Какво да очакваме от новите Performance Max кампании в Google Ads

Представете си, рекламна кампания в Google, при която посочвате единствено целта си. Просто я създавате и я оставяте да работи. Звучи чудесно, нали?

Е, може би вече сме в бъдещето!

Съвсем наскоро Google представи нов вид кампания – Performance Max Campaign, която използва изкуствен интелект и е способна да показва респонсив реклами във всички основни канали на Google – Сърч, Дисплейна мрежа, YouTube, Gmail, Дискавъри, Google Maps и т.н.

Към момента е налична само Beta версия на кампанията и то не за всички маркетолози, но не след дълго ще можем да се възползваме от пълния ѝ потенциал. 

Нейната основна цел е да пести времето ни, като автоматично оптимизира кампаниите ни и сама решава коя реклама кога и къде да покаже.

Какво най-общо представляват Performance Max кампаниите?

Най-общо разликата между Performance Max и останалите кампании се състои в това, че Google автоматизира таргетирането и изборът на канал за рекламите. Изкуственият интелект сам определя това на база информацията, която маркетологът му е предоставил.

Performance Max е вид автоматизирана кампания, който доста прилича, но и доста се различава от Smart кампаниите. Гугъл създава автоматично рекламите, но използвайки само посланията, които сме му осигурили, подобно на начина на работа на responsive ads.

Рекламите се показват във всички канали за рекламиране на Гугъл, но за съжаление отчетите за аудитории и плейсмънти са ограничени.

Накратко, за да стартира Performance Max кампания рекламодателят трябва само да подбере текстовете на рекламите и да активира Google Smart Bidding стратегия за наддаване. 

Ако вече се чувствате объркани и искате експертна помощ в ръководенето на рекламните Ви акаунти в Google, може да изпратите запитване за създаване на реклама в Гугъл и маркетолозите ни ще се погрижат за останалото.

Предимства на Performance Max кампаниите свързани с планирането на рекламната стратегия

Performance Max имат няколко уникални предимства що се отнася до планирането.

 • Използва се така наречената „first-party data“;
 • Определя се целта на конверсията още при настройването им;
 • Оптимизирането по канали става на база machine learning (машинно самообучение);
 • Посочва се специфично маркетингово действие за постигане целите на бизнеса;
 • Повишава се обсега на рекламите, като се използват различни, допълващи се канали за рекламиране;
 • Получават се нови репорти, показващи коя комбинация от аудитории и послания се представя най-добре.

Какви опции и какъв контрол имаме при използването на Performance Max?

При настройването на Performance Max кампания трябва само да си изберем цел. В зависимост от нея можем да свържем продуктови фийдове с местоположението на магазина. 

Други настройки:

Бюджет и наддаване

След това посочваме бюджета, с който разполагаме и избираме стратегията си за наддаване. 

Трябва да отбележим, че опциите за стратегии за наддаване включват максимизиране на конверсиите и максимизиране на стойността на конверсиите, но също може да изберем и стратегията за максимална цена на придобиване (max CPA) и целева възвръщаемост на направените разходи (Target ROAS).

Местоположение, език и график

След това трябва да изберете местоположението. Към настоящия момент Performance Max кампаниите не се поддържат от Google Ads editor, затова настройването на таргетирането е по-досадно от на повечето други кампании.

Ако трябва да включите повече локации може да натиснете – “enter another location” (въведете друго местоположение), което ще отвори допълнително празно пространство с линк “advanced search” (подробно търсене). Кликайки на него можем да въведем още местоположения.

След това избираме езика и графика на показване на рекламите и деня, от който да започне кампанията.

Допълнителни URL опции (Advanced URL Options)

Настройването на URL адресите е важно. По подразбиране Гугъл ще посочи собствените си URL адреси, ако изключим тези опции. 

Ако решите да позволите на Google да изпрати трафик където сметне за подходящо все пак имате контрола да изключите определени URL адреси.

Настройване на групи на рекламните активи (Asset Groups)

Следващата настройка е свързана със създаването на рекламните активи. Наричат се така, защото всъщност те представляват активите, които ще се ползват за всички рекламни платформи на Google. 

