8 спънки при проследяване на реализациите в Google Ads и как да ги преодолеем

Проследяването на реализациите (conversion tracking) е функция в Google Ads, която следи какви значими действия се извършват от посетителите на вашия уебсайт или на заглавната страница. Тази функция помага да разберете по-добре ефективността, както и възвращаемостта на инвестицията за вашия рекламен разход и маркетинговите ви усилия. Но колкото и добре да звучи, става сложно и започвате да срещате проблеми.

Реализациите спадат и нещата се разпадат. В следващия момент виждате, че данните за реализациите са наклонени в една посока и нямате идея дали парите, вложени в рекламите помагат за успеха на бизнеса ви.

В този наръчник ще обясня защо всеки бизнес има нужда от проследяване на реализациите (никакво “ако”, “и” или “но”), ще мина през настройките и показателите на проследяването на реализациите и след това ще разгледам осемте най-често срещани спънки, които виждам при него (и как да ги поправим разбира се!).

Те включват:

 1. Не знаем какво да проследим
 2. Няма реализации или процентът им е нисък
 3. Данните за реализациите са странни или грешни
 4. Трябва да се премахне/добави реализация
 5. Неясно действие на реализация
 6. Известия от сорта на “никакви скорошни реализации” или “tag inactive” (неактивен таг)
 7. Нова целева страница, стари настройки за проследяване на реализациите
 8. Реализациите просто намаляват (пуф!)

До края на статията със сигурност ще знаете как да настроите проследяванията на реализациите в Google ads, както и да отстраните проблемите, така че данните, които виждате да бъдат точни всеки път. Нека да започваме.

ФАКТ: Всеки бизнес се нуждае от проследяване на реализациите

Има много хора, които предпочитат да не използват настройката за проследяване на реализациите. Обикновено това е така, защото те ги проследяват ръчно или защото понякога не са сигурни как може да изглежда проследяването в техния случай. В крайна сметка, не всеки бизнес е покупка на бисквитки или модел, базиран на обаждания. Аз никога не препоръчвам това, защото във всеки акаунт има възможност за проследяване.

Някои от по-типичните действия за реализации включват обаждания, попълване на формуляри и покупки, но има много други, които биха могли да бъдат по-подходящи за вашия бизнес, като чат на живо, изтегляне на съдържание и резервации (повече за това по-късно).

Проследяването на реализациите е поне, начин за количествено определяне на стойността на вашата реклама. Всъщност, то е задължителен основен показател, за да осмислите всички други данни във вашия акаунт.

Тъй като всички решения за PPC обикновено се вземат въз основа на предишни данни (тъй като никой не обича само да гадае), тогава наистина се нуждаете от правилно настроено проследяване на реализациите, ако искате непрекъснато да оптимизирате акаунта си и да извлечете най-доброто за сметка на парите, които сте вложили.

Как да настроите проследяването на реализациите в Google Ads (правилно)

Въпреки че в гугъл адс рекламата има много видове реализации, от които можете да избирате, процесът на настройка по същество е един и същ през цялото време.

Накратко, Google генерира част от HTML код, който поставяте в уеб страницата на вашия сайт, която клиентите посещават веднага след приключване на реализацията (като потвърждение на поръчката или страница, на която пише, че благодарите за поръчката).

Прочетете още за този процес: Какво е тагването на сайт (е-магазин) и защо е важно да го направим?

За да започнете, кликнете върху раздела „Tools“ в Google Ads и изберете “Conversions“ от „Measurement“ в падащото меню, което извежда секцията „Conversion action sections“, след което щракнете върху бутона “+Conversion “, за да създадете първата си реализация.

Ще трябва да попълните формуляр, който ще помогне на Google Ads да генерира подходящия HTML код, за да можете да го поставите направо във вашата уеб страница. Дайте име на реализацията, като например „Изпращане на формуляри за контакт“, ако искате да проследите колко пъти посетителите попълват формуляра за контакт на вашия сайт.

