5 Големи Проблемни Точки и Възможни Решения в Google Ads Вследствие на Вируса

 

Влиянието на вируса в световен мащаб вече е кристално ясно и осезаемо за всички ни.

До какви точно обаче последици се стигна от гледна точка на Google рекламите? Cost inflation? „Задушена“ потребителска консумация?

Повече конкуренция, вследствие на дигитализирането на много бизнеси?

Всичко това е факт и в днешната тема ще разгледаме подробно 5 големи, много важни проблемни точки в Google Ads, които дойдоха вследствие на вируса, като:

 1. Как да задържите разходите си от покачване и ROI (return on investement) да потъне;
 2. Какво да правите с некачествения трафик;
 3. Как да повишите conversion rate;
 4. Как да подобрите представянето на low-performing продукти (такива със слаби резултати);
 5. Какво да правите когато сте зависими от външни фактори (например, промяна във времето и съответно търсене на специфични продукти за конкретни периоди);

 

#Проблем 1: Как да задържите разходите си от покачване и ROI (return on investement) да потъне;

Много често притеснени клиенти идват при нас с молба да разрешим проблемите им с дадената конкретна рекламна платформа (Facebook/Google), защото, цитирам „до преди Х седмици имахме Х резултати, сега всичко е много зле, нямаме продажби, всичко се разруши. “

Парафразирах, но общо взето това са думите.

Причините, поради които даден акаунт, кампании могат да се счупят рязко могат да бъдат разностранни.

Лично изпитахме на гърба си идването на Covid19 в България пролетта и брутално счупване на акаунти, които имаха ФЕНОМЕНАЛНИ резултати и щяха да достигнат своя възход период.

Само че с вируса се наложи да направим няколко крачки назад.

Това е един вид външен фактор, който не зависи от нас. Нямаме контрол върху тази ситуация, а по-скоро единствено и само върху адаптацията на бизнеса спрямо нея.

Вирусът в случая служи като перфектния пример за това как даден външен фактор може с лекота да счупи акаунт/бизнес, който е вървял с успех.

И именно поради това, фактът, че нещо е работило минал сезон, не означава или гарантира, че ще работи сега.

Просто защото средата е динамична.

Ситуацията и обстоятелствата са други.

Ако се повиши CPCs (цената на клик) в конкретна индустрия, на практика вие няма какво да направите освен да се погрижите за максимално добра оптимизация на акаунта.

Ето защо, едно от най-важните неща за подобряване на метриката за ROI е най-напред да изолирате източника на неефективен разход/неработещите неща и да максимизирате на основата на силен intent (потребителско намерение).

Да видим какво може да работи добре в тези случаи.

 

Прочетете също и: Какви Промени Настъпват с Новата Версия 4 на Google Analytics?

#Решение 1: Използвайте внимателно различните съвпадения по ключови думи

Различните видове съвпадения и неправилното им и неефективно използване е много честа причина за неефективно похарчени пари в Google Ads. Нека сравним някои типове. Съвпаденията по фраза, например, често резултират в доста по-високи CPCs (цена за клик), което афектира ROI.

Особено в сравнение с phrase match=съвпаденията по фраза.

Когато се използват без конкретна цел, стратегия, не само че ще усложните работата по акаунта, защото ще се наложи да го оптимизирате, а и защото няма да ви бъде максимално ефективно и рентабилно.

Например, заявка като билет София-Париж определено е много по-различна от билет Париж-София.

Т.е. ако искате да се показвате на София-Париж, но не на Париж-София, тогава, добавете второто като негативна заявка.

Негативните са изключително важни именно за разчистване на трафика и изолиране на потенциално неработещи заявки.

 

#Проблем 2: Контрол на трафика: паузирайте лошо представящи се по quality score ключови думи (оценка на качеството)

сърч реклама на radihoney.com за пчелен мед

 

#Решение 1:  Анализирайте отделните компоненти на quality score

Ако искате да си спестите неефективен харч, тогава отделете време и усилия в анализирането на отделните елементи на Quality Score, така че да можете да прецените как да подобрите лошо представящите се ключови думи. Планирайте анализ на:

 • релевантност на рекламата;
 • потребителското изживяване на лендинг страницата;
 • очаквания CTR.

