Интервю с Петър Дяксов от SEOMAX

Днес ви представяме свежо интервю с един от водещите експерти в SEOMAX, а именно – Петър Дяксов, който се съгласи да сподели част от опита си. Приятно четене на всички и споделете хубавото 🙂

 

Здравей, Петър, представи се – кой си и с какво се занимаваш?

Казвам се Петър Дяксов на 29 години от Пловдив. Занимава с онлайн търговия от 2009 година и дигитален маркетинг от 2011 година. Началото на 2015 година основах дигиталната агенция Tendrik. И в началото на тази година се обединихме с другата водеща агенция от Пловдив – дигитална агенция SEOMAX.

SEOMAX предлага цялостни дигитални решения за бизнеси от различни сфери на дейност – изработка на уебсайтове и онлайн магазини, дизайн и брандинг, цялостен онлайн маркетинг, реклама в Интернет и SEO оптимизация. Партньор и основател съм в онлайн магазин за оригинални маркови парфюми – fragrances.bg и съосновател на онлайн магазина за маркови часовници – timedix.bg, работещи и на чужди пазари.

 

Как започна твоето пътешествие в Интернет рекламата?

След неуспешен първи опит за онлайн магазин през 2009 година, през 2011 направих моя втори опит, за щастие успешен. Основен подход и канал, който използвах тогава беше SEO оптимизация. Но първите си реклами в Google Ads и Facebook Ads пуснах през 2012.

Впоследствие започнах все повече да използвам и тествам различни маркетинг канали и подходи. Някои успешни, други не чак толкова. Нещата започнаха да се получават и мои познати започнаха да се свързват с мен, за да им помагам с изграждането на нови сайтове, онлайн магазини или да им движа онлайн маркетинга.

Така през 2014 се зароди идеята да стартирам собствена агенция, която да предлага цялостни услуги, от стартирането на уебсайт, до изграждане и изпълнение на стратегия за дигитален маркетинг.

 

Кои бяха най-големите предизвикателства и как ги преодоля? Какво научи от тях?

След като завърших магистърската си степен в Англия и се завърнах в България си мислех, че ще съм подготвен за това да правя маркетинг на професионално ниво. За съжаление това не беше така и трябваше да се уча по трудния начин, чрез практика.

Нямаше кой да ми покаже как практически се случват нещата, а и конференциите и специализираните курсове, бяха много ограничени и само в София. Трябваше да чета и да се уча от Интернет и не беше лесно да отсявам качествената от некачествената информация. Но благодарение на множеството си опити с проба и грешка успях да натрупам ценни знания и умения за цялостния бизнес и маркетинг.

Тези умения ми помагат и днес в работата ми с клиенти, защото знам стъпките, през които един стартиращ онлайн бизнес трябва да премине, за да стане успешен и за какво трябва да внимава.

 

Кой е най-ефикасният Интернет канал в България за малкия бизнес? Защо?

Не бих казал, че има най-ефикасен канал в Интернет, понеже всичко зависи от сферата и нишата, в която бизнеса оперира. Ако става въпрос за услуги на локално ниво, примерно хамалски услуги, за такъв тип канал е по-подходящ би бил Google Ads за търсещата мрежа в Google (или оптимизация в търсещите машини за органичен трафик – SEO), понеже можем да хванем потребител точно в момента, в който търси такъв тип услуги.

Ако обаче бизнесът е свързан примерно с мода, то тогава Facebook и Instagram като канали за реклама биха били по-ефикасни. Всичко зависи от бизнеса и бюджета, който е склонен да отдели за маркетинг и реклама.

 

Какво би посъветвал фирма, която тепърва започва интернет рекламата си? Как да стартира и какви конкретни мерки да предприеме? 

Най-важно е фирмата да се информира добре за различните възможности за реклами. Ако фирмата е решила да започне сама да стартира с онлайн реклама, това е супер, но най-добре би било да се образова как точно става целия процес и да инвестира време и средства в курсове и семинари. Това е по-рисковият вариант, понеже е много по-бавен процес и има голяма вероятност да изразходи парите си по не най-оптималния начин.

