Какви Промени Настъпват с Новата Версия 4 на Google Analytics?

 

 

Дигиталният маркетинг е до голяма степен обвързан с анализа на данни и натрупана статистика, от които се черпят идеи за нови стратегии и подходи в конкретни ситуации спрямо всеки клиент.

Милиони бизнеси, без значение малки, средни или големи, използват най-мощния инструмент за измерване и проследяване на поведението на потребителите в техните сайтове, а това е именно – Google Analytics.

С неспиращото развитие на процеса на дигитализация, всеки собственик на бизнес с онлайн присъствие се стреми да предостави по-добро и качествено потребителско преживяване, което да повиши ангажираността и да изгради доверие у клиентите. За да бъде успешно това оптимизиране на рекламните кампании и да се задържи интереса на потребителя, е необходимо подобряване на данните, които получаваме като маркетолози.

ROI (Return on investment) е показател от първостепенна важност за всеки рекламодател, който показва степента на възвръщаемост на платената реклама, наричана още pay per click (ppc).

Новият Аналитикс е ориентиран към подобряването на показателя ROI и най-вече целта му да даде по-прецизна статистика, на която ние като опитни маркетолози да изградим успешни маркетингови стратегии за това, което предстои да се случи с бизнеса на глобално ниво.

Но нека все пак видим визуалните разлики между старата версия на Гугъл Аналитикс и обновената GA4 версия, сходна на  Google Analytics for firebase.

На първата снимка е досегашният, класически модел на Аналитикс, известен като GA3, а отдолу можете да сравните различията в началния интерфейс и на GA4.

 

По-интелигентни решения на база данните в новия Google Analytics

Прилагайки новите machine learning модели или преведени на роден език – модели за машинно обучение, новият Аналитикс ще Ви известява всеки път, когато засече промяна в трендовете или когато има движение в данните, които се обработват. С какво ще Ви помогне това?

Ако умеете да прогнозирате и анализирате този голям обем от информация, Вие ще можете да предвидите намеренията на целевите групи потребители, чието внимание се опитвате да привлечете с дигитална рекламна дейност.

Така например, ако моделите за машинно обучение засекат повишен потребителски интерес към продукт “Х”, близък до Вашето производство или сходен с предлаганите от Вас продукти, ще получите известяване от Аналитикс, че има промяна в даден тренд. Това ще Ви е супер полезно, за да се адаптирате към промените в средата, които в днешните условия са все по-интензивни.

В четвъртата версия на Google Analytics ще бъдат интегрирани повече нови метрики, които да предоставят данни за прогнози.

Например, ще можете да видите каква ще бъде потенциалната печалба от дадена група потребители, които таргетирате. По този начин ще можете да създавате такива аудитории, които да конвертират повече, в полза на Вашия бизнес, т.е. хора, които са склонни да Ви станат реални клиенти. 

Не е тайна, че потребителите се ангажират с бизнеси, които откликват на техните очаквания, потребности и търсене. За да създадете по-силна връзка с настоящите си клиенти и да грабнете вниманието на новите, които влизат в сайта Ви, трябва да оптимизирате:

 

 • Функционирането на целия сайт/онлайн магазин;
 • Бързината на зареждане на страниците;
 • Навигацията в сайта/онлайн магазина;
 • Потребителското преживяване – т.е. да им даването съдържанието и продукта/услугата, от който/която имат нужда.

Не забравяйте, че релевантното съдържание както в сайта, така и в рекламните послание и правилното управление на рекламния акаунт са в основата на съвкупния успех, а Google Analytics е онзи верен помощник. Ако успеете да го използвате и настройте правилно, спрямо Вашите бизнес цели, ще се радвате на дългосрочни резултати. 

