10 Промени и предстоящи ъпдейти в Google Ads, за които трябва да знаете

Всяка пролет Google ни обсипва с куп нови ъпдейти. 

Пример за това са подобрените кампании (Enhanced Campaigns), от преди две години, или пък бъдещото премахване на удължените текстови кампании (Expanded Text Ads), от миналата пролет.

Каква ли ще бъде следващата промяна, засягаща Google Ads платформата?

Multimedia Entertainment Next Button Interface

Сигурно е, че от Google Marketing Next няма да ни оставят само с мащабните естетически промени, купищата нови функционалности свързани с аудиториите и модерните думички, които въведоха.

Така че:

  • Добрата новина: – готвят се доста нови и вълнуващи промени, целящи подобряване на дигиталните ни маркетингови стратегии:
  • Лошата новина: – ще трябва непрекъснато да се информираме и обучаваме, за да свикнем да работим с тях.

Промените, настъпили до момента в Google Ads (особено свързаните с Exact Match Type) накараха маркетинговата общност да осъзнае началото на края на ориентираното към ключовите думи рекламиране.

Занапред ще се наложи да работим със семантична и контекстуална информация, таргетирайки аудитории, а не кликове.

Напредъкът на машинното самообучение (machine learning) и ръстът на гласовите търсения (представляващи към момента около 20 % от всички мобилни търсения) са други два признака на не много далечно бъдеще без ключови думи.

Не че това непременно е лоша новина.

Някои от бъдещите ъпдейти, за които вече е съобщено, ще улеснят процеса на намиране на потенциални клиенти.

Други ще ни помогнат да откликваме още по-адекватно на нуждите на потребителите във всяка фаза от потребителската фуния – при първата интеракция, в момента на продажбата и дори след това.

Заинтригувах Ви, нали?

Нека разгледаме 10-те най-интересни промени, за които Google Marketing Next вече е съобщил.

1. Новият интерфейс на Google Ads.

Google счита това за най-мащабната промяна правена някога, относно начина, на визуализиране и управление на данните на кампаниите.

Разбираемо.

Новият интерфейс на Google Ads е наистина елегантен, готин и цветен. 

Въобще той е всичко, което старият, тромав, сив интерфейс, претрупан с подменюта не беше. 

2. Таргетирането на житейски събития (Life Events) става възможно и в YouTube и Gmail.

Повечето покупки, които могат да бъдат категоризирани като всекидневни. – сапун, чипс, цигари и т.н.

За покупки, случващи се при настъпването на определени „големи“ житейски събития (като сватба или дипломиране) нещата са различни.

Има модели на поведение, подсказващи, че предстои такова събитие.

Търсенето на апартамент, изработването на автобиография и замяната на бирата с натурален сок, например, подсказват, че някой може би завършва.

Ако предлагате продукти или услуги, необходими точно на този етап от живота, интеракцията с Ваша реклама ще бъде взаимноизгодно както за Вас, така и за потенциалния Ви клиент.

Е вече можем да използваме таргетирането на база определено житейско събитие и за рекламите ни в YouTube и Gmail. 

Конкретна, прецизно насочена реклама на точно това, от което имаш нужда.

Как да не я харесаш?

3. Добавянето на „In-market“ аудиториите за рекламите в сърч.

Машинното самообучение се споменаваше на почти всяко изказване от Google, но това, което най-много ме интригуваше беше кога „in-market“ (показващите интерес да закупят) аудиториите ще бъдат достъпни и за рекламите в сърч.

По-рано „in-market“ аудиториите, помагащи на маркетолозите да открият потенциални потребители, намиращи се почти накрая на потребителския цикъл, бяха налични само за реклами в дисплейната мрежа. 

Чрез събирането на данни за търсенията в google search и анализирането им, Google вече може да идентифицира доста успешно тези супер ценни за нас субекти,  намиращи се на около един клик от извършването на покупка, използващи търсачката.

В случай, че не сте наясно с In-market аудиториите и това как да ги използвате при рекламирането в Google не забравяйте, че може да се доверите на професионалистите ни и да изпратите запитване за създаване на реклама в Google още сега.

