ВАЖНА Промяна в Отчета за “Думите за Търсене” – Search Terms в Google Ads

 

 

Платформата за платена реклама Google Ads, не е изненада за всички, че постоянно се развива. Търсят се начини за оптимизации и подобрения, но до каква степен те могат да повлияят върху нашата работа като специалисти се вижда чак, когато се започне реалната практика и управление на рекламен акаунт. 

За да можем ние като агенция за дигитален маркетинг максимално ефективно да помогнем реализирането целите на бизнеса,  имаме нужда от данни. Ето защо често консултираме нашите клиенти и партньори да имат търпение, докато акаунтите им натрупат достатъчно количество данни, за да можем ние като специалисти да оптимизираме за резултати. 

До септември 2020 г. разполагахме с верен помощник за изчистването на некачествен трафик в кампаниите, рекламните сегменти и заложени ключови думи в акаунтите на наши клиенти. Защо говорим в минало време? 

Нещата доста деликатно се промениха преди 3 месеца, когато от Google обявиха, че е вероятно да настъпят промени в отчета за “Думите за търсене” или т.нар. “Search Terms Report”. 

 

 

Ефективност на отчета за “Думите за търсене”

Когато конструираме рекламен акаунт, ние използваме рекламни сегменти или още наричани – рекламни групи, където се въвеждат ключови думи с различни съвпадения. Нека си припомним видовете съвпадения, преди да продължим:

 

  • Широко съвпадение – broad match;
  • Широко съвпадение с модификатор – broad match modifier;
  • Съвпадение по фраза – phrase match;
  • Точно съвпадение – exact match.

Общата идея да въвеждаме в различни съвпадения ключови думи е оптимизиране на сегментите и достигане до конкретните потребители именно чрез максимално изчистени заявки за търсене. Но, разбира се, че е непосилно да тълкуваме или гадаем всеки потребител какво би написал в търсачката.

Затова на среща имахме отчет за “Думите за търсене” – “Search Terms Report”. На едно място в платформата на Гугъл Адс имахме пълен отчет за влезлите заявки от потребителите спрямо конкретните ключови думи в различни съвпадения.

Сещате ли се как изглеждаШЕ това? 

Например, ако сме били въвели ключова дума със съвпадение по фраза “дамски пантофи”, то в отчета срещу съответната дума можехме да видим на какви търсения сме се показвали.

Такива биха били:

 

  • Дамски пантофи домашни;
  • Домашни дамски пантофи;
  • Кожени дамски пантофи и пр.

Този отчет даваше възможност да се извлекат идеи за нови, тематични ключови думи и такива за премахване/ блокиране на ниво група или глобално. От септември 2020 г., обаче, тази опция е непълна, дори оскъдна.

 

Как да проверите отчета за “Думите за търсене”?

Все пак, ако държите да проверите какви данни към момента ви предоставят от Google, то можете да видите отчета лесно на ниво група. Това, което трябва да направите е да изберете рекламен сегмент и да отидете на Ключови думи (Keywords) и да посочите от падащото меню – Думи за търсене или Search terms.

 

 

Големият въпрос обаче е дали данните, които ще видите са пълни и достатъчни, че да оптимизирате по тях? Според нас, за жалост, не. Поради ограниченият им обем, с под 50%, към днешна дата в Google Ads платформата не можем да твърдим, че Search Terms report е надежден източник.

 

Как тези промени влияят на дигиталния бизнес?

Сигурно вече няма да се изненадате, ако заявим, че без пълен отчет за “Думите за търсене”, рекламодателите в Гугъл до голяма степен са с вързани ръце. Това означава, че трябва да се използват алтернативни подходи за анализ на данни, за да предпазим рекламите от показване пред некачествени търсения.

 

Какво е некачествено търсене? 

Това, което не се отнася до вашите: бизнес, продукт, фирмена дейност, е некачествено търсене. Ако предлагате домашни пантофи от естествена, агнешка вълна, то се стремите към потребители, които имат интерес към такъв вид продукт.

Ето защо заявки от типа “домашни пантофи олх”, “домашни пантофи до 10 лв”, “пантофи от лидл” и пр., биха били нерелевантни към вашите реклами. Такива търсения описват друг профил на целева аудитория и може би въобще не е вашата, защото те търсят конкретен:

 

  • Ценови диапазон;
  • Физически обект, откъдето да закупят продукта;
  • Офертна цена.

Това, което при пълен отчет за “Думи за търсене” можехте да направите, е да блокирате такъв тип заявки. Но тъй като промените вече са факт от септември 2020 г., ви съветваме да се допитате до опитни експерти за съвет и управление на вашите рекламни акаунти.

 

Заключение

Въпреки промените и ограничаването на постъпващите данни към ключовите думи в отчета за “Думи за търсене”, все още има алтернативни подходи за анализ. Не забравяйте, че достигането до потенциални клиенти в онлайн рекламата е свързано с ефективното оптимизиране на трафика. 