Идеята на подобряването на най-мощния инструмент за анализ на данни – Гугъл Аналитикс, е да заздрави връзката между рекламната дейност в екосистемата на Google и бизнесите, които се развиват в нея. Именно поради това вече може да се измерват:

 

 • Интеракциите в приложенията (apps) и уеб (web); 
 • Конверсиите от ангажираността с дадено видео в YouTube;
 • Конверсиите от платената реклама в Google Search, както и органичните такива;
 • Ангажираността от платени и неплатени реклами в Google Search, социалните мрежи и имейл кампаниите.

Всичко това ще помогне на рекламодателите в Google да разберат по-добре ефективността от комбинирането на разнообразни маркетингови подходи.

 

По-ясно разбиране поведението на потребителите, ангажирани с Вашия бизнес

Уникалното предимство на новия Аналитикс е, че не само получавате данни за поведението на потребителя не само според устройството и платформата, които използват, а фокусът е върху начина, по който потребители влизат в интеракция с Вашия бизнес. Това означава, че вече се използват много по-концентрирани начини за анализ на това поведение.

Например, вече можем да наблюдаваме по-описателна картина на случващото се с рекламните акаунти и развитието на онлайн бизнесите, благодарение на потребителските ID – идентификационни номера и т.нар. “Google сигнали”, идващи от взаимодействието на потребителите с персонализирана платена реклама.

Реален пример е инсталирането на мобилно приложение. С новата версия на Аналитикс можете да видите по какъв път минава всеки потребител, преди да инсталира дадено приложение и дали въобще пазарува от него.

Новият Аналитикс ще бъде супер полезен в този случай, за да измерят от кой канал потребителите са взаимодействали с рекламата (социални мрежи, ppc реклама в мрежите на Google), имейл кампания и пр. А също така, ще могат да видят колко % от потребителите са направили поръчка през приложението.

 

Интересно, нали? А колко още има!

Това обаче въобще не изчерпва новата версия на Google Analytics 4. Вече е възможно да се проследи целия цикъл на вземане на решение от обмислянето, през конверсията до задържането на вниманието. С тези подобрения ще бъдат витални за развитието на дигиталния маркетинг, защото потребителските нужди, интереси и желания непрекъснато се променят, а рекламодателите ще могат бързо да се адаптират към тези променливи величини.

Задържането и привличането на лоялни и нови клиенти в условията на засилена дигитална конкуренция е Ваша задача с висок приоритет. Затова се възползвайте от промените и бъдете с отворено съзнание за тях, защото определено има какво да се изпробва като стратегии, подходи и тактики.

 

Как да настроите акаунта си към Google Analytics 4

По аналог на универсалния, класически Аналитикс – GA3, лесно ще можете да преминете към новата версия, наричана още App + Web property, по няколко основни начина. Просто проследете тези стъпки:

 

 • Влезте в акаунта си, където е Вашето “property”, в сегашния Аналитикс.
 • Отидете в Админ панела.
 • В колоната за собственост “Property” ще видите съобщение за преминаване към новата версия “Upgrade to GA4”.
 • Ако тази опция е активна за Вас, следвайте стъпките, които ще ви водят към правилното заместване на версиите.

Ако все пак не виждате това съобщение: “Upgrade to GA4” в частта за собственост, то отново от Админ панела ще създадем заедно една нова собственост.

Ето как става:

 

 • От Админ панела изберете колоната за собственост “property”;
 • Кликнете върху бутона в синьо за създаване на нова собственост “Create New Property”.
 • По подразбиране (by default) ще бъде активна версията на Google Analytics 4 (App + Web Property).
 • Следвайте стандартните стъпки, които включват наименование на собствеността, категория на фитнеса, брой служители и показатели за измерване. 

За щастие, прехвърлянето или създаването на нова собственост е изключително интуитивен процес и всяка следваща стъпка ясно ще Ви ориентира какво да направите. Прочетете цялата статия и просто Опитайте!

