Автоматично одобряващи се препоръки в Google Ads

В България вече са налични 20 базирани на изкуствен интелект препоръки, които Google ни отправя ежедневно. Ние ги събрахме в тази статия, заедно с идеи как и кога да ги одобряваме с цел да оптимизираме максимално добре кампаниите си.

През последните години Гугъл увеличи броя на автоматично одобряващите се препоръки. Според тях има налични „доказателства“, че изкуственият интелект се справя много добре в управлението на кампаниите ни.

Това, което започна като невинни предложения за добавянето на подходящи послания в рекламите прерасна в списък с 35 препоръки, които можем да приемем или откажем.

В статията ще обърнем внимание на всяка от тях, както и на потенциалните позитиви и рискове, криещи се при безразборното им одобряване.

Изключване на автоматично одобряващите се препоръки.

Гугъл все още позволява да изключим автоматично одобряващите се препоръки на ниво акаунт, но по подразбиране те се включват отново след 14 дни. Точно както при повечето други настройки по дефолт, които меко казано изненадват маркетолозите (например „Блокирай всички познати ботове“, което по подразбиране не е маркирано), можем да ги променим, тоест всичко си зависи от нас.

Къде да намерим автоматично одобряващите се препоръки?

Една от възможните опциите да достъпим до препоръките на Google е през страницата с препоръки (Recommendations page), където можем да ги одобряваме, редактираме или отхвърляме. 

Управление на отделните автоматично одобряващите се препоръки

Снимката, която виждате отдолу е скрийншот на таблото с автоматично одобряващи се препоръки на Google, от което можем да включваме и изключваме всяка от тях. Уверете се сами какво разнообразие от предложения има.

Обикновено тези настройки се коригират рядко и в зависимост от естеството на бизнеса на самия клиент. Те влияят най-силно върху стратегията, която се следва в акаунта и не бива да бъдат безразборно изключвани, въпреки, че някои от тях са много дразнещи.

Правилото, което използваме в Webselo.com е, че колкото по-малък е акаунта, толкова по-малко са маркираните квадратчета. Все пак алгоритъмът на изкуствения интелект разчита на данни, а малките акаунти нямат достатъчния обем информация.

Ако не сте напълно убедени, че можете правилно да настроите препоръките, които гугъл Ви дава, или имате други проблеми с рекламния си акаунт, не се колебайте да се възползвате от опитните ни Google специалисти, като изпратите запитване за реклама в Google. 

Сега да минем към препоръките:

Автоматично одобряващи се препоръки за бидовете:

 • „Upgrade your conversion tracking with data-driven attribution.“ (Ъпгрейднете записването на конверсиите си с модел на приписване основан на данни.) – Е кой не би искал? За жалост повечето малки бизнеси, а дори и много от по-големите, няма да получат голяма стойност, ако одобрят това.

  Да, и аз съм изненадан от възможностите на Google да засича модели на човешкото поведение за различни аудитории, като, както го описват те, сравнява потребителската пътека на конвертиращите потребители с тази на потребителите, които не конвертират и идентифицира индикациите при взаимодействията с рекламите, водещи до покупка, но за всичко това, както споменах преди, са нужни много данни.
 • „Bid more efficiently with Еnhanced CPC.“ (Наддавайте по-ефективно с подобрена CPC стратегия.) – Резултатите от одобряването на тази препоръка са колебливи. Всъщност тази настройка позволява на Google да коригира максималната цена на клик, която сте задали.

  Тоест, ако алгоритъмът прецени, че има по-голяма вероятност потребител да кликне на рекламата и да извърши конверсия ще увеличи бида за дадената ключова дума и обратното. Лично аз не я предпочитам много и по-често я отказвам, особено за по-малки акаунти с оскъдни данни.
 • „Bid more efficiently with target impression share“ (Наддавайте по-ефективно със стратегия за целеви дял от импресиите) – Това, според мен, е първата от препоръките, създадени специално да носят повече пари на Google. Много малко са рекламодателите, които печелят от тази стратегия. Предложението може да е полезно, само ако кампанията, за която е направено таргетира най-горната част от потребителската фуния и целта ѝ е awareness (разпознаваемост).
 • „Bid more efficiently with Target CPA.“ (Наддавайте по-ефективно със стратегия целяща определена цена на придобиване.) – Тази стратегията има своите предимства, но не бих желал да се включва автоматично без одобрението ми. Честно казано повечето от препоръките в секцията бидове са стратегически решения и предпочитам да имам пълен контрол върху тях.


