Как да изградите бизнес от 0-та чрез PPC маркетинг?

PPC (pay-per-click) е вид реклама, при която разчитате по-скоро на платени посещения в сайта, отколкото на органично генерирани такива. PPC ви позволява също да изберете алтернативи за наддавания по цена (bidding options) за позиция на рекламата в спонсорираните линкове на търсачката на Google.

При Google Ads, плащате при клик, при което потребителят бива изпратен на адреса на дадения уебсайт. При добре оптимизирана PPC реклама, цената, която следва да заплатите на клик може да бъде доста ниска, и респективно, при лошо управление на рекламата можете спокойно да изгорите и с доста парични средства.

Как точно работи PPC?

Така нареченият плати-на-клик модул работи по следния начин: всеки път, когато зададете някакво търсене, било то по ключова дума или фраза, търсачката ще ви изведе страници с резултати (естествено на първата ще бъдат заредени победителите по даденото търсене).

А това са определя от няколко базисни фактора:

 • Висок Relevance + Quality Score на ключовите думи и като цяло кампанията
 • Мащабируемост на наддаването
 • Висок ранг на рекламата

Колкото за Ad Rank-а, като показател, това е метрика, реализираща се от две основни неща:

 • CPC Bid –а (възможно най-високата сума, която сте готови да заплатите за клик)
 • CTR, Relevance + генералния вид на лендинг страницата

Какво предлага PPC Advertising?

реклама на клик, ppc, pay per click

PPC рекламата ви позволява да:

 • Разраснете клиентската си база – достигнете потребителите, активно търсещи и интересуващи се от подобни продукти/услуги като Вашите и им предложете релевантно решение на техния проблем.
 • Генерирате повече лийдове на по-ниска цена (и то в момент, в който потенциалните ви клиенти са готови да се възползват от вашето предложение СЕГА, защото искат решение на проблема СЕГА); а да не говорим, че можете да предлагате и отстъпки с краен срок, които още повече да предизвикат интереса на търсещите такива.

За кого работи най-добре PPC рекламата?

Истината е, че PPC маркетинга може да работи еднакво добре за почти всеки тип бизнес, независимо от целта – дали се стремите да вдигнете продажбите на сайта си, или пък да генерирате повече лийдове за дадена услуга, или пък тепърва изграждате брандинг кампания за новия си бизнес.

Проблемите започват с изпълнението на поставените цели. Провалите и трудностите се зараждат именно при неспазване на точно тези няколко кратки, но фундаментални стъпки в изграждането на стратегията за осъществяването на целите на ppc кампанията си, а именно:

 • Проучване на ключови думи

Колкото и времеемко да ви се струва целия този процес, той е основата на всяка ppc кампания без значение към коя ниша принадлежи вашия бизнес.

Успешните кампании биват онези, които биват непрекъснато допълвани с релевантни ключови думи. Като тук, разбира се, включваме и негативните ключови думи, които задължително трябва да използвате. Иначе, рискувате 50% от ефикасността от работата ви да отиде на кино.

За целта, силно ви препоръчваме да не използвате само и единствено един инструмент като keyword planner в google ads, а поне няколко такива.

Използвайте повече keyword инструменти

Ahrefs site explorer

Колкото и да е страхотен keyword planner-a в платформата на google ads, ще се убедите (вероятно след многократни опити), че най-добрата комбинация е тази, която включва използването на редица безплатни (и платени) инструменти като SEMrush, Ahrefs и други.

Изпробвайте ги и със сигурност ще се убедите в тяхната полза и ефикасност в изграждане на ppc кампанията си.

Ефикасният, добрият keyword списък включва:

 1. Релевантни ключови думи – нали не искате да плащате за лош, посредствен трафик, който няма нищо общо с бизнеса ви? Ключовите думи, за които наддавате, трябва да са максимално близки до това, което бизнесът ви предлага.
 2. Строго конкретни (дългоопашати) ключови думи – вярно е, че са доста по-рядко срещани, но са много по-точни и конкретни, но внимавайте кога ги използвате (консултирайте се с ppc специалисти, които да ви съдействат)
 3. Изключвайте негативни търсения по фрази или думи – непрекъснато рафинирайте и следете кампаниите си, влизащите търсения по ключови думи и се адаптирайте според тях.

Ако попаднете на търсения, които са в пълен противовес с предлаганото от вас, тогава ги отделете като негативни ключови думи. Например, ако предлагате платени онлайн обучения по маркетинг, за вас негативно търсене (и съответно ключова дума) би било безплатни онлайн обучения по маркетинг и други подобни.