 

създаване на нова собственост в google analytics

нова собственост в гугъл аналитикс, създаване на нова собственост с настройка за google analytics 4

втора част от съдаването на нова собственост в google analytics

Дългосрочни успехи с новия Аналитикс

Ако се е събудило у Вас желание за развиване и разгръщане на дигиталните възможности на Вашия бизнес, то сега е моментът да инвестирате именно в дигиталния маркетинг, който все по-засилено ще присъства в ежедневието на всеки потребител. Интелигентното анализиране на данни ще Ви помогне бързо, качествено и резултативно да отговаряте на нуждите и желанията на Вашите ценни потребители. 

Технологията, с която се разработва новия Аналитикс, позволява рекламодателите да погледнат към бъдещето в дигиталната среда с и дори без намесата на бисквитки (cookies) и идентификатори за поведение на потребителя. Големите надежди пред тази нова технология са да запълни празнините, където няма достатъчно информация за анализ. 

С нетърпение очакваме какво ще настъпи след пълното преминаване към новата версия на Гугъл Аналитикс! А Вие готови ли сте за това ново течение, описано като период на “What’s next” – Какво следва?

Очаква се GA4 да дава по-задълбочени данни и интелигентно да ги обработва въз основа на времеви периоди в обособени анализи. Точно тази особеност може да видите в добавеното меню за разбивка на анализите.

анализ в гугъл аналитикс 4

Бъдещето на Google Analytics

Новата версия е зададена по подразбиране за новите собствености, т.нар. “Properties” и именно в нейното успешно разпространяване се инвестират стабилни средства и големи усилия. Съветваме Ви, ако не сте свикнали или не сте преминали все още към новата версия, то да се ориентирате плавно да преминете към нея, защото първоначалният интерфейс и управление на данните може да Ви изненада. 

Също така, имайте предвид, че тази технология все още се разработва и ако към момента използвате старата версия, то постепенно и плавно преминете към новия Аналитикс 4, който до преди обявяването е наричан App + Web property. Именно това поетапно преминаване и сменяне на собственостите от едната версия към другата ще Ви позволи да:

 • Използвате стария Аналитикс, докато се възползвате успоредно от възможностите и благата от новата технология в Аналитикс 4, без да се налага да се адаптирате изначално към новите промени;
 • Изградите достатъчно опит в управлението на вече съществуващите Ви собствености и умело да преминете към разработената и утвърдена версия на Analytics 4.

 Заключение

Присъствието на Вашия бизнес в дигитална среда е стъпка, която ако не сте все още направили, то е препоръчително да обмислите в краткосрочен план да реализирате. Факт, който няма нужда от солидни доказателства е, че потребителите в своето ежедневие са онлайн и дават ясни сигнали за техните намерения при покупка на продукт или услуга. 

С помощта на Google Analytics винаги сме успявали да изведем полезни данни, които да приложим в нови маркетингови стратегии и да имплементираме нови подходи спрямо аудиториите потребители, но днес възможностите за успех са още по-големи с Google Analytics 4 property (чието старо наименование е App + Web property). 

Днес бизнесите могат да получат още по-дълбоки и описателни данни за поведението на потребителя, ако има два важни елемента:

 

 • Правилно построен тракинг на сайта/онлайн магазина
 • Коректно управление на рекламния акаунт в Google Ads.

Най-новата технология, използвана в обновената версия на Аналитикс, ще бъде безспорно онзи катализатор, който ще наклони още повече везните в полза на добре функциониращите бизнеси. Готови ли сте да видим заедно какво следва? Ние сме тук да помогнем с повече от 12 години опит, богати знания и успешно доказани умения.

 

Прочетете повече за Google Ads:

Струва Ви се любопитно как реално работят тези новости в Google Analytics и как ще повлияе на Вашия бизнес ? Ако такива въпроси са се събудили у Вас, то изпратете запитване на управление на платена реклама в Гугъл Адс още сега!