4. Разширения за местоположението (Location Extensions) и за YouTube реклами.

Добра ситуация: Незаинтригуван непознат открива и гледа видеото Ви в YouTube.

По-добра ситуация: Потенциален потребител, които е много вероятно да закупи от Вас гледа видеото Ви в YouTube.

Перфектната ситуация:  Потенциален потребител, които е много вероятно да закупи от Вас гледа видеото Ви в YouTube и забелязва, че местоположението на бизнеса Ви се показва под клипа. Осъзнал, че се намирате наблизо и можете да решите „проблема“ му, обува набързо обувките си и посещава офиса / магазина Ви.

Добре дошли в новата PPC реалност.

5. Google Surveys 360 (Анкетите на Гугъл)

Surveys 360 позволяват на потребителите да:

  • създават анкети;
  • откриват специфични аудитории в уеб пространството;
  • генерират бързи резултати.

Защо това е от значение? Благодарение на тях можем да осъществяваме А / Б тестовете много по-лесно, като получаваме солидна обратна връзка от потребителите си.

Питайки някой защо клика на рекламата ти, можеш да получиш представа кое работи (или не работи) директно от потребителя.

Така става изключително ясно върху коя част от рекламното послание трябва да се работи.

6. AMP реклами и лендинг страници за сърч и дисплей.

Скоростта е от голямо значение!

Според Google всяка следваща секунда, нужна на дадена страницата, за да зареди, представлява 20 % намаление на процента на конверсиите.

Това никак не е добре!

Нуждаем се от по-бързи сайтове и то, ако е възможно, веднага.

AMP (Accelerated Mobile Pages) лендинг страниците са решението, което Google предлагат за подобряване на скоростта.

Но чакайте! Става и още по-хубаво.

В допълнение към трафика, изпращан на AMP страниците органично, вече може да се добави и трафикът постъпващ от дисплейните реклами, специално предназначени за AMP страници.

Те зареждат с около 5 секунди по-бързо от обикновените дисплейни криейтиви, а самите реклами изглеждат напълно еднакви.

7. Оптимизатора на Google (Google Optimize) 

След бляскавия нов интерфейс на Google Ads платформата, това може би е следващото най-интересно нововъведение идващо от Marketing Next.

Google Optimize ще може да се интегрира в Google Ads платформата и ще служи на маркетолозите като инструмент за ускоряване на тестването на лендинг страниците.

Според Google „С оптимизатора и интегрирането му в Google Ads платформата ще можем бързо и лесно да създаваме нови версии на лендинг страници и да ги одобряваме, за която и да е Google Ads кампания, група или дума, без да е необходимо писането на код“.

Просто помислете за минута.

Можеш да създаваш различни лендинг страници, без да е необходимо да програмираш. Една от най-големите мечти на маркетолога.

Улесненото тестване на лендинг страници ще бъде огромно предимство за маркетолозите (особено вземайки в предвид отчета за качеството – Quality Score, който вече е наличен и предоставя информация за качеството на самата страница.

8. Модели на приписване на Google (Google Attribution)

Още един нов продукт на Google.

Сложността на „потребителското пътешествие“, което обикновено включва както дигиталния, така и физическия свят, надхвърля и най-смелите ни представи.

Повечето модели на приписване всъщност не ни помагат много. Затова и повечето маркетолози много често си задават въпроса „откъде всъщност идва тази конверсия?“.

Google Attribution ще ни позволи да видим цялата картина – резултат от дигиталните ни маркетингови усилия и то безплатно.

9. Нов отчет за лендинг страниците 

Още нещо, свързано със скоростта.

Google създаде надградена версия на инструмента за скоростта на страниците (PageSpeed tool), директно в новия интерфейс на Google Ads.

Освен, че предоставя предложения за оптимизиране на скоростта на дадена страница този нов отчет за лендинг страниците (Landing Page Report) ще ни позволи да преглеждаме показателите на целият сайт и да намираме отговор на много появили се въпроси.

10. Асистентът на Google (Google Assistant) прави купуването по-лесно

Би било чудесно да се улесни още повече процесът на заплащане на определени стоки или услуги, нали?

