Динамични Google Search реклами – Мнения и Съвети

 

Замисляли ли сте се за изобилието от уникални търсения, които ежедневно постъпват в търсачката на Google?

А колко трудно всъщност е една Google PPC кампания да се организира така, че да съвпада точно на тези разнообразни търсения?

Може би е почти невъзможно.

За щастие Google има решение на този проблем в лицето на Google Dynamic Search Ads.

Динамичните реклами в Google са прекрасна алтернатива. Те могат да достигнат до всички онези потребителски търсения, на които обикновените кампании не могат да отговорят.

Но има няколко техни особености, с които искаме да Ви запознаем, преди да Ви превърнем в най-големия им привърженик.

Какво представляват Dynamic Search Ads?

За разлика от обикновените Google Search Ads, които се показват в зависимост от заложените при проектирането им ключови думи,  динамичните сърч реклами се появяват в зависимост от съдържанието, което е поместено на сайта. 

Прочети още за избора на подходящи ключови думи:

Как става това? 

  • Първо Google обхожда вашия сайт и изтегля съдържанието в него;
  • След това анализира събраната информация;
  • И накрая при заявка напасва данните така, че да съвпадат максимално точно на съответните търсения, като автоматично генерира заглавията и лендинг страниците.

Всички заглавия в тези реклами са динамично генерирани от Google. Тоест Google създава заглавията като напасва въведеното търсене и информацията, която е изтеглил от сайта.

А какво трябва да направите Вие?

Вие просто трябва да напишете подходящи описания на рекламите.

Тоест, докато при обикновените PPC реклами сами избираме ключовите думи, за които да наддаваме, при динамичните Google сам определя ключовите думи в зависимост от съдържанието на сайта.

Това е единствената разлика между двата вида реклами. Те се появяват и изглеждат по абсолютно същия начин в страницата с резултати.

 

Динамична реклама в сърч на levelshop.bg за дизайнерски мъжки дрехи

 

 

Полезността на Dynamic Search Ads е доказана! Затова препоръчваме задължително да включите такива реклами във вашите кампании.

Те ще Ви позволят да обхванете много по-голяма част от търсенията в Google, на които можете да отговорите, като същевременно ще Ви помогнат да създадете далеч по-релевантни послания.

Предимства на Dynamic Search Ads

Google разполага с много видове реклами. Най-важните и най-често използвани са search ads, google display network, реклами в YouTube, реклами за ремаркетинг и т.н. 

Сега вече са налице и Dynamic Search Ads.

Да познавате всички видове реклами и да знаете коя и кога да използвате може да се окаже доста трудно.

Но веднъж научите ли ползите от динамичните реклами, ще започнете незабавно да ги включвате във всяка рекламна кампания.

Очевидно най-големият плюс на Dynamic Search Ads се състои в самото им име – те са динамични.

Тоест те винаги ще се променят, в зависимост от въведените думи от потребителите в полето за търсене, и ще показват най-приложимия и персонализиран резултат за конкретната заявка. 

Това ги прави по-точни и релевантни за потребителя, осъществяващ търсенето.

Този индивидуален подход може да се изплати в дългосрочен план, защото потребителите са с 2,1 пъти по-склонни да взаимодействат с персонализирани оферти в сравнение със стандартните. Динамичните реклами представят информацията, от която потребителите се нуждаят, по начин, по който те биха искали да я консумират.

Бизнесът непрекъснато се стреми да намали разходите за придобиването на клиенти си. Допълнителната персонализация при DSA рекламите може да се окаже точното нещо за постигането на тази цел. 

Изследванията показват, че персонализацията може да намали разходите за придобиване на клиенти с до 50%.

Освен това тези реклами спестяват огромен времеви ресурс на маркетолозите.

Чрез тях може да се осъществи хипер-сегментирано таргетиране, като се използват активите, които вече съществуват – съдържанието на сайта.

Освен това в тези реклами се персонализират и URL адресите, към които води всяка отделна реклама. Което, въпреки че звучи като нещо незначително, оказва огромно влияние върху увеличаването на процента на конверсиите.

Накратко, динамичните реклами в Google спестяват време и пари и увеличават шансовете за реализация на продуктите или услугите, които бизнеса предлага.

Как плащаме при Dynamic Search Ads?

Заинтригува ли Ви така описаната супер ефективна динамична сърч реклама в Google?

Но къде е уловката? А как плащате за тях?

