ROAS (Return On Ad Spend) & ACOS: Правилно Разбиране и Ползване в PPC Кампаниите

 

Ако нямате сериозен опит в управление на ppc реклами, вероятно всичките метрики за измерване на резултатите в платформата на Google доста ви объркват. Може би си мислите колко щеше да е добре, ако имаше само 1-2 метрики, които да ви казват дали печелите и колко….

Е, има, стига да знаете кои са. Ако не, сега ще ви помогнем.

ROAS & ACOS: какво представляват и защо са важни, за да печелите повече в ppc рекламата

В света на платените онлайн реклами, ROAS означава return on ad spend (възвръщаемост за всеки инвестиран $1 в рекламата), а ACOS – рекламен разход за продажба/цена за придобиване.

С тези две основни метрики можете да прецените дали вашите Google реклами водят или не към добри резултати. Колко е вашият РОАС? Как да го пресметнете?

Как да сметнете ROAS и ACOS

Ето как да пресметнете ROAS & ACOS.

ROAS = Sales/Ad Spend.

Т.е. Ако похарчите $20 за реклама и генерирате $100 в печалба, ROAS-ът ще бъде 5. Т.е. изкарали сте 5 пъти вложението си.

ACOS=Ad Spend/Sales.

Или ако похарчите $20 и изкарате $100, тогава ACOS ще бъде 20%.

И двете метрики ви показват стойността, която сте инвестирали спрямо тази, която сте изкарали.

Ако не ви излизат числата, очевидно е нужно оптимизиране на кампаниите или в краен случай изцяло да се елиминират неработещите неща.

За да сте на плюс въобще, за вас е важно да знаете колко ви е break-event точката т.е. кога сте на нула, което или можете да измерите чрез минимален ROAS или чрез максимален ACOS/цена за придобиване.

За да сметнете break-even точката, ще ви трябват няколко числа от метрики като: revenue, cost of goods, other fees in the sales (transaction fees), profit per sale и други.

Да приемем, че ревенюто ви е $100, cost of goods е $30 и fees са $10. Печалбата ви ще бъде $60. Ако рекламният разход е по-малко от $60, значи изкарвате пари.

Ако е $60, тогава сте на нула, ако е над $60, тогава губите пари за всяка продажба.

Измерване на ROAS & ACOS

Измерването на тези две метрики е специфично за кампанията, ад групата, дори ключовата дума. За да можете да сметнете истинската печалба т.е. тази, която остава след като премахнете и други бизнес разходи, като operating cost, payroll, graphic design…и други подобни, тогава ще можете да измерите ROI = return on investment зa цялата рекламна стратегия.

Вашият Target ROAS, затова, трябва да бъде, естествено, над минимума, който сте си поставили като цел, за да можете да изкарвате пари.

За да ги калкулирате обаче, естествено, ще бъде нужно да си направите тракинг на сайта.

Това е задължителна стъпка преди старта на каквато и да е рекламна дейност, защото без тракинг, няма да можете да измервате резултатите, нито да анализирате качествено представянето на кампаниите си, камо ли пък да ги подобрявате.

Това важи както за ecommerce, така и за non-ecommerce бизнеси.

Marketing Objectives: Какво целите?

Стартирайки онлайн, вие може да имате различни цели.

Например, може би искате да имате трафик, брандинг или кампания за ангажиране, съобщения…вариантите са много. Спрямо форматът и целите, които имате е важно да вземете предвид основните метрики за анализиране на резултатите.

Например, ако имате една брандинг кампания, там основните метрики няма да бъдат ROAS, защото тук не целите продажби и реално няма да имате ROAS данни.

В такъв случай, метриките, които най-вече ще ви интересуват са, например, impression, reach, clicks, landing page views (ако ги изпращате някъде), CTR, rating по ангажираност и други.

Как да повишите ROAS/рекламната си възвръщаемост?

Да тръгнем стъпка по стъпка.

Подобряване на първостепенни и второстепенни метрики

За да имате по-висок ROAS, означава, че трябва да удвоите усилията си в посока улесняване на процеса по вземане на решения.

