Update: iOS 14 и Facebook Ads – Какво Означава за Бизнеса и Как Да Се Подготвите

 

Ако сте рекламодател, вероятно вече сте разбрали за новите iOS 14 промени спрямо поверителността. А може би и имате известни притеснения относно вашата дигитална маркетинг стратегия във Фейсбук и как тя ще бъде афектирана от тях.

Като основна точка по значимост отбелязваме веднага начина по който получаваме и обработваме конверсионни ивенти от инструменти като Facebook pixel-a.

Веднага щом тези промени влязат в действие, от Facebook ще трябва да поискат позволение през Apple’s App Tacking Transparency framework-a за целите на тракването/проследявяането на ивенти/събития, случващи се на iOS 14 Apple устройства.

Update iOS 14: Какво знаем към момента:

Потребителите ще имат възможност за opt-in/opt-out за целите на тракинга

С други думи потребителите ще могат да включат/изключат възможностите за тракване на iOS 14 устройства.

Ако изберат втората опция, това би довело до осезаем спад в броя на отчетените конверсии и съответно някои от вашите реклами може да се паузират или да спрат да са активни (delivering issues).

Ако оптимизирате, таргетирате или репортвате за ивенти (събития) на мобилни или настолни устройства от Фейсбук пиксела или друг бизнес инструмент, прочетете какви стъпки да предприемете, за да се подготвите за тези промени.

До 8 конверсионни ивента на домейн

Планирайте още отсега работа с до 8 конверсионни събития за домейн, защото се очакват рестрикции. Ако не изберете тези 8 уникални конверсионни събития и продължите по старому, ад сетове, използващи ги, ще бъдат паузирани и вероятно няма да работят.

Конфигурация на ивентите

Фейсбук ще направят конфигурация на конверсионните събития, които са най-ценни и релевантни за бизнеса ви, базирани на данни спрямо активността и действията на потребителите. Всички останали ивенти няма да бъдат активни за целите на репортинга/отчетността и кампанийната оптимизация.

Можете да редактирате селекцията си на такива през Facebook Events Manager-a, когато от Facebook са готови с имплементацията на Apple’s App Tracking Transparency Framework.

Препоръчваме ви още отсега да идентифицирате тези 8 ивента и да прецените дали се налагат още отсега промени във вашата Facebook стратегия. Например, помислете дали ще се наложи да оптимизирате за по-горната част на фунията, като например, landing page views, линк кликове и т.н.

Ограничени/забавени отчети

Очакват се ограничения по отношение на измерване на представянето на iOS 14 app install кампании във Фейсбук. Това е така, защото репортингът по тази точка ще лежи в ръцете на Apple’s SKADNetwork API за mobile app инсталации и други app конверсионни събития.

Подобни ограничения се очакват и на ниво някои уеб конверсионни ивенти отново заради iOS 14 устройства. Нещо повече, очаква се също репортите да бъдат забавени, а не в реално време, като данните може да закъснеят с до 3 дни. Уеб конверсионните ивенти се очакват да „пристигат“ базирани на времето на случването им, а не на времето на асоциираните показвания на рекламата.

No support за полетата за delivery & breakdowns, като възраст, пол, регион, местоположение и прозорец на приписване

Промени на ниво акаунт attribution window (прозорец на приписване)  – прозорецът на приписване за всички нови или текущо активни кампании ще бъде на ниво ад сет, а не на ниво акаунт. И това ще може да се отбелязва при създаването на кампания.

Това се смята, че ще повиши ясността при анализ на представянето на рекламите. По подразбиране, прозорецът на приписване ще бъде 7-day click attribution window или времето, в който потребителят за пръв път взаимодейства с рекламата до момента на конверсията. Останалите 28-day click-through, 28-day view-through, и 7-day view-through конверсионни прозорци няма да бъдат поддържани за активни кампании.

Новите ще бъдат:

  • 1-day click
  • 7-day click (default)
  • 1-day click and 1-day view
  • 7-day click and 1-day view

iOS 14 и Audience Network: сериозна промяна

Audience Netowork представлява мрежа от реклами, които се показват предимно на мобилни приложения, извън семейството на Facebook.

Ето как ще му се отрази след въвеждането на промените. Apple назначава така наречените IDFA (идентификатори за рекламодатели) за iPhone устройствата измежду приложенията, като този проследяващ механизъм всъщност се явява техните „бисквитки“ и рекламни платформи, разчитащи на данни, за да таргетират реклами.

Този идентификатор беше винаги налице по подразбиране за iOS потребители, но заради новите privacy промени от Apple, тези потребители няма да бъдат траквани вече още по подразбиране.

Това е притеснително, защото множество рекламни индустрии очакват потребителите да не позволят такова тракване, защото ще имат избор.

Ако откажат, това ще означава, че няма да има данни, важни за ад таргетирането, от което ще пострада това местоположение и бизнесите, ползващи го.

Ограничения на ниво таргетиране и динамични реклами

Колкото повече потребители избират опцията за opt-out, т.е. да не бъдат траквани, обемът на app connections/activity/custom аудитории от app & website ще намалее. А това определено ще афектира представянето на кампаниите ви и техните резултати. Защото обемът е определено значим, за да излезете от learning фазата, най-малко.

Представяне и оптимизация

Логична би била следната мисъл: след като Фейсбук ще траква/проследява по-малко събития, тогава би било по-трудна оптимизацията на кампаниите. Отделно, Фейсбук планират промени на ниво value optimization. Това е страхотен инструмент, чрез който можете да таргетирате на ниво „стойност“ – силно ефективен инструмент, работещ на основата на солидни данни.

