Разлика между марж на печалбата и надценка

 

Маржът на печалбата (Profit Margin) и Надценката (Markup) са счетоводни термини, за които много често собствениците на бизнес поставят знак за равенство.  

Това е така, защото за изчисляването и на двете метрики се използват едни и същи данни, за едни и същи транзакции, но крайните им стойности са напълно различни.

А правилното им изчисляване е изключително важно както за самия предприемач, така и за другите специалисти, отговорни за отличното представяне на компанията. 

Например ключът към създаването на страхотна маркетингова кампания се крие именно в маржа на печалбата, който има организацията. 

Бидейки неосведомен, маркетологът може да създаде реклама в Google, например, която не само да не изкарва пари, но и още по-лошо – да генерира загуби за бизнеса.

Какво всъщност е маржът? 

Това накратко е печалбата от продукта, след приспадането на всичките разходи направени за производството му. 

Тоест, ако разглеждаме продукт с продажна цена 250 лв., чиито разходи за производство са 200 лв., то печалбата от него би била 50 лв., а маржинът в проценти – 50 / 250 = 20 %.

А какво представлява надценката?

Надценката показва с колко процента са увеличени разходите за производството на продукта, за да се достигне до продажната му цена.

В горният пример при продукт с производствени разходи 200 лв. и продажна цена от 250 лв. надценката му е пак 50 лв., но всъщност в проценти е – 50 / 200 = 25 %. 

Защо това е важно?

Познаването на разликите между тези две бизнес метрики и начините на изчисляването им е изключително важно, за да може да определите правилно:

– каква е печалбата Ви;

– колко може да си позволите да харчите за реклама и да не сте на загуба;

– и на каква цена за придобиване на един клиент сте на нула – (Break Even CPA).

Това ще ви спести много главоболия и ще доведе до по-бърз първоначален старт на компанията Ви.

За още полезна бизнес информация прочетете статиите:

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 21 ревюта
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Моника Валеова
Моника В.
20:38 08 May 21
Radostin Valeov
Radostin V.
20:05 08 May 21
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
17:45 22 Apr 21
Точни и разбрани хора, добри професионалисти. Препоръчвам! :)
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!