Възстановяване на Бизнеси След Covid 19: Приложими Съвети за 6 Индустрии (като Фитнес и Ресторанти)

 

Появата и разпространението на коронавируса неизбежно доведе до няколко сериозни, но съвсем очаквани за жалост здравни и икономически последици (срив в пазара, затваряне на бизнеси, пълна блокада на градове и държави, рязък скок в % безработица в световен мащаб, фалиране на бизнеси). 

Така изглеждаше ситуацията за повечето бизнеси с малки изключения, като сферата на фармацевтиката, здравословни и хранителни продукти, добавки за имунитета, и на практика, всичко, свързано с подобряване на здравния статус на хората. 

Сега, когато извънредните мерки почти изцяло са паднали, ситуацията се подобрява и пред повечето оцелели бизнеси се изправя нова задача: как да се възстановят и  наберат пак инерция на пазара. 

В тази статия ще ви дадем напълно приложими съвети за комуникация с клиентите след карантината, както и стратегии за възстановяване на бизнеси, подходящи за собственици на фитнес зали, ресторантьори, онлайн магазини, хотели, автомобилен сектор.

Да започнем подред. 

Комуникация с клиенти

символ за телефон

 

С настъпването на извънредното положение, бизнесите бяха принудени или да затворят врати (в зависимост от дейността си), или да въведат строги правила за социална дистанция, хигиена и работно време. 

Сега, когато ситуацията значително се подобри, е време отново да комуникирате промяната с клиентите си. Уведомете ги какви стъпки ще предприемете оттук насетне относно работно време, продукти, поддържане на хигиена за минимизиране на риска от разпространение на вируса.

И тъй като хората сме по природа недоверчиви, използвайте тази слабост и я превърнете в предимство, показвайки нагледно какви мерки продължавате да спазвате. 

Например, ако сте ресторант или заведение за бързо хранене, покажете нагледно как подготвяте кухнеските уреди и плотове за приготвяне на храната и как я доставяте. Хората имат психологическата нужда да видят тези неща, защото се страхуват. Освободете ги от този страх, показвайки истинска, безкористна грижа. 

Колкото до ре-отварянето и възстановяване на бизнесите и проблема с липсата на клиенти или недостатъчно такива, нека заедно разгледаме някои ключови стратегии. 

Свързани статии: Как коронавирус пандемията афектира различните индустрии?

Стратегии за възстановяване на бизнеси (6 индустрии)

Фитнес индустрия 

Стабилността на фитнес индустрията бе рязко разклатена след избухването и разпространението на вируса. Затворените пространства като цяло са силно потенциална среда за бързото му разпространение. 

Представете си – влиза един човек, изкашля се и ако е заразен, на практика вие може да преминете през невидим облак от вирусни частици, които да се “закачат” за вас. 

В много щати малки и големи фитнес вериги отвориха вече врати, спазвайки задължително поне 16 здравни мерки, като:

 

 • ограничаване на достъпа на видимо нездрави хора (кашлица, хрема, измерване на температура на входа).
 • социална дистанция между хората – поне 1,5 – 2 метра – изисквайте го любезно, напомнете им на входа още, хората няма да го направят сами или сложете табелки.
 • дистанция между фитнес уредите, ако е възможно (за да избегнете напомнянето от точка 2).
 • ограничение на достъпа до уреди за общо ползване (душ кабини, солариуми, сауни за други бизнеси и др.) или ползване според определени правила.
 • дезинфекция на всеки два-три часа (по преценка на собствениците)
 • задължително ползване на ръкавици на служителите (и маска по преценка на собствениците)
 • безконтактен check-in в залата (също, стимулирайте продажбата на фитнес карти безконтактно). 
 • дефинфектант на влизане – едно от най-важните условия за безопасност, конкретно за фитнес индустрията. Статистически се оказва, че вирусът издържа доста дълго (около 3 дни върху пластмаса и желязо). Нека вашите клиенти задължително се дезинфекцират. 
 • Фитнес ръкавици с пръсти, ако е възможно.

 

Всички знаем, че масово ходещите на фитнес приемат носенето на ръкавици без пръсти за модерно и може би като стимулиращ тренировката аксесоар. Ето сега имат освен “фешън” причина, а и здравна такава да ползват ръкавици, но с пръсти! 🙂 

 • Задължително, персонално почистване след ползване на уред

Стимулирайте хората да почистват след себе си. Това е не само наложително в условията на пандемия, ала и проява на добро възпитание. В много американски фитнес клубове е прието всеки да почиства уреда след себе си, независимо дали го е ползвал за 5, 15 минути или 30 минути. 