Другият вариант е да се довери на агенция с опит, която знае какви са правилните стъпки и може да помогне на бизнеса. Това е по-скъпият вариант, но може да спести много време и грешки. В същото време с правилните партньори, може да успее да постигне много добри резултати за кратък период от време.

 

Какви са тенденциите за 2019 – 2022 г? На какво следва да обърнем внимание в своите кампании?

Една от тенденциите, които са все още актуални и смятам, че ще бъдат актуални и през следващите години, това е видео съдържанието. За България видео рекламите (все още) са сравнително евтин начин за реклама, в сравнение с останалите рекламни формати. В същото време консумацията на видео съдържание става все повече и се очаква тази тенденция да продължи да расте с възходящ тренд.

Друг интересен тренд това са рекламите в „Stories“ във Facebook и Instagram. Потреблението на социалните мрежи през мобилни устройства нараства значително и консумирането на съдържание тип Story (с продължителност на живот 24 часа) става все по-голямо. Това ще промени формата на дизайните, които ще трябва да се адаптират от хоризонтален във вертикален.

 

С какви клиенти не би работил и защо?

  • Не бих работил с клиенти, които предлагат фалшификати и имитации на продукти. Не бих работил с клиенти, които продават нещо незаконно или спекулативно.
  • Не бих работил с клиенти, които целят да излъжат или измамят крайния клиент.
  • И накрая не бих бил работил с клиенти, които не уважават труда ми и този на моите колеги.

 

Какъв е оптималният бюджет за 3-месечна проучвателна кампания в момента, според теб?

Според мен няма оптимален бюджет за тестова рекламна кампания понеже всичко зависи от маркетинг бюджетите, с които фирмата разполага. Но за минимален бюджет бих казал 400-500 лева на месец и то само за един канал (примерно Facebook) за България. За по-малко има голям шанс да не успее да се тестват достатъчно на брой аудтории, за да се съберат данни от рекламните канали.

 

Кое е по-добре – да разпръснем бюджета си в няколко канала или да развием първо един основен канал, след което да преминем към други канали? 

Тук отново всичко зависи от бюджета. Ако фирмата е с ограничен бюджет, примерно 1000 лева на месец, то тогава е безсмислено да се фокусира върху много различни и разнообразни канали. Тогава е най-добре да избере един канал, в който да се развива и оптимизира. Чак след това може да се мисли за други канали. Но това, което сме забелязали, е че най-добрите резултати идват тогава, когато се използват няколко канала различни канала, понеже всеки носи различни ползи.

Примерно, ако стартираме паралелно рекламни кампании в Google Ads и паралелно започнем със SEO оптимизация. Първият канал ни дава резултати почти веднага, докато SEO оптимизацията е по-бавен процес, при който резултатите обикновено се виждат след 3 до 6 месеца. Правейки и двете неща паралелно можем да осигурим стабилни резултати напред във времето.

 

Кои са най-често повтарящите се грешки на интернет магазините и бизнесите въобще?

Моето впечатление е, че повечето онлайн магазини не инвестират в развитие на техните платформи и много от тях не успяват напълно да осъзнаят важността от инвестицията в дигитален маркетинг. Не може да очакват, че създавайки онлайн магазин и дотам с усилията. Това не е Ноевият ковчег – построй го и те ще дойдат. Клиентите няма да дойдат, ако преди това не се вложи сериозен труд по създаване на качествено съдържание, не се инвестира в маркетинг, реклама и изграждане на добър бранд.

Преди 10 години когато стартирах с онлайн търговията, почти не се говореше за мобилна версия на уебсайт и понятието адаптивен дизайн беше непознат термин. В момента онлайн магазин, без добра мобилна версия, е немислимо да успее в дългосрочен план. И това е нормално, понеже онлайн търговията се развива всеки изминал ден и онлайн търговците трябва да не изостават.

Ако онлайн търговците не осъзнаят нуждата да се развиват, да стават по-добри, да инвестират в развитие на силни брандове, които да ги отличават от конкуренцията, рано или късно пазарът ще ги изхвърли.

Прочетете интервюта с още специалисти:

 

Получавай ПОЛЕЗНО съдържание на Твоята е-поща. АБОНИРАЙ СЕ СЕГА!