Релевантността е много основен показател, който директно ви показва дали рекламата ви е насочена към правилната потребителска група. Най-лесният начин да увеличите оценката си (quality score) e като включите ключовите думи в посланията.

Оттам се покачва релевантността на рекламата, а когато тя е релевантна, то ще получите повече кликове, хората ще се ангажират с нея и това ще подобри CTR показателя и оттам целия Quality Score с всеки свой елемент.

Научете повече за търсенията в Google и къде се намират вашите клиенти в потребителската фуния, за да оптимизирате и показателя за оценка по качеството (Quality Score):

#Решение 2: Създайте RLSA списъци

Таргетирайте скорошни посетители, показали интерес към вашите продукти. Също може да ги използвате, за да идентифицирате хора, които не се интересуват от тях.

Pro-tip: ако имате няколкократни посещения на сайта, но без конверсии, може би ще решите, че искате вече не искате да плащате за този трафик. Само че те може да дойдат/ да конвертират и органично. Т.е конверсията може да не е директна през конкретната ключова дума, реклама, но да е ключов канал за финалното действие.

#Решение 3: Анализирайте аукциона

Лесно е да се неглежира, но е още по-лесно да се използва информацията там, за да видите срещу кого се изправяте в аукциона, както и да видите дали случайно не се показва такъв, който не е точно във вашата сфера. С един бърз Google search по ключови думи и свързани теми ще можете да идентифицирате дадени проблеми.

Pro-tip: проверете органичните резултати също. Ако не ви харесат резултатите, значи Google има различно мнение спрямо вашето за ключовите ви думи!

Ако се окаже така, очаква ви работа на ниво подбор на ключови думи.

#Решение 5: Изключете app трафика 

Лесна победа с няколко клика. Те имат апропорционално висок CTR, което не рефлектира върху conversion rate-a.

Причината е, че е много лесно без да искаш да кликнеш върху реклама в приложение. Много от тях са умишлено направени така, че подлъгват пръстите и да кликнете, защото така тези „безплатни приложения“ правят пари. Още по-зле е, ако работите с ремаркетинг аудитория – мож да се окажете в ситуацията на повторно, многократно преследване на „finger потребители“, които въобще да са нямали интерес към вашите продукти.

 

#Проблем 3: Как да повишите conversion rate

#Решение 1: Подобрете вашия landing page experience – потребителското изживяване на лендинг/целевата страница

Landing page experience често се разчита като рефлекция/отражение на скоростта на сайта, което можете да проверите тук.

Дори и сайтове с големи бюджети могат да се спънат лесно тук, като например да допуснат грешки като да качват jpeg или png изображения, които не са били подходящо компресирани или оптимизирани. Други фактори в тази връзка, които са важни са релевантността на лендинг страницата спрямо конкретната заявка и дали сайтът се навигира лесно.

Изборът на уеб хостинг също има не по-малко значение. Скоростта е важна и може и ще ви коства много в дългосрочен план, затова не бива да правите компромиси тук.

#Решение 2: Анализирайте потребителското поведение

Максимизирайте силното намерение на потребителя и се уверете, че прочитате правилно сигналите му. Когато изолирате нещата, които не работят и харчат безефективно пари, тогава ще видите положителни промени в CTR-a и в крайна сметка конверсиите.

#Решение 3: Подобрете рекламите си

Това може да стане чрез провокиране на усещане за „спешност“, персонализация, преквалификация или тестване на лендинг страницата.

#Решение 4: Персонализацията може да бъде много силен инструмент!

Например, „25% отстъпка за връщащи се клиенти!“ или друго, специално предложение, което можете да дадете.

#Решение 5: Преквалификацията е важна стъпка за целите на оптимизацията

Не харчете парите си за потребители, хора, които не пасват на вашите критерии. Орежете некачествените за сметка на качествените.

#Решение 6: Тестване на лендинг страницата 

Опитайте се да подобрите conversion rate-a си, като работите за оптимизация на лендинг страницата си. Например, началната страница, е по-скоро насочена към презентация на бранда, разказване на история.

Pro-tip:  опитайте се да се класирате в търсачката отделните лендинг страница релевантно (от начална, през категорийна, подкатегорийна, продуктова).