 • Носене на лична кърпа

Не предоставяйте кърпи на клиентите си, нека всеки си носи от вкъщи, за да се ограничи разпространението на вируса. 

 • Превърнете фитнес залата в по-отворено помещение

Вируси може и да не влязат, ала може да излязат при течение, циркулация на въздуха. Отворете прозорците или ако е твърде топло, почистете филтрите в климатиците. Ясно е, че у нас на повечето собственици на малки фитнес клубове би им било трудно да осигурят специални вентилации спрямо ситуацията, но нека има непрекъсната свежест в помощението.  

 • Проведете обучения на персонала си 

Преди да стане дума за обученията, нека не се събират повече от 2-ма-3-ма души персонал в една смяна освен ако не работят заедно на каса, чек-ин или др. т.е. имат различни отговорности. Разбира се, финалната дума е на собственика на бизнеса. 

Колкото до обученията, тренирайте хората как да се държат с посетители на залата, които не изпълняват или не желаят да изпълняват препоръките ви. 

 • Премахнете временно диванчетата в лоби зоната

В момента не ви е особен приоритет да настанявате хората по диваните. Нека изчакат прави, а ако не издържат, значи не са точно за вашия фитнес 🙂

 • Поставете времетраене на тренировката

Всички сме били свидетели на хора, уж спортуващи по 2 часа всеки път, ала без особен резултат. Това е така, защото буквално мързелуват на фитнес уредите, говорят си с разни познати, щракат се в огледалото и правят още куп странични неща. Позволете на клиентите си да тренират определен брой минути: 60, 90 са добри варианти. 

 • Записване на час за тренировка (както при груповите занимания)

Колкото и необичайно да ви се струва поначало, записването за час за тренировка ще ви позволи да избегнете недоволството на клиентите, които са дошли, ала не могат да влязат и тренират заради струпването на хора. Разбира се…това при положение, че спазвате изискванията за реакция в условия на вирус, макар и уж да понамаляват случите на заразени, болни и т.н. 

По подобие на груповите спортове, като йога, фит бол и т.н. залата си има определен капацитет, който искате-не-искате трябва да се спазва. Това е за доброто на всички ни.

Извън препоръчителните и/или задължителни мерки е добре да помислите как да върнете клиентите си и да привлечете нови. 

Имайте предвид първо, че немалко хора са си намерили алтернативен вариант за тренировки: някои вкъщи с ластици, гирички, други в мазета, гаражи – импровизиран фитнес – трети с тичане, дълги разходки и т.н. 

Отделно, страхът на хората от зараза все още съществува и това ще продължи още няколко месеца вероятно. 

Това налага преосмисляне на вашата маркетинг стратегия за набиране на клиенти. 

 

Ето няколко идеи от нас: 

new idea, нова идея

Въвеждане на Gift карти (може и онлайн)

Това е добър метод да стимулирате хората да започнат да ви посещават отново или да привлечете нови клиенти. Идеята на GIFT картите е да включат някакъв вид бонус, подарък за хората. Това може да бъде % отстъпка при нова карта, фитнес екипировка (тениска, кърпа подарък или друг брандиран бонус), добавки, протеини, храни и каквото щете. 

GIFT картата може да бъде получена при закупуване на нова месечна карта (абонамент) или при ползване на такава (т.е. да върнете предишни клиенти с актуални карти). 

Безплатна тренировка/хранителна програма

Това е силен и доста симпатичен бонус, който могат да получат хората при посещение при вас. От вас зависи как точно ще го изпълните (с предварителна уговорка за дата и час за тренировка или на място). 

Също, ако нямате възможност да плащате на персонал или инструктор, влезте вие в тази роля, ако имате необходимите знания. Онлайн, дистанционното водене на програми също е интересен, силно развит начин на работа на Запад. За щастие го видяхме на практика и у нас, когато течеше карантината. Live видеата, както и тип home-gym тренировки са добър начин за образоване на аудиторията, вдигане на разпознаваемостта ви, да ви следват и в един момент да пожелаят да станат клиенти. 

Безплатна тениска/артикул на фитнес клуба – усещане за принадлежност 

Още един силен бонус, с който да превърнете посетителите си в brand ambassadors (рекламиращи бизнеса ви). Ако ви харесват, тениската ще я носят и извън фитнес залата, ще говорят колко добре се справяте, как сте точни и готини, не гледате лошо клиентите си и т.н. 