Теодор Трифонов
Теодор Трифонов
2018-10-21T17:23:17+0000
Професионалисти!
Pressy Lazarova
Pressy Lazarova
2018-07-11T10:45:43+0000
Изключителен професионализъм и чудесно отношение от екипа на Уебсело! Резултатът от съвместната ни работа е страхотен продукт, за чието развитие ще продължаваме да работим заедно.
Радинела Дамакова
Радинела Дамакова
2018-06-23T07:50:32+0000
Възхитен съм от професионализма на екипа на Webselo при изработката на сайта и Фейсбук страницата ни. Благодаря за качествената работа, както и за отзивчивостта и коректността при изпълнение на поетите ангажименти, беше удоволствие да работим заедно.
Ивета Симеонова
Ивета Симеонова
2018-06-12T14:46:26+0000
Страхотни ! :) Благодаря за всичко!
Slavi Petrov
Slavi Petrov
2018-06-06T18:28:47+0000
Супер
Teodora Savova Tessa
Teodora Savova Tessa
2018-05-28T11:26:35+0000
Коректни и сериозни. Много съм доволна от съвместната и работа!
Росен Недев
Росен Недев
2018-05-05T06:30:38+0000
Ivan Rogachev
Ivan Rogachev
2018-04-28T19:24:14+0000
Много полезна среща, ценни съвети, професионално отношение и търпение. Това са само малка част от позитивите които могат да се кажат за екипа на Уебсело. Благодаря!
Mihaela Dimitrova
Mihaela Dimitrova
2018-04-26T06:45:12+0000
Екипът на Webselo е сериозен, адекватен и изграден от професионалисти. Webselo се погрижиха за сайта на моята кантора като се съобразиха изцяло с претенциите ми за визия, структурираност и възможности. Съобразиха се и с изискванията по новия Регламент за защита на личните данни. Екипът на г-н Йовев изработи и лого на кантората, включително и визитки. Отново се справиха блестящо. Благодаря Ви много!
Mariq-Magdalena Alexandrova Petrova
Mariq-Magdalena Alexandrova Petrova
2018-04-25T09:41:38+0000
Благодаря за съвместната работа и бързите резултати!
Dimitar Hristovski
Dimitar Hristovski
2018-04-17T12:40:25+0000
Elitsa Stefanova Mironova
Elitsa Stefanova Mironova
2018-04-16T13:33:44+0000
Благодаря Ви , за проявеното търпение , професионализъм, коректност и точност !
Mira DH
Mira DH
2018-03-23T07:54:43+0000
Беше удоволствие да видим идеите си реализирани с прецизност и креативност. Благодарим за изработеното лого, което Кирил сътвори за наистина отрицателно време. Успех!
Фетея Накова
Фетея Накова
2018-03-17T17:07:42+0000
Много съм доволна от резултата ,който постигнахме при изработката на моето лого.Бях изненадана колко добре са разбрали моето търсене и ми беше трудно да си избера само един от предложените ми варианти. Желая успех на този ентусиазиран екип и със сигурност бих ползвала услугите им отново!
Krum Krumov
Krum Krumov
2018-02-28T20:15:49+0000
Много приятно се работи с екипа на WebSelo! Взимат нещата присърце и успяват да дадат ценни идеи, за които не сме и подозирали. В бъдеще със сигурност ще продължим да им се доверяваме!
Нина Кутиева
Нина Кутиева
2018-02-26T20:39:20+0000
Срещнах чудесно отношение от страна на персонала! Готови са да помагат и да дават идеи. Заедно намерихме най- доброто решение за мен! Благодаря ви искрено! Продължавайте все така!
Elena Nedyalkova Nedyalkova
Elena Nedyalkova Nedyalkova
2018-02-24T14:24:03+0000
Много благодаря за изработеното лого! Много съм доволна, препоръчвам на всички услугите на тази фирма! �
Misha Yan
Misha Yan
2018-02-02T08:57:22+0000
Dimitar Stanchev
Dimitar Stanchev
2018-01-31T17:47:00+0000
Отлична работа по изработка на нашето фирмено лого! Продължавайте все така! Поздрави!