Надяваме се, че статията ви е била полезна и нямате търпение да видите на практика тези промени в платформата за платена реклама – Google Ads.

 

Прочетете повече статии:

 

Искате да получавате максимално добри резултати от платена реклама? Трябва ви добро и качествено менажиране на рекламните акаунти. Ние сме на среща. Отправете запитване на управление на реклама в Гугъл лесно сега!

 

Webselo.com - Full Service Digital Agency
4.8
На базата на 131 ревюта
Десислава Безинска-Шеинкова
Десислава Б.
11:35 04 Jan 21
Изключителни професионалисти, отнасят се с внимание и уважение към всеки техен клиент. Препоръчвам!(Translated by Google)Exceptional professionals, treat each of their clients with care and respect. I recommend!
Stanislava Petrova
Stanislava P.
10:47 15 Dec 20
Само един разговор и само една корекция след това беше необходима и Руди създаде съвършеното лого за нашата компания. Рядко се среща такъв професионализъм! Изключително съм доволна от съвместната си работа с него, както и от резултата, в т.ч. и дизайна на визитките. Препоръчвам без колебания!прочети повече
Yuliyana Radeva
Yuliyana R.
19:21 04 Dec 20
Стефан Цонев
Стефан Ц.
09:23 30 Nov 20
Тези хора са уникални! 🤗 Имах нужда от насока не само за това как да разработя сайта си, но и за маркетинга. ✌️Уникален екип от хора, които искат наистина да помогнат, при това не само в един аспект - сайт, например, а във всеки един. Давам си заданието, те планират, дългосрочно, и нещата се случват... така както го пише по дебелите книги! 🌟прочети повече
Стефан Цонев
Стефан Ц.
09:20 30 Nov 20
Най-доброто отношение, на което съм попадал напоследък. Нито за момент не почувствах, че искате просто да ми вземете парите! По време на всеки един разговор научавах толкова неща, направо като микро семинари за личностно развитие си беше! 🙂 Личи си от сто киометра, че не само сте се отдали на това, което правите, но сте се отдали и на това наистина да помагате на хората!(Translated by Google)The best attitude I've come across lately. Not for a moment did I feel that you just wanted to take my money! During each conversation I learned so many things, just like micro seminars for personal development! 🙂 It is obvious from a hundred kilometers that you are not only dedicated to what you do, but you are also dedicated to really helping people!прочети повече
Borislav Dimitrov
Borislav D.
11:07 26 Nov 20
Супер професионалисти!Много съм доволен!Руди е номер 1(Translated by Google)Super professionals!I am very pleased!Rudy is number 1
Daniela Grigorova
Daniela G.
21:12 11 Nov 20
Изключително любезни и коректни! Препоръчвам с 2 ръце 🙂
Marin Stefanov
Marin S.
10:12 27 Oct 20
Мариета Василева
Мариета В.
10:28 23 Oct 20
Бързи, коректни и супер отзивчиви! Благодаря за професионализма! Дизайнерът им Руди отговори на всичките ми очаквания и сега си имам страхотно лого на световно ниво ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️прочети повече
Arnaut Dere
Arnaut D.
11:12 20 Oct 20
Мога да разчитам, по всяко време. Адекватни, бързи. Доказани във времето!(Translated by Google)I can count on it at any time. Adequate, fast. Proven in time!
Georgi Yanakiev
Georgi Y.
06:52 26 Sep 20
В края на Юли тази година избрахме webselo.com за наш партньор в подготовката и изработването на изцяло нов онлайн магазин. Тяхната оферта беше 2 пъти по-висока от тази на следващата фирма. До момента не съжаляваме за избора и получиваме професионализъм. Съветите по проекта понякога се различават с нашето желание за определени функционалности, но се доверихме на експертизата и опита на екипа. С Кико сме се хванали на виртуален бас, че при достигнати 1000 поръчки ще черпи с малцово питие. Надявам се това да се случи още в първия месец от стартиране на магазина.прочети повече
Georgi Yanakiev
Georgi Y.
06:41 26 Sep 20
Избрахме webselo.com и екипа на Кико измежду 4 оферти, въпреки че тяхната беше 2 пъти по-висока от тази на следващия конкурент. Онлайн магазина ни е почти готов и засега сме доволни от комуникацията и професионализма, с който ни обслужват. Препоръчвам на всеки, който е на кръстопът дали да избере тях, то поне да поговори с тях и да прецени за себе си дали биха му били от полза.(Translated by Google)We chose webselo.com and Kiko's team from 4 offers, although theirs was 2 times higher than that of the next competitor. Our online store is almost ready and so far we are satisfied with the communication and professionalism with which they serve us. I recommend everyone who is at a crossroads to choose them, at least to talk to them and judge for themselves whether they would be useful to them.прочети повече