Задълбочено анализиране

След като вече имате добавени ключови думи (както и негативни такива), с които да повишите CTR + Quality Score на ад групите, можете спокойно да започнете и с леки split тестове на това ниво. Това упражнение може да ви помогне да създадете доста по-добре таргетирани послания и съответно по-добре структурирана и изградена лендинг страница.

 • Преглеждайте скъпите PPC ключови думи – винаги ще има и такива ключови думи, които ще излизат доста солено на клик. Ето защо е добре да следите кампанията си, анализирайки скъпите или пък слабо представящите се ключови думи, и ако се налага, изключете ги.
 • Рафинирайте лендинг страницата (още повече) – модифицирайте съдържанието на лендинг страницата си така, че да можете да отговорите на търсенето.

Не оставяйте потребителят да се лута из редица менюта, опции, текстове и призиви за действие.

Наблегнете на семплотата и конкретността.

Колкото по-бързо се ориентира потребителят на лендинг страницата, толкова е по-голяма вероятността да извърши желаното от вас действие.

Друга добра практика – никога не пращайте трафик само и единствено към една и съща уеб страница.

Продължителното оптимизиране на ppc кампаниите ви неизменно ще допринесат за две основни неща:

 • Разширяване на обема клиенти
 • Повишаване на ROI

PPC бюджети и наддавания: къде е тънката разлика?

При по-голям бюджет неизменно ще рекламирате с повишен състезателен дух и на теория е по-вероятно да спечелвате бидванията по-често, а оттук и да подобрите KPI метриките си (key performance indicators). При по-малки бюджети е очевидно, че не можете да очаквате чудеса и милион продажби. Но въпреки това, нека видим какво може да се направи и подобри и в двата случая.

Мит: Бюджетът определя цялостното представяне на ppc кампанията.

Отговор: и да, и не.

При google auction, основните фактори, които трябва да гледате са:

 • Ad rank
 • Quality Score
 • Keyword Bid Price

Quality Score, например, също може да бъде разделен на няколко поднива, включващи: лендинг пейдж изживяването, релевантността на лендинг пейдж съдържанието, мобилната гъвкавост, бързина на сайта и т.н. Както сами виждате, съществуват редица ключови елемента само на ниво quality Score.

Гледайте бидовете – това, че сте „казали“на googlе, че можете да отделите Х сума съвсем не означава, че автоматично ще се подобри представянето на ppc кампанията ви.

За да покажете на google коя ключова дума наистина е важна за вас, можете да направите стъпка напред към [Manual] CPC.

Manual CPC

Важно е да настройвате бидовете до оптимална стойност. Само си представете: ако top-of-page бидването за дадена ключова дума струва $10 и вие бидвате на $3, тогава шансовете ви ще бъдат вероятно за средна позиция по излизане в търсачката (например между 5-7); да не говорим, че има вероятност въобще и да не се появите там.

А това автоматично ще доведе до спад в очаквания CTR рейтинг, което от своя страна ще свали драстично и quality score + ще доведе до скок в цената за показване на рекламата.

Как да се възползвате максимално от бидовете

ppc reklama webselo

Да приемем, че някой търси адвокатски услуги в Бостън и вие предлагате точно такъв тип услуги. В случая, естествено, ще искате да бидвате по-агресивно върху тази ключова дума, ако искате да излезете на по-предна позиция в търсачката.

Първите няколко резултати, изведени от търсачката, са с най-висок шанс за клик от страна на потребителя (особено когато са и добре визуализирани).

Настрана от този факт, най-добре класираните (на топ позиции в търсачката ) компании обикновено се радват и на добре референции и отзиви от страна на предишни клиенти. А това определено ще повиши доверието и у потенциалните нови клиенти.

А от друга страна – последните резултати (изведени съвсем на дъното на страницата) могат да останат и напълно незабелязани от потребителя, а това несъмнено е свързано с ниско заложения бид за тази ключова дума независимо от бюджета.

Ето така можете да изпреварите конкуренти с доста по-големи бюджети – правилно бидване (понякога и по-агресивно) върху конкретни ключови думи. Пренебрегвайки бидванията, шансовете да бъдете видени, кликнати или въобще разгледани като сайт са доста нищожни.

И накрая, ако искате да повишите своя impression rate, CTR и въобще шансовете си за реализирана продажба, обаждане или лийдове, трябва неизменно да следите не само тенденциите в бранша си, но и данните, с които разполагате, прилагайки също и някои ROI тактики, както и да знаете как да наддавате спрямо ситуацията.

 

Прочетете още:

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)