SlimCity Bg
SlimCity Bg
2018-01-24T08:15:48+0000
Plamen Dimitrov
Plamen Dimitrov
2018-01-13T12:41:06+0000
След голямо лутане сред различни хора и фирми, най-накрая открих амбициозни хора, на които може да се разчита за всичко. След първия месец работа с тях постигнахме почти двоен ръст на продажбите спрямо предните. Винаги се отзовават на всички въпроси и проблеми, които имаме. Готови са да дадат адекватно мнение и съвет как бихте подобрили бизнеса и работата си. Няма да съжалявате, ако им се доверите. Успех.
Marian Dimitrov
Marian Dimitrov
2018-01-10T15:42:57+0000
Най-после намерих намерих фирма, която знае как да си върши работата. Написаха ми страхотни копирайтинг статии. Благодаря Ви, уникални сте! Спечелихте моето доверие и за в бъдеще ще бъдем успешни бизнес партньори!
Petko Petkov IV
Petko Petkov IV
2017-12-18T18:22:49+0000
Благодаря за страхотното лого, истински професионализъм !!!
Stanislav Nikolov
Stanislav Nikolov
2017-12-18T07:56:07+0000
Отлично свършена работа - бързо и качествено. Препоръчвам.
Ruska Kirisheva
Ruska Kirisheva
2017-12-07T11:56:32+0000
Професионалисти!!! С тях се работи с лекота, помогнаха ни за една много сериозна каша с домейни и сайтове. Препоръчваме услугите им.
Tsvetelina Zlatanova
Tsvetelina Zlatanova
2017-12-03T17:31:06+0000
Magdalena Georgieva
Magdalena Georgieva
2017-11-25T19:37:33+0000
Благодаря от името на нашия екип, на вашия екип за отлично свършената работа по изработката на лого и уеб сайт, които бяха чудесен трамплин за началото на нашия проект, и само първите стъпки в съвместната ни дейност. Продължаваме да работим заедно с Webselo по рекламата и развитието на нашия магазин. Млади сте, иновативни и креативни, радваме се че работим заедно с вас!
Александър Христов
Александър Христов
2017-11-23T16:41:42+0000
Нистина фирма която държи на комуникацията с клиентите си, добра свършена работа, винаги когато съм имал нужда и имам нужда от копирайт бих се обърнал към тях !
Тодор Тодоров
Тодор Тодоров
2017-11-23T09:04:03+0000
Благодаря на екипа на Webselo за добрата комуникация и работата по изработка на лого за нашия сайт.
Svetoslav Petkov
Svetoslav Petkov
2017-11-21T15:44:14+0000
Препоръчвам тези момчета, защото са супер професионалисти!
Katya Krancheva
Katya Krancheva
2017-11-16T18:00:51+0000
Viktor Dzhartov
Viktor Dzhartov
2017-11-05T20:05:30+0000
Много сме доволни от услугите на Webselo. Благодаря за страхотно свършената работа!
Plamen Todorov
Plamen Todorov
2017-10-17T13:09:08+0000
Доволни сме от услугине на Webselo, бързо и коректно отношение.
Victoria Ivanova
Victoria Ivanova
2017-10-16T21:17:26+0000
Vasil Angelov
Vasil Angelov
2017-09-27T11:39:13+0000
Предоставиха точно това, което исках за кратко време. 5/5
Елена Костадинова
Елена Костадинова
2017-09-18T10:22:25+0000
Много сме доволни от логото, което Webselo направиха за нашия бизнес. Ние имахме начална концепция и те ни помогнаха да я развием и я осъществиха на високо професионално ниво. Проявиха голямо търпение и разбиране докато стигнем до желания резултат. Отлично отношение към клиента и лесна комуникация.
Vasil Malchev
Vasil Malchev
2017-09-04T22:16:05+0000
Lyubomira Popova
Lyubomira Popova
2017-09-02T17:32:20+0000
Не съм клиент, а само последовател във фейса, но вие пишете със страст, която вдъхновява. Споделяте мисли, емоции и резултати, които носят стойност. Рисувате вселени с думи.
