ВАЖНА Промяна в Отчета за “Думите за Търсене” – Search Terms в Google Ads

 

 

Платформата за платена реклама Google Ads, не е изненада за всички, че постоянно се развива. Търсят се начини за оптимизации и подобрения, но до каква степен те могат да повлияят върху нашата работа като специалисти се вижда чак, когато се започне реалната практика и управление на рекламен акаунт. 

За да можем ние като агенция за дигитален маркетинг максимално ефективно да помогнем реализирането целите на бизнеса,  имаме нужда от данни. Ето защо често консултираме нашите клиенти и партньори да имат търпение, докато акаунтите им натрупат достатъчно количество данни, за да можем ние като специалисти да оптимизираме за резултати. 

До септември 2020 г. разполагахме с верен помощник за изчистването на некачествен трафик в кампаниите, рекламните сегменти и заложени ключови думи в акаунтите на наши клиенти. Защо говорим в минало време? 

Нещата доста деликатно се промениха преди 3 месеца, когато от Google обявиха, че е вероятно да настъпят промени в отчета за “Думите за търсене” или т.нар. “Search Terms Report”. 

 

 

Ефективност на отчета за “Думите за търсене”

Когато конструираме рекламен акаунт, ние използваме рекламни сегменти или още наричани – рекламни групи, където се въвеждат ключови думи с различни съвпадения. Нека си припомним видовете съвпадения, преди да продължим:

 

  • Широко съвпадение – broad match;
  • Широко съвпадение с модификатор – broad match modifier;
  • Съвпадение по фраза – phrase match;
  • Точно съвпадение – exact match.

Общата идея да въвеждаме в различни съвпадения ключови думи е оптимизиране на сегментите и достигане до конкретните потребители именно чрез максимално изчистени заявки за търсене. Но, разбира се, че е непосилно да тълкуваме или гадаем всеки потребител какво би написал в търсачката.

Затова на среща имахме отчет за “Думите за търсене” – “Search Terms Report”. На едно място в платформата на Гугъл Адс имахме пълен отчет за влезлите заявки от потребителите спрямо конкретните ключови думи в различни съвпадения.

Сещате ли се как изглеждаШЕ това? 

Например, ако сме били въвели ключова дума със съвпадение по фраза “дамски пантофи”, то в отчета срещу съответната дума можехме да видим на какви търсения сме се показвали.

Такива биха били:

 

  • Дамски пантофи домашни;
  • Домашни дамски пантофи;
  • Кожени дамски пантофи и пр.

Този отчет даваше възможност да се извлекат идеи за нови, тематични ключови думи и такива за премахване/ блокиране на ниво група или глобално. От септември 2020 г., обаче, тази опция е непълна, дори оскъдна.

 

Как да проверите отчета за “Думите за търсене”?

Все пак, ако държите да проверите какви данни към момента ви предоставят от Google, то можете да видите отчета лесно на ниво група. Това, което трябва да направите е да изберете рекламен сегмент и да отидете на Ключови думи (Keywords) и да посочите от падащото меню – Думи за търсене или Search terms.

 

 

Големият въпрос обаче е дали данните, които ще видите са пълни и достатъчни, че да оптимизирате по тях? Според нас, за жалост, не. Поради ограниченият им обем, с под 50%, към днешна дата в Google Ads платформата не можем да твърдим, че Search Terms report е надежден източник.

 

Как тези промени влияят на дигиталния бизнес?

Сигурно вече няма да се изненадате, ако заявим, че без пълен отчет за “Думите за търсене”, рекламодателите в Гугъл до голяма степен са с вързани ръце. Това означава, че трябва да се използват алтернативни подходи за анализ на данни, за да предпазим рекламите от показване пред некачествени търсения.

 

Какво е некачествено търсене? 

Това, което не се отнася до вашите: бизнес, продукт, фирмена дейност, е некачествено търсене. Ако предлагате домашни пантофи от естествена, агнешка вълна, то се стремите към потребители, които имат интерес към такъв вид продукт.

Ето защо заявки от типа “домашни пантофи олх”, “домашни пантофи до 10 лв”, “пантофи от лидл” и пр., биха били нерелевантни към вашите реклами. Такива търсения описват друг профил на целева аудитория и може би въобще не е вашата, защото те търсят конкретен:

 

  • Ценови диапазон;
  • Физически обект, откъдето да закупят продукта;
  • Офертна цена.