Всъщност това са самите реклами. Те ще са много подобни на responsive display ads.

Автоматично таргетиране

Всяка Performance Max кампания има само едно единствено таргетиране – тоест в тях не се създават ад групи.

Може да изберем аудитории, за да подскажем на изкуствения интелект кого искаме да таргетира. 

Google отбелязва: „Рекламата Ви ще бъде показвана автоматично на хората, които е най-вероятно да конвертират в зависимост от избраната от Вас цел. Можете да ускорите процеса на оптимизиране като осигурите информация за аудиторията, която таргетирате.“

Това означава, че кампанията Ви няма да бъде показвана само на тези хора. Гугъл ще анализира аудиторията за знаци и ще използва информацията за откриването на още подобни потребители, които биха имали подобни навици и интереси.

Настройване на рекламни разширения (Ad Extensions)

Накрая трябва да добавим и разширенията. Може да използвате съществуващите на ниво акаунт сайтлинк (sitelink) разширения, или да създадете специфични специално за Performance Max кампанията.

Алгоритъмът ще Ви предложи типове разширения съответстващи на целите, които сте избрали. Например, ако основната Ви цел е генериране на лийдове (lead generation) за рекламни разширения в кампанията ще бъдат предложени lead form разширения.

Освен тях може да добавите още – structured snippets (допълнителни описания), price extensions (ценови разширения), promotion extension (промоционални разширения),  callouts (хвалебства), и call extensions (разширения за обаждания).

Какво включват отчетите за Performance Max кампаниите?

Отчетите за представянето на този вид кампании в момента са крайно непълни. 

В Google Marketing Livestream споменаха, че оплакванията на маркетолозите, относно това, са взети в предвид и Google ще се постарае да подобри прозрачността на Performance Max кампаниите.

Все още не е напълно ясно как ще изглеждат отчетите в бъдеще, затова ще ги коментирам в настоящата си форма. 

Както споменах отчетите са силно ограничени. Данните, които получаваме от тях са за представянето на кампанията като цяло.

Първо да разгледаме информацията, които е налична:

 • Отчет за цялостното представяне на кампанията;
 • Отчет за представянето на кампанията по местоположение (и също ако рекламираме верига магазини например, можем да получим отчет за представянето на всеки отделен магазин, базиран на неговото местоположение)
 • Отчет за представянето на кампанията по часове от деня, по дни от седмицата и комбинирано – час на определен ден от седмицата.

Сега да разгледаме неналичната информация.

 • Говорихме, че може да се добавят групи рекламни активи (asset group). 

Понастоящем, да речем в дисплейната мрежа, може да се получава отчет за представянето на определена респонсив дисплейна реклама (responsive display ad), но не може да си разбие информацията за представянето на активите (посланията) на тази реклама по отделно.

При Performance Max кампаниите не може да получиш информация дори за представянето на отделната реклама. Отчетът е за кампанията като цяло.

 • Освен това няма никаква информация за таргетирането.

Спомняте си, че споменах, че информацията за това каква аудитория таргетираме се използва от изкуствения интелект само като индикатор за идентифициране на други потенциални потребители, които са склонни да купят продукта Ви, и че този сегмент няма задължително да бъде използван като целева аудитория. 

Тоест няма възможност накрая да разберем кой е видял рекламата ни, сиреч:

 •  няма отчет за аудиториите;
 •  няма отчет за ключовите думи;
 •  няма отчет по демографията на потребителите, и т.н.

Това означава и, че няма как да изключим зле представящите се групи от тези сегменти.

 • Освен това няма отчет за устройствата, които потребителите използват и начин да се изключат слабо приоритетните от тях.
 • Не мога да коментирам отчета за представянето на продуктите, защото не съм имал допир до него, тъй като все още не сме използвали продуктов фийд за този тип кампании.

Как се представят Performance Max кампаниите?

Преди да Ви споделя мнението си искам само да отбележа, че впечатленията ми са на база наличния към момента „beta“ вариант на Performance Max кампаниите.