#Решение 7: On-site подобренията не бива да се неглежират

Ако имате ограничени ресурси, можете да предприемете няколко стъпки за подобрения на потребителското изживяване:

 •       Показвайте наличен инвентар, скрийте изчерпаните продукти;
 •       Работете за добър CTA;
 •       Включвайте рейтинги, ревюта, тестимониали;

Pro-tip: ако се намирате в конкурентен пазар, посетете лендинг страниците на посетителите си и вземете си бележка за това, което НЕ казват. Т.е. това може да го използвате като начин да бъдете различни.

Прочетете и 16 От Най-Важните Въпроси и Отговори за Гугъл Рекламата на ЕДНО Място

 

#Проблем 4: Как да подобрите представянето на low-performing продукти (такива със слаби резултати);

#Решение 1: Ако имате специфични ключови думи за тези продукти, проверете impression share (дял импресии) за тях. 

Ако губите между 5-10% за класиране, може би е добре да помислите за по-високо бидване, за да увеличите трафика. Ако губите дял импресии заради бюджет, тогава обмислете работа с повече бюджет  и го разпределете правилно.

#Решение 2: Ако impression share не е проблемът, тествайте различни лендинг страници.

Също, не отхвърляйте възможността конкретни продукти просто да не се популярни, да не се търсят, затова следете нещата отблизо, за да не ви се срине conversion rate-a. Ако пък имате тенденция да пускате оферти тип last minute, тогава по-добре да работите с ad customers.

#Решение 3: Ползвайте automatic bidding вариант

Ако сте достигнали ниво (под ниво имайте предвид доста солидни данни), защо да не си улесните работата и процеса по оптимизация на биддинг?

Ако имате такива, тогава възползвайте от автоматизираните опции, защото обучителните алгоритми на Google Ads работят добре във вземането на умни решения, когато именно има солидни данни.

Ето и някои добри практики:

 1. Данните са важни: тук-таме по някоя конверсия не е достатъчно, препоръчително е да имате поне 30 на месец;
 2. Започнете с ръчен бид като стратегия и като наберете достатъчно данни, чак тогава можете да минете на Automatic като CPA, target ROAS или други.
 3. Започнете с реалистична цел, знайки бизнес числата си;
 4. Не се опитвайте да излъжете системата чрез абсурдно ниски цени за CPA, например. Няма да ви се получи;
 5. За ROAS, стартирайте от break-even цифрата и работете в посока растеж – в процеса ще започнете да генерирате повече данни, с които да оптимизирате кампаниите си.
 6. За да не счупите някоя кампания, работете с по-разумни бидове с не-повече от 10-15% на редакция.

 

Smart bidding митове

Промяната на бидовете и бюджетите рестартира умното наддаване?

Не.

Машинното обучение е преди всичко една машина за предположения и прогнози и както се казва, it knows what it knows (знае, каквото знае). Ако променяте параметри като бидове или бюджети, няма как да рестартирате нищо и да изгубите важни данни. Разбира се, важно е да вдигате бюджети разумно и да правите такива промени с до 10-15%  наведнъж. Машиното обучение предвижда колко импресии може да си позволи, за да „удари“ даден таргет спрямо вашия бюджет. Колкото повече данни, толкова по-добре.

 

5. Какво да правите когато сте зависими от външни фактори

#Решение 1: Вините прогнозата за времето (шегуваме се!)

Да си представим един реалистичен сценарий. Да речем, че сме средата на октомври и по това време обикновено се предлагат все още есенни дрехи, леки връхни дрехи и т.н.

Обаче изведнъж идва една студена седмица, която по нищо не прилича на есен, и моментално хората започват да търсят по-топли дрехи, ако нямат нови и подходящи такива.

В случая трябва да се адаптирате към промяната в поведението на потребителя. Ако не го направите, вашият конкурент ще го направи и ще привлече клиентите, които са могли да бъдат ваши.

 

Прочетете още полезни и свързани статии: 

 

Искате да получавате максимално добри резултати от платена реклама? Трябва ви добро и качествено менажиране на рекламните акаунти. Ние сме на среща. Отправете запитване на управление на реклама в Гугъл лесно сега!

 

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)