Разлика между марж на печалбата и надценка

 

Маржът на печалбата (Profit Margin) и Надценката (Markup) са счетоводни термини, за които много често собствениците на бизнес поставят знак за равенство.  

Това е така, защото за изчисляването и на двете метрики се използват едни и същи данни, за едни и същи транзакции, но крайните им стойности са напълно различни.

А правилното им изчисляване е изключително важно както за самия предприемач, така и за другите специалисти, отговорни за отличното представяне на компанията. 

Например ключът към създаването на страхотна маркетингова кампания се крие именно в маржа на печалбата, който има организацията. 

Бидейки неосведомен, маркетологът може да създаде реклама в Google, например, която не само да не изкарва пари, но и още по-лошо – да генерира загуби за бизнеса.

Какво всъщност е маржът? 

Това накратко е печалбата от продукта, след приспадането на всичките разходи направени за производството му. 

Тоест, ако разглеждаме продукт с продажна цена 250 лв., чиито разходи за производство са 200 лв., то печалбата от него би била 50 лв., а маржинът в проценти – 50 / 250 = 20 %.

А какво представлява надценката?

Надценката показва с колко процента са увеличени разходите за производството на продукта, за да се достигне до продажната му цена.

В горният пример при продукт с производствени разходи 200 лв. и продажна цена от 250 лв. надценката му е пак 50 лв., но всъщност в проценти е – 50 / 200 = 25 %. 

Защо това е важно?

Познаването на разликите между тези две бизнес метрики и начините на изчисляването им е изключително важно, за да може да определите правилно:

– каква е печалбата Ви;

– колко може да си позволите да харчите за реклама и да не сте на загуба;

– и на каква цена за придобиване на един клиент сте на нула – (Break Even CPA).

Това ще ви спести много главоболия и ще доведе до по-бърз първоначален старт на компанията Ви.

За още полезна бизнес информация прочетете статиите:

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 123 ревюта
Ianko Karamanov
Ianko K.
07:21 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!АУТОПИЯ ЕООДпрочети повече
Ivetaa Ivanova
Ivetaa I.
07:17 18 Jun 21
Професионална работа - от отношение, консултация до финалните резултати. Работихме заедно с Руди (Радослав Радославов) и определено бихме повторили и потретили. Изключително бързи реакции на корекциите, идейни предложения ... страхотна работа. Препоръчвам!прочети повече
Stanislav Cherkezov
Stanislav C.
10:25 16 May 21
Впечатляваща работа и отношение. Резултатът е прекрасен. Само добри думи могат да се кажат за Руди, който се справи чудесно и изключително бързо със задачата.
Моника Валеова
Моника В.
20:38 08 May 21
Radostin Valeov
Radostin V.
20:05 08 May 21
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
17:45 22 Apr 21
Точни и разбрани хора, добри професионалисти. Препоръчвам! :)
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.