Като цяло този вид кампании изглежда се представят доста добре, особено когато целта е осигуряването на повече лийдове. В сравнение със силно оптимизираните небрандови сърч кампании цената на лийд който Performance Max кампаниите постигнаха е доста по-ниска.

В сравнение с дисплейните кампании на съответния акаунт цената на лийд на Performance Max кампаниите отново е далеч по-ниска. 

Трябва да се има в предвид също, че тези кампании са нови и не напълно оптимизирани, което е допълнителна точка в графата им.

Не вярвам, обаче, че Performance Max ще заменят напълно search кампаниите, защото, ако съпоставим рекламите в търсачката и тези в дисплейната мрежа статистиката показва, че огромна част от конверсиите обикновено се реализират от сърч реклами.

При Performance Max ще се използват всички възможни канали за рекламиране, а съотношението между тях не е известно, поради което предполагам, че конверсиите от тези кампании може би ще бъдат на по-добра цена, но една идея по-малко на брой.

Но това е само предположение, което предстои да се потвърди или отхвърли, след като се събере необходимото количество информация за качеството на конверсиите.

Ако се нуждаете от помощ за управлението на Вашите Google Ads акаунти може още сега да изпратите запитване за гугъл реклама и да се възползвате от опита на нашите специалисти.

Още полезна информация свързана с Гугъл рекламите може да намерите в следните статии:

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 87 ревюта
Ivailo Milenkov
Ivailo M.
21:04 05 Sep 21
С Кико сме работили като партньори по няколко проекта.Перфектна организация! Мисля, че всеки клиент би останал доволен от работата с Webselo.
Мери Иванова
Мери И.
10:43 01 Sep 21
Изключително отзивчиви и много добри професионалисти! Препоръчвам!
Йоана Маринова Лада
Йоана Маринова Л.
12:56 18 Aug 21
Всички момчета са супер професионалисти... Благодаря на Кико, Руди и Петър за отговорността, с която подходиха и към моя проект...(Translated by Google)All the boys are super professionals ... Thanks to Kiko, Rudy and Peter for the responsibility with which they approached my project ...прочети повече
Galina Radkova
Galina R.
18:25 11 Aug 21
Препоръчвам. Много добри професионалисти.
Tosho Dimitrov
Tosho D.
17:07 05 Aug 21
Изключителни професионалисти! Точност, компетентност, бързина, високо качество!(Translated by Google)Exceptional professionals! Accuracy, competence, speed, high quality!
Ivan Kaloyanov
Ivan K.
06:12 25 Jul 21
Единствените , които са точни и истински професионалисти , по отношение на качество , бързина и удоволетворяват точно това което търсиш ! Работихме преди това с други дизайнери за изработването на лого и проект за витрини за офис,но се отказахме , защото крайният продукт не ни допадаше въобще ! Препоръчвам на всички които искат да нямат абсолютно никакви проблеми и да са доволни от резултатите накрая ! Работихме с управителя Кирил и дизайнера Руди , отзивите и за двамата са ни 6+ ,коректни , бързи , отговарят на всяко едно питане , било то по вайбър или имейл и реагират светкавично ! Удоволствие е да се работи с такива професионалисти ! Скоро ще се възползваме отново от тях за изработването и на Уеб Сайт и поддръжка в Google ! 🙌🏻прочети повече
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООД(Translated by Google)Professional work - from attitude, consultation to the final results. We worked together with Rudi (Radoslav Radoslavov) and we would definitely repeat and repeat. Extremely quick reactions to the corrections, conceptual suggestions ... great job. I recommend!AUTOPIA EOODпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
atanas zaykov
atanas Z.
11:07 14 Jun 21
УЕБСЕЛО определено помогна с по-добрата визия и функционалност на онлайн магазина ми. Бях си изобразил г/д как искам да изглежда магазина и след съгласуване с тях всичко стана супер.
Rozaliya Rangelova
Rozaliya R.
19:54 13 Jun 21
Впечатлена съм от професионализма и коректността! Комуникацията ни беше кратка, но по същество, без загуба на време, в кратки срокове. Резултатът задоволи изцяло моите очаквания!
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Kiril Valeov
Kiril V.
17:09 09 May 21