Борса Подправки
Борса Подправки
2017-09-01T13:28:56+0000
Danail Stefanov
Danail Stefanov
2017-08-30T15:35:23+0000
Невероятни професионалисти.Работят бързо и качествено.Изготвиха ми невероятно лого.Препоръчвам ги горещо и в бъдеще ще работя пак с тях!
Radoslav Zankov
Radoslav Zankov
2017-08-24T13:16:42+0000
Изработиха ми лого за много кратко време, от което съм много доволен, а и цената е добра.
Павлин Пепов Шопов
Павлин Пепов Шопов
2017-08-22T16:56:19+0000
Илиян Седефов Герганчев
Илиян Седефов Герганчев
2017-08-20T09:11:41+0000
Благодаря на Кирил за професионалната консултация за маркетинг, както и за индивидуалното обучение. Благодарение на него и екипа му си оптимизирахме кампанията и за същите пари още първия месец се наблюдава ръст в продажбите от 17.4%. Трябваше по-рано да го направим! А, да, мерси и за поправката на сайта ни - беше счупена мобилната версия. Пак ще работим!
Nikov Evgeniy
Nikov Evgeniy
2017-08-10T05:51:22+0000
Ивелина Илиянова
Ивелина Илиянова
2017-08-03T06:52:52+0000
Rangel Barakov
Rangel Barakov
2017-08-02T10:26:13+0000
Работят професионално и качествено, сайтът ни стана перфектен
Диди Златева
Диди Златева
2017-08-01T16:31:11+0000
Lachezar Nedev
Lachezar Nedev
2017-07-27T16:54:57+0000
Чудесни професионалисти, много съм доволен, не само от свършената работа но и от чудесната комуникация!
Джелал Моллов
Джелал Моллов
2017-07-26T15:12:56+0000
Работя с Webselo от скоро, но съм много доволен от качеството на услугите. Екипа е отзивчив, спазват сроковете и всичко става много лесно. Истински професионалисти !!!
Красимир Цветанов
Красимир Цветанов
2017-07-26T13:12:43+0000
Andon Delisabev
Andon Delisabev
2017-07-26T05:47:05+0000
Miroslav Kamenov
Miroslav Kamenov
2017-07-25T18:31:53+0000
Екип от професионалисти! Комуникацията с тях е лесна, качеството на услугите е на много високо ниво и си спазват сроковете.
Ivan R. Indzhov
Ivan R. Indzhov
2017-07-25T08:01:05+0000
Методи Белчин
Методи Белчин
2017-07-24T16:03:26+0000
Общността ни Каузи и Начинания искаме публично да благодарим на Webselo за изработката на две лога по проекта ни Характер бг. Webselo бяха обявили конкурс за изработка на лога, в който участвахме с идея. В последствие, получихме две лога от компанията: съвсем в бонусната им култура някак си. Макар с начало от конкурс за безплатна изработка на лого, услугата бе професионално предоставена: работа по задания от нас; текущи съгласувания от екипите, работещи по изработката на логата; кратък срок за изпълнение: отне по около седмица-седмица и половина на лого. Webselo ни помогнаха да решим свой актуален проблем: да създадем символи, с които да популяризираме каузите си за позитивно образование и образование за характер сред родители, учители, обществото като цяло в България. Изхождайки от опита си с тях, като НПО препоръчваме на други колеги НПО-а в страната да пробват услугите на Webselo!
Vladislav Dimchev
Vladislav Dimchev
2017-07-22T15:21:10+0000
Христиан Лазаров
Христиан Лазаров
2017-07-13T12:10:49+0000
Перфектна изработка на перфектна цена. Топ!
Georgi Georgiev
Georgi Georgiev
2017-07-12T12:17:51+0000
Работят супер. Справиха се с изработка на лого на високо ниво. Лесна комуникация :)
Dimitar Nikolaev Tatarski
Dimitar Nikolaev Tatarski
2017-06-18T17:41:38+0000
