по поръчка, обикновено с нетипична функционалност.

Колко струва поддръжка на сайт?

Трудно може да се даде общ отговор на този въпрос, защото има твърде различни видове сайтове и ситуации. Някои ИТ фирми таксуват на принципа на месечния абонамент, други на принципа на свършена работа на твърдо хоноруване, трети на започнат работен час.

Под поддръжка на сайт може да се разбира и разработването на нова функционалност или маркетингова подкрепа. Обикновено тези неща се договарят индивидуално за всеки проект. Може да е от ХХХ лв на месец до ХХХХ лева месечно. Всичко зависи от конкретния проект и конкретната ситуация.

Кои са най-добрите Web Design платформи?

Няма универсално най-добра платформа. Всяка платформа има свои силни и слаби страни. По-важното е фирмата, с която ще работите – в коя платформа е силна и може ли с тази платформа да се направи това, което искате.

Компетентността на вашия разработчик може да компенсира слабостите на всяка платформа, защото същата може да бъде преработена/доработена, за да пасне на нуждите ви.

Какви документи ни трябват за един онлайн магазин / как се открива един онлайн магазин?

Вашият онлайн магазин трябва да бъде регистриран в НАП – за целта се обърнете към счетоводителя/юриста, с когото работите.

Също  така, необходимо ви е дружество (например ЕООД), през което да се осчетоводяват поръчките, както и договор с куриерска фирма, договор с банка (банкова сметка и дебитна/кредитна карта – за да можете да разплащате своите онлайн разходи за реклама в Google/Facebook Ads, които са водещите платформи), силен технически партньор за поддръжка и разработки, силен онлайн маркетингов партньор – за силна и ефикасна онлайн реклама.

Също, необходима ви е хостинг услуга – това е мястото, на което се съхраняват файловете и базата данни на Вашия сайт, домейн – това е името на Вашия сайт, и сертификат за сигурност, това е катинарчето горе вляво, което се появява до всеки URL адрес. Всичко това е задължително и е като „тока и водата“ за Вашия дом – без тези неща, хостинг, домейн и сертификат, сайт не може да се пусне.

Какъв онлайн магазин да отворя?

Това е по-скоро бизнес въпрос, отколкото технически. Препоръчваме Ви да отворите онлайн магазин в сфера, в която имате познания и която ви е интересна. С постоянство и упорита работа нещата ще се получат.

Разбира се, трябва да намерите доверен партньор, който да Ви помага с техническа и маркетингова поддръжка.

Колко струва да разработиш онлайн магазин?

Всеки проект е индивидуален и се изяснява индивидуален дизайн и функционалност. Въз основа изискванията на Възложителя, се дава оценка за бюджет и време за разработка на проекта.

Себестойността зависи от много фактори, като например:

 • Ще се ползва ли лицензиран дизайн за база, или ще се прави изцяло поръчков такъв;
 • Колко страници ще има сайтът и как ще бъдат разположени елементите на настолна и мобилна версия, за всяка от страниците;
 • При клик върху даден елемент какво трябва да става и къде да отива потребителят;
 • Как ще се управлява сайтът и какъв тип инструменти за управление ще трябва да се разработят.
 • Ще има ли нетипични функционалности в сайта и на какъв принцип ще работят те.

Въобще, има доста неща, които трябва да се премислят.

Какви са моите разходи на месечна база по онлайн магазина?

Задължителните разходи, без които не може да се мине са такива за:

 • Хостинг услуга;
 • Домейн;
 • SSL сертификат;
 • Техническа поддръжка (по уговорка с Изпълнител).
 • Маркетингови кампании (по уговорка с Изпълнител).

Изработка на WordPress/WooCommerce онлайн магазин

Комбинацията от WordPress/WooCommerce ви дава достъп до една от най-големите и сериозни платформи в света за направа на сайтове. Всеки трети сайт, който посещавате, е направен на WordPress, което осигурява огромна екосистема от продукти, услуги и специалисти за системата.

Това е и причината ние да специализираме тъкмо в тази платформа – защото с нея проектите на клиентите стават много по-бързо, ефикасно и рентабилно.

Когато ви трябва софтуерен продукт, който да обслужва нуждите ви, вместо да се прави от нулата, което ще отнеме много повече време и ще струва значително по-скъпо, ние можем да ползваме готов плъгин, който да преработим за нуждите ви, а понякога и да създадем изцяло поръчков продукт от нулата.

Това прави работата с WordPress приятна, бърза и рентабилна за всички участници в процеса.

В случай че ви е необходима подкрепа с изработка на сайт/онлайн магазин на WordPress/WooCommerce – посетете линка и разгледайте какво можем да ви предложим.

Междувременно, препоръчваме ви още няколко силни материала:

УЕБСЕЛО ПРИМИЪМ ООД
4.9
На базата на 53 ревюта
Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 133 ревюта
Vancha Kekemenova
Vancha K.
08:38 24 Nov 21
Професионализъм и бързина, благодаря ви за незаменимата помощ, която ни оказвате! Thank you for your professionalism and efficiency!
Siyana Karaasenova
Siyana K.
13:43 10 Nov 21
Iliana Daskalova
Iliana D.
09:32 20 Oct 21
Йоана Маринова Лада
Йоана Маринова Л.
18:15 13 Oct 21
Всички момчета са супер професионалисти... Благодаря на Кико, Руди, Венци, Петър и останалия екип, за отговорността, с която подходиха и към моя проект...Вие сте супер отбор, момчета! Искрено ви благодаря!прочети повече
Емилия Атанасова
Емилия А.
16:32 03 Oct 21
Истинско удоволстивие е да се работи с екипа на Webselo!
Ivailo Milenkov
Ivailo M.
21:04 05 Sep 21
С Кико сме работили като партньори по няколко проекта.Перфектна организация! Мисля, че всеки клиент би останал доволен от работата с Webselo.(Translated by Google)Kiko and I have worked as partners on several projects.Perfect organization! I think that every client would be satisfied with the work with Webselo.прочети повече
Мери Иванова
Мери И.
10:43 01 Sep 21
Изключително отзивчиви и много добри професионалисти! Препоръчвам!
Galina Radkova
Galina R.
18:25 11 Aug 21
Препоръчвам. Много добри професионалисти.
Tosho Dimitrov
Tosho D.
17:07 05 Aug 21
Изключителни професионалисти! Точност, компетентност, бързина, високо качество!(Translated by Google)Exceptional professionals! Accuracy, competence, speed, high quality!
Ivan Kaloyanov
Ivan K.
06:12 25 Jul 21
Единствените , които са точни и истински професионалисти , по отношение на качество , бързина и удоволетворяват точно това което търсиш ! Работихме преди това с други дизайнери за изработването на лого и проект за витрини за офис,но се отказахме , защото крайният продукт не ни допадаше въобще ! Препоръчвам на всички които искат да нямат абсолютно никакви проблеми и да са доволни от резултатите накрая ! Работихме с управителя Кирил и дизайнера Руди , отзивите и за двамата са ни 6+ ,коректни , бързи , отговарят на всяко едно питане , било то по вайбър или имейл и реагират светкавично ! Удоволствие е да се работи с такива професионалисти ! Скоро ще се възползваме отново от тях за изработването и на Уеб Сайт и поддръжка в Google ! 🙌🏻прочети повече