След това ще изберете източника на реализацията и Google ще ви подкани през процеса на внедряване от там. Изборите на източник са:

 • Уеб страница: Ако искате клиентите да извършат действие на вашата уеб страница, като например онлайн покупка, изпращане на формуляр за контакт или посещение на страницата.
 • Обадете се на място: Ако искате клиентите да се обадят на телефонния номер на вашия сайт от мобилно устройство.
 • Изтегляне на приложение: Ако искате клиентите да изтеглят вашето приложение.
 • Импортиране: Ако искате да импортирате офлайн персонализирана реализация от трети доставчик.

Показатели, достъпни чрез проследяване на реализациите в Google Ads

И така, сега сте настроили проследяването си и започвате да виждате някои данни за реализациите (йей!). Нека прегледаме бързо колоните с показатели за реализация, които Google ни предоставя, за да можем по-добре да разберем нашата реализационна дейност:

 • Реал. (1 на кликване): Брои всеки път, когато получите едно или повече реализации от едно кликване върху рекламата. Можете да използвате този номер, за да приближите броя на новите клиенти, които получавате.
 • Цена / реал. (1 на кликване): Показва разходите ви (колко сте похарчили за кликвания), разделени на общите ви реализации. Това ви помага да измервате възвръщаемостта на инвестициите си (return on investment – ROI). В идеалния случай трябва да харчите по-малко за кликвания, отколкото печелите за реализации. Този показател е известен също като цена на придобиване (cost per acquisition).
 • Реал. процент (1 на кликване): Показва процента на кликванията, довели до реализации. Колкото по-висок е процентът, толкова по-ефективни са рекламите или ключовите думи.
 • Реал. след показване: Измерва колко пъти клиентът е прегледал, но не е кликнал върху рекламата ви и по-късно е направил реализация.

8 причини, поради които проследяването на реализациите Ви в Google Ads не работи

Добре, сега, след като разгледахме основите за проследяване на реализациите, нека да разгледаме осемте най-често срещани спънки, с които виждам, че бизнесите се сблъскват посредством акаунтите си в Google Ads.

1. Не знаем какво да проследим

Какво не е наред?

Едно често срещано погрешно схващане при проследяването на реализациите е, че вашите действия трябва да сa обикновени, старомодни транзакции, като покупки. Но знаем, че за повечето бизнеси не винаги е толкова лесно.

Как да го поправите?

Ако не сте сигурни какво трябва да проследите като значими реализации за вашата реклама в Google, първо ще трябва да направите крачка назад и да погледнете през очите на клиента си. Ако имате по-дълъг цикъл на продажби или като цяло по-сложен продукт или услуга, тогава вашият идеален клиент вероятно няма да направи реализация непосредствено след посещение на вашия сайт след като за пръв път е видял реклама.
Или може би тази реализация се случва офлайн чрез обаждане на търговски представител. Но това не означава, че посетителите ви не могат да извършват значими действия, след като попаднат на вашата уеб страница.

Може да се наложи да проявите креативност и да предоставите някои неща на вашите потенциални клиенти, които те трябва да направят. Това не винаги може директно да се равнява на нещо, което ви печели пари на момента. Но тези действия помагат да изтласкате потенциалните си клиенти по-надолу във фунията, за да могат в крайна сметка да се превърнат в истински клиенти.

Действия като тези включват изтегляне на бяла книга (whitepaper), имейл в изскачащ прозорец, гледане на видео, участие в чат на живо, преглед на страница и много други. Така че бъдете креативни с това, което искате да проследите, защото колкото повече начини имате за определяне количествено на всяка стъпка на вашите клиенти, толкова по-добре!

2. Няма данни за реализации или са с нисък процент

Какво не е наред?

И така, тъкмо си мислите, че сте успели да овладееде проследяването на конверсиите, но след малко ровите из акаунта си в опит да намерите поне малко или дори никакви реализации.

Как да го поправите?

Запазете спокойствие и следвайте тези три стъпки:

Първо, изключете варианта проблемът да е в ефективността! Трябва да наблегнем на това. Лесно е да хвърлите вината върху проследяването, когато видите, че реализациите са ниски, но ще трябва да погледнем миналата работа на акаунта, за да сме сигурни, че наистина няма нищо по отношение на ефективността.