Нашата общност искаме публично да изкажем благодарността си към Webselo, които безвъзмездно изготвиха две лога за нашите каузи в страната: позитивното образование и образованието за характер. Участвахме в техен онлайн конкурс, който ни донесе не едно, а в последствие две лога :-). Логата бяха изработени съгласно заданията ни, дори подобрени като детайли и визия от тях. Получихме в допълнение и съвети от екипа на компанията за социалното предприемачество, което случваме, както и лични приятелства с част от служителите там. Webselo са една уникална комбинация от висок професионализъм, отлично клиентско обслужване и щедра социална отговорност!
Vessy Timeva
Vessy Timeva
2017-06-17T17:31:44+0000
Десислава Георгиева
Десислава Георгиева
2017-06-13T13:46:32+0000
Млади хора, работещи с хъс и ентусиазъм, вършещи перфекна работа и оставящи удоволетворени клиенти. Аз съм много доволна от бързата и перфектна услуга.
Росен Стефанов
Росен Стефанов
2017-05-15T21:24:05+0000
Iliycho Iliev
Iliycho Iliev
2017-05-01T18:15:51+0000
Kiril Petrov
Kiril Petrov
2017-04-29T13:57:11+0000
Доволен съм от услугите, които получавам - винаги в срок. Разчитам и за напред за точни и бързи преводи.
Stefan Stoimenov
Stefan Stoimenov
2017-02-01T18:22:44+0000
Коректно, бързо и професионално отношение. Препоръчвам на всеки, който цени качеството.
Valeri Getsov
Valeri Getsov
2017-01-26T17:08:58+0000
Качествена работа, добре оптимизирана дори по ключови думи. Ще се възползвам отново
Мирослав Цеков
Мирослав Цеков
2017-01-25T15:57:38+0000
Доволен съм от работата на колегите! Препоръчвам да се работи с тях!
Lilqna Antonova
Lilqna Antonova
2017-01-23T08:41:12+0000
Страхотен е. Изключителен професионалист.
Stefan Mitev
Stefan Mitev
2017-01-21T17:51:55+0000
Лесна комуникация и бързо изпълнение.
Bogdan Stoychev
Bogdan Stoychev
2017-01-20T22:14:05+0000
Бърза и лесна комуникация и професионално изпълнение ! Препоръчвам.
Владимир Атанасов
Владимир Атанасов
2017-01-19T19:19:51+0000
Получих превъзходна статия! Професионалисти в писането на статии! Поръчайте си - няма да съжалявате!
Emil Wasilev
Emil Wasilev
2017-01-19T18:20:52+0000
Перфектна статия, бързо и качествено си свършиха работата!
Симеон Юрукович
Симеон Юрукович
2017-01-17T21:48:36+0000
Направиха ми хубав сайт. Препоръчвам!
Aleks Ligov
Aleks Ligov
2017-01-17T21:45:02+0000
Asen Popivanov
Asen Popivanov
2017-01-17T19:25:15+0000
Ако имате нужда от статии за сайта, то тези хора ще са добър избор.
Интериорни Врати
Интериорни Врати
2017-01-17T19:00:48+0000
Професионалисти във всяко отношение! Препоръчвам за писане на текстове и на дизайн на рекламни материали!
Margarita Lazova
Margarita Lazova
2017-01-17T10:12:40+0000
Креативност, качество в комбинация с невероятно отношение и бързи отговори и реакции. Бъдете все така!
Мариян Великов
Мариян Великов
2017-01-17T06:36:29+0000
Качествено свършена поръчка, резултатите не закъсняха, ще използвам услугите отново в най-скоро време.
Kamen Kamenov
Kamen Kamenov
2017-01-16T23:46:49+0000
Qko Qkov
Qko Qkov
2017-01-16T12:49:52+0000
Професионално изпълнение, бърза реакция, видими резултати! Благодарности на екипът на Уеб Село
Georgi Mladenov
Georgi Mladenov
2017-01-16T11:46:19+0000
Krassi Spasov
Krassi Spasov
2017-01-16T07:34:51+0000
Marina H. Yoweva
Marina H. Yoweva
2017-01-16T07:32:15+0000
Коректни, креативни и експедитивни в работата си!
Весела Василева
Весела Василева
2017-01-15T21:44:34+0000
Отлични професионалисти. Много коректни във всяко отношение.
Next Reviews