Е, ако някога сте създавали кампания в платформата Google Ads (известна и като Google Adwords), вече трябва да сте запознати с процеса.

При динамични сърч реклами се използва система за наддаване (bidding), много подобна на тази, която се използва при обикновените текстови реклами. Заплаща се определена цена на клик.

Цената на рекламата се определя като се умножат броя кликвания, които са реализирани, по максималната цена на клик, която е зададена.

Когато се провежда обикновена сърч реклама, наддаването се осъществява за ключовите думи, които сме избрали. 

Динамичните реклами обаче работят по съвсем различен модел. При тях наддаването се осъществява за ключови думи, които са автоматично генерирани.

На изображението е показан списък със страници от даден сайт, които Google препоръчва да бъдат сканирани, за създаването на Dynamic Search Ads.

 

Препоръчаните от Google категории от даден сайт, които могат да бъдат ползвани за източници на данни при DSA реклами

 

Обикновено наддаването е автоматично, но има възможност и за ръчно настройване.

Изборът на ръчно наддаване позволява по-голям контрол. Тази настройка се намира в раздела за разширени опции в секцията за допълнителни настройки.

Налична е също и функция за интелигентно наддаване. Не че другите форми на наддаване са глупави. Просто интелигентният bidding (smart bidding) е вариант на автоматично наддаване, който използва машинно самообучение и се стреми да оптимизира конверсиите. 

Той подобрява представянето на рекламите, използвайки четири ключови предимства, за които Google твърди, че са от съществено значение. Те са:

  • Машинно самообучение (Advanced Machine Learning);
  • Отчитане на контекстуалните сигнали;
  • Гъвкаво управление в зависимост от представянето на рекламите;
  • Прозрачно отчитане на представянето.

Алгоритмите на Google помагат да се предвиди как различните суми, с които се наддава, биха могли да увеличат вероятността за осъществяването на конверсия.

Този начин на наддаване, според Google, е много по-ефективен в сравнение с ръчното наддаване, контролирано от Google ads специалист или маркетингов екип.

В зависимост от целите, които трябва да се постигнат, могат да се ползват най-различни стратегии за наддаване.

Например, стратегията за постигане на определена цена на придобиване (Cost per Acquisition) се ползва за подобряване на общата цена на придобиване на клиентите. Тя автоматично оптимизира заложения bid и го адаптира съобразно всеки един търг.

А стратегията, съсредоточаваща се върху възвръщаемостта на разходите за реклама (Return on Ad Spend), позволява да се наддава за постигане на целевата възвръщаемост на инвестицията. ROAS стратегията е приложима както за единична кампания, така и за портфолио от кампании.

Какъв е критерия за таргетиране при DSA?

За да се ограничат рекламните разходите е нужно създаването на перфектното рекламно послание (copy), комбинирано с много точно таргетиране на аудиторията.

И двете са от съществено значение. Ако copy-то е слабо, а таргетирането точно, потребителите няма да конвертират.  В обратната ситуация, при зле таргетирана аудитория и страхотен рекламен текст, рекламата няма да бъде видяна от правилните потребители.

Динамичните реклами, както вече споменах, използват съществуващия контент в уеб страниците. Така правилните ключови думи, които целевата аудитория търси активно, ще бъдат включени в рекламата. А пък съдържанието на уеб сайта информира Google коя реклама да покаже на крайния потребител.

Ето защо DSA са толкова добри. Те показва реклама, която е персонализирана според това, което се търси.

Персонализацията на рекламите е от съществено значение. Те винаги трябва да бъдат индивидуални. От това колко уместна е рекламата зависи нейният успех.

Повече от 91% от потребителите са по-склонни да купуват от марки, които предлагат оферти и реклами, отговарящи на предпочитанията им.

 

Но как по-точно става таргетирането на аудиториите при динамичните реклами?

Първият начин е да се изтеглят ключови думи от данните на уеб страница, като се вмъкне URL адреса ѝ.

Съдържанието на страниците обикновено е основата, от която започва изграждането на една Dynamic Search Ads кампания. Google препоръчва използването на данните от следните три групи източници:

  • Категории;
  • URL адреси;
  • Заглавия или съдържание в страниците.

Всеки от тези източници може да бъде използван за създаването на релевантна DSA рекламна група.

Тези DSA рекламни групи помагат да се ограничи неподходящият трафик, който понякога привличат традиционните кампании. Нека видим как става това.