  Също е много странно как машина може да изчисли каква е целевата ти CPA, ако преди това не си управлявал акаунта така, че да си ѝ осигурил необходимата информация, нужна на изкуствения интелект, за да определи колко е оптимално да харчи за конверсия. Използването на данни за цената на придобиване на конкурентите ни не ми звучи правилно. Изисква се човешка намеса.
 • „Bid more efficiently with Target ROAS.“ (Наддавайте по-ефективно със стратегия целяща определена възвръщаемост от направените разходи.) – Тук положението е същото като при препоръката за таргетиране на CPA. Изисква се намеса от човек и много работа за определяне на оптималната цена на конверсия.
 • „Bid more efficiently with maximize Clicks.“ (Наддавайте по-ефективно със стратегия за максимизиране на кликовете.) – Отново коментара ми е – Как може машината да знае? Но, ако целта Ви е да доведете повече трафик в сайта и одобрите тази препоръка, Google ще направи чудеса. А колко качествен ще бъде трафикът, това вече си е загадка.
 • „Bid more efficiently with maximized conversions.“ (Наддавайте по-ефективно със стратегия за максимизиране на конверсиите.) – Отново не бих одобрил препоръката. Първото ми опасение е, че може да възникне проблем с измерването на конверсиите. Трябва да проверите задължително дали тракинга е настроен правилно.

  Освен това осъществяването на максималния обем конверсии звучи добре, но на каква цена се реализират тези конверсии е големият въпрос.
 • „Adjust your CPA targets.“ (Настройте целева цена на придобиване.) – Коментарът ми е същият като при препоръката за Target CPA. 
 • „Adjust ROAS Targets for max conversion bid“ (Настройте целевата възвръщаемост на рекламните разходи спрямо максималния бид за конверсия) – Препоръката изисква системите на Гугъл надеждно да отчитат стойността на конверсията.
  По принцип Target ROAS наддаването може да бъде полезно при мащабно скалиране на кампании.

Автоматично одобряващи се препоръки за реклами и рекламни разширения:

 • „Use optimized ad rotation.“ (Използвайте оптимизирането на ротациите на рекламите.) – Това навярно е препоръка, която би било подходящо да одобрите. Гугъл достатъчно дълго време усъвършенства оптимизирането на рекламните ротации. Стига да имате по няколко налични реклами за всяка група тази препоръка е вероятно да Ви донесе някакви ползи.
 • „Create Dynamic Search Ads.“ (Създайте динамични сърч реклами) – Това е друга препоръка, която трябва да се одобри само, ако сайта има голям обем информация. Такива са например сайтове за електронна търговия или B2B (продаващи на други бизнеси) онлайн магазини.

  Проблемът, който може да възникне при динамичните реклами е, че изкуственият интелект не винаги успява да интерпретира правилно намерението на потребителите.
 • „Add responsive search ads.“ (Добавете респонсив сърч реклами.) – Въпреки, че респонсив рекламите в търсачката стават все по-добри, е препоръчително да отделяте време да оптимизирате всеки от елементите им, за да доведете повече качествен трафик.

  Ако, подпомогнати от способностите на алгоритъма да създава „супер реклами“, се опитвате да оптимизирате, на база минало представяне на рекламите, най-добре осъществете промените собственоръчно.
 • „Add assets to your responsive search ads.“ (Добавете активи в респонсив сърч рекламите си.) – Харесвам тези реклами, защото те осъществяват многовариантно тестване на различни комбинации от заглавия и описания вместо мен. Така много лесно мога да преценя кои са най-добре работещите послания на база на честотата, с която Гугъл показва конкретната комбинация. Стига процентът на конверсиите да се задържа или да продължава да расте, разбира се, бих оставил алгоритъма да си върши работата.

  Като цяло препоръчвам добавянето на предложените от алгоритъма послания към респонсив рекламите. Но не одобрявайте на сляпо всичко, защото не винаги изкуственият интелект подбира точните текстове съответстващи на контекста на останалото послание. Препоръчителна е човешка намеса преди окончателното добавяне на посланието.

Автоматично одобряващи се препоръки за ключови думи и настройки на таргетирането:

 • „Expand your reach with Google Search Partners.“ (Увеличете обема на достигнатите от Вас хора като използвате партньори на гугъл търсачката) – Обикновено, особено в началото на кампанията, не препоръчвам рекламирането в партньорите на гугъл търсачката. Предпочитам да получавам чистата информация за представянето на рекламите ми само и единствено в търсачката на Google.

  Но ако решите да се възползвате от тази препоръка се уверете, че сте изключили неподходящите за Вашия бизнес плейсмънти (сайтове/странички).

  Като цяло голяма част от трафика от партньорите на Google идва от YouTube.
 • „Remove redundant keywords.“ (Премахнете излишните ключови думи) – По мое мнение и това решение е по-добре да бъде оставено на нас. Много често думите, за които Google смята, че са излишни, не са такива. Те имат различно търсене, различна цена на клик и различни резултати.