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 131 ревюта
Десислава Безинска-Шеинкова
Десислава Б.
11:35 04 Jan 21
Изключителни професионалисти, отнасят се с внимание и уважение към всеки техен клиент. Препоръчвам!(Translated by Google)Exceptional professionals, treat each of their clients with care and respect. I recommend!
Stanislava Petrova
Stanislava P.
10:47 15 Dec 20
Само един разговор и само една корекция след това беше необходима и Руди създаде съвършеното лого за нашата компания. Рядко се среща такъв професионализъм! Изключително съм доволна от съвместната си работа с него, както и от резултата, в т.ч. и дизайна на визитките. Препоръчвам без колебания!прочети повече
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
19:21 04 Dec 20
Стефан Цонев
Стефан Ц.
09:23 30 Nov 20
Тези хора са уникални! 🤗 Имах нужда от насока не само за това как да разработя сайта си, но и за маркетинга. ✌️Уникален екип от хора, които искат наистина да помогнат, при това не само в един аспект - сайт, например, а във всеки един. Давам си заданието, те планират, дългосрочно, и нещата се случват... така както го пише по дебелите книги! 🌟прочети повече
Стефан Цонев
Стефан Ц.
09:20 30 Nov 20
Най-доброто отношение, на което съм попадал напоследък. Нито за момент не почувствах, че искате просто да ми вземете парите! По време на всеки един разговор научавах толкова неща, направо като микро семинари за личностно развитие си беше! 🙂 Личи си от сто киометра, че не само сте се отдали на това, което правите, но сте се отдали и на това наистина да помагате на хората!(Translated by Google)The best attitude I've come across lately. Not for a moment did I feel that you just wanted to take my money! During each conversation I learned so many things, just like micro seminars for personal development! 🙂 It is obvious from a hundred kilometers that you are not only dedicated to what you do, but you are also dedicated to really helping people!прочети повече
Borislav Dimitrov
Borislav D.
11:07 26 Nov 20
Супер професионалисти!Много съм доволен!Руди е номер 1(Translated by Google)Super professionals!I am very pleased!Rudy is number 1
Daniela Grigorova
Daniela G.
21:12 11 Nov 20
Изключително любезни и коректни! Препоръчвам с 2 ръце 🙂
Marin Stefanov
Marin S.
10:12 27 Oct 20
Мариета Василева
Мариета В.
10:28 23 Oct 20
Бързи, коректни и супер отзивчиви! Благодаря за професионализма! Дизайнерът им Руди отговори на всичките ми очаквания и сега си имам страхотно лого на световно ниво ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️прочети повече
Arnaut Dere
Arnaut D.
11:12 20 Oct 20
Мога да разчитам, по всяко време. Адекватни, бързи. Доказани във времето!(Translated by Google)I can count on it at any time. Adequate, fast. Proven in time!
Georgi Yanakiev
Georgi Y.
06:52 26 Sep 20
В края на Юли тази година избрахме webselo.com за наш партньор в подготовката и изработването на изцяло нов онлайн магазин. Тяхната оферта беше 2 пъти по-висока от тази на следващата фирма. До момента не съжаляваме за избора и получиваме професионализъм. Съветите по проекта понякога се различават с нашето желание за определени функционалности, но се доверихме на експертизата и опита на екипа. С Кико сме се хванали на виртуален бас, че при достигнати 1000 поръчки ще черпи с малцово питие. Надявам се това да се случи още в първия месец от стартиране на магазина.прочети повече
Georgi Yanakiev
Georgi Y.
06:41 26 Sep 20
Избрахме webselo.com и екипа на Кико измежду 4 оферти, въпреки че тяхната беше 2 пъти по-висока от тази на следващия конкурент. Онлайн магазина ни е почти готов и засега сме доволни от комуникацията и професионализма, с който ни обслужват. Препоръчвам на всеки, който е на кръстопът дали да избере тях, то поне да поговори с тях и да прецени за себе си дали биха му били от полза.(Translated by Google)We chose webselo.com and Kiko's team from 4 offers, although theirs was 2 times higher than that of the next competitor. Our online store is almost ready and so far we are satisfied with the communication and professionalism with which they serve us. I recommend everyone who is at a crossroads to choose them, at least to talk to them and judge for themselves whether they would be useful to them.прочети повече