Мобилни или Десктоп Facebook Реклами + Интересни Опции за Филтриране

 

В забързаното ежедневие всички ние ползваме различни устройства за комуникация, забавление, работа. Влизаме в социалната мрежа през телефона си, после сменяме и ползваме лаптопа, например, за работа, забавляваме се в YouTube с музика, проверяваме пощите си в Gmail, Yahoo и др.

Сами виждате колко сме активни през ежедневието си и как сменяме устройствата изведнъж. Вие, като рекламодатели, трябва да разбирате тези потребителски навици, за да можете да ги достигате в правилното време и на правилните места – тогава, когато са готови и им е удобно да конвертират.

 

Защо “удобно”?

Защото, съгласете се, че често, например, докато чакате някого, влизате в социалната мрежа и разглеждате някакви неща. Изведнъж се появява реклама на нещо, което иначе бихте ползвали.  Кликате да видите за какво става дума и в същия момент пристига човекът, когото чакате. Естествено, излизате от социалната мрежа и забравяте за рекламата на продукта.

 

Въпросът сега е: защо този потребител не конвертира?

Изгледайте това видео от колегата, Марина, за conversion events:

Имате страхотен продукт, който дори му харесва, цената е добра, но няма конверсия. 

Къде е проблемът?

Отговорът се крие в момента и етапа, на който се намира потребителят.

Когато използвате хибридни стратегии за таргетиране чрез чудото на мобилните и десктоп реклами + комбинация от различните канали, можете много по-ефективно да ретаргетирате същите потребители и да стигнете до крайната цел: конверсия.

Повече за мултиканалния маркетинг тук: как да увеличите продажбите си със SEO, Facebook и Google реклама? (добрите практики)

 

От 0 до конверсия: какви са мисловните стъпки на потребителя

Запознаване с продукта/услугата за пръв път

Потребителят няма представа, че в следващия момент при скролване на фийда ще види, например, тример за трева за красивата му градина. Да речем, че Facebook алгоритъмът е засякъл, че същият разглежда и търси такива продукти. Появявате му се вие чрез изгодна реклама на тример за трева докато човекът пътува в метрото и може би до преди малко и играл candy crush.

Имайте предвид, че това е доста реалистичен пример за потребителско поведение в днешни дни.

как потребителят взема решение за покупка

мисловен процес при покупка

Осъзнаване на нужда от този продукт

Да речем, че същата реклама на тример обяснява, че продуктът е подходящ за отрязване на коренища и т.н, които с обикновена приставка не би се получило и предлага още други полезни функционалности с безплатни приставки и др. Тук се появява вече „АХА МОМЕНТЪТ“ – осъзнаване на “проблем” или неудобство, което има решение.

На този етап вашето послание би трябвало по-скоро да образова, отколкото да натиска за поръчка. Нагледните видеа как работи даден продукт или чрез образователна статия са полезни и подходящи за тази фаза.

 

Осъзнаване на решението

На този етап потребителят осъзнава, че имайки този продукт може да реши проблема си. В случая – да разкраси и стегне двора и градината си.

Разглеждане на продукта:

След толкова много прозрения е време да се потърси повече информация за този продукт.

 

Засилен интерес към продукта:

Тук потребителят има силен интерес към продукта, започва да търси ревюта, да разглежда близки вариации, сравнява цени, бонуси като безплатни доставки, време за доставка, обслужване, гаранция и т.н.

На този етап, вие сега вероятно си мислите, че конверсията (продажбата в случая) е почти реализирана. Грешите.

Потребителят може и да е готов да направи поръчката, но никой не е казал, че той ще закупи от вас.

Може би конкуренцията има по-добри условия? Замисляли ли сте се какво предлагат подобни сайтове? Това е продукт, малко по-особен от покупката на дрехи, и със сигурност ще е необходимо повече търпение и разбиране от ваша страна за мисловния път и време за решение за покупка на хората.

С този пример, искахме да ви демонстрираме колко интересен може да бъде мисловния процес и този за вземане на решение на един потребител. За да го мотивирате да закупи от вас, погрижете се, че най-напред подреждате правилно стъпките и посланията си за продукта. След това, дайте повече ползи от тези на потребителя. Невинаги цената е решаваща.