Представяте ли си клиентите Ви да могат да купуват от Вас чрез телефона си и то използвайки единствено своя глас?

Интересно, нали?

От изявленията на Google стана ясно, че в бъдеще разплащанията с мобилните устройства (да в множествено число: хората използват средно около 5 различни мобилни устройства на ден) ще става доста по-бързо.

Но това няма да се дължи единствено на усъвършенстването на самите устройства. Най-силно влияние ще оказва начинът, чрез който Google Assistant ще е интегриран с тях.

Чрез свалянето на това приложение търсещият например ще получава информация за точния брой единици от даден продукт, останали налични в магазина, в реално време.

В бъдеще потребителите ще пазаруват горе долу така, ако преценят да използват Android Pay, Play Store, или някой от другите начина за плащане налични в Chrome, разбира се.

Сигурно е, че пазаруването онлайн ще продължи да се развива. Платформите за рекламиране също ще се променят постоянно, за да отговорят на изискванията.

Следенето и разучаването на всяка нова промяна е и ще продължи да бъде задължителен времеемък ресурс, който всеки, желаещ да създава успешни рекламни кампании трябва да отдели.

В случай, че не разполагате с необходимото време и енергия да следите постоянните промени в маркетинговите онлайн платформи изпратете запитване за създаване на реклама в Google и се насладете на страхотно оптимизирани и най-важното, печеливши рекламни кампании за бизнеса Ви.

Още полезна информация свързана с рекламирането в екосистемата на Google може да намерите в следните теми:

УЕБСЕЛО ПРИМИЪМ ООД
4.9
На базата на 53 ревюта
Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 133 ревюта
Vancha Kekemenova
Vancha K.
08:38 24 Nov 21
Професионализъм и бързина, благодаря ви за незаменимата помощ, която ни оказвате! Thank you for your professionalism and efficiency!
Siyana Karaasenova
Siyana K.
13:43 10 Nov 21
Iliana Daskalova
Iliana D.
09:32 20 Oct 21
Йоана Маринова Лада
Йоана Маринова Л.
18:15 13 Oct 21
Всички момчета са супер професионалисти... Благодаря на Кико, Руди, Венци, Петър и останалия екип, за отговорността, с която подходиха и към моя проект...Вие сте супер отбор, момчета! Искрено ви благодаря!прочети повече
Емилия Атанасова
Емилия А.
16:32 03 Oct 21
Истинско удоволстивие е да се работи с екипа на Webselo!
Ivailo Milenkov
Ivailo M.
21:04 05 Sep 21
С Кико сме работили като партньори по няколко проекта.Перфектна организация! Мисля, че всеки клиент би останал доволен от работата с Webselo.(Translated by Google)Kiko and I have worked as partners on several projects.Perfect organization! I think that every client would be satisfied with the work with Webselo.прочети повече
Мери Иванова
Мери И.
10:43 01 Sep 21
Изключително отзивчиви и много добри професионалисти! Препоръчвам!
Galina Radkova
Galina R.
18:25 11 Aug 21
Препоръчвам. Много добри професионалисти.
Tosho Dimitrov
Tosho D.
17:07 05 Aug 21
Изключителни професионалисти! Точност, компетентност, бързина, високо качество!(Translated by Google)Exceptional professionals! Accuracy, competence, speed, high quality!
Ivan Kaloyanov
Ivan K.
06:12 25 Jul 21
Единствените , които са точни и истински професионалисти , по отношение на качество , бързина и удоволетворяват точно това което търсиш ! Работихме преди това с други дизайнери за изработването на лого и проект за витрини за офис,но се отказахме , защото крайният продукт не ни допадаше въобще ! Препоръчвам на всички които искат да нямат абсолютно никакви проблеми и да са доволни от резултатите накрая ! Работихме с управителя Кирил и дизайнера Руди , отзивите и за двамата са ни 6+ ,коректни , бързи , отговарят на всяко едно питане , било то по вайбър или имейл и реагират светкавично ! Удоволствие е да се работи с такива професионалисти ! Скоро ще се възползваме отново от тях за изработването и на Уеб Сайт и поддръжка в Google ! 🙌🏻прочети повече