Един от индикаторите е данните за реализации да изглеждат малко по-ниски (не само нули). Тогава веднага разбираме, че все още се проследява някакво действие, така че може да не е изцяло по вина на проследяването.

Може да искате да прегледате историята на промените, за да проверите отново всички корекции, направени в акаунта, които биха могли да доведат до спад в ефективността. Задайте си тези въпроси

 • Намалели ли са бюджетите или офертите?
 • Ключовите думи, които използвам имат ли по-малък обем на търсене? Може би те са просто по-малко популярни?
 • Имах ли по-ниска активност през това време на годината?
Прочетете раздела „Реализации“ на Google Ads

Видяхме как да създаваме реализации чрез секцията „Реализации“, но способността да разчитате данните, които показва, е също толкова важна. Отидете в същия раздел, за да проверите кръстосано какви действия в момента се отчитат като реализации. След това намерете в следващата колона типа на реализация.

После проверете дали не е имало скорошна активност по тага на това действие под статуса на проследяване (tracking status). Ако не, тогава знаете, че реализациите може просто да са бавни. От дясната страна можете да видите колко реализации са направени. Що се отнася до честотата на повторение (repeat rate), това е само средният брой реализации, които получавате въз основа на взаимодействия, водещи до поне една реализация.

Това са всички важни колони, с които трябва да се запознаете, за да разберете дали реализациите са просто бавни, не работят или се записват неправилно. Ако не сте сигурни за някоя колона, просто задръжте курсора на мишката върху заглавието в горната ѝ част и Google ще ви напомни за значението ѝ

Изпробвайте приставката за браузър Google Tag Assistant

Google създаде удобен инструмент за проверка на таговете на нашата начална страница. Google Tag Assistant е приставка, която можете да изтеглите и инсталирате на вашия браузър. Тя ще прави проверки на която и страница да е браузърът.

Например, ако след двете стъпки по-горе все още не сте сигурни дали таговете ви се задействат правилно или може би се дублират, можете да стартирате помощника за тагове, който ще отчете на живо кои от тях забелязва. Той ги оцветява, за да ви каже дали има някакви проблеми с тях, и предоставя кода на дадения таг, за да можете да го проверите, след като щракнете върху избраното действие за реализации в секцията за реализации.

3. Има проблем с данните на реализация

Какво не е наред?

Винаги сте правели много продажби от Гугъл реклама, но показателите за реализация са били много бавни или обратно.

Как да го поправите?

Заедно с това да не забравяте на първо време да изключите ефективността като вариант и да използвате приставката GTM, за да проверите за двойни тагове или просто тагове на грешната страница, ще искате отново да проверите две конкретни части от раздела “Реализации“.

Поставете отметка в колоните „Скорошна активност“ (Recent activity) и „Включване в реализации“ (Include in conversions)

Например скорошната активност може да покаже дали няма реализация от известно време („таг неактивен“ или „няма скорошни реализации“). Или графата „Включване в реализации“ ще покаже дали данните за реализациите от това действие ще бъдат отчитани в колоните за реализация в кампаниите ви. Ако тази колона показва „Не“, когато трябва да показва „Да“, тогава ще трябва да щракнете върху нея, за да я редактирате и покаже „да“, стига да не е хоствана от Google (реализациите, хоствани от Google никога няма да се показват в тези графи).

Проверка с резервното проследяване

Последно, но най-важно е, че винаги ще трябва да имате резервен начин за проследяване на реализациите, които вие виждате, за да можете да ги проверите. Това може да бъде направено чрез Google Analytics, CRM, интерфейс на маркетингов партньор или чрез ръчно проследяване.

Ако имате собствен метод за архивиране на проследяването на реализациите, който вие контролирате, не само че данните ви няма да бъдат загубени, ако се появят проблеми с проследяването. Също така, ще можете да проверите повторно, за да видите дали наистина има проблеми с вашите данни в Google Ads или не

4. Трябва да премахнете / добавите реализация

Какво не е наред?

Осъзнавате, че сте забравили да добавите реализация, която сте искали да проследите. Или обратното, данните за реализациите ви са се покачили, тъй като отчитат действие, което вече не искате да проследявате.

Как да го поправите?