Понякога дори няколко негативни ревюта за търговеца може да откаже потребителя от покупка, дори продуктът да е на 50% отстъпка. Както и твърде “нахалните” рекламни послания за покупка, когато първо не познавате продукта, не знаете с какво ще ви помогне и второ, няма да закупите, защото не сте осъзнали нуждата и ползите му, които идват с дадената цена.

 

Колкото до ефективността на мобилните и десктоп реклами, често потребителят се запознава с продукта докато ползва социалната мрежа на телефона си. Ако прояви засилен интерес, често се връща и разглежда същото нещо на десктопа си – през лаптопа или таблета си.

От психологическа гледна точка, сякаш влизайки през лаптопа, искаме да видим всички подробности около продукта. Искаме да прочетем повече за условията на онлайн магазина, да сравним ревюта и цени без да затваряме сайта, искаме да имаме пространство, за да извършим проучването както трябва.

Нека сега онагледим всичко това с примерна стратегия – фуния + подходящите послания на всеки етап.

 

Запознаване с продукта на мобилно устройство

Видеа, разказващи истории или показващи нещо забавно, кампании за ангажиране са примерни добри тактики за фаза 1: запознаване на аудиторията с вашия продукт. Когато става дума за по-скъп продукт, камо ли пък за услуга, хората НЕ са въобще готови да конвертират.

Не че е напълно невъзможно, но е доста, доста рядко. Ползването на мобилни устройства също може обаче да доведе и до по-висок bounce rate – излизане от сайта с по-прости думи – именно заради различните видове “прекъсвания”, когато сме навън. За мобилно устройство видеата са добър начин да спрете вниманието на скролващият.

 

Тествайте Retargeting в десктопа за продажби

Използвайте Facebook таргетиране на десктоп, за да тествате и видите дали ще постигне по-висока ефективност откъм конверсии и възвръщаемост.

Ключово при mobile awareness е това, че можете да вземете сравнително по-евтини кликове. Тук не би трябвало да оптимизирате за по-сериозните стъпки от фунията, защото и без това хората не са готови за този момент. Но понякога са готови. Винаги е индивидуално. Трябва да тествате. На този етап вашата задача е да предизвикате интереса на хората и да съберете социални сигнали, които след това да използвате за последващите стъпки от потребителската пътека.

 

Wifi-connected опция за филтриране във Facebook

wifi-connected как работи във фейсбук

експериментирайте с wifi-connected филтъра във фейсбук

Можете да комбинирате също с опцията за wifi-connected във Фейсбук, с което ще ограничите значително обема на аудиторията си. Тази опция е подходяща, когато действително продавате скъп продукт, който в 99% от случаите няма да се продаде с едно поднасяне в социалната мрежа, и то на мобилно устройство.

Таргетирайки wifi-connected потребители, вие си гарантирате, че ще достигнете хора, които в момента не са в движение, а по-скоро се намират вкъщи, в кафенето или някъде другаде, ползвайки лаптопа си. Тук е важно да сте наясно, че колкото повече филтри ползвате, толкова по-тясна ще бъде аудиторията. Невинаги тясната и твърде филтрирана аудитория е най-добрата.

Понякога се получава точно обратният ефект – стеснявайки твърде много, вие не давате възможност на Facebook алгоритъма да оптимизира за желаното от вас действие, обикновено продажба, измежду достатъчно голям „басейн“ от хора. И понеже няма достатъчно хора в аудиторията, алгоритъмът не може да се обучи добре. Тествайте. Просто тествайте и вижте. Но ако не сработи – опитайте нещо ново.

Затова, ползвайте опциите за филтриране като вариация или след като вече сте тествали нещо друго, но не тествайте много неща наведнъж. Едно, че няма да знаете откъде идва промяната в резултатите (от кой филтър, например), друго, че рискувате да тръгнете с много филтрирана аудитория, която може да ви провали кампанията. (по-горе резюмирахме защо).

Полезно ли ви беше това съдържание? Ще се радваме да го споделите 🙂

Прочетете още:

Благодарим ви!

Марина

Webselo.com

 

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)