Update: iOS 14 и Facebook Ads – Какво Означава за Бизнеса и Как Да Се Подготвите

Ако сте рекламодател, вероятно вече сте разбрали за новите iOS 14 промени спрямо поверителността. А може би и имате известни притеснения относно вашата дигитална маркетинг стратегия във Фейсбук и как тя ще бъде афектирана от тях.

Като основна точка по значимост отбелязваме веднага начина по който получаваме и обработваме конверсионни ивенти от инструменти като Facebook pixel-a.

Веднага щом тези промени влязат в действие, от Facebook ще трябва да поискат позволение през Apple’s App Tacking Transparency framework-a за целите на тракването/проследявяането на ивенти/събития, случващи се на iOS 14 Apple устройства.

Update iOS 14: Какво знаем към момента:

Потребителите ще имат възможност за opt-in/opt-out за целите на тракинга

С други думи потребителите ще могат да включат/изключат възможностите за тракване на iOS 14 устройства.

Ако изберат втората опция, това би довело до осезаем спад в броя на отчетените конверсии и съответно някои от вашите реклами може да се паузират или да спрат да са активни (delivering issues).

Ако оптимизирате, таргетирате или репортвате за ивенти (събития) на мобилни или настолни устройства от Фейсбук пиксела или друг бизнес инструмент, прочетете какви стъпки да предприемете, за да се подготвите за тези промени.

До 8 конверсионни ивента на домейн

Планирайте още отсега работа с до 8 конверсионни събития за домейн, защото се очакват рестрикции. Ако не изберете тези 8 уникални конверсионни събития и продължите по старому, ад сетове, използващи ги, ще бъдат паузирани и вероятно няма да работят.

Конфигурация на ивентите

Фейсбук ще направят конфигурация на конверсионните събития, които са най-ценни и релевантни за бизнеса ви, базирани на данни спрямо активността и действията на потребителите. Всички останали ивенти няма да бъдат активни за целите на репортинга/отчетността и кампанийната оптимизация.

Можете да редактирате селекцията си на такива през Facebook Events Manager-a, когато от Facebook са готови с имплементацията на Apple’s App Tracking Transparency Framework.

Препоръчваме ви още отсега да идентифицирате тези 8 ивента и да прецените дали се налагат още отсега промени във вашата Facebook стратегия. Например, помислете дали ще се наложи да оптимизирате за по-горната част на фунията, като например, landing page views, линк кликове и т.н.

Ограничени/забавени отчети

Очакват се ограничения по отношение на измерване на представянето на iOS 14 app install кампании във Фейсбук. Това е така, защото репортингът по тази точка ще лежи в ръцете на Apple’s SKADNetwork API за mobile app инсталации и други app конверсионни събития.

Подобни ограничения се очакват и на ниво някои уеб конверсионни ивенти отново заради iOS 14 устройства. Нещо повече, очаква се също репортите да бъдат забавени, а не в реално време, като данните може да закъснеят с до 3 дни. Уеб конверсионните ивенти се очакват да „пристигат“ базирани на времето на случването им, а не на времето на асоциираните показвания на рекламата.

No support за полетата за delivery & breakdowns, като възраст, пол, регион, местоположение и прозорец на приписване

Промени на ниво акаунт attribution window (прозорец на приписване)  – прозорецът на приписване за всички нови или текущо активни кампании ще бъде на ниво ад сет, а не на ниво акаунт. И това ще може да се отбелязва при създаването на кампания.

Това се смята, че ще повиши ясността при анализ на представянето на рекламите. По подразбиране, прозорецът на приписване ще бъде 7-day click attribution window или времето, в който потребителят за пръв път взаимодейства с рекламата до момента на конверсията. Останалите 28-day click-through, 28-day view-through, и 7-day view-through конверсионни прозорци няма да бъдат поддържани за активни кампании.