 

App Advertising

Ако имате текущи кампании за конверсии през приложение, необходимо ще е да се ъпдейтнете спрямо Facebook’s SDK for iOS 14 version 8.1.

След като се ъпдейтнете до последната версия ще можете да персонализирате рекламите си, достигайки потребители на iOS 14 устройства, продължавайки да измервате и оптимизирате за app install реклами.

Най-значимите промени за app advertising в случая ще бъдат следните:

  • Приложението трябва да бъде асоциирано само с 1 ад акаунт;
  • Всяко приложение е ограничено до 9 iOS 14 кампании наведнъж;
  • Всяка кампания е лимитирана до 5 ад сета, ползващ 1 тип оптимизация;

Прочетете повече за документацията, касаещи app advertising: documentation for app developers and advertisers on this topic here.

Темата тепърва ще се разгръща и екипът ни от Webselo.com ще се постарае да обновява информацията, за да сте в час с новостите около iOS 14, които очакват рекламодателите във Фейсбук.

Прочетете още свързани теми:

Имате нужда от професионално съдействие по вашия проект? Разкажете ни повече, като изпратите запитване за Facebook лесно и бързо, а ние ще се свържем с вас!

 

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 131 ревюта
Десислава Безинска-Шеинкова
Десислава Б.
11:35 04 Jan 21
Изключителни професионалисти, отнасят се с внимание и уважение към всеки техен клиент. Препоръчвам!(Translated by Google)Exceptional professionals, treat each of their clients with care and respect. I recommend!
Stanislava Petrova
Stanislava P.
10:47 15 Dec 20
Само един разговор и само една корекция след това беше необходима и Руди създаде съвършеното лого за нашата компания. Рядко се среща такъв професионализъм! Изключително съм доволна от съвместната си работа с него, както и от резултата, в т.ч. и дизайна на визитките. Препоръчвам без колебания!прочети повече
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
19:21 04 Dec 20
Стефан Цонев
Стефан Ц.
09:23 30 Nov 20
Тези хора са уникални! 🤗 Имах нужда от насока не само за това как да разработя сайта си, но и за маркетинга. ✌️Уникален екип от хора, които искат наистина да помогнат, при това не само в един аспект - сайт, например, а във всеки един. Давам си заданието, те планират, дългосрочно, и нещата се случват... така както го пише по дебелите книги! 🌟прочети повече
Стефан Цонев
Стефан Ц.
09:20 30 Nov 20
Най-доброто отношение, на което съм попадал напоследък. Нито за момент не почувствах, че искате просто да ми вземете парите! По време на всеки един разговор научавах толкова неща, направо като микро семинари за личностно развитие си беше! 🙂 Личи си от сто киометра, че не само сте се отдали на това, което правите, но сте се отдали и на това наистина да помагате на хората!(Translated by Google)The best attitude I've come across lately. Not for a moment did I feel that you just wanted to take my money! During each conversation I learned so many things, just like micro seminars for personal development! 🙂 It is obvious from a hundred kilometers that you are not only dedicated to what you do, but you are also dedicated to really helping people!прочети повече
Borislav Dimitrov
Borislav D.
11:07 26 Nov 20
Супер професионалисти!Много съм доволен!Руди е номер 1(Translated by Google)Super professionals!I am very pleased!Rudy is number 1
Daniela Grigorova
Daniela G.
21:12 11 Nov 20
Изключително любезни и коректни! Препоръчвам с 2 ръце 🙂
Marin Stefanov
Marin S.
10:12 27 Oct 20
Мариета Василева
Мариета В.
10:28 23 Oct 20
Бързи, коректни и супер отзивчиви! Благодаря за професионализма! Дизайнерът им Руди отговори на всичките ми очаквания и сега си имам страхотно лого на световно ниво ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️прочети повече
Arnaut Dere
Arnaut D.
11:12 20 Oct 20
Мога да разчитам, по всяко време. Адекватни, бързи. Доказани във времето!(Translated by Google)I can count on it at any time. Adequate, fast. Proven in time!
Georgi Yanakiev
Georgi Y.
06:52 26 Sep 20
В края на Юли тази година избрахме webselo.com за наш партньор в подготовката и изработването на изцяло нов онлайн магазин. Тяхната оферта беше 2 пъти по-висока от тази на следващата фирма. До момента не съжаляваме за избора и получиваме професионализъм. Съветите по проекта понякога се различават с нашето желание за определени функционалности, но се доверихме на експертизата и опита на екипа. С Кико сме се хванали на виртуален бас, че при достигнати 1000 поръчки ще черпи с малцово питие. Надявам се това да се случи още в първия месец от стартиране на магазина.прочети повече
Georgi Yanakiev
Georgi Y.
06:41 26 Sep 20
Избрахме webselo.com и екипа на Кико измежду 4 оферти, въпреки че тяхната беше 2 пъти по-висока от тази на следващия конкурент. Онлайн магазина ни е почти готов и засега сме доволни от комуникацията и професионализма, с който ни обслужват. Препоръчвам на всеки, който е на кръстопът дали да избере тях, то поне да поговори с тях и да прецени за себе си дали биха му били от полза.(Translated by Google)We chose webselo.com and Kiko's team from 4 offers, although theirs was 2 times higher than that of the next competitor. Our online store is almost ready and so far we are satisfied with the communication and professionalism with which they serve us. I recommend everyone who is at a crossroads to choose them, at least to talk to them and judge for themselves whether they would be useful to them.прочети повече