Колкото по-лесно се ангажират, имате висока оценка на показателите за ангажираност и conversions, имате добър CTR (над 1%), имате прилична, не твърде висока честота на показване (не спамите), имате добро съотношение между кликване, лендинг страници, действия на сайта, финално действие (поръчка), толкова по-висок ще бъде вашият ROAS.

Подобряване на ниво оферта и social proof (социално доказателство)

Тук включваме изгодна, атрактивна оферта или промоция, както и положителните отзиви за вас, което улеснява поне с 50% решението на потребителя да закупи от вас. Също е важно да тествате достатъчно често, но не твърде прекалено, особено във Facebook, различни послания и криейтиви, специално, ако виждате, че конкретни не се представят добре или имат изцяло лоши показатели.

Идентифицирайте cost-effective ключови думи в ppc рекламите

Анализирайте вашите search query репорти, вижте кое работи и кое не, проверете дали, къде и колко от рекламния дневен бюджет се харчи.

Когато идентифицирате работещите ключови думи, можете да им дадете по още някой лев. Използвайте също дългоопашати ключови думи (идея: комбинация с бранда), което ще ви генерира доста по-висок CTR и CR, при положение, че се управлява правилно.

Използвайте умно Google Insights/Suggestions/Google Trends

Предложенията от Google, например, за уж по-добро представяне на кампаниите в повечето случаи са неадекватни, ала това не означава да ги игнорирате напълно. Разберете повече в това видео:

Добавете усещане за спешност

Фрази като купи сега/тук, побързай, свършват…. са страхотен начин да мотивирате потребителите да закупят.

Естествено, не прекалявайте с тях и не се опитвайте да изиграете потребителите с фалшиви промоции. Важно е също, когато рекламирате, дали във Facebook реклама, или в Google реклама, примерно 50% отстъпка, визуализирайте я и на сайта.

Двете неща трябва да си кореспондират. Работете и на ниво мобилно изживяване, които все повече се увеличат като % пред пазаруващите на настолна машина, например.

Подобрено потребителско изживяване на сайта

Ако нямате мобилна версия или въобще сайтът ви не предлага добро потребителско изживяване, ще плащате за кликовете, но ще изпускате продажбите.

Елиминирайте проблемните точки, инвестирайте повече и редовно в CRO стратегии, за да максимизирате средната стойност на количката, да намалите значително изоставянето на колички и да повишите продажбите и възвръщаемостта от тях.

Прочетете и: Как да Повишите Conversion Rate на Сайта си? (+11 Често Срещани Проблеми)

Правилно разпределяне на бюджета

Бъдете стратегически настроени спрямо разпределянето на бюджета. Идентифицирайте ключовите думи, които докарват хубави кликове, добър трафик, но нямат продажби. Прегледайте негативните, които влизат и ги блокирайте на подходящото ниво.

Подобрете описанието, офертата си.

Проверете дали линковете работят, какво се случва на сайта/лендинг страницата, колко сесии има, какъв престой има на сайта, какъв е CTR-a, какъв е quality score-a и други.

Показвайте се в правилното време

Уверете се, че рекламните послания и лендинг страниците, където пращате потребителите, са адекватни спрямо ключовите думи, за които плащате. Също, ако вашата дейност е специфична и искате да се показвате, например от 9 до 5, тогава редактирайте спрямо това вашите реклами на ниво насрочване/график на показвания.

Заключение

ROAS и ACOS са важни метрики, индикиращи за ефективността на вашите реклами, така че ще можете да придобиете представа как и дали работят за вас текущите рекламни кампании.

Възползвайки се от наличността на правилните метрики, вие ще можете да подобрите показателите, така че да реализирате по-евтини и повече продажби.

Прочетете сега и още свързани и полезни теми:

Имате интерес за професионална дигитална реклама? Нашият екип ще Ви помогне да постигнете желаните резултати. Изпратете запитване за управление на реклама в Гугъл сега.

 

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 123 ревюта
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООДпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Моника Валеова
Моника В.
20:38 08 May 21
Radostin Valeov
Radostin V.
20:05 08 May 21
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
17:45 22 Apr 21
Точни и разбрани хора, добри професионалисти. Препоръчвам! :)
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.