Новите ще бъдат:

  • 1-day click
  • 7-day click (default)
  • 1-day click and 1-day view
  • 7-day click and 1-day view

iOS 14 и Audience Network: сериозна промяна

Audience Netowork представлява мрежа от реклами, които се показват предимно на мобилни приложения, извън семейството на Facebook.

Ето как ще му се отрази след въвеждането на промените. Apple назначава така наречените IDFA (идентификатори за рекламодатели) за iPhone устройствата измежду приложенията, като този проследяващ механизъм всъщност се явява техните „бисквитки“ и рекламни платформи, разчитащи на данни, за да таргетират реклами.

Този идентификатор беше винаги налице по подразбиране за iOS потребители, но заради новите privacy промени от Apple, тези потребители няма да бъдат траквани вече още по подразбиране.

Това е притеснително, защото множество рекламни индустрии очакват потребителите да не позволят такова тракване, защото ще имат избор.

Ако откажат, това ще означава, че няма да има данни, важни за ад таргетирането, от което ще пострада това местоположение и бизнесите, ползващи го.

Ограничения на ниво таргетиране и динамични реклами

Колкото повече потребители избират опцията за opt-out, т.е. да не бъдат траквани, обемът на app connections/activity/custom аудитории от app & website ще намалее. А това определено ще афектира представянето на кампаниите ви и техните резултати. Защото обемът е определено значим, за да излезете от learning фазата, най-малко.

Представяне и оптимизация

Логична би била следната мисъл: след като Фейсбук ще траква/проследява по-малко събития, тогава би било по-трудна оптимизацията на кампаниите. Отделно, Фейсбук планират промени на ниво value optimization. Това е страхотен инструмент, чрез който можете да таргетирате на ниво „стойност“ – силно ефективен инструмент, работещ на основата на солидни данни.

App Advertising

Ако имате текущи кампании за конверсии през приложение, необходимо ще е да се ъпдейтнете спрямо Facebook’s SDK for iOS 14 version 8.1.

След като се ъпдейтнете до последната версия ще можете да персонализирате рекламите си, достигайки потребители на iOS 14 устройства, продължавайки да измервате и оптимизирате за app install реклами.

Най-значимите промени за app advertising в случая ще бъдат следните:

  • Приложението трябва да бъде асоциирано само с 1 ад акаунт;
  • Всяко приложение е ограничено до 9 iOS 14 кампании наведнъж;
  • Всяка кампания е лимитирана до 5 ад сета, ползващ 1 тип оптимизация;

Прочетете повече за документацията, касаещи app advertising: documentation for app developers and advertisers on this topic here.

Aggregated Event Measurement: какво трябва да знаете

Това е протокол за измервателни цели на уеб събитията, идващи от iOS 14 потребителите. Според него, на домейн се полагат до 8 конверсионни събития, които могат да се използват за целите на оптимизацията. Конфигурацията и лимитите по акаунтите ще бъдат валидни след като Apple започне да налага iOS 14 промените. Затова препоръчваме още преди тях да сте си настроили ивентите, за да използвате Aggregated Event Measurement като това няма сега да се отрази на оптимизацията или отчетите.

За тази цел можете да изберете стандартни ивенти и персонализирани конверсии, които Фейсбук е получил в рамките на 28 дни от домейна, конфигуриран в Aggregated Event Measurement. Персонализираните ивенти и page view събития може и да не са активни към този момент.

Събитията поначало ще се селектирани от Фейсбук като най-значими за бизнеса ви, базирано на скорошните ви кампании. Когато редактирате настройките по ивентите, изберете тези, които действително носят най-много полза на бизнеса. Данните, които ще получавате от тях могат впоследствие да бъдат използвани много ефективно за оптимизации и по-добро рекламно насочване.

Препоръчваме ви да идентифицирате до 8 най-ценни за вас конверсионни ивента. В зависимост от бизнеса ви, може да се наложи да обмислите и за оптимизация в горната част на фунията, като например, за landing page views или link clicks. Когато създавате нови ад сетове, например, вие ще можете да избирате 1 от тези 8 ивента.