За да добавите: Лесно e! Върнете се обратно към раздела за настройка и следвайте стъпките, за да добавите реализация, която ще може да бъде включена в напредващите данни.

За да премахнете: Отворете секцията „Реализации“ на Google Ads под „Инструменти“, след това „Измерване“ и кликнете върху името на реализационното действие, което искате да премахнете. След като влезете в отделната информационна секция на тази реализация, можете да натиснете Редактиране (Edit) в това поле и да премахнете отметката от опцията „Включване в реализации“. Можете също да премахнете проследяващия код от бекенда на вашия сайт.

5. Действието на реализация е неясно

Какво не е наред?

Виждате данни за реализациите да идват в колоните Ви в Google Ads, но не сте сигурни какво всъщност представлява тази реализация или какво може да означава за клиентите ви.

Как да го поправите?

Това е малко сложно и не обичам да съм носителят на лоши новини, но в Google Ads ще има някои неща, които платформата просто няма възможност да оповести.

Например, практически невъзможно е, да се опитвате да сложите една конкретна ключова дума или реклама на една конкретна реализация. Можете да разберете, като прегледате вашите ключови думи или реклами и напаснете периода от време, за да съвпадне с този на конкретната реализация, но никога няма да разберете със сигурност коя е дейността ако имате много настройки.

Това, което можете да направите обаче, е да проверите отново действията си в раздел „Реализации“. Така че, ако се върнете обратно в него, той ще изброи колко от посочените действия са изпълнени в рамките на избрания от вас период от време.

Ако искате да задълбаете и сте имали различна благодарствена страница за всяко различно местоположение, кликнете върху тези дейности и отидете в раздела Уеб страници (Webpages), за да видите разпределението на общия брой реализации по страници.

6. „Няма скорошни реализации“ или „неактивен таг“ (tag inactive) в секцията „Реализации“

Какво не е наред?

Намирате се в секцията „Реализации“ на Google Ads и виждате голям червен, страшен текст, който показва една от тези две фрази: “неактивен таг” или „няма скорошни реализации“. А може би сте имали реализация сравнително наскоро, така че как би могло да стане това?

Как да го поправите?

Това е лесно, тъй като е проблем, който не изисква да правите нищо! Докато тези текстове под Скорошна активност изглеждат като ярък червен флаг, след като задържим курсора на мишката върху тях, Google ни напомня, че те са безобидни.

И двете означават, че не сте имали реализации през последния 7-дневен (няма скорошни реализации) или 30-дневен (неактивен таг) период. Това не означава, че не следите реализациите правилно, а че те просто са били бавни при това конкретно действие. Единственият план е може би да направите оценка на ефективността на вашия акаунт. Така ще се види дали има някакви оптимизации, които може да извършите, за да увеличите честотата на реализациите

7. Нова целева страница, стари настройки за проследяване

Какво не е наред?

Радвате се, че най-накрая пуснахте тази нова целева страница, над която сте работили, но как се справяте с проследяването, тъй като преди това е било настроено за старата страница?

Как да го поправите?

Добре, честно казано, добавихме това, за да служи и за напомняне. Новата ви целева страница обикновено изисква няколко актуализации, за да гарантира, че проследяването на реализациите ще продължи гладко, като коприна.

Ако това е изцяло нова страница, тогава най-вероятно няма да има старите тагове (освен ако не пренасочва към стара благодарствена страница или нещо подобно). Така че, ще подходите по по същия начин, както при стъпките за настройване, изброени по-горе, за да приложите проследяването пак, сякаш е чисто ново.

Последната стъпка е винаги да имате предвид, че ще трябва да замените всички URL адреси на крайните целеви страници в рекламите си (включително тези на пауза, така че Google да не сигнализира за „несъответствие на дестинацията“ (destination mismatch) между новите и старите целеви страници в същата рекламна група).

8. Реализациите просто намаляват (пуф!)

Какво не е наред?

Реализациите ви постъпват равномерно и след това изведнъж спадат драстично почти до нулата.

Как да го поправите?

Така, внезапно виждате нули при данните за реализациите. При този случай, има 99% шанс проблемът да е в проследяването им.

Запазете спокойствие!