В случай, че се използват категорийните страници за източник на данни, може да се определят критерии, на които да отговарят те, за да се превърнат в лендинг страници при релевантно търсене. Така DSA ще водят към категорията, която отговаря най-точно на въведената заявка в сърч.

Нека разгледаме и ситуация, в която за източник на данни при DSA се използват конкретни URL адреси на продуктови страници например. При създаването на рекламата за лендинг страници могат да се посочат URL адреси, съдържащи определена дума или израз с функцията – “URL_Contains“ или URL адреси, съвпадащи с точно конкретна фраза с функцията – „URL_Equals“. Така потребителят ще бъде заведен точно на страницата на продукта, който търси.  

Независимо кой подход се използва, добре структурираните динамични реклами със сигурност могат да доведат до увеличаване на клиентите и на продажбите.

Трябва ли да използваме динамичните сърч реклами?

Маркетинговата стратегия на всяка компания е различна. Има обаче няколко причини, поради които е подходящо използването на dynamic search ads.

Както вече споменах, те са лесни за настройка. Отнемат по-малко работа от текстовите или дисплейните реклами и могат да се настроят и пуснат в рамките на един ден.

Ако уебсайтът има десетки страници и стотици продукти, динамичните реклами са на 100%  подходящи. 

Ръчните кампании при големите сайтове могат да се окажат предизвикателство дори и за най-квалифицирания рекламен стратег. При тях има огромни списъци с ключови думи, грешки в заявките, различни рекламни послания и почти винаги още една аудитория за таргетиране, появяваща се всеки следващ ден.

Автоматично генерираните заглавия винаги се основават на съответстващ продукт, така че винаги са релевантни на търсенето. А що се отнася до създаването на реклами, заглавието е най-важният аспект. Дори по-важно от описанието. Заглавията привличат вниманието. Без добро заглавие никой няма да забележи описанието, колкото и добре да е написано то.

Друго допълнително предимство на динамичните реклами е, че те се показват и на ключови думи с малък брой търсения. Това помага да се хванат някои от тези търсения, които не са приоритетни при обикновените текстови кампании.

Къде е уловката при Dynamic Search Ads?

За съжаление, динамичните реклами все още не са перфектно работещ механизъм и имат няколко недостатъка, сгушени там сред предимствата им.

Първо, динамичните заглавия и другият текст в рекламите не винаги съвпадат.

Освен това DSA могат да се окажат неподходящи за онези, които искат да имат пълен контрол над посланията на своя бизнес.

Предоставянето на контрола на алгоритмите на Google може да бъде плашещо за някои маркетолози. 

Липсата на каквато и да е възможност да се определи на точно кои заявки ще отговорят рекламите, е достатъчно оправдание, някои специалисти въобще да не искат да се занимават с динамичните реклами на Google.

Все пак можем да си върнем поне част от контрола над кампаниите.

Един от начините е използването на списък с негативни ключови думи.

 

Прозореца за негативни ключови думи в Google Ads.

 

При избор на негативни ключови думи за DSA рекламите е добре, ако можем да си представим кои са възможните ситуации, в които Google може да се провали при класифицирането на продуктите, които рекламираме. 

Думи, които евентуално могат да породят тези грешки, трябва да отбележим като негативни ключови думи за кампанията.

Така ограничаваме възможността да се изхарчат ненужни пари от рекламния бюджет за нерелевантен трафик. 

И накрая, изключително важно е да се осъществява редовен мониторинг на кампанията. Не можете просто да я настроите и да забравите за нея.

През първите няколко дни кампанията се нуждае от много обстойно наблюдение, така че редовното преглеждане на отчетите в началото е задължително, за да е сигурно, че всичко е оптимизирано.

Много лесно рекламният бюджет може да бъде изразходван напразно, ако не се осъществява постоянна оптимизация и не се изберат подходящите негативни ключови думи.

Как се създават Google Dynamic Search Ads кампании?

Може би вече сте готови да изпробвате, дали една динамична кампания ще работи за вашият бизнес, но знаете ли как да започнете?

Ако някога сте създавали обикновена сърч кампания, ще откриете, че стъпките за стартирането на DSA реклами са много сходни. 

Започва се, сякаш създавате обикновена текстова кампания.

Влезте в профила си в Google Ads. Кликнете върху раздела с надпис „Кампании“.