Бонус за доведен нов клиент от ваш текущ 

Стимулирайте хората да разказват за вас с подарък, бонус или каквото прецените при довеждане на нов клиент. Например, ако имате посетител с 6-месечна карта за фитнес и доведе свой приятел, отблагодарете му се като му подарите 1 безплатен месец или поне 14 дни. 

След изтичането на бонус месеца, вероятността отново да поднови абонамента си е ОГРОМНА. 

Възстановяване на месечен абонамент

Последната идея за връщане на клиент е възстановяването на изгубен месечен абонамент. Например, ако някой си е бил закупил 30-дневен абонамент, но го е загубил вследствие на карантината, направете жест и го възстановете безвъзмездно. 

Имайте предвид, че тези идеи за бонуси и подаръчета може да ви се струват твърде много финансово, но тези хора ще ви запомнят и ще разказват за вас. 

Нима няма да е готино да каже на свой познат “Знаеш ли, че фитнес Х ми възстановиха безплатно картата, който не можах да ползвам по време на карантината?” Супер! Ето още един потенциален клиент. 

 

Също, не забравяйте, че някои хора нямат възможност да ползват услугите на фитнеса ви. Просто защото са останали без работа и това със сигурност няма да им бъде приоритет. 

Ако сте собственик на фитнес магазин или фитнес зала, силно ви съветваме да приемете тези съвети с отворена мисъл, защото ще ви помогнат да оцелеете и да се възстановите. 

Също, ще се радваме да споделите с нас резултатите 🙂 

Свързани статии: 7 начина да изградите лоялност към бранда си в социалната мрежа

 

Продължаваме нататък със сферата на рестораньорството

Храна до вкъщи?

 

пица, pizza box

 

Ако досега доставката на храна до вкъщи се е оказала сполучлива стратегия за вас, удължете я. Ако физическият ви обект не може да се превърне в импровизирано отворено помещение или все още ви е трудно да намерите клиенти, продължете с опцията за доставки до вкъщи. 

Макар и кафенетата малко по малко да започват да се пълнят, тук става дума за по-скоро по-горен клас обекти, където се обядва, вечеря и т.н. Тоест, говорим за друг ценови клас. Съответно също най-вероятно ще тръгнете с по-малко смели клиенти. 

Междувременно, не пропускайте да присъствате в социалните мрежи. Публикувайте рецепти на ястия, а защо не и видео. Никой не го прави. Бъдете първите, не се страхувайте от промяната. 

Мотивирайте допълнително доставките на храна до вкъщи с % отстъпка или безплатна доставка над Х сума, комбинирайте пакети на изгодна храна тип “картофки + кола” на цената на едното, променете менюто си, адаптирайте се спрямо ситуацията и търсеното от хората. 

Можете също да създадете секции, например, конкретен ден от седмицата да е за пица на по-добра цена.

Една популярна верига сладкарници също го прави за своите продукти и работи доста добре. 

Извън показването на вашите хигиенни мерки като бизнес, също може да помислите за гифт ваучери/карти (под някаква онлайн форма, например) за % отстъпка при следваща покупка над Х сума (примерно 20 лв). 

В някои чуждестранни ресторанти, например, правят Kids Eat Free кампании, с които да стимулират поръчките на храна до вкъщи. Бонуси като безплатна малка вода към ястието или неочакван мъфин за десерт, дори бисквитка за 1 левче ще направи разликата. Помнете, всичко това има дългосрочен ефект 🙂 

Виждате ли? Винаги има човек какво да измисли, за да бъде различен и забележим особено в тази следкарантинна ситуация. 

 

Онлайн магазини

предприемач, маркетолог

Ако имате онлайн магазин и все още ви е трудно да се възстановите финансово от кризата или пък се страхувате да вложите рекламен бюджет във Фейсбук реклама или Гугъл реклама, опитайте с имейл кампании (без спонсориране). 

Подгответе няколко кампании като за начало, които да разсрочите (например 1 на седмица) и вижте ефекта. Чрез имейл кампаниите достигате лоялните си, текущи клиенти. Възползвайте се от това, че не плащате за реклама във фейсбук и достигнете най-добрата си аудитория отново. 

Като цяло мейлингът е изключително силен маркетингов инструмент, безобразно подценяван от множество бизнеси, но може да работи чудесно! 

За да повишите ефективността на имейл кампанията си, пуснете максимално най-подходящите продукти за сезона, такива на специални намаления само за тази аудитория, за да се почувстват специални. 