Това, което при пълен отчет за “Думи за търсене” можехте да направите, е да блокирате такъв тип заявки. Но тъй като промените вече са факт от септември 2020 г., ви съветваме да се допитате до опитни експерти за съвет и управление на вашите рекламни акаунти.

 

Заключение

Въпреки промените и ограничаването на постъпващите данни към ключовите думи в отчета за “Думи за търсене”, все още има алтернативни подходи за анализ. Не забравяйте, че достигането до потенциални клиенти в онлайн рекламата е свързано с ефективното оптимизиране на трафика. 

Надяваме се, че статията ви е била полезна и нямате търпение да видите на практика тези промени в платформата за платена реклама – Google Ads.

 

Прочетете повече статии:

 

Искате да получавате максимално добри резултати от платена реклама? Трябва ви добро и качествено менажиране на рекламните акаунти. Ние сме на среща. Отправете запитване на управление на реклама в Гугъл лесно сега!

 

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 67 ревюта
Nikolay Gorov
Nikolay G.
17:34 03 Apr 21
Благодаря за професионалната консултация и отношение на Кирил!
гергана неделчева
гергана Н.
10:17 21 Mar 21
Благодаря за страхотното лого и за уникалното отношение на Руди.
Daniel GTA
Daniel G.
08:41 21 Mar 21
Radostin Valeov
Radostin V.
12:11 11 Mar 21
Красимир Кирилов
Красимир К.
11:03 05 Mar 21
Благодаря за прекрасното отношение на г-н Йовев! Консултациите, които проведох с него потвърдиха първоначалното ми мнение, че това е един стойностен човек и голям професионалист ! Горещо препоръчвам !прочети повече
Rositsa Panayotova
Rositsa P.
18:01 09 Feb 21
Много благодаря за страхотното лого! По-хубаво и интересно от това, което си представях! Горещо препоръчвам!
Silviya Abadjieva
Silviya A.
12:49 09 Feb 21
Благодаря ви за професионализма и прекрасното отношение в лицето на Кирил Йовев и Венцислав Илиев,за цялото търпение и старание.
Ван Оборудване
Ван О.
12:01 02 Feb 21
Попаднахме на webselo.com, докато търсихме изпълнител за новия ни фирмен сайт. След като разгледахме реализираните им проекти, бяхме сигурни, че това е точната фирма за нас. С тях се комуникира лесно, бързо, ефективно. Работи си се леко, професионално, ползотворно. Особено сме благодарни, че ни доставиха удоволствието да вземем активно участие в качването на съдържание в новия сайт. Крайният резултат ни удовлетворява много! А логото, което създадоха за нас за 2 дни, е безапелационно най-доброто възможно. Препоръчваме webselo.com без колебание!(Translated by Google)We came across webselo.com while looking for a contractor for our new company website. After reviewing their projects, we were sure that this is the right company for us. It is easy, fast and effective to communicate with them. You work lightly, professionally, fruitfully. We are especially grateful that we were pleased to take an active part in uploading content to the new site. The end result satisfies us a lot! And the logo they created for us in 2 days is unquestionably the best possible. We recommend webselo.com without hesitation!прочети повече
Katya Gancheva
Katya G.
08:40 01 Feb 21
Изключително впечатлена съм от Радослав Радославов- Руди! Невероятен професионалист, събеседник и ЧОВЕК!
Stoyan Tsolov
Stoyan T.
19:23 29 Jan 21
Съвременна дигитална агенция с млад, амбициозен, отговорен и професионален екип. Изпълняват възложените им задачи качествено и в срок!
Kalin Dimitrov
Kalin D.
08:22 28 Jan 21
Използвах услугите на компанията за дизайн на ново лого и промяна в корпоративните цветове на съществуващ фирмен сайт. Човекът, с който работих, е Руди - добър професионалист и много отзивчив. Доволен съм от резултата от извършената работа. Бих препоръчал фирмата и на свои познати за изработка на лого дизайн. При необходимост бих се обърнал към фирмата и за другите предлагани от нея услуги. На екипа на Webselo.com желая здраве и успехи!прочети повече
Валери Тафров
Валери Т.
22:14 26 Jan 21
Страхотни професионалисти.Оценката за работата им не е 10/10 ,а 15/10.Спрямо изискванията за логото нямаше нито едно различно мнение.Уникални в това ,което вършат.Доверете им се ...:)