  Като цяло очакванията са алгоритъмът да е еволюирал достатъчно за да прецени, кои думи са излишни, но въпреки това бих бил внимателен, особено ако работя с думи с по-широко значение, защото системата може да сметне определени думи за синоними, а те въобще да не са.
 • „Remove non-serving keywords.“ (Премахнете думите, които не се използват) – Да, това може да го направите.
 • „Add New Keywords.“ (Добавете нови ключови думи.) – Много внимавайте с тази препоръка. По-често тези нови ключови думи въобще не са релевантни.
 • „Add negative keyword.“ (Добавете негативни ключови думи.) – Въпреки, че намирам духа на тази препоръка за благороден, се съмнявам, че системата може да ги определи правилно. Особено за кампании, за които половината от заявките, които постъпват, са негативни. Например заявки, при които се търси дадено нещо, несвързано с бизнеса, но рекламата се появява, заради самото име на чуждия бранд – случва се постоянно.
 • „Remove conflicting negative keywords.“ (Премахнете конфликтни ключови думи.) – На много маркетолози се случва несъзнателно да добавят негативни ключови думи, докато правят преглед на постъпилите за акаунта заявки. Тази препоръка е перфектна в тези ситуации. Не след дълго Google ще алармира, че добавената от Вас негативна ключова дума е в конфликт с определена ключова дума, на която искате да се показват рекламите Ви, което е чудесно.
 • „Add audience reporting“ (Добавете аудитория за целите на отчета) – Тази препоръка е по-скоро полезна. Много често, за да развиете и скалирате кампаниите си, може да се наложи да оптимизирате въз основа на представянето на различните аудитории, поставени под наблюдение. Благодарение на тази препоръка от Google ще се намали шанса да пропуснете важен за бизнеса Ви сегмент.

Следете внимателно рекламните си акаунти

Както за всичко друго с времето и мненията се развиват и променят. Мнението ми за изкуствения интелект от преди година, две се промени в положителна насока, особено когато алгоритмите им започнаха да стават все по-добри и по-добри. 

Въпреки това, Вие като маркетолози, бихте искали да държите под око повечето, ако не всичките му препоръки. Ако си позволите да не наблюдавате внимателно и отблизо рекламните си акаунти, много бързо машината може, без да иска, да загуби представа за целите Ви.

Това, разбира се, няма да се случи умишлено. Просто контролът на изкуствения интелект е на много дълбоко ниво – ключови думи и послания и при липса на достатъчно данни той взима грешни решения.

Като цяло Google Ads платформата е сложна и комплексна система. Усвояването и е въпрос на положени усилия, време и търпение. Ако искате кампании в google със страхотни резултати още сега изпратете запитване за google реклама и ние ще се погрижим за останалото. 

Още полезна информация свързана с Google Ads може да намерите в темите:

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 87 ревюта
Ivailo Milenkov
Ivailo M.
21:04 05 Sep 21
С Кико сме работили като партньори по няколко проекта.Перфектна организация! Мисля, че всеки клиент би останал доволен от работата с Webselo.
Мери Иванова
Мери И.
10:43 01 Sep 21
Изключително отзивчиви и много добри професионалисти! Препоръчвам!
Йоана Маринова Лада
Йоана Маринова Л.
12:56 18 Aug 21
Всички момчета са супер професионалисти... Благодаря на Кико, Руди и Петър за отговорността, с която подходиха и към моя проект...(Translated by Google)All the boys are super professionals ... Thanks to Kiko, Rudy and Peter for the responsibility with which they approached my project ...прочети повече
Galina Radkova
Galina R.
18:25 11 Aug 21
Препоръчвам. Много добри професионалисти.
Tosho Dimitrov
Tosho D.
17:07 05 Aug 21
Изключителни професионалисти! Точност, компетентност, бързина, високо качество!(Translated by Google)Exceptional professionals! Accuracy, competence, speed, high quality!
Ivan Kaloyanov
Ivan K.
06:12 25 Jul 21
Единствените , които са точни и истински професионалисти , по отношение на качество , бързина и удоволетворяват точно това което търсиш ! Работихме преди това с други дизайнери за изработването на лого и проект за витрини за офис,но се отказахме , защото крайният продукт не ни допадаше въобще ! Препоръчвам на всички които искат да нямат абсолютно никакви проблеми и да са доволни от резултатите накрая ! Работихме с управителя Кирил и дизайнера Руди , отзивите и за двамата са ни 6+ ,коректни , бързи , отговарят на всяко едно питане , било то по вайбър или имейл и реагират светкавично ! Удоволствие е да се работи с такива професионалисти ! Скоро ще се възползваме отново от тях за изработването и на Уеб Сайт и поддръжка в Google ! 🙌🏻прочети повече
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООД(Translated by Google)Professional work - from attitude, consultation to the final results. We worked together with Rudi (Radoslav Radoslavov) and we would definitely repeat and repeat. Extremely quick reactions to the corrections, conceptual suggestions ... great job. I recommend!AUTOPIA EOODпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
atanas zaykov
atanas Z.
11:07 14 Jun 21
УЕБСЕЛО определено помогна с по-добрата визия и функционалност на онлайн магазина ми. Бях си изобразил г/д как искам да изглежда магазина и след съгласуване с тях всичко стана супер.
Rozaliya Rangelova
Rozaliya R.
19:54 13 Jun 21
Впечатлена съм от професионализма и коректността! Комуникацията ни беше кратка, но по същество, без загуба на време, в кратки срокове. Резултатът задоволи изцяло моите очаквания!
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Kiril Valeov
Kiril V.
17:09 09 May 21