На първо време, трябва се върнете към историята на промените, както е споменато в спънка номер две, така че да можете да изключите ефективността като проблем. След това следвайте стъпките за прверка, които обсъдихме, използвайки секцията „Реализации“ на Google Ads, както и Google Tag Manager, за да идентифицирате слабостите при проследяване. Може да бъде необходимо да преинсталирате проследяващ таг или да промените обекта на следене, за да върнете нещата в релси и това е напълно нормално!

Вече можете да се възползвате от предимствата на проследяването на реализациите в Google Ads

Като цяло, е доста лесно да полудеете от всичко, свързано с проследяването на реализациите, защото може да е сложно, с многото движещи се части и кодиращи елементи в него. Но не е нужно да сте уеб магьосник, за да отстраните проблемите поне в това какво означава проследяването за вас по отношение на ефективността на вашия PPC акаунт. Така че, ако влезете през глава в някой проблем и след това го решите методично, ще откриете, че обикновено можете да го поправите или поне да се сетите за решение. Така вашата рекламна кампания ще продължи без стрес и притеснения.

Можете да изпратите запитване за реклама в Google Ads и екипът на webselo.com ще се свърже с вас.

Прочетете още за Google рекламите:

Image Credits: https://www.seobility.net/en/wiki/Conversion_Rate

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 87 ревюта
Ivailo Milenkov
Ivailo M.
21:04 05 Sep 21
С Кико сме работили като партньори по няколко проекта.Перфектна организация! Мисля, че всеки клиент би останал доволен от работата с Webselo.
Мери Иванова
Мери И.
10:43 01 Sep 21
Изключително отзивчиви и много добри професионалисти! Препоръчвам!
Йоана Маринова Лада
Йоана Маринова Л.
12:56 18 Aug 21
Всички момчета са супер професионалисти... Благодаря на Кико, Руди и Петър за отговорността, с която подходиха и към моя проект...(Translated by Google)All the boys are super professionals ... Thanks to Kiko, Rudy and Peter for the responsibility with which they approached my project ...прочети повече
Galina Radkova
Galina R.
18:25 11 Aug 21
Препоръчвам. Много добри професионалисти.
Tosho Dimitrov
Tosho D.
17:07 05 Aug 21
Изключителни професионалисти! Точност, компетентност, бързина, високо качество!(Translated by Google)Exceptional professionals! Accuracy, competence, speed, high quality!
Ivan Kaloyanov
Ivan K.
06:12 25 Jul 21
Единствените , които са точни и истински професионалисти , по отношение на качество , бързина и удоволетворяват точно това което търсиш ! Работихме преди това с други дизайнери за изработването на лого и проект за витрини за офис,но се отказахме , защото крайният продукт не ни допадаше въобще ! Препоръчвам на всички които искат да нямат абсолютно никакви проблеми и да са доволни от резултатите накрая ! Работихме с управителя Кирил и дизайнера Руди , отзивите и за двамата са ни 6+ ,коректни , бързи , отговарят на всяко едно питане , било то по вайбър или имейл и реагират светкавично ! Удоволствие е да се работи с такива професионалисти ! Скоро ще се възползваме отново от тях за изработването и на Уеб Сайт и поддръжка в Google ! 🙌🏻прочети повече
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООД(Translated by Google)Professional work - from attitude, consultation to the final results. We worked together with Rudi (Radoslav Radoslavov) and we would definitely repeat and repeat. Extremely quick reactions to the corrections, conceptual suggestions ... great job. I recommend!AUTOPIA EOODпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
atanas zaykov
atanas Z.
11:07 14 Jun 21
УЕБСЕЛО определено помогна с по-добрата визия и функционалност на онлайн магазина ми. Бях си изобразил г/д как искам да изглежда магазина и след съгласуване с тях всичко стана супер.
Rozaliya Rangelova
Rozaliya R.
19:54 13 Jun 21
Впечатлена съм от професионализма и коректността! Комуникацията ни беше кратка, но по същество, без загуба на време, в кратки срокове. Резултатът задоволи изцяло моите очаквания!
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Kiril Valeov
Kiril V.
17:09 09 May 21