В други случаи, ако пък решите да влезете мощно с рекламен бюджет във facebook рекламата и постигате добра възвръщаемост, не се страхувайте да скалирате с още бюджет. 

Свързани статии: Как да увеличите продажбите си със SEO, Facebook и Google реклама? (Добрите практики)

 

Хотели, туристически агенции, авиокомпании

 

куфарче

Друга силно афектирана сфера от пандемията бе хотелиерския бизнес, туристическите агенции и авиокампании. 

Към момента най-важното все още е да поддържате връзка с клиентите си. Кажете им, че ще бъдете до тях в следващите им незабравими почивки и изживявания с вас. Кажете, че сте готови, когато те са. 

Колкото до изпуснатите почивки, можете да им предложите ваучер за по-нататъшно ползване, за да ги задържите като клиент, плюс някакъв бонус (например % при още един записан) в знак за благодарност. 

Все още не е дошъл моментът за пътувания към някои държави и разпращане на оферти за почивки, особено имайки предвид неяснотата за границите и мерките при пътувания в чужбина. 

Когато се изясни и значително подобри ситуацията, предложете на текущите си клиенти % намаление при пътуване до която искат дестинация. Това е малка стъпка към дългосрочното възстановяване и развитие на бизнеса ви.

Колкото до работодателите, не бързайте веднага с отварянето на офисите. Това, че забраната пада (в скоро време) не означава съвсем, че сме в 100% безопасност от вируса. По-скоро, ако има служители, които наистина се страхуват да се върнат в офиса и се справят иначе с онлайн алтернативата и им имате доверие, не ги притискайте. Човешко е да се страхуваш.

 

Имоти

макет, декорация

Още един сектор, претърпял сериозни щети в ситуацията на пандемията. В мислите на повечето хора са какви ли не неща, но не и закупуване на имот. 

Дори и да са търсели активно преди кризата, сега е моментът на изчакване. И това вероятно ще продължи още доста месеци. Това, което ви остава на вас като брокер или инвеститор, например, е да дадете яснота по някои общи въпроси, свързани с имотите. 

Опитайте се да се сетите за всички релевантни въпроси, които вашите идеални клиенти може да имат. Създайте съдържание около тях и планирайте поетапно публикуване из вашите социални страници, имейли и т.н. 

Това е добър начин да отговорите на някои въпроси, които вероятно се въртят в главите на хората за статуса на имотите, пазарните им цени и други особености в момента. 

Друга добра стратегия е като достигнете по-стари потенциални клиенти, които също са търсели активно допреди няколко месеца. 

Насочете вашето ново съдържание приоритетно към тази група хора, за да възобновите евентуално комуникацията. 

Имайте предвид, че някои от тях биха имали интерес от това особено ако видят понижение в цените на имотите или бонус (безплатен втори гараж), което вече някои български брокери предлагат. 

Автомобилен сектор 

автокъща

Последният сектор, с който ще завършим тази статия е автомобилният. И по-специално закупуването на нови автомобили. 

Що се касае до сервизите, например, там също за момент може би е секнала работата, но за разлика от фитнесите, където имаше пълен блокаж, сервизите все пак са вид необходимост. Особено ако ти зависи работата от автомобила. 

При закупуването на нов автомобил обаче, все едно става дума за закупуване на имот от гледна точка на “спешността” на действието. 

В момент на икономическа и здравна криза, в която хората рязко спряха да си купуват дрехи, например, няма да заменят този навик с покупка на апартамент или нова кола.

Тя може да стане при необичайно добра оферта (евентуално). 

Към момента, за да събудите интереса на потенциални купувачи, можете да подобрите старите си пакетни оферти. Например, обикновено тест драйв се прави на кратки разстояния. 

Можете да помислите в тази посока, което дори ще помогне на заинтересованият да разбере дали автомобилът е за него. От гледна точка на разсрочване на вноските по лизинга, там също можете да подобрите опциите си, правейки ги по-гъвкави.

 

Това бяха днешните съвети за “събуждане” на някои бизнес индустрии след вируса. Кои от тях ще приложите? 

В коя сфера е вашият бизнес?

Прочетете също:

 

Благодарим ви и до скоро! 🙂

Марина

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 21 ревюта
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Моника Валеова
Моника В.
20:38 08 May 21
Radostin Valeov
Radostin V.
20:05 08 May 21
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
17:45 22 Apr 21
Точни и разбрани хора, добри професионалисти. Препоръчвам! :)
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!