Щракнете върху синия знак „+“ вляво на страницата и изберете „Нова кампания“.

След това изберете какъв вид кампания искате да създадете и какви ще са нейните цели.

В случая трябва да изберете “Search” за вида кампания и да кликнете на продължи . 

Това ще отвори страницата за настройки на кампанията

Там ще забележите малък син линк с надпис “Show More Settings“, при натискането на който се отваря падащо меню.

Третата опция в менюто е “Dynamic Search Ads”.

Кликате върху нея, за да разгърнете полето и натискате върху “Enable Dynamic Search Ads”.

 

Табът в Google Ads за настройка на Dynamic Search реклами, в който се въвеждат домейн, език и източник на данни за зинамичната реклама

 

Там въвеждате домейна на уебсайта, избирате език на динамичната реклама и източник на данни от трите възможни опции.

След това може да разгърнете полето за настройка на локациите, да посочите избрания географски регион, който искате да таргетирате и да изберете стратегия за наддаване. 

Когато сте готови с тях изберете стойността, с която ще наддавате и натиснете бутона “Save and Continue”.

След всичко това може да създадете своите рекламни групи.

Ако искате да таргетирате потребителите си в зависимост от категориите на сайта натиснете “Target categories recommended for your website” и добавете категориите релевантни на рекламната група в колоната “Dynamic Ad Targets”.

Накрая трябва само да създадете две страхотни описания за динамичната реклама, които да бъдат с не повече от 90 знака.

И вашата кампания е готова!

Динамичните сърч реклами и динамичният ремаркетинг

Ремаркетингът е един от най-ефективните начини за ангажиране на потенциални клиенти, които вече са посетили вашия сайт или са предприели желаното от Вас действие, като търсене на допълнителна информация или кликване върху конкретен продукт.

Чрез проследяване на данните от бисквитките, Google може буквално да постави рекламите Ви пред очите на съответните потребители и да им напомни, че съществувате.

Можете дори да ги привикате обратно в сайта с някаква отстъпка или специално предложение.

Ремаркетинг може да осъществите и чрез динамични реклами.

Въпреки че ремаркетинг кампаниите достигат до ограничен брой хора – само до тези, които вече са се сблъсквали с Вас, те таргетират много по-топла и вече запозната в някаква степен с продуктите или услугите Ви аудитория.

Ако хората вече са били на вашия сайт, най-вероятно те търсят услуги или продукти, като тези, които предлагате.

С DSA кампаниите си може да се насочите към точно такива ремаркетинг аудитории.

И след като създадете ремаркетинг кампанията, можете дори да увеличите бидовете си за нея, защото целевата аудитория там е много по-склонна да закупи от Вас.

Когато наддавате, може да избирате между две различни опции.

Опцията „Bid Only“ е насочена към всички. Корекции могат да бъдат направени по-късно за определени сегменти, като например аудитории за ремаркетинг.

Тази опция добавя списъци със сегментирани потребители и категории, за които можете да наддавате. Една от особеностите ѝ е, че тя все пак ще показва рекламите Ви, когато някое от условията за таргетиране се изпълни.

Опцията „Target and Bid Only“ таргетира потребители, които са асоциирани едновременно със списъците и категориите, които сте избрали, и след това ви дава възможност да наддавате за тях.

Заключение

Dynamic Search Ads са чудесен начин за допълване на съществуващите обикновени сърч реклами, стига да са създадени правилно.

Те ви дават възможност да използвате съдържанието на вашата страница, за да прихванете ефективно търсенията, които не са обхванати от вашите обикновени сърч реклами.

Ако кампаниите са оптимизирани правилно, бихте могли да изкарате доста пари и да увеличите значително известността на своя бранд.

И така, какво чакате?

Влезте в профила си в Google Ads и оставете магията на динамичните реклами да заработи във ваша полза!

В случай, че още не се чувствате напълно уверени в способностите си да стартирате и управлявате динамични сърч реклами, не забравяйте, че винаги можете да се обърнете към екипа от професионалисти на Webselo.com. 

Изпрати запитване за създаване и управление на Dynamic Search Ads сега.

Прочети още по темата за Google Ads в нашия блог:

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 123 ревюта
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООДпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Моника Валеова
Моника В.
20:38 08 May 21
Radostin Valeov
Radostin V.
20:05 08 May 21
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
17:45 22 Apr 21
Точни и разбрани хора, добри професионалисти. Препоръчвам! :)
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.