Как се настройва Aggregated Event Measurement

Отивате в Events Manager-a и кликате върху aggregated event measurement. Следва да изберете домейн.

Ако не сте верифицирали домейна, ще трябва да го направите сега. За целта можете да използвате pixelyoursite и с няколко бързи стъпки да завършите процеса. Прегледайте това кратко видео от PixelYourSite:

Edit events

Кликате на домейна и edit events.

Ако вече разполагате с ивенти, можете да ги преорганизирате, премахвате или добавяте нови. Избирате пиксела или къстъм конверсията – ще видите списък с налични пиксели за съответния домейн и къстъм конверсии. След това избирате event name и custom conversion name.

За целите на purchase events, можете да включите on value оптимизация, ако изпълнявате условията (100+ ивента, 10 различни values през последните 7 дни).

Откъде идват данните

Директно от Facebook пиксела на сайта. Ако имате повече от един на домейна, можете да селектирате ивенти за всеки. Пиксел ивентите се изпращат от вашия пиксел. Conversion API (Events) също са рестриктирани от настройките според протокола на aggregated event measurement.

Стандартни или къстъм/персонализирани ивенти

Преценете го спрямо типа бизнес, но знайте, че само стандартните могат да бъдат селектирани за aggregated event measurement.

Кои събития да изберете за Aggregated Event Measurement

Ако управлявате реклами за съответния домейн, Фейсбук преселектира за вас най-важните ивенти. Има вероятност въобще да не се налага да правите модификации.

WooCommerce

За e-commerce сайтове като WooCommerce трябва да изберете purchase event и да му дадете най-висока тежест и приоритет. Можете също да избирате add to cart, initiate checkout, viewcontent. Съветваме ви да давате най-малка тежест на viewcontent, защото проследява действия от по-малка значимост, а именно product page посещения. Ако искате да оптимизирате за такива извън стандартните ивенти, задайте първо персонализирана конверсия.

Други WordPress сайтове

За non-eCommerce сайтове, настройките зависят изцяло от вашата стратегия. При всички положения, селектирайте тези, които оценявате като най-важни за вашия бизнес.

Facebook Conversion API (CAPI)

Facebook въведе този инструмент, който позволява директно изпращане на данни от вашия Pixel до Facebook. Тази функция за разлика от инструментите за тракинг, които са базирани на „бисквитки“ не споделя данните с трети страни.

Разликата между cookie tracking и server tracking позволява на CAPI да работи, въпреки ограниченията за събиране на лични данни. В cookie tracking данните се събират чрез трети страни ( браузърите ), а при server tracking те се събират директно чрез сървърите.

Защо е важно Facebook Conversion API (CAPI)?

CAPI в случая e изключително полезен за оптимизация на тракинга и конверсиите. Също така CAPI ще работи в наша полза, въпреки промените за IOS 14. Отсъствието на браузър при събирането на данни ще улесни процеса и ще подобри оптимизацията на рекламите.

Какво трябва да направим, за да се подготвим за IOS 14?

А) Верификация на домейн- Домейнът ви трябва да бъде верифициран, за да отговаря на промените за IOS 14.

Б) Приоритизиране на конверсионни ивенти – Появяват се ограничения свързани с конверсионни ивенти. Те могат да бъдат максимум 8 на брой. Вие трябва да приоритизирате тези, които работят най-добре за вашия бизнес.

Темата тепърва ще се разгръща и екипът ни от Webselo.com ще се постарае да обновява информацията, за да сте в час с новостите около iOS 14, които очакват рекламодателите във Фейсбук.

Прочетете още свързани теми:

Имате нужда от професионално съдействие по вашия проект? Разкажете ни повече, като изпратите запитване за Facebook лесно и бързо, а ние ще се свържем с вас!

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 21 ревюта
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Моника Валеова
Моника В.
20:38 08 May 21
Radostin Valeov
Radostin V.
20:05 08 May 21
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
17:45 22 Apr 21
Точни и разбрани хора, добри професионалисти